User login

Navigation

Global IMC Network

Ο νέος εκλογικός νόμος και η εκστρατεία Γιώργου Λιλλήκα


Γιατί αργεί η καταδίκη της πρότασης νόμου;
 
 
Ανακοινώθηκε επίσημα από τον Τύπο πρόσφατα ότι η Βουλή μελετά νέο εκλογικό νόμο για να περιορίσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι με πρόφαση να ελαττωθούν οι "ανεξέλεγκτες υποψηφιότητες", και επ' αυτού η Υπουργός Εσωτερικών του καθεστώτος έσπευσε αμέσως να δηλώσει πως αν η Βουλή συμφωνήσει, το Υπουργείο της "θα το εφαρμόσει". {Αναδημοσιεύουμε τη σχετική είδηση πιο κάτω.)
 
Το νέο μέτρο θα ζητά από τους υποψήφιους πρόεδρους 35 χιλιάδες ευρώ εγγύηση (που την ονομάζουν "παράβολο") και έκαστος υποψήφιος να στηρίζεται από χίλιους ψηφοφόρους - εκτός βέβαια αν υποστηρίζεται από κόμμα που βρίσκεται στη Βουλή!
 
Στα μάτια μας είναι αδιαμφισβήτητο το ότι τέτοια μέτρα είναι αντιδημοκρατικά, αντισυνταγματικά και προωθούν τη φεουδαρχική κομματοκρατία στο έπακρο. Ντροπή του Βουλευτή κου Φειδία Σαρίκα της ΕΔΕΚ που είναι ο εμπνευστής αυτής της πρότασης.
 
Ντροπή και στην ΕΔΕΚ που δεν τον κατακεραύνωσε! Αυτό είναι σοσιαλισμός; Να περιορίζουμε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ώστε μόνο οι πλούσιοι και δημοφιλείς να μπορούν να υποβάλλουν υποψηφιότητες;
 
Για μας Σοσιαλισμός σημαίνει πως όλες οι εξουσίες σταδιακά (ή και εκρηκτικά) μετακυλίονται, ανατίθενται και κατανέμονται στον λαό - αυτή η πρόταση της ΕΔΕΚ πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση! Πως αυξάνει τη δημοκρατία ο περιορισμός των υποψηφιοτήτων μόνο στους δημοφιλείς και πλούσιους; Πως μας φέρνει πιο κοντά στον Σοσιαλισμό;
 
Και ρωτούμε την Υπουργό της ψευτο-κομμουνιστικής χούντας που μας κυβερνά, που είναι τόσο "έτοιμη να εφαρμόσει" το νέο νόμο: μπορεί να μας εξηγήσει πως ο περιορισμός των υποψηφιοτήτων θα μας φέρει πιο κοντά στον κομμουνισμό; Γιατί να αποκλείεται ο απλός άνθρωπος της καθημερινής ζωής, ο άνθρωπος του μεροκάματου και της δουλειάς, ή ο άνθρωπος που από σεμνότητα αποφεύγει τη δημοσιότητα;
 
 
Απογοητευτήκαμε που η εκστρατεία Γιώργου Λιλλήκα δεν καταδίκασε αμέσως την πρόταση. Μέχρι τώρα η αφοσίωση του υποψήφιου προς την διεύρυνση της δημοκρατίας στον τόπο μας, και ιδίως με την πρόταση του για τον νέο θεσμό του Ανακλητού για τους εκλελεγμένους αξιωματούχους μας ενθουσίασε. Γιατί όμως καθυστερεί να καταδικάσει αυτή την ανόητη και αντιδημοκρατική προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου;
 
Και η εκστρατεία Γιώργου Λιλλήκα, ούσα η μόνη που μπορεί ουσιαστικά να εκφράσει την Παράταξη του ΟΧΙ ενάντια στην ρατσιστική Διζωνική "τελική λύση" που θέλουν να μας επιβάλουν οι ξένες δυνάμεις σε συνεργασία με τους εδώ πράκτορες των, αξίζει μεν την υποστήριξη μας, μα όχι χωρίς κριτική. Εφ' όσον τοποθετήθηκε σε θέματα δημοκρατίας και ποιότητος ζωής, πρέπει να φανεί συνεπής και αντάξια της υποστήριξης του κόσμου εφ' όλης της ύλης, όχι μόνο επί του Κυπριακού.
 
Αντιλαμβανόμαστε πως η εκστρατεία ήταν σε μια νέα πολιτική σχέση με την ΕΔΕΚ όταν ανακοινώθηκε η πρόταση νόμου, και ίσως να μην ήταν εύστοχη μια τέτοια κριτική προς τους νέους συμμάχους. Μα τώρα; Αν η ΕΔΕΚ πράγματι αγκαλιάζει το πνεύμα δημοκρατικότητας που αποπνέει η εκστρατεία Λιλλήκα θα έπρεπε πρώτα η ίδια να καταδικάσει τον Βουλευτή της για την ανοησία του.
 
Αλλά και η εκστρατεία Γιώργου Λιλλήκα θα έπρεπε μέχρι τώρα να είχε συζητήσει το θέμα με την ΕΔΕΚ, και να τοποθετηθεί κάθετα επ' αυτού δημοσίως.
 
Πιστεύουμε πως ορθά παραπονιέται η υποψήφια πρόεδρος Μακαρία Άντρη Στυλιανού ότι "Η ΕΔΕΚ θέλει να μας αποκλείσει". Και σε αυτό, η εκστρατεία Λιλλήκα έπρεπε να ανταποκριθεί δείχνοντας ευαισθησία στις δημοκρατικές αρχές του λαού μας. "Συμμαχία ξε-συμμαχία με την ΕΔΕΚ", θα έλεγε κάποιος, "έπρεπε ως τώρα να το είχε καταδικάσει".
 
Εμείς έχουμε να προσθέσουμε ακόμα μερικά για το θέμα.
 
Ο Πρόεδρος δεν πρέπει να εκλέγεται με βάση το πόσα λεφτά διαθέτει, ούτε και με το πόσο δημοφιλής είναι. Εκείνο που κρίνεται είναι η ικανότητα προς διοίκηση, η ικανότητα να φέρει εις πέρας δύσκολα πράματα που απαιτούν θυσίες, με γνώμονα πάνω απ' όλα το καλό του τόπου.
 
 Όλοι γνωρίζουμε πως μες την καθημερινότητα της ζωής συναπαντούμε χίλιους μύριους ανθρώπους ΠΙΟ ΙΚΑΝΟΥΣ από τους πολιτικούς μας να υπηρετήσουν την Κύπρο από το ανώτατο αξίωμα. Γιατί να αποκλείονται εξ' ορισμού και δια νόμου όλοι αυτοί οι άνθρωποι και να περιορίζεται το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μόνο σ' εκείνους που ξέρουν να εκμαιεύουν δημοφιλότητα από τις κάμερες και τα σαλόνια, ή που κρατούν μεγάλα πορτοφόλια;
 
Είναι πολλές οι χώρες, και ιδίως οι μεγάλες, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με "ανεξέλεγκτες υποψηφιότητες", υποψηφιότητες "για το χάζι". Εμείς πιστεύουμε πως η ποιότητα δημοκρατίας μιας χώρας φαίνεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα άτομα που έχουν ιδιαιτερότητες, δυστροπίες, παραξενιές. Αυτό σημαίνει ισότητα, αυτό σημαίνει δικαιοσύνη. Ας βάλουν όλοι υποψηφιότητα και ας πάρουν τους λίγους ή πάμπολλους ψήφους που θέλει να τους δώσει ο λαός.
 
Αλλά έστω και αν δεκτούμε πως μια χώρα πρέπει να βάλει κάποιους περιορισμούς, πότε πρέπει να τους βάλει; Πόσο ψηλά πρέπει να θέσει τον πήχη;
 
Η Αυστραλία, μια χώρα με σχεδόν 23 εκατομμύρια κατοίκους, πρόσφατα έβαλε κάποιους περιορισμούς στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Το παράβολο διπλασιάστηκε σε $1000 για τις Βουλευτικές και σε $2000 για τις θέσεις στην Γερουσία. Επίσης, ο αριθμός των ψηφοφόρων που ζητείται να δηλώσουν στήριξη για κάθε υποψήφιο είναι τώρα 100.
 
Και πότε έφτασε στο σημείο η Αυστραλία να υψώσει τόσο τον πήχη; Όταν αναγνωρίστηκε πως τώρα το ψηφοδέλτιο όπου αναγράφονται τα ονόματα όλων των υποψηφίων έχει μήκος ένα μέτρο!
 
Μπορεί η Αυστραλία να μην είναι η ιδανική δημοκρατία, άλλωστε μας έστειλε τον καταστροφέα, ρατσιστή και ιμπεριαλιστή κο Ντάουνερ, αλλά προσπαθεί, ακόμα και όταν περιορίζει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι να είναι δημοκρατική.
 
Εμάς όμως οι δικοί μας οι αππωμένοι, μεθυσμένοι με την εξουσία αλάζονες αξιωματούχοι με δύο γραμμάρια δύναμης; Πιστεύουν πως έχουν εντολή από τα Θεία να "ρυθμίσουν" τα δικαιώματα μας και να μας επιβάλουν περιορισμούς επειδή τάχα ο αριθμός των υποψηφίων είναι υπερβολικός, ή "ανεξέλεγκτος". Ρε γελοίοι, γελοίοι.... και θλιβερότατα εξουσιαστικούθκια.
 
Και ας απαντήσει κάποιος από τους κορδωτούς μας Βουλευτές πως τάχα η Αυστραλία είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και άρα έχει άλλες ανάγκες ενώ οι δικές μας ανάγκες για να περιοριστεί το εκλογικό δικαίωμα είναι "υψηλότατες". Πότε πλημμυρίσαμε από υποψήφιους σε βαθμό που να μην μπορεί να διεξαχθούν εκλογές; Στην Κύπρο έχουμε ακριβώς το ΑΝΤΙΘΕΤΟ πρόβλημα: δεν υπάρχουν αρκετοί απλοί άνθρωποι στην πολιτική ζωή, όπως και ούτε αρκετοί "γραφικοί", ή "περιθωριακοί" ή έστω και "ακατάλληλοι" από τις τάξεις του απλού λαού.
 
Οι μόνοι ακατάλληλοι υποψήφιοι για τις εκλογές είναι τα μεγάλα ονόματα της κομματικής φεουδαρχίας, όλοι τους χωρίς εξαίρεση. Ο κάθε ένας χειρότερος από τον άλλο.
 
Προσβλέπουμε στη μέρα που ο λαός θα πετάξει τους παλαιοκομματικούς όλους στο σκουπιδότοπο της ιστορίας.
 
Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
 
Πρόταση του Ανεξάρτητου Υποψηφίου Προέδρου Γιώργου Λιλλήκα για το δικαίωμα των πολιτών να ανακαλούν τους αντιπροσώπους τους
 
"Η ΕΔΕΚ θέλει να μας αποκλείσει"
 Μακαρία Α. Στυλιανού στην «Κ»
 
Bid to deter frivolous candidates
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
 
Παράβολο 35 χιλιάδων για τις Προεδρικές μελετά η Βουλή
 
20/08/2012
Στα ύψη εκτοξεύεται το παράβολο για τους υποψήφιους προέδρους. Η Βουλή δρομολογεί προτάσεις που προνοούν αύξηση του παράβολου για υποψηφιότητα, από τα 1.700 ευρώ που είναι σήμερα στις 35 χιλιάδες. Ως εκ τούτου συνάγεται πως όσοι επιθυμούν να υποβάλουν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να διαθέτουν ένα γερό κονδύλι, αφού στόχος της νομοθεσίας που προωθείται είναι, όπως φαίνεται, να υπάρξει φραγμός στις ανεξέλεγκτες υποψηφιότητες.
 
Πέραν του παραβόλου που «τσούζει», προωθείται επίσης πρόταση έτσι ώστε να υπάρχει υποχρεωτική στήριξη των υποψηφίων από τουλάχιστον χίλιους εκλογείς ή από ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, ενώ σήμερα ένας υποψήφιος πρόεδρος πρέπει να προτείνεται από έναν εκλογέα και να υποστηρίζεται από 8 άλλους. Σύμφωνα με το σκεπτικό του βουλευτή Φειδία Σαρίκα, ο οποίος πρότεινε την τροποποίηση του νόμου, η υψίστη πολιτειακή διαδικασία πρέπει να προστατευτεί. Μέχρι σήμερα υπέβαλλαν υποψηφιότητα πολλά άτομα, που τελικά εξασφάλιζαν μερικές δεκάδες ψήφους, ενώ οι πολλές υποψηφιότητες επιβαρύνουν με μεγάλα ποσά το δημόσιο.
 
Πρέπει να συζητηθεί
Όπως δήλωσε στο «Σίγμα» η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, «σίγουρα τούτο δίνει μεγαλύτερη σοβαρότητα στην όλη διαδικασία, υπάρχουν όμως πτυχές που πρέπει να συζητηθούν. Δεν συνηθίζεται πολύ κοντά σε εκλογές να γίνονται σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία. Αν η Βουλή αποφασίσει όμως σύντομα για το θέμα, τότε το Υπ. Εσωτερικών θα το εφαρμόσει».
 
Οι όποιες αλλαγές στη νομοθεσία, πάντως, δεν αφορούν τις προσεχείς εκλογές, η προετοιμασία των οποίων διεξάγεται κανονικά. Το Υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιεί συναντήσεις με τα κόμματα για το θέμα της λειτουργίας εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό και προωθούνται μέτρα για προσέλκυση των νέων στις εκλογικές διαδικασίες. Τον Οκτώβριο, είπε η κυρία Μαύρου, θα σταλούν άλλες 8 χιλιάδες προσωπικές επιστολές, ενώ ήδη αποστάλθηκαν 17 χιλιάδες.
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~  
 

Comments

Newswire

Mon 28 May 2018
Wed 25 April 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire