User login

Navigation

Global IMC Network

Revision of Τρεις Προτάσεις για την Οικονομία from Mon, 08/27/2012 - 16:04


 

Οι μοίρες τα έφεραν έτσι ώστε η χειρότερη κατάσταση της κυπριακής οικονομίας να συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο. Μέσα στο παρόν σκηνικό έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται δύο τάσεις οι οποίες στόχο έχουν το μέγιστο εκλογικό αποτέλεσμα. Από τη μία ο τραγέλαφος καρεκλοκενταύρων ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ επιδιώκουν την άνοδο στην εξουσία διακηρύσσοντας την υποταγή στο νεοφιλελευθερισμό της Τρόικας και από την άλλη ο τραγέλαφος της όψιμης αντιπολίτευσης της ίδιας της κυβέρνησης προς τον εαυτό της με την ηγεσία του ΑΚΕΛ να προσποιείται την αντιμνημονιακή ενώ είναι αυτή και η κυβέρνηση της που έφεραν την Τρόικα στην Κύπρο. Η συνειδητή κωλυσιεργία εκ μέρους όλων αποσκοπεί στο κομματικό κέρδος και συμφέρον τη στιγμή που η οικονομία βουλιάζει και μεγάλο μέρος του λαού μας οδηγείται στην ανεργία και την εξαθλίωση.

Έχουμε ήδη δημοσιεύσει διάφορες μελέτες της κρίσης με προτάσεις για το πως ακριβώς μπορούν οι κοινότητες μας να επιβιώσουν και να εξέλθουν από την κρίση. Παρακαλούμε δώστε λίγο χρόνο μελέτης, αν σας ενδιαφέρει, σε μια εμβάθυνση στα θέματα στις σημειώσεις στο τέλος του παρόντος άρθρου.

Στο παρόν προτείνονται τρεις προτάσεις οι οποίες μπορούν άμεσα να αντιστρέψουν το κλίμα, να δώσουν ανάσα στην οικονομία και να ενδυναμώσουν το λαό μας τόσο για το παρόν και το άμεσο μέλλον όσο και για την πορεία του στο νησί μας σε βάθος χρόνου.

Οι τρεις προτάσεις που παρατίθενται δεν απαιτούν επανάσταση, ούτε και ριζοσπαστικές αλλαγές. Είναι απολύτως εφικτές μέσα στα πλαίσια του παρόντος συστήματος και άμεσα εφαρμόσιμες ενώ έχουν δοκιμαστεί και δοκιμάζονται και σε διάφορες άλλες χώρες και σε διάφορες εποχές και ιστορικές συνθήκες. Από το Σόλωνα τον Αθηναίο και τη "σεισάχθεια" μέχρι τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ και το "new deal" έχουν δοκιμαστεί ανά τους αιώνες με βάση το τρίπτυχο: αφαίρεση των βαρών από το λαό, αύξηση της παραγωγής, αύξηση της κατανάλωσης. Το μόνο που χρειάζεται για την εφαρμογή τους είναι πολιτική βούληση, εντιμότητα και αγάπη για το λαό και τον τόπο.

Δεν έχω τη ψευδαίσθηση ότι οι ηγεσίες της κομματοκρατίας έχουν τη διάθεση και τη βούληση να προχωρήσουν σε αυτές. Ούτε και πως υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια τάση μέσα στο λαό μας για ανατροπή της εξουσίας του Κεφαλαίου. Αισθάνομαι ότι τα λόγια του Πέτρου Ευδόκα πιο κάτω παρουσιάζουν πεντακάθαρα το τοπίο μέσα στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε:

«Με λίγο καθαρό μυαλό, με ήθος και με απλή νοημοσύνη, όλα τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα λύονται. Εκ των εξουσιαστών, μόνο οι πολύ βλάκες ή οι συνειδητά προδότες είναι που μας οδηγούν πίσω και ξανά πάλιν μες τον ίδιο λάκκο της μιζέριας και υποτέλειας στους εκμεταλλευτές.
 
Αν η ανατροπή και αντικατάσταση της εξουσίας του Κεφαλαίου δεν είναι τώρα, σήμερα, στην ημερήσια διάταξη (και δεν φαίνεται να είναι, όσον και αν το επιθυμούμε εμείς που ορίσαμε τη ζωή μας να υπηρετούμε εκείνη την ανατροπή), τότε αν θα ζήσουμε προς το παρόν με τον καπιταλισμό, χρειάζονται διορθωτικά μέτρα για να επιβιώσουμε και εμείς και το σύστημα - τα μέτρα που ζητούν να μας επιβάλουν οι πολύ βλάκες ή οι συνειδητά προδότες εξουσιαστές όχι μόνο δεν εξυπηρετούν, αλλά οδηγούν σε καταστροφή.»  (1)

Οι τρεις προτάσεις που ακολουθούν είναι διορθωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Όνειρο μας βέβαια παραμένει η ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος του Κεφαλαίου και της διαπλοκής του με τους φεουδάρχες καρεκλοκενταύρους και η αντικατάσταση του από μια ουσιαστική Δημοκρατία βασισμένη στην άμεση δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.

Πρόταση 1η: Καθορισμός ανώτατου ορίου απολαβών για τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και τερματισμός των προνομίων των αιρετών και διοριζόμενων αξιωματούχων

Σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης χρειάζεται η συστράτευση όλου του λαού για την αντιμετώπιση του κινδύνου. Η παρούσα χρονική συγκυρία εμπεριέχει τον κίνδυνο όχι μόνο της οικονομικής εξαθλίωσης αλλά και της απώλειας της κυριαρχίας της δημοκρατίας και της κατάργησης της ανεξαρτησίας της. Μέσα σε αυτό το πεδίο απαιτείται η συλλογική συνεργασία και αλληλεγγύη. Ο λαός μας έχει αποδείξει σε πολλές στιγμές της ιστορικής του πορείας ότι διαθέτει το πολιτικό αισθητήριο και ότι είναι έτοιμος να προβεί σε όλων των ειδών τις θυσίες για την επιβίωση του. Αυτό που δεν ανέχεται και το οποίο τον οδηγεί στην αποχή από τα πολιτικά και στην απόγνωση είναι η κοροϊδία από τους ανέντιμους πολιτικούς του.

Ο καθορισμός ορίου αποδοχών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα χρειάζεται να γίνει με τρόπο που να προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη και να μη θίγει το επίπεδο ζωής του μεγαλύτερου μέρους του λαού. Ένα ανώτατο όριο της τάξης των 3000 Ευρώ είναι εφικτό.

Με αυτό τον τρόπο οι ανώτεροι υπάλληλοι του κράτους αλλά και του ιδιωτικού τομέα θα αναγκαστούν να προσφέρουν μέρος του μισθού των προς όφελος του κοινωνικού συνόλου χωρίς το κοινωνικό σύνολο να υποστεί το βάρος της κρίσης καθώς οι χαμηλότερα αμοιβόμενοι έχουν και λιγότερες αντοχές.

Το μέτρο θα αγγίξει ουσιαστικά τις ανώτερες οικονομικά κάστες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τους πολιτικούς οι οποίοι θα θυσιάσουν έτσι μέρος της προσωπικής των άνεσης για το κοινό καλό, χωρίς να αναγκαστούν να πεινάσουν. Υπουργοί, βουλευτές, Γενικοί Γραμματείς και ανώτεροι τραπεζικοί υπάλληλοι, διευθυντές επιχειρήσεων και λοιποί παχουλά αμοιβόμενοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι καιροί της αλόγιστης σπατάλης και πολυτέλειας έχουν τελειώσει και ότι πρώτοι εκείνοι πρέπει να δώσουν.

Στα πλαίσια του ιδίου μέτρου όλοι οι αιρετοί αξιωματούχοι του κράτους- πρόεδρος, υπουργοί, βουλευτές – και οι διοριζόμενοι από αυτούς – συμβούλια ημικρατικών, Γενικός Εισαγγελέας  -  θα πρέπει να απεμπολήσουν όλα τα ιδιαίτερα προνόμια τους. Οι πιο πάνω αξιωματούχοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η εκλογή και ο διορισμός τους δεν είναι μέσο για τον προσωπικό τους πλουτισμό αλλά υπηρεσία στο σύνολο. Συντάξεις, αφορολόγητα είδη και λοιπά προνόμια των πιο πάνω αιρετών και διοριζόμενων αξιωματούχων χρειάζεται άμεσα να καταργηθούν.

Υπολογίστε για παράδειγμα τα χρήματα που θα εξοικονομήσει το κράτος μόνο από τους μισθούς των βουλευτών. (2) Αν από τους 59 της βουλής – υπολογίζονται και οι μισθοί των 3 θρησκευτικών αντιπροσώπων – το κράτος εξοικονομεί 4 περίπου εκατομμύρια το χρόνο μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε τι θα συμβεί αν προστεθούν στην εξοικονόμηση όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι με μισθό πέραν των €3.000.

Με αυτό τον τρόπο το κράτος θα εξοικονομήσει στην πραγματικότητα τόσα χρήματα όσα χρειάζεται για να αποκτήσει ουσιαστική ρευστότητα χωρίς κανένα άλλο μέτρο.

Το μέτρο μπορεί να ισχύσει για όλο το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το κράτος για να ορθοποδήσει και να αρθεί όταν η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί με εξαίρεση τους αιρετούς και διοριζόμενους αξιωματούχους. Γι αυτούς οι αποκοπές και περιορισμοί χρειάζεται να θεσμοθετηθούν εσαεί έτσι ώστε η άνοδος ή ο διορισμός σε ανώτατο αξίωμα να μην εκλαμβάνεται από κανένα ως μέθοδος πλουτισμού.

Πρόταση 2η: Διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες για μέρη του λαού

Με την πρόταση για ανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών μέσω κυβερνητικού δανείου οι δύο τράπεζες της Κύπρου περνούν ουσιαστικά στα χέρια του κράτους και εμείς, ο απλός κοσμάκης, καλούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα.

Εφόσον αναγνωρίζουμε ότι «η ανατροπή και αντικατάσταση της εξουσίας του Κεφαλαίου δεν είναι τώρα, σήμερα, στην ημερήσια διάταξη (και δεν φαίνεται να είναι, όσον και αν το επιθυμούμε εμείς που ορίσαμε τη ζωή μας να υπηρετούμε εκείνη την ανατροπή)» (1) υπάρχουν βήματα τα οποία μπορούν άμεσα να γίνουν μέσα από το υπάρχον σύστημα και μέσα από τον εξαναγκασμό των τραπεζών από το ανάδοχο πλέον κράτος.

Ένα τέτοιο μέτρο είναι και η διαγραφή χρεών ως μια νέα σεισάχθεια. Η αφαίρεση του άχθους – βάρους από τις πλάτες του λαού θα αναζωογονήσει άμεσα την οικονομία με την εισροή σε αυτή των χρημάτων που διαφορετικά θα πήγαιναν στα χρέη. Η διαγραφή χρεών επιβάλλεται να γίνει με τρόπο δίκαιο ευνοώντας τους ασθενέστερους οικονομικά και αποθαρρύνοντας τον υπερκαταναλωτισμό και την πολυτέλεια. Η εφαρμογή του μπορεί να περιλαμβάνει:

• Διαγραφή όλων των χρεών που έγιναν μέσω δανείων για την απόκτηση 1ης κατοικίας κάτω των 180τ.μ.
• Διαγραφή όλων των χρεών που έγιναν μέσω φοιτητικών δανείων.
• Διαγραφή όλων των χρεών που έγιναν μέσω δανείων για σοβαρούς λόγους υγείας.
• Διαγραφή όλων των χρεών που έγιναν μέσω δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και που η χρήση των αφορούσε τη διατήρηση εν ζωή της επιχείρησης
• Διαγραφή των χρεών όλων των προσφύγων που δεν αφορούν είδη πολυτέλειας

Ταυτόχρονα και για όσο χρόνο διαρκεί η κρίση της οικονομίας  αναστολή πληρωμής των τόκων των λοιπών δανείων τα οποία δεν αφορούν είδη πολυτελείας για όσο χρόνο χρειαστεί.

Η απαλλαγή των δόσεων των πιο πάνω δανείων  θα επιτρέψει στον απλό λαό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανακουφιστούν και να αντέξουν το κόστος της οικονομικής κρίσης με τη μικρότερη δυνατή ζημιά. Είναι κρίμα διότι ήδη νέες και νέοι αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους λόγω της κρίσης και διότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες ψυχορραγούν. Η διαγραφή των χρεών των είναι άμεσα εφικτή και θα δημιουργήσει αίσθημα δικαίου και ασφάλειας ανάμεσα στο λαό.

Πρόταση 3η: Οργάνωση και λειτουργία ομάδων εργασίας για αξιοποίηση των ανέργων και του νέου εργατικού δυναμικού

« 1. Η πηγή όλου του πλούτου είναι η ανθρώπινη εργασία, και μάλιστα η συλλογική παραγωγή. Οι μόνες λύσεις που θα αποφέρουν είναι εκείνες που αυξάνουν την παραγωγή.
 
2. Η αγορά δεν θα ξεκολλήσει από την παράλυση αν δεν αυξηθούν τα εισοδήματα και ωφελήματα του λαού. Όλες οι αντίθετες "λύσεις", όπως μέτρα λιτότητος, περικοπές μισθών, μαζικές απολύσεις, κλπ. μόνο καταστροφή επιφέρουν. Οι πραγματικές λύσεις είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση: αύξηση των εισοδημάτων του λαού. Εκείνοι που θα έχουν θα μπορούν και να αγοράζουν. Και έτσι η αγορά θα ξανάβρει κινητικότητα.
 
3. Η παραγωγή που συντελείται με μόνο σκοπό το κέρδος ή τις εξαγωγές ΔΕΝ βοηθά την οικονομία. Η Κύπρος και η Ελλάδα κατέχουν οικονομικούς πόρους και παραγωγικές δυνάμεις υπέρ-αρκετές για να θρέψουν και να στεγάσουν όλους μας, και να προσφέρουν παιδεία, υγεία και άνεση (αν όχι και πολυτέλεια). Χρειάζεται όμως η ντόπια παραγωγή να προσανατολιστεί προς την εγχώρια ανάγκη: τροφές, υφάσματα, καύσιμα, φάρμακα, εργαλεία, παιδεία, ιατρική φροντίδα... αυτά είναι που χρειάζεται ο λαός μας. Στόχος η αυτάρκεια. Στόχος η απεξάρτηση από το ξένο Κεφάλαιο.» (1)

Η παρούσα οικονομική κρίση εγκυμονεί και την πιθανότητα μιας ουσιαστικής αλλαγής της κοινωνίας μας προς τους πιο πάνω στόχους. Φτάνει να υπάρχει όραμα και πολιτική βούληση.

Ήδη στο νησί μας η ανεργία αγγίζει το 11,1% του εργατικού δυναμικού με 48 χιλιάδες διακόσιους ανέργους. "Είκοσι επτά χιλιάδες εννιακόσιοι είναι άνδρες και είκοσι χιλιάδες τριακόσιες οι γυναίκες." (3)

Η συντριπτική πλειοψηφία των πιο πάνω είναι νέες και νέοι οι οποίοι αδυνατούν να συμμετέχουν οργανικά στην κοινωνία και βασίζονται στις οικογένειες των για την καθημερινή των επιβίωση. Το φαινόμενο επιβαρύνει οικονομικά, συναισθηματικά και ψυχικά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας και αυξάνεται ραγδαία με την επιστροφή των νέων επιστημόνων και επαγγελματιών που μόλις έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στον αριθμό των ανέργων.

Η οργάνωση ομάδων εργασίας οι οποίες θα μετέχουν ουσιαστικά σε όλους τους τομείς της παραγωγής αποτελεί μια δραστική λύση η οποία θα προσφέρει ανακούφιση στους δοκιμαζόμενους ανέργους και τις οικογένειες τους και θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς τομείς της οικονομίας να ανανεωθούν με τη συμμετοχή νέου ανθρώπινου δυναμικού. Θα δώσει επίσης και κύρια τη δυνατότητα στις νέες και νέους να αισθανθούν τον εαυτό τους ενεργό και δραστήριο μέλος αυτής της κοινωνίας.

Αναγνωρίζοντας την έλλειψη ουσιαστικών πόρων για το κράτος είναι φανερό ότι εν είναι δυνατόν προς το παρόν να υπάρξει εργοδότηση με τη συμβατική μορφή. Είναι όμως δυνατές εναλλακτικές μορφές εργοδότησης.

Ο μισθός των νέων εργαζομένων μπορεί να είναι με τη μορφή πίστωσης για αγορά τροφίμων και καυσίμων  και με τη μορφή διευκολύνσεων όπως τη χορήγηση μηνιαίων αδειών χρήσεως των μαζικών μέσων μεταφοράς, εισιτηρίων για την είσοδο σε πολιτιστικούς χώρους και δωρεάν συμμετοχής σε όλα τα προγράμματα επιμόρφωσης του Υπουργείου Παιδείας καθώς και προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημίων της Κύπρου. Το κράτος δηλαδή θα πιστώνει κάθε μήνα ένα ποσό στην πιστωτική κάρτα κάθε εργαζόμενου το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά τροφίμων και καυσίμων χωρίς να μεταφέρεται. Κάθε εργαζόμενος θα έχει έτσι τη δυνατότητα να συνεισφέρει τόσο μέσω της εργασίας του προς το σύνολο όσο και μέσω της προσφοράς του στο συλλογικό γίγνεσθαι. Με τη βελτίωση των οικονομικών του κράτους στο μισθό μπορούν να προστεθούν και χρήματα ενώ εν τω μεταξύ κανένας δε θα πεινάσει.

Οι ομάδες εργασίας μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε όλα τα τμήματα της παραγωγής και για όσο χρόνο διαρκεί η κρίση. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους:

• Εργασία στην αγροτική παραγωγή: Ομάδες εργασίας μπορούν να βοηθούν τις γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες απαλύνοντας το έργο γεωργών και κτηνοτρόφων και ανακουφίζοντας τους οικονομικά.
• Εργασία σε τομείς υπηρεσιών: Ομάδες εργασίας μπορούν να συνεισφέρουν σε πολλές από τις υπηρεσίες του κράτους οι οποίες ασθμαίνουν λόγω έλλειψης επαρκούς προσωπικού. Είσπραξη, φόρων, αστυνόμευση και περιφρούρηση δασών, οργάνωση ομάδων πληροφοριών και βοήθειας στην τουριστική βιομηχανία είναι μερικές μόνο από τις εκατοντάδες εργασίες με τις οποίες μπορούν να απασχοληθούν.
• Εργασία στη βιοτεχνία: Μέλη των ομάδων εργασίας θα μπορούν να συμμετέχουν στις βιοτεχνίες παραγωγής προϊόντων βοηθώντας τόσο την παραγωγή όσο και τη δική τους αύξηση γνώσεων.
• Υποστήριξη στην ΕΦ: Για όσες και όσους επιθυμούν μπορεί να δημιουργηθούν προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα άμυνας, αυτοάμυνας και χρήσης μέρους του υλικού της ΕΦ. Μέλη των ομάδων μπορούν να αναλάβουν εθελοντικά μέρη των υποχρεώσεων σκοπών της δύναμης συνδέοντας ενεργά την κοινωνία και το στράτευμα και ανακουφίζοντας ουσιαστικά τους κληρωτούς στρατιώτες.
• Βελτίωση των συνθηκών ζωής του συνόλου: Οι ομάδες εργασίας μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα στον εξωραϊσμό πόλεων και χωριών μέσα από τη συντήρηση και βελτίωση χώρων, κτιρίων και εγκαταστάσεων και τη συμμετοχή των στις ανάγκες των κοινοτήτων.
• Υποστήριξη των συνθηκών ζωής των ασθενέστερων: Μέλη των ομάδων μπορούν να αναλάβουν τη φροντίδα ασθενέστερων. Άτομα με προβλήματα υγείας καθώς και οι γριές και γέροντες του τόπου μας έχουν πολλά να ωφεληθούν από την προσφορά σε αυτό τον τομέα. Εθελοντές θα μπορούσαν να αναλαμβάνουν τα ψώνια, την αγορά και παροχή φαρμάκων, τη φροντίδα των ασθενέστερων συμπολιτών μας χτίζοντας ένα ισχυρό και αδιάβλητο κοινωνικό ιστό αγάπης και φροντίδας.

Η οργάνωση, δημιουργία και λειτουργία τέτοιων ομάδων είναι δυνατή από μόνη της να γεννήσει τη δυνατότητα μιας νέας κοινωνίας ανθρώπων που να μην είναι πλέον εξαρτημένοι από τον καταναλωτισμό και τα εμπορεύματα αλλά οι οποίοι μέσα από τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη του ενός προς τον άλλον και προς την κοινωνία γενικότερα να πραγματώσουν ξανά όλα εκείνα τα υπέροχα τα οποία ενσαρκώνει ο λαός μας.

***
 

Οι τρεις προτάσεις που αναλύθηκαν πιο πάνω δεν είναι ούτε ριζοσπαστικές, ούτε καινοτόμες. Έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς και σε διάφορες ιστορικές εποχές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα από διάφορους ιδεολογικούς χώρους. Από τον Σόλωνα τον Αθηναίο μέχρι τον πρόεδρο των ΗΠΑ Φραγκλίνο Ρούσβελτ η ιστορία βρίθει παραδειγμάτων ανθρώπων, ομάδων και ολόκληρων λαών που μπροστά στον κίνδυνο του οικονομικού αφανισμού έπραξαν το αυτονόητο.

Υπάρχει άραγε οποιοσδήποτε υποψήφιος που να τα αγκαλιάσει και να τα προωθήσει ως μέρος του προγράμματος του και που να δεσμευτεί ενώπιον του λαού για την εφαρμογή τους;

Σόλων Αντάρτης ~ solon_antartis@yahoo.com
~~~~~~~~~~~~~

Πηγές:
-------

1. Μια επίκαιρη επιστολή προς τράπεζα: "Με ποιο δικαίωμα ζητάτε το σπίτι μου;"
http://cyprus.indymedia.org/node/4726

2. Αν δεχτούμε τους υπολογισμούς της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» οι μισθοί των βουλευτών μας ανέρχονται στο καθαρό ποσό των €5.400.

Από την αποκοπή των €2.400 Ευρώ των 59 της Βουλής – υπολογίζονται και οι μισθοί των 3 θρησκευτικών αντιπροσώπων – το κράτος θα εξοικονομεί  €131.600 κάθε μήνα. Το ποσό αντιστοιχεί με ενάμισι εκατομμύρια το χρόνο. Προσθέστε στον υπολογισμό και τις €12.302 που παίρνει ο καθένας ετησίως ως επίδομα γραμματέως παρ’ όλο που ουδείς εργοδοτεί γραμματέα και τις €23.812 που παίρνει ο καθένας ετησίως ως επίδομα παραστάσεως και εξοικονομούνται έτσι επιπρόσθετα πέραν των δύο εκατομμυρίων Ευρώ.
Από:
Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2012
http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Kypros/22/82828

3. Καλπάζει η ανεργία στην Κύπρο με βάση νέα έρευνα για το πρώτο τρίμηνο του 2012. Ξεπέρασαν τις 48 χιλιάδες οι άνεργοι.
http://www.cybc.com.cy/index.php/local/item/362

Σημειώσεις:
--------------

Για όσες και όσους επιθυμούν βαθύτερη μελέτη αναπαράγουμε πιο κάτω τις δημοσιεύσεις μας για την οικονομία:

Μια επίκαιρη επιστολή προς τράπεζα: "Με ποιο δικαίωμα ζητάτε το σπίτι μου;"
http://cyprus.indymedia.org/node/4726

Κερδοσκοπία, και όχι Οικονομική Σκέψη
http://cyprus.indymedia.org/node/4698
 
Με Αφορμή την "Λαϊκή" Τράπεζα
http://cyprus.indymedia.org/node/4697
 
Και Πάλιν η Τρισκατάρατη Οικονομία
http://cyprus.indymedia.org/node/1455
 

 

Comments

Τρία Βήματα Μπροστά

Μπράβο, οι προτάσεις είναι τέλειες, εφικτές, αναγκαίες, και... καταχωρημένες στο μέρος του μυαλού των πολιτικών όπου τα περιεχόμενα είναι αόρατα και αγνοούνται.
Οι πλείστοι πολιτικοί σήμερα ή δεν αντιλαμβάνονται πόσο κοντά είμαστε στην καταστροφή, που καθιστά τα μέτρα εξυγίανσης και επιβίωσης αναγκαία ΤΩΡΑ, ΣΗΜΕΡΑ, ή, εκείνοι που το αντιλαμβάνονται δεν το λεν δημοσίως για διάφορους λόγους που εξυπηρετούν σκοπιμότητες.

Θέλουμε δεν θέλουμε είναι καθήκον εκείνων που ασχολούνται με την πολιτική να έχουμε το μυαλό μας ακονισμένο και προσανατολισμένο συνέχεια σε επιλογές χειρισμού καταστάσεων ΠΡΙΝ να προκύψουν. Ακόμα και αν στο μυαλό κάποιου πολιτικού μπορεί να μην έφτασε ο καιρός σήμερα να υλοποιηθούν οι πιο πάνω προτάσεις, είναι απαραίτητο να τις θέσει μες την φαρέτρα των όπλων και εργαλείων που θα είναι απαραίτητα ίσως στο σύντομο αύριο.

Με άλλα λόγια, παρ' όλο που για αυτό τους ψηφίζουμε και τους εμπιστευόμαστε σε θέσεις εξουσίας, για να προβλέπουν δηλαδή τις κρίσεις και να διασκευάζουν από πριν τις λύσεις, δεν ακούσαμε από κανένα πολιτικό ΠΟΙΟ είναι το σύστημα λύσεων που προτείνει τώρα, και το ΠΟΤΕ θα πρέπει να εφαρμοστούν πιο δραστικές λύσεις όπως εκείνες που αναφέρονται πιό πάνω;

Θα μπορούσε για παράδειγμα ο Προεδρικός Υποψήφιος Άλφα, Βήτα ή Γάμμα, να δηλώσει:
"Δεν ήλθε ο καιρός για να ακυρώσουμε τις οφειλές του λαού για τα δάνεια του από τις Τράπεζες, αλλά ίσως να σκεφτούμε για προσωρινή αναστολή στις πληρωμές για διάστημα τριών ετών και αναθεωρούμε ξανά αργότερα. Και προτείνω να το λάβουμε σοβαρά υπόψην εάν η ανεργία φτάσει στον τάδε αριθμό." Ή θα μπορούσε να πει "...να θέσουμε σε ενέργεια την δημιουργία Ομάδων Εργασίας μόνο αν οι τάδε επενδύσεις σε τοπική παραγωγή αποτύχουν να αποδώσουν κερδοφορία πάνω από τόσα τοις εκατόν σε δύο χρόνια." Δηλαδή συγκεκριμένα κριτήρια και παράμετρους.

Απεναντίας, όχι μόνο από τους εν εξουσία πολιτικούς και τους της κομματικής φεουδαρχίας ακόλουθους των, αλλά ακόμα και από τους Υποψήφιους ακούμε μόνο αοριστολογίες. Πόσα για παράδειγμα (σε αριθμό) θα πρέπει να φτάσει η πτώση παραγωγικότητας στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν για να θεωρήσουμε πως ήλθε η ώρα για στάση πληρωμών σε δάνεια εξωτερικού;

Ουδείς μιλά καθαρά.
Κρίμα.

Πέτρος
____________

Newswire

Mon 1 January 2018
Sat 30 September 2017
Sat 23 September 2017

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire