User login

Navigation

Global IMC Network

Το τέλος της Σφενδόνας

 
 
Για όσους ανησυχούν ή και αναγνωρίζουν πως η διάλυση της ΕθνοΦρουράς συνεχίζεται με συνειδητό σχέδιο και βάσει προγράμματος, αναδημοσιεύουμε μικρό σχόλιο που είχε δημοσιευτεί το 2008 κατόπιν δηλώσεων του τότε Υπουργού Άμυνας, τον οποίο και εκθρόνισε ο λαός με τις διαδηλώσεις του το Καλοκαίρι του 2011 μετά την έκρηξη στο Ζύγι ~ Μαρί. Στις δηλώσεις του διαφαίνεται όλη η αλαζονεία, τα ψέμματα, η ψηφοθηρία εκ μέρους του καθεστώτος, η παραπλάνηση του κόσμου και η συνειδητή προσπάθεια αποκοίμησης του λαού μας.
 
* * *
 
Το τέλος της Σφενδόνας
 
Είχαμε και μια σφενδόνα, που μέχρι τώρα πράγματι είχε κάποιο υλικό, λιγάκι ηθικό και κάποια λειτουργικότητα και που ίσως θα μπορούσε να προσφέρει έστω και μερικές ώρες ένοπλη άμυνα σε πιθανές κινήσεις των δυνάμεων κατοχής. Αν μη τι άλλο θα μπορούσε να προσφέρει λίγη προστασία στους άμαχους μέχρι να τρέξουν να φύγουν από τα πεδία μαχών, ή μέχρι να γίνει κάποια νέα διαπραγμάτευση για κατάπαυση πυρός.
 
Η σφενδόνα που είχαμε για προστασία από τον Γολιάθ απέναντι ...απολύεται. Οι "νέες" πολιτικές "δύναμες" και οι συσχετισμοί σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας μεταξύ νεοκυπρίων εθνικιστών και ελλαδιτών νεο-εγκάθετων κυβερνητών που υπηρετούν την Πλανηταρχία, καταδίκασαν την Κύπρο στο να μείνει ξανά χωρίς άμυνα. Ξηλώνεται και η τελευταία μας σφενδόνα.
 
Διαβάστε ΑΝΑΜΕΣΑ στα λόγια του αξιότιμου κύριου Υπουργού μας στη συνέντευξη του πιο κάτω, το τι ακριβώς γίνεται (και το τι ΔΕΝ γίνεται) με την άμυνα. Αν αφαιρέσουμε τα συνθήματα που πιππιλά ("μείωση θητείας", "αναδιοργάνωση"), τι μένει; Δηλώνει καθαρά πως το αποφάσισαν μαζί σε υψηλό επίπεδο οι κυβερνώντες σε Κύπρο και Ελλάδα να μας αφήσουν χωρίς ούτε και με μια σφενδόνα. Και άρχισαν το βάλλουν σε πράξη.
 
Πέτρος Ευδόκας
Ιούνιος 2008
___________
 
 
Μπορεί και να μην υπάρξει μείωση της στρατιωτικής θητείας
 
06/06/2008 | ΤΟΥ ΚΟΡΝΗΛΙΟΥ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ
 
Ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας ανοίγει τα χαρτιά του στη «Σ». Μιλά για την αναδόμηση της Εθνικής Φρουράς και τη δημιουργία μικρών ευέλικτων μονάδων, για το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, το οποίο θεωρεί ότι έχει εξασθενίσει, αλλά ενισχύεται η αμυντική συνεργασία, και για την προσπάθειά του για αποσυμφόρηση της Εθνικής Φρουράς. Οι αξιωματικοί θα απολύονται γύρω στα 56.
 
Ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας θεωρεί εκ πρώτης όψεως ότι είναι εφικτή η μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά, αλλά όχι κάτω από τους 19 μήνες. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η μείωσή της εξαρτάται από τα πορίσματα της έρευνας για την αναδόμηση της Εθνικής Φρουράς, τα οποία μπορεί και να είναι αποτρεπτικά για κάτι τέτοιο. Η μελέτη για την αναδόμηση της Εθνικής Φρουράς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα Ιουνίου. Προνοεί, μεταξύ άλλων, μικρές ευέλικτες μονάδες και λαμβάνει υπ’ όψιν τη δομή άλλων στρατών, προσαρμοσμένη στα κυπριακά κατοχικά δεδομένα.
 
Ο Υπουργός Άμυνας αναφέρεται, επίσης, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου συνάντησε τον εκεί ομόλογό του Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Σημειώνει ξεκάθαρα ότι δεν έγινε λόγος στις συναντήσεις του για το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, αλλά, όπως τονίζει, ο όρος αυτός έχει εξασθενίσει από καιρό.
 
Η ουσία, ωστόσο, επισημαίνει, είναι η αμυντική συνεργασία Ελλάδος και Κύπρου, η οποία ενισχύεται, όπως είπε, περαιτέρω, «και αυτή είναι η ουσία». Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, σε κοινές ασκήσεις, όχι μετά στρατευμάτων, αλλά για το συντονισμό των δύο επιτελείων και άλλες. Ο κ. Παπακώστας αποκάλυψε, επίσης, ότι τροποποιείται η νομοθεσία για την αφυπηρέτηση των αξιωματικών κατά τρόπο ώστε αυτή να γίνεται στην ηλικία των 56-58 χρονών περίπου. Αυξάνεται, προς τούτο, η περίοδος παραμονής στον ίδιο βαθμό.
 
Κύριε Υπουργέ, ποια ήταν η πρώτη σας προτεραιότητα ως Υπουργού Άμυνας και τι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής;
 
Όχι μόνον οι προτεραιότητες, αλλά και όσα έχουν σχέση με την Εθνική Φρουρά και το Υπουργείο Άμυνας προβλέπονται από το πρόγραμμα διακυβέρνησης του κ. Χριστόφια, σύμφωνα με το οποίο θα γίνει αναδόμηση της Εθνικής Φρουράς και του Υπουργείου Άμυνας. Η πρώτη μου ενέργεια, και μετά από οδηγίες του ιδίου του Προέδρου, ήταν να δούμε μέσα στις πρώτες εκατό μέρες τις προτεραιότητές μας. Για μένα προτεραιότητα ήταν η αναδόμηση της Εθνικής Φρουράς. Για το σκοπό αυτό έδωσα οδηγίες και όρους εντολής για ν' αρχίσει η μελέτη της αναδόμησης της Εθνικής Φρουράς, όπως και οδηγίες για να γίνει αναδόμηση του Υπουργείου Άμυνας. Την ερχόμενη εβδομάδα θα έλθουν από το τμήμα της διοίκησης και προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, για να εξετάσουν το θέμα της αναδόμησης του Υπουργείου Άμυνας. Εν τω μεταξύ γίνεται μια εσωτερική μελέτη, για να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές στους αρμοδίους του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού. Για το ΓΕΕΦ δόθηκαν όροι εντολής προς τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος συγκρότησε μια επιτροπή. Η επιτροπή αυτή συγκρότησε άλλες δύο υποεπιτροπές, οι οποίες ασχολούνται η μία με θέματα σχεδίασης, η άλλη με θέματα οργάνωσης και εργάζονται νυχθημερόν εδώ και δύο μήνες. Απ’ ό,τι με πληροφόρησε ο Αρχηγός, η μελέτη θα είναι έτοιμη εντός του μηνός Ιουνίου, δηλαδή μέσα στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος.
 
Η αναδόμηση της Εθνικής Φρουράς έχει σχέση και με τη σκέψη σας για μείωση της θητείας;
 
Έχει άμεση σχέση με τη μείωση της θητείας από τη μια και τη μείωση της οροφής της εφεδρείας από την άλλη. Πρόκειται για δύο βασικούς παράγοντες, που επηρεάζουν την όλη μελέτη.
 
Η αναδόμηση για να πετύχει, μπορεί να απαιτεί, για παράδειγμα, αυξημένο προσωπικό. Αυτό θα ληφθεί υπ' όψιν στην απόφαση για μείωση της θητείας;
 
Βεβαίως. Η μείωση της θητείας δεν θα ήταν δυνατή αν δεν γινόταν η λεγόμενη αναδόμηση με τις μικρές ευέλικτες ταχυκίνητες ομάδες που θέλουμε να φτιάξουμε, τις οποίες δεν τις δημιουργούμε, βέβαια, για να μας διευκολύνουν στη μείωση της θητείας. Κάθε άλλο. Τις φτιάχνουμε έτσι, επειδή οι μικρές ταχυκίνητες μονάδες είναι εντός του πνεύματος αλλαγής και αναδιοργάνωσης των σύγχρονων στρατών της Ευρώπης. Η Εθνική Φρουρά είναι σχεδιασμένη όπως ήταν το 1964. Μπορεί να φέραμε οπλικά συστήματα, να βελτιώσαμε τη μαχητική και επιχειρησιακή της ικανότητα, αλλά όλα αυτά είναι κτισμένα πάνω σε μία παλιά δομή. Ασφαλώς εμείς δεν θα κάνουμε ακριβώς ό,τι κάνουν οι άλλοι στρατοί, αλλά θα προσαρμόσουμε τους νέους σχεδιασμούς με βάση τα δικά μας δεδομένα. Έχουμε απέναντί μας ένα στρατό, ο οποίος βρίσκεται σε επιθετική διάταξη, έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, μικρή ή μεγάλη, και, ως εκ τούτου, θα λάβουμε υπ’ όψιν μας για την αναδόμηση, την απειλή που έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε.
 
Η μείωση της θητείας, αντιλαμβάνομαι, θ' αποφασιστεί, αφού προηγουμένως αποφασιστεί η αναδόμηση και αφού ληφθούν υπ’ όψιν οι ανάγκες της. Η απόφαση είναι ότι θα γίνει η μείωση, ή αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα γίνει η αναδόμηση;
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα διακυβέρνησης του κ. Χριστόφια, η μείωση της θητείας θα μελετηθεί. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης. Θα δούμε από τη μελέτη αν είναι εφικτή η μείωση, η οποία βεβαίως θα γίνει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Πιστεύω εκ πρώτης όψεως ότι είναι εφικτή, αλλά όχι κάτω των 19 μηνών.
 
Η μείωση μπορεί να είναι στους δύο ή τρεις μήνες, όχι, όμως, στους 19;
 
Είναι εφικτή, πιστεύω, στους 19 μήνες, αλλά μέχρι να φθάσουμε εκεί, αυτό θα γίνει μάλλον σταδιακά. Μπορεί να γίνει σε δύο ή τρία στάδια, χωρίς να αποκλείουμε, ακόμα, να γίνει αμέσως η μείωση από τους 25 μήνες στους 19.
 
Ό,τι δείξει η μελέτη
 
Χωρίς ν' αποκλείεται και το ενδεχόμενο να μη γίνει η μείωση;
 
Δεν θα το έθετα έτσι, διότι πιστεύω ότι η μείωση είναι εφικτή. Αν, όμως, αυτές οι προϋποθέσεις, τις οποίες θα θέσει η μελέτη, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, ε, τότε μπορεί και να μη γίνει η μείωση της θητείας. Αν, για παράδειγμα, για να γίνει η μείωση της θητείας θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις, το θέμα πρέπει να περάσει από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα εξετάσει κατά πόσον έχουμε αυτήν τη δυνατότητα. Δεν ξέρω, βεβαίως, τι θα προβλέπει αυτή η μελέτη, διότι οι εμπειρογνώμονες έχουν οδηγίες να κάνουν εκείνο το οποίο πιστεύουν ότι είναι σωστό. Αν η μελέτη δείξει, για παράδειγμα, ότι για να εφαρμοστεί η μείωση της θητείας θέλουμε δέκα εκατομμύρια λίρες και δεν τα έχουμε, ή προβλέπει ότι πρέπει να πάρουμε 2000 ΕΠΥ και δεν υπάρχει δυνατότητα για να τους πάρουμε, ε, τότε ασφαλώς μπορεί να μην προχωρήσουμε. Με λίγα λόγια, η μείωση της θητείας είναι εφικτή κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.
 
Η συμφόρηση
 
Η συμφόρηση της ιεραρχίας στην Εθνική Φρουρά είναι ένα θέμα, το οποίο φαίνεται να εξακολουθεί να απασχολεί τη Δύναμη. Τι σκέφτεστε γι' αυτό;
 
Το θέμα το γνωρίζω αρκετά καλά από τότε που ήμουν βουλευτής. Ελέγετο ότι υπήρξε συμφόρηση στην ιεραρχία της Εθνικής Φρουράς και πράγματι αυτό συνέβαινε. Δεν ήταν ακριβώς μια πυραμίδα η δομή της Εθνικής Φρουράς, αφού στην κορυφή της έκανε «κοιλιά», λόγω της συμφόρησης. Δεν μπορώ να επιρρίψω ευθύνες για το πώς φθάσαμε εκεί, επειδή η Εθνική Φρουρά έπρεπε να λειτουργήσει με βάση τις ανάγκες της. Έγινε η τουρκική εισβολή και η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να κυπροποιήσει την Εθνική Φρουρά και ήταν σωστή η απόφασή της. Για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτήν την πολιτική της κυπροποίησης γίνονταν μαζικές προσλήψεις αξιωματικών και υπαξιωματικών. Μετά αρχίσαμε να στέλλουμε μαθητές σε παραγωγικές και μη παραγωγικές σχολές της Ελλάδος. Έχουμε αρκετά καλό απόθεμα αξιωματικών, οι οποίοι προέρχονται είτε από τις παραγωγικές σχολές είτε όχι, οι οποίοι είναι αρκετά αξιόλογοι. Αυτή η κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω της βιασύνης μας ότι έπρεπε να κυπροποιηθεί η Εθνική Φρουρά προσλαμβάνοντας άτακτα, είχε ως αποτέλεσμα αυτό το φαινόμενο, μαζί με την έλλειψη των κανονισμών για τις προαγωγές, να δημιουργήσει αυτήν την «κοιλιά» της πυραμίδας. Ως εκ τούτου, ως αναγκαίο κακό έγινε εκείνη η νομοθεσία για αποσυμφόρηση της Εθνικής Φρουράς, γεγονός που στοίχισε στο Δημόσιο πάρα πολλά χρήματα, που πλησιάζουν τα 15 εκ. λίρες περίπου. Το θέμα, όμως, είναι ότι πάλι άρχισαν να συσσωρεύονται αρκετά στελέχη στην κορυφή της πυραμίδας. Με βάση την εμπειρία μας αφυπηρέτησαν τότε άνθρωποι ηλικίας 47 και 48 χρονών, και χάσαμε όλο αυτό το δυναμικό που μπορούσαν να προσφέρουν μέχρι το 58ο έτος της ηλικίας τους. Έγινε δηλαδή μεγάλο κακό, με την έννοια ότι χάσαμε αυτούς τους ανθρώπους με τόσες εμπειρίες, πλήρωσε το Δημόσιο τόσα λεφτά και αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει.
 
Γνωρίζετε αρκετά καλά το θέμα, αφού διατελέσατε μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής. Έχετε κάποιες σκέψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί απ' εδώ και πέρα το πρόβλημα;
 
Γνωρίζω αρκετά καλά το θέμα και αναγνωρίζω μεν ότι ήταν αναγκαίο κακό αυτό που έγινε με τις αφυπηρετήσεις πριν από μερικά χρόνια, αλλά ήταν μεγαλύτερο κακό αυτό που προέκυψε με τις αφυπηρετήσεις αυτού του αξιόλογου δυναμικού.
 
Πώς, λοιπόν, προτίθεστε να ενεργήσετε απ' εδώ και πέρα;
 
Ήδη εργάζεται πυρετωδώς το Νομικό Τμήμα του Υπουργείου, σε συνεργασία πάντοτε με τη Νομική Υπηρεσία, για την ανανέωση των Περί Εθνικής Φρουράς και του Στρατού της Δημοκρατίας βασικών νόμων, ούτως ώστε να βρούμε τρόπο, ναι μεν να γίνονται κάποιες αποστρατείες, ίσως πριν κλείσουν κάποιοι το 58ον έτος της ηλικίας τους ή το 60όν, αλλά όχι σε μικρότερες ηλικίες. (Σ.Σ. Μέχρι και το βαθμό του συνταγματάρχη το ανώτατο όριο είναι το 58 έτος, και για τους ανώτατους βαθμούς μέχρι το 60όν). Ο σκοπός είναι να αξιοποιούμε από τη μια τις γνώσεις και τις εμπειρίες του δυναμικού αυτού των στελεχών της Εθνικής Φρουράς, αλλά και από την άλλη, να μην υποχρεώνεται το Δημόσιο να πληρώνει υπέρμετρες αποζημιώσεις για την αποσυμφόρηση της Δύναμης. Θεωρούμε ότι είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο και οι αφυπηρετήσεις να είναι λίγες κάθε φορά.
 
Όμως, με την «κοιλιά» της πυραμίδας τι γίνεται;
 
Στο δυναμικό αυτό που δημιουργεί την «κοιλιά» της πυραμίδας θα δώσουμε άλλη ώθηση. Η προσπάθεια μέχρι τώρα -με επιμονή δική μου στη Βουλή- ήταν να αυξήσουμε τα χρόνια παραμονής των αξιωματικών στον ίδιο βαθμό. Αντί, δηλαδή, να κρίνεται ο αξιωματικός στα τρία ή τέσσερα χρόνια, να κρίνεται στα έξι. Αυτό συμβάλλει στο να μη συγκρούονται οι βαθμοί μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό θα αφυπηρετούν κανονικά στην προβλεπόμενη ηλικία τους. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε από την αρχή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η «κοιλιά». Με τη νέα νομοθεσία θα αυξήσουμε τα χρόνια παραμονής στον κατεχόμενο βαθμό και από την άλλη -είναι και θέμα ψυχολογικό- δεν θα υπάρχει απογοήτευση στους αξιωματικούς, οι οποίοι κρίνονται μεν αλλά δεν υπάρχουν θέσεις να προαχθούν.
 
Το Δόγμα εξασθένισε, ενισχύθηκε η αμυντική συνεργασία
 
Κύριε Υπουργέ, πείτε μας τι νέα μας φέρνετε από την επίσκεψή σας στην Αθήνα και τη συνάντησή σας με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκη. Έχετε αποκομίσει κάτι καινούργιο;
 
Ναι, εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μου από την επίσκεψή μου στην Ελλάδα. Οι συνομιλίες που είχα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, το φίλο Ευάγγελο Μεϊμαράκη, στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Υπάρχει ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα που άπτονται των Υπουργείων των δύο χωρών. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι στις συνομιλίες συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου. Συμφωνήθηκε, επίσης, ο απόλυτος συντονισμός σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή βήματα. Επαναβεβαιώθηκε η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο και η ενεργός, όπως δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, συμμετοχή της στα θέματα άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Θα έχουμε, δηλαδή, πλήρη κάλυψη από τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας για οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Κρατάω από αυτά που λέτε, κύριε Υπουργέ, την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Έχει προσδιοριστεί τι ενισχύεται περαιτέρω;
 
Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε ορισμένα πράγματα, διότι είναι πολύ λεπτά ζητήματα. Εκείνο, όμως, που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα γίνονται κοινές ασκήσεις, όχι κατ’ ανάγκην τακτικές ασκήσεις μετά στρατευμάτων. Είναι και άλλης μορφής ασκήσεις, που έχουν ως στόχο το συντονισμό των δύο επιτελείων ως προς τις διαδικασίες, τα στάδια του συναγερμού και άλλα, ώστε να μπορέσουμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα, για σκοπούς συντονισμού.
 
Δεκαέξι χρόνια μετά τη δημιουργία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, είναι η πρώτη φορά που δεν έχει γίνει στις επίσημες δηλώσεις μετά τις επαφές των δύο υπουργών αναφορά στο Δόγμα. Έχει, μήπως, λεχθεί κάτι επί τούτου στις συνομιλίες σας; Αν όχι, υπάρχει κάποια σκοπιμότητα;
 
Όχι, επειδή κατ’ αρχήν ο όρος Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου έχει εξασθενίσει από πολύ καιρό. Εμείς, βεβαίως, ενδιαφερόμαστε για την ουσία, η οποία είναι η αμυντική συνεργασία. Υπάρχει μια αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και με τον τρόπο αυτό διατηρούμε και την οντότητα του κυπριακού κράτους.
 
Βεβαίως, κύριε Υπουργέ, ενιαίος αμυντικός χώρος δεν σημαίνει επικυριαρχία.
 
Δεν είναι αυτό που εννοώ. Η αμυντική συμφωνία είναι δικαίωμα της κάθε χώρας. Όταν λέμε, όμως, αμυντική συνεργασία είναι κάτι και πέρα από την αμυντική συμφωνία. Είναι πιο διευρυμένη έννοια. Αλλά δεν έχει αναφερθεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο όρος Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα ή Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, επειδή θεωρώ ότι η έννοια της αμυντικής συνεργασίας είναι πιο ισχυρή από την έννοια του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.
 
Δηλαδή το ενιαίο αμυντικό δόγμα έχει εγκαταλειφθεί ως προς τους τύπους, αλλά παραμένει η ουσία του;
 
Όταν λέμε αμυντική συνεργασία, η οποία συνεχώς ενισχύεται και μάλιστα με τις ίδιες τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, του κ. Μεϊμαράκη, γίνεται λόγος και για ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας, δεν αποτελεί την ουσία του όλου θέματος;
 
Όσον αφορά τις πρόνοιες του Δόγματος, βλέπετε να έχει αλλάξει κάτι;
 
Όχι, τουναντίον. Με βάση τα προβλεπόμενα στο ούτω καλούμενο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα αυτή η συνεργασία ενδυναμώνεται. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε φθάσει ακόμα και πέρα από τα αρχικώς προβλεπόμενα στο Δόγμα. Δηλαδή η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών της Ελλάδας και της Κύπρου και η περαιτέρω ενίσχυσή της είναι η ουσία του όλου θέματος και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Εμείς δουλεύουμε με την ουσία και όχι με τους τύπους.
 
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
 
Πηγές ~ Περαιτέρω Θέσεις και Αναγνώσματα
 
Αρχική δημοσίευση αλληλογραφίας
 
Φοβού τον Επερχόμενο Δράκουλα
 
Ποιές Λύσεις Προτείνουμε
 
Η συνέντευξη είναι από:
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
 
 

Comments

Newswire

Mon 28 May 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire