User login

Navigation

Global IMC Network

Με Αφορμή την "Λαϊκή" Τράπεζα ~ Μέρος 2ο

 
"Εάν οι ζημιές που θα προκύψουν στον φορολογούμενο από την κατάρρευση μιας τράπεζας υπερτερούν του κόστους της κρατικής στήριξης, η παρέμβαση αιτιολογείται για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Εντούτοις, ακόμη και σε τέτοια ακραία περίπτωση, η παρέμβαση γίνεται ΠΑΝΤΑ με τρόπο που να τιμωρείται η διοίκηση που προκάλεσε το πρόβλημα (π.χ. με εκδίωξή της). Διαφορετικά, δημιουργείται στρέβλωση των κανόνων της αγοράς επειδή τα κέρδη από την ανάληψη ρίσκου καταλήγουν σε δυσθεώρητα μπόνους (το κίνητρο) για την διοίκηση της τράπεζας, ενώ τυχόν ζημιές μεταφέρονται … στον αμέτοχο φορολογούμενο, χωρίς καν ανάλογη «τιμωρία» της διοίκησης."
- Κώστας Μαυρίδης
 
Τα σοφά λόγια πιο πάνω είναι από το κείμενο του Κώστα Μαυρίδη με τίτλο "Θεωρία και Πράξη στην Κύπρο" που δημοσιεύουμε εδώ:
Με Αφορμή την "Λαϊκή" Τράπεζα ~ Μέρος 1ο
http://cyprus.indymedia.org/node/4695
 
Ο Κώστας Μαυρίδης δεν είναι ένας τυχαίος: διδάσκει Διαχείρηση Τραπεζών και Χρηματοπιστωτική Διαχείρηση στο Πανεπιστήμιο, με έμφαση στην αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ ρίσκου και κέρδους!
 
Το Μέρος 2ο του άρθρου αποτελείται από δικά μας σχόλια και κριτική για τον χειρισμό από την Κυβέρνηση του μεγάλου και φορτισμένου προβλήματος που ονομάζεται Λαϊκή Τράπεζα. Συγκεκριμένα, μας απασχολεί τόσον το τι έκαμε και όσον το τι ΔΕΝ έκαμε η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ - Χριστόφια που διατείνεται πως είναι φιλολαϊκή, σοσιαλιστική... ακόμα και Μαρξιστική! Ας μην ξεχνούμε πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας αρέσκεται να ποζάρει με φόντο την εικόνα του Λένιν πίσω του και να υπαινίσσεται πως είναι συνεχιστής της πολιτικής του.
 
Ομάδα Σύνταξης
 
 
* * *
 
Τι θα Έπρεπε να είχαν Κάμει
 
Ούτε καν χρειάζεται να ήταν Σοσιαλιστική η Κυβέρνηση για να κάμει το σωστό. Ακόμα και αν οι άρχοντες μας ήταν απλώς υποστηρικτές του Καπιταλισμού χωρίς υποκρισίες και φανφάρες, με αίσθηση δικαίου και με αντίληψη του τι ακριβώς σημαίνουν οι απλές παράμετροι της οικονομίας, θα είχαν ήδη κάμει το σωστό και δίκαιο.
 
Αλλά βέβαια αφού οι Κυβερνώντες μας προσποιούνται πως είναι Σοσιαλιστές θα πρέπει να τους αποδώσουμε ακόμα πιο μεγάλες ευθύνες για την καταστροφή της οικονομίας - αφού την διαχειρίζονταν για τόσα χρόνια με την εξουσία στο χέρι και (υποτίθεται) καθοδηγούμενοι από τον κλάδο της επιστήμης που ονομάζεται Πολιτική Οικονομία που θεμελίωσαν οι Μαρξ και Έγκελς.
 
Ασχέτως λοιπόν ιδεολογίας, αν οι άρχοντες ήταν άνθρωποι με αίσθηση δικαίου και με δύο γραμμάρια μυαλό να αναγνωρίσουν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας θα είχαν χειριστεί την κρίση με την Λαϊκή Τράπεζα πολύ διαφορετικά. Πριν να εγγυηθούν να της δωρίσουν το μυθικό ποσό των σχεδόν 2 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ θα είχαν θέσει όρους - πολλούς όρους - στην Τράπεζα:
o- Όρους που αφορούν Θέματα Δικαίου
ο- Καθοδηγητικούς Όρους
ο- Απαγορευτικούς Όρους
ο- Δεσμευτικούς Όρους
Ας δούμε έκαστη κατηγορία με παραδείγματα.
 
o- Όροι που αφορούν Θέματα Δικαίου
 
Τιμωρία των Ενόχων
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας έχει την απόλυτη ευθύνη για όλες τις αποφάσεις, πράξεις, ή και παραλείψεις των ανθρώπων που διοικεί. Γνώριζε - ή όφειλε να γνωρίζει - ότι η Τράπεζα είχε επενδύσει ένα αλόγιστα υπερβολικό ποσό στο Ελλαδικό Κράτος (υπό μορφήν ομολόγων), που εξέθεταν την Τράπεζα σε ετεροβαρή ρίσκα. Όλα αυτά που βλακωδώς επενδύθηκαν σε δάνεια είναι οι αποταμιεύσεις των απλών εργαζόμενων και των νοικοκυριών του τόπου.
 
Πρώτη πράξη λοιπόν έπρεπε να ήταν η παύση όλου του Διοικητικού Συμβουλίου, αντικατάσταση του με προσωρινά άτομα κοινής εμπιστοσύνης, και διενέργεια έρευνας σε βάθος για το ποιός ακριβώς έκαμε τις συγκεκριμένες αποφάσεις που οδήγησαν την Τράπεζα σε ναυάγιο. Συνάμα, λήψη νομικών μέτρων ενάντια σε συγκεκριμένα μέλη του Συμβουλίου για κατασπατάληση πόρων της Τράπεζας σε αδικαιολόγητα ρίσκα που επέφεραν ζημιά όχι μόνον στους μετόχους της εταιρείας αλλά - πολύ πιο σημαντικά - στους απλούς πελάτες της που διατηρούν τις καταθέσεις των εκεί.
 
Αντ' αυτού, η Τράπεζα "ενθαρρύνθηκε" να κάμει τη δική της εσωτερική έρευνα. Και ανακοίνωσε πως το Συμβούλιο δεν ήξερε τάχα τίποτε για αυτές τις καταστροφικές επενδύσεις, και ότι κάποιοι άγνωστοι υπάλληλοι έκαμαν αυτές τις πράξεις (που "έτσι έτυχε" να είναι και οι πιο μεγάλες αποφάσεις της ζωής της Τράπεζας). Ενώ η πραγματικότητα είναι πως οι Τράπεζες πάντα κατέχουν γνώσεις και πληροφορίες με απόλυτη λεπτομέρεια για τον κάθε τους πελάτη και για το κατά πόσον αποτελεί ρίσκο ή όχι μια επένδυση. Όποιος ζήτησε ποτέ δάνεια μερικών ευρώ από Τράπεζα γνωρίζει πόσες πληροφορίες και εγγυήσεις απαιτούνται. Πόσον μάλλον δε για να δώσει η Τράπεζα δάνειο ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ στο Ελλαδικό Κράτος, που ήταν γνωστό σε όλους πως δεν πρόσφερε τίποτα σε εγγυήσεις και είχε ήδη κατασπαταλήσει όλα τα ποσά που δανείστηκε προηγουμένως σε μή-παραγωγικές δραστηριότητες.
 
Το "δεν γνωρίζαμε" δεν ευσταθεί. Η Κυβέρνηση Χριστόφια - ΑΚΕΛ αντί να τιμωρήσει τους υπαίτιους τους επιβραβεύει με δώρα ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ !
 
Τα Εκατομμύρια
 
Ίσως γνωρίζετε πως με ευκαιρία την λεγόμενη "ανακεφαλαίωση" που δώρισε η Κυβέρνηση στην Λαϊκή Τράπεζα, βγήκαν στην επιφάνεια και πληροφορίες για ποσά εκατοντάδων ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ που δάνεισε η Τράπεζα σε μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου. Οι πληροφορίες - με αριθμούς και ονόματα! - δημοσιεύτηκαν στον Τύπο.
Λαϊκή: Τα «συνδεδεμένα» δάνεια
του Αντώνη Αντωνίου | 31/05/2012
 
Η Κυβέρνηση όφειλε να θέσει όρο να γίνει διερεύνηση αυτών των δανείων. Αν τα δάνεια έγιναν νομότυπα και με όλες τις σωστές εγγυήσεις, τότε γίνεται ξεκάθαρο πως όποιος κατέχει περιουσία ικανή για εγγύηση δανείου εκατομμυρίων ΔΕΝ μπορεί να ηγείται μιας "Λαϊκής" Τράπεζας. Και αν τα δάνεια έγιναν παράνομα, τότε να πέσει άμεσα ο πέλεκυς για τιμωρίες σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη.
 
 
ο- Καθοδηγητικοί Όροι
 
Πριν δωρίσει τα δισεκατομμύρια στην Λαϊκή Τράπεζα, η Κυβέρνηση Χριστόφια - ΑΚΕΛ όφειλε να δεσμεύσει νομικά το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και τους ανώτατους αξιωματούχους της Τράπεζας με τους εξής Καθοδηγητικούς Όρους για την εφεξής λειτουργία:
 
ο- Περισσότερη έμφαση σε επενδύσεις που προάγουν την ντόπια παραγωγή, λιγότερη έμφαση σε επενδύσεις που προάγουν την εισαγωγή εμπορευμάτων.
ο- Απεγκλωβισμός από τον χρηματο-πιστωτικό κλάδο (μετοχές, χρηματιστήρια, ομόλογα, κλπ.) και περισσότερη εμπλοκή στην ανθρωπο-κεντρική παραγωγή. Δηλαδή να επιδιώξει απεγκλωβισμό από τις επιχειρήσεις μεγάλης εντάσεως Κεφαλαίου (Capital-intensive) και να εμπλακεί με επιχειρήσεις μεγάλης εντάσεως Εργατικού Δυναμικού (Labour-intensive). Αυτά είναι που μετέτρεψαν την Κίνα σε υπερδύναμη! (Και έδωσαν στην Κούβα δύναμη να αντέξει 50 χρόνια στρατιωτικό - οικονομικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ.)
ο- Προτίμηση σε επενδύσεις που προάγουν την απεξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό.
ο- Προτίμηση σε επενδύσεις που προάγουν την απεξάρτηση της οικονομίας από τις ξένες εταιρείες, ιδίως στους τομείς ενέργειας, καυσίμων, μεταφοράς, άμυνας, φαρμάκων, τροφών, ένδυσης, στέγης.
ο- Προτίμηση σε επενδύσεις που προάγουν την υγεία, παιδεία και άμυνα του τόπου.
ο- Προτίμηση σε επενδύσεις που προάγουν την εργοδότηση (παράλληλα, προτίμηση σε μηχανοποίηση ή αυτοματοποίηση μόνο σε τομείς όπου υπάρχει θέμα κινδύνων ή κρίσιμα θέματα άμυνας, ασφάλειας, διαφύλαξης αρχείων, κλπ.)
ο- Προτίμηση σε επενδύσεις που απευθύνονται στον εμπλουτισμό δραστηριότητας της τοπικής αγοράς αντί εκείνης του εξωτερικού.
 
 
ο- Απαγορευτικοί Όροι
 
Η "φιλολαϊκή" Κυβέρνηση Χριστόφια - ΑΚΕΛ όφειλε να δεσμεύσει με νομικά έγγραφα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και τους ανώτατους αξιωματούχους της Τράπεζας με τους εξής Απαγορευτικούς Όρους:
 
ο- Όχι σε επενδύσεις που βλάπτουν και καταστρέφουν την υγεία και ποιότητα ζωής του λαού, όπως εισαγωγές και πωλήσεις σε οινόπνευμα, τσιγάρο, τοξίνες και δηλητήρια στις τροφές (πχ. ασπαρτάμη, υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία), πολύ γρήγορα αυτοκίνητα πολυτελείας και ταχύπλοα σκάφη αναψυχής, κοκ.
ο- Όχι σε επενδύσεις που απλώς αναπαράγουν τα προβλήματα μας. Για παράδειγμα, όχι σε ακόμα μια γιγαντιαία ξενοδοχειακή μονάδα. Όχι σε άλλα γήπεδα γκολφ. Όχι σε επενδύσεις για προϊόντα εξαγωγής αν δεν έχουν ήδη γίνει μελέτες για τοπική χρήση, ή αν η παραγωγή των σπαταλά αλόγιστα τους φυσικούς πόρους (πχ. αγγουράκια). Όχι σε δάνεια για νέο σπίτι πολυτελείας, ιδίως αν πρόκειται για δεύτερο ή και τρίτο σπίτι.
ο- Αξιοποίηση του "όχι σε δάνεια εκτός αν πληρούν κάποιους όρους". Για παράδειγμα όχι σε δάνεια για νέα οικοδομή, εκτός αν θα έχει σύστημα ηλιακού θερμοσίφωνα, πατώματα με μόνωση, πόρτες και παράθυρα που συμβάλουν στο να αερίζεται και δροσίζεται ο χώρος χωρίς μηχανές, σχέδιο που να αξιοποιεί την ηλιοφάνεια για θέρμανση και σκίαση για το καλοκαίρι, θερμομόνωση, και συναφείς οικολογικές παραμέτρους.
 
 
ο- Δεσμευτικοί Όροι
 
Η Κυβέρνηση Χριστόφια - ΑΚΕΛ όφειλε να δεσμεύσει με νομικά έγγραφα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και τους ανώτατους αξιωματούχους της Τράπεζας με τους εξής Δεσμευτικούς Όρους που θα καθορίζουν τη λειτουργία της Τράπεζας:
 
ο- Επενδύσεις και δάνεια για αναζωογόνηση της γεωργίας με έμφαση στην παραγωγή τροφών, ινών και φυσικών φαρμάκων για εντόπια χρήση.
ο- Επενδύσεις και δάνεια για επιχειρήσεις που συνδέουν την παραγωγή με την Άμυνα, και μελέτη για το πως να γίνουν κερδοφόρες (πχ εμπλοκή του στρατού στην παραγωγή).
ο- Επενδύσεις και δάνεια για αναζωογόνηση της υπαίθρου, ιδίως των ορεινών περιοχών, με έμφαση στην παραγωγή, προσέλκυση νέου πληθυσμού, και δημιουργία νέων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.
ο- Επενδύσεις και δάνεια για τον ιατρικό τουρισμό, τον ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό τουρισμό, τον συνεδριακό τουρισμό, τον οικολογικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό. Τούτοι οι τομείς χρειάζονται υποδομή και οργάνωση.
ο- Επενδύσεις και δάνεια για τον χειμερινό τουρισμό. Υποδομή ήδη υπάρχει, και είναι μόνο θέμα κοινωνικής οργάνωσης.
ο- Επενδύσεις και δάνεια για την εναλλακτική παραγωγή ενέργειας και την αποκέντρωση της. Έμφαση στους ηλιακούς θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά, αιολικές και ποσειδώνιες πηγές παραγωγής. Έμφαση στη ντόπια παραγωγή ντήζελ από ανακυκλωμένα έλαια και βενζινόλης από τα απούλητα γεωργικά προϊόντα. Μονάδες επαναφόρτισης για μπαταρίες.
ο- Έμφαση σε επενδύσεις και δάνεια για την δημιουργία, ενδυνάμωση, διάδοση και μεγέθυνση συλλογικών μορφών παραγωγής, ιδιοκτησίας και διαχείρισης όπως σε επιχειρήσεις εργαζομένων, συνεργατικές, μουσικά και καλλιτεχνικά σχήματα, κολλεκτίβες και κοινόβια, αμεσοδημοκρατικές δημόσιες επιχειρήσεις, κοκ.
ο- Προτίμηση σε επενδύσεις και χαμηλότοκα μακροπρόθεσμα δάνεια σε δραστηριότητες γυναικών, νέων, και άλλων τμημάτων του πληθυσμού που συχνά αποκλείονται από τις οικονομικές δραστηριότητες λόγω θρησκευτικών ή πολιτιστικών διακρίσεων, αναπηρίας, και άλλων στοιχείων διαφορετικότητας.  
ο- Προτίμηση σε οικιστικά δάνεια για κτίρια που τηρούν τις οικολογικές προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω, ιδίως αν χρησιμοποιούν ντόπια φυσικά υλικά (πέτρα, χώμα, πλιθάρι) αποφεύγουν τα στοιχεία πολυτέλειας και έχουν έμφαση στη λειτουργικότητα και χαμηλό κόστος.
 
 
Είναι φανερό πως όλες οι πιο πάνω διαγραφές αρμόζουν όχι μόνο στην Λαϊκή Τράπεζα αλλά θα έπρεπε να ισχύουν για όλες τις Τράπεζες στην Κύπρο. Γιατί τα βήματα που προδιαγράφουν είναι απαραίτητα για την ποιοτική αλλαγή της οικονομίας και μετατροπή της χώρας μας από εξαρτώμενη και απειλούμενη σε αυτάρκη.
 
Άρα, όλα τούτα θα έπρεπε ήδη από χρόνια να ήταν όροι εντολής από την Κεντρική Τράπεζα προς όλες τις Τράπεζες και θα έπρεπε η Κυβέρνηση να είχε δεσμεύσει νομικά τις Τράπεζες να λειτουργούν με αυτές τις προδιαγραφές. Θα έπρεπε να είχαν γραφτεί όλα τούτα σε κανονισμούς με ισχύ νόμου όπως και τους άλλους ήδη υπάρχοντες κανονισμούς στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των Τραπεζών - και ποιά άλλη Κυβέρνηση υποτίθεται είναι πιο κοντά στο να καταλάβει τη σημασία των και να την πραγματώσει από αυτήν που τάχα είναι σοσιαλιστική;
 
Αυτά τα μέτρα οικονομικής εξυγίανσης είναι οφθαλμοφανή ακόμα και σε όσους έχουν συντηρητικές αντιλήψεις για τον Καπιταλισμό - πόσο μάλλον δε για μια Κυβέρνηση που καυχάται πως καθοδηγείται από τις αρχές του Επιστημονικού Σοσιαλισμού! Όλοι όσοι ασχολούνται με την οικονομία γνωρίζουν πως οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο, και πως όταν οι εργαζόμενοι προικίζονται με δωρεάν ή φθηνή πρόσβαση σε υγεία και παιδεία, μπορούν να μεγαλουργήσουν - εδώ έγκειται η τεράστια κερδοφορία χωρών όπως η Κίνα, η Σοβιετική Ένωση, η Βενεζουέλα.
 
Οι οικονομολόγοι που πιστεύουν το αντίθετο - όταν είναι ειλικρινείς - αναγνωρίζουν πως όταν η Τραπεζική πολιτική είναι διαφορετική μπορεί να αποδώσει πιο μεγάλα κέρδη αλλά: ΜΟΝΟ για τους λιγοστούς της άρχουσας τάξης, και ΜΟΝΟ για λίγο καιρό. Άλλωστε αυτό απέδειξαν οι πράξεις "διάσωσης" των Τραπεζών στις ΗΠΑ που διεκπεραίωσε η Κυβέρνηση Ομπάμα.
 
Η "ανακεφαλαίωση" στις ΗΠΑ
 
Δεν είναι μυστικό πως η πολιτική της Κυβέρνησης Χριστόφια - ΑΚΕΛ για την "ανακεφαλαίωση" της Λαϊκής Τράπεζας είναι απομίμηση της πολιτικής που ακολούθησε ο Ομπάμα. Τι ακριβώς έγινε εκεί;
 
Το "πρόγραμμα διάσωσης" των Τραπεζών στηρίχτηκε στο τριπλούν δόγμα ότι:
α. Οι Τράπεζες είναι "πολύ μεγάλες" και δεν πρέπει να αφεθούν να καταρρεύσουν, γιατί μαζί τους καταρρέει όλη η οικονομία,
και,
β. Αν στηριχτούν οι Τράπεζες εκείνες με τη σειρά τους θα δώσουν δάνεια με καλούς όρους στον κόσμο και τις επιχειρήσεις (μακροπρόθεσμα με χαμηλούς τόκους), ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία.
και,
γ. Όταν αυξηθούν τα κέρδη των Τραπεζών, αυτά θα "μετακυλήσουν" στο λαό ως αυξημένα εισοδήματα ( το λεγόμενο "trickle down theory").
 
Έγινε μεγάλη δημοσιοποίηση και διαφήμιση για το γεγονός ότι δόθηκαν από το Κράτος 700 ΔΙΣεκατομμύρια ως δώρα, δάνεια και εγγυήσεις στις Τράπεζες, και αυτό θεωρήθηκε ως "ένεση ζωής" που υποτίθεται θα απέφερε κέρδη και για τις ίδιες τις Τράπεζες και για το Κράτος, και αυξημένα εισοδήματα στον λαό.
 
Ο Ειδικός Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ NeilBarofsky, εντεταλμένος για την επίβλεψη του προγράμματος διάσωσης των Τραπεζών, δημοσιοποίησε έρευνες, κριτικές και έγγραφα που αποδεικνύουν πως το πραγματικό κόστος της διάσωσης ήταν περίπου 23 ΤΡΙΣεκατομμύρια. Παρακαλούμε δείτε τον αριθμό ξανά: ΤΡΙΣεκατομμύρια ! Σχολιάζοντας, ένας Βουλευτής στην Καλιφόρνια είπε: "Αν ξοδεύεις ένα εκατομμύριο την ημέρα κάθε μέρα και συνεχίσεις πηγαίνοντας πίσω ως την εποχή του Χριστού, ούτε σ' ΕΝΑ τρισεκατομμύριο δεν αθροίζονται. Τα 23 τρισεκατομμύρια είναι αριθμός που συγκλονίζει". [1]
 
Το αποτέλεσμα;
 
Από τη σκοπιά Κεφαλαίου και Κράτους
 
Ο NeilBarofsky δήλωσε πως:
α. Οι Τράπεζες έγιναν "ακόμα πιο μεγάλες", άρα και ο κίνδυνος για την επόμενη κρίση πιο φοβερός. [2]
β. Περίπου 20% των Τραπεζών δεν αύξησαν τα μακροπρόθεσμα χαμηλότοκα των δάνεια, ούτε καν τα συνήθη δάνεια, και πολλές από τις Τράπεζες που ευεργετήθηκαν επένδυσαν τα λεφτά σε κάτι άλλο, έξω από τους όρους εντολής.
γ. Κυριαρχεί κλίμα ασυδοσίας και άρνησης να λογοδοτήσουν οι Τράπεζες διότι ΔΕΝ υποχρεώθηκαν δια νόμου να δώσουν λογαριασμό για το τι κάμνουν με όλα τα λεφτά που έλαβαν.
 
Από τη σκοπιά αληθινών ανθρώπων
 
α. Αυξήθηκαν οι άστεγοι στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται πως περίπου ενάμιση εκατομμύριο παιδιά είναι άστεγα, και συνολικά περίπου 3-4 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άστεγοι. Εκατοντάδες χιλιάδες τρων φαγητό από τους κάλαθους των αχρήστων, πεθαίνουν μες τους δρόμους, επιβιώνουν σε τρύπες, σήραγγες, κουφάρια αυτοκινήτων, σπηλιές, εγκαταλελειμμένα κτίρια, κάτω από γέφυρες, σε πάρκα, ή σε κρυψώνες. [3]
β. Το ποσοστό των ανθρώπων στις ΗΠΑ επίσημα αναγνωρίζεται ότι ζούν σε συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε σε 40 ως 50 εκατομμύρια. Ο αριθμός δεν συμπεριλαμβάνει τα αδήλωτα άτομα (άστεγοι, παράνομοι μετανάστες, εποχιακοί ή περιπλανώμενοι εργάτες, κοκ). [4]  
γ. Περίπου 46 εκατομμύρια ανθρώποι δεν έχουν αρκετά να φαν και λαμβάνουν κρατικό επίδομα για τροφές. Δεν συμπεριλαμβάνεται ο αριθμός εκείνων που τρων σε συσσίτια ή άλλα ιδρύματα.[4]


 
Πόσο λοιπόν ωφέλησε τον λαό η περίφημη "Διάσωση των Τραπεζών" στις ΗΠΑ; Είναι φανερό πως μόνο οι Τραπεζίτες ωφελήθηκαν! Ο λαός πεθαίνει στους δρόμους, πεινά, και παραμένει άνεργος.
 
Δικαιολογείται η απομίμηση του προγράμματος "Διάσωση των Τραπεζών" του Ομπάμα από την Κυβέρνηση Χριστόφια - ΑΚΕΛ ;
 
Εμείς απαντούμε: καθόλου μα καθόλου. Απλώς θα επιφέρει την καταστροφή μας μια ώρα αρχύτερα. Αυτό υπαγορεύει και η κοινή λογική, και τα πορίσματα του υψηλότατου κρατικού λειτουργού για το θέμα στις ΗΠΑ, καθώς και η ανάλυση της Πολιτικής Οικονομίας κατά τους Μαρξ - Έγκελς που υποτίθεται καθοδηγούν τους ανόητους που μας κυβερνούν.
 
Η διαχρονική κερδοφορία και συσσώρευση πλεονάσματος (accumulatedsurplus) των λεγόμενων Σοσιαλιστικών χωρών (η χωρών του Κρατικού Καπιταλισμού, ανάλογα με την αντίληψη του καθενός) οφείλεται σε πολιτικές επένδυσης και διαχείρισης της οικονομίας ακριβώς όπως αυτές που προτείνουμε. Ακόμα και χωρίς Σοσιαλισμό, με μια έντιμη και ειλικρινή Κεφαλαιοκρατία, όλα είναι εφικτά κα εφαρμόσιμα. 
 
Η διαχρονική απώλεια της κερδοφορίας (πτώση του ποσοστού κέρδους / fallingrateofprofits) που ταλανίζει τις χώρες του "προηγμένου" Καπιταλισμού γεννήθηκε από πολιτικές επένδυσης και διαχείρισης της οικονομίας που απλώς ακολουθούν το τριπλούν δόγμα που αναφέρθηκε πιο πάνω. Συν την λογική της μεγιστοποίησης του κέρδους: ότι τάχα αν κερδοφορήσουν κάποια στρώματα της άρχουσας τάξης τούτο μεταφράζεται ως "γεροί οικονομικοί δείκτες" που τάχα οδηγούν στην ευμάρεια του λαού - πράμα που απεδείχθει στην πράξη επανηλειμμένα ως ψέμμα. Αυτοί που λιμοκτονούν στις πόλεις του "προηγμένου" Καπιταλισμού είναι η απτή απόδειξη.
 
Εκεί πάει και ο λαός μας, και μάλιστα οδηγούμενος από ψευδο-σοσιαλιστές που υπηρετούν τα συμφέροντα του Κεφαλαίου και του Ιμπεριαλισμού, αντιγράφοντας και υπακούοντας την παγκόσμια εξουσία όσον πιο πιστά γίνεται. Για "το καλό μας" βέβαια.
 
Η διάσωση του λαού μας από τις πληγές που επέφεραν η διαφθορά, η ατιμωρησία και η εγκληματική ανοησία επείγει. Πρέπει να απομακρυνθούν οι ανόητοι, να ξεριζωθούν οι διεφθαρμένοι και να τιμωρηθούν σκληρά, πρέπει να καλλιεργηθεί ξανά το ήθος σε όσους ασχολούνται με τα δημόσια... και απαιτείται για όλα τούτα Κάθαρση. Κάθαρση οριστική.
 
Ομάδα Σύνταξης Ενδο~Μήδεια /CyprusIndyMedia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
Σημειώσεις ~ Παραπομπές
 
1.
$23.7 Trillion to Fix Financial System?
 
2.
TARP Watchdog Neil Barofsky: Government Bailout Has Increased Risk Of Economic Crisis
 
US bank bailout could cost $23.7 trillion
 
3.
How Many People Experience Homelessness?
Published by the National Coalition for the Homeless, July 2009
 
Homeless kids in U.S. number 1.6 million: study
 
4.
ΝΥTimes: Soaring Poverty Casts Spotlight on ‘Lost Decade’
By SABRINA TAVERNISE, Published: September 13, 2011
 
Poverty rate rises in America
 
Number Of Americans On Food Stamps Hits Another High Years After Recession's End
 
~~~~~~~~~~~~~~ 
 

Comments

Newswire

Mon 28 May 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire