User login

Navigation

Global IMC Network

Επανάσταση ή Κολονοσκόπηση;

 
Υποστηρίζω την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα, λόγω της θέσης του ενάντια στη ρατσιστική Διζωνική "λύση". Αλλά μέχρι ενός σημείου: Βλέπω χοντροειδείς βλακείες να γίνονται στο όνομα του. Ανησυχώ.
 
 
Όταν ένας γιατρός εισηγείται πως ο ασθενής "πρέπει να κάμει κολονοσκόπηση", τι πρέπει να αντιληφθούμε από αυτή την παραίνεση; Μήπως πρέπει να υποψιαστούμε πως ο γιατρός εννοεί κάτι άλλο; Όταν ένας μηχανικός λέει πως για να λειτουργήσει το αυτοκίνητο "πρέπει να αντικατασταθεί η μηχανή", δεν είναι καθαρό το νόημα; Βεβαίως και είναι:
Αναμένουμε από τους επαγγελματίες και επιστήμονες, όταν χρησιμοποιούν τους τεχνικούς όρους του κλάδου τους, να τους εννοούν.
 
Όταν μια πολιτική κίνηση λέει "Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να κάνουν την επανάσταση τους ενάντια στο κατεστημένο", τι μπορεί να σημαίνει;
 
Αυτή η δήλωση έγινε από τον Παναγιώτη Σαββίδη, αντιπροσωπεύοντας τον Γιώργο Λιλλήκα, επαγγελματία πολιτικό και υποψήφιο Πρόεδρο. Η δήλωση έγινε επίσημα εκ μέρους του Επιτελικού Γραφείου [1].
 
Αμέσως μετά, η δήλωση του Παναγιώτη Σαββίδη υπέστη - και πολύ ορθά - βαρετή κριτική και χλευασμό από τον Σάββα Ιακωβίδη, που είναι μέλος της Σύνταξης στην εφημερίδα "Σημερινή" και για πολλά έτη πολέμιος της ρατσιστικής Διζωνική. Μεταξύ άλλων γράφει:
"Ο Γ. Λιλλήκας προβάλλεται για την προεδρία της Δημοκρατίας ως «υποψήφιος των πολιτών». Αυτή η τοποθέτησή του επιβάλλει να σέβεται τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά τους. Οφείλει ταυτόχρονα να απευθύνεται σ’ αυτούς με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και καθαρό λόγο. Η προεκλογική εκστρατεία δεν δικαιολογεί ούτε για τον ίδιο ούτε για τους συνυποψηφίους του, καταφυγή στον λαϊκισμό, στη δημαγωγία και στην άκριτη συνθηματολογία. Η σημερινή δεινή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση του τόπου δεν επιτρέπει σε κανέναν υποψήφιο για την προεδρία να επιδίδεται σε κωμικό χάιδεμα των αφτιών τάξεων πολιτών, με καταφανή σκοπό την ψηφοθηρία. Αυτό έκανε το οικονομικό επιτελείο του Γ. Λιλλήκα, με προχθεσινή ανακοίνωσή του για τα οικονομικά μέτρα...
.../...
...Πρόκειται για πρωτοφανή θέση, ενδεικτική της ανευθυνότητας, της επιπολαιότητας και του αφόρητου, πια, λαϊκισμού που διαχέεται από κομματικά επιτελεία, εξαιτίας των εκλογών. Υποθέτουμε ότι πριν η ανακοίνωση του οικονομικού επιτελείου σταλεί στα ΜΜΕ και δημοσιοποιηθεί, ήταν σε γνώση και έγκριση του Γ. Λιλλήκα. Το επιτελείο του είναι απρόσεκτο! Δεν τον προστατεύει. Δεν τον στηρίζει και τον υπονομεύει! Τον εκθέτει ως λαϊκιστή και ψηφοθήρα, που επιχειρεί να αξιοποιήσει την παρούσα δεινή κατάσταση" [2].
 
 
Συμφωνώ απόλυτα με αυτή την κριτική, και αισθάνομαι μεγάλη ντροπή που ο υποψήφιος που υποστηρίζω αντιπροσωπεύεται από τόσο χοντροειδέστατες ανοησίες. Αν είχα γράψει εγώ το κείμενο του Σ. Ιακωβίδη θα ήμουν ακόμα πιο σκληρός εναντίον του Παναγιώτη Σαββίδη.
 
Δεδομένου ότι πολλοί από εμάς που υποστηρίζουμε τον Γιώργο Λιλλήκα θεωρούμε τους εαυτούς μας υποστηρικτές της επαναστατικής δυναμικής των λαών, εξέλιξη που υλοποιείται ΜΟΝΟ εάν και όταν προϋπάρχουν κάποιες πολιτικές παράμετροι, αν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, και αν "είναι μαζί μας ο καιρός" που έλεγε και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, βρίσκω την εκμετάλλευση της λέξης "επανάσταση" από τον Παναγιώτη Σαββίδη άκρως προσβλητική.
 
Γιατί δεν μας έλεγε καλύτερα να κάμουμε κολονοσκόπηση; Το ίδιο σχετική θα ήταν και με την επανάσταση: ένας επιστημονικός όρος που τον εκτοξεύει κάποιος ανεύθυνα "και όπου πιάσει". Καλά έλεγε και φώναζε με νεύρα κάποιος παλιός μου σύντροφος για αυτούς που "έκαμαν την Επανάσταση κουρελόπανο για να σκουπίζουν τον πισινό τους". Ακριβώς περί αυτού πρόκειται.
 
Συνεχίζω να υποστηρίζω τον Γιώργο Λιλλήκα, αλλά ΚΡΙΤΙΚΑ. Είναι ο υποψήφιος της Παράταξης του ΟΧΙ. Ακριβώς για αυτό όμως έχει ευθύνη να ελέγχει το τι θα πει ο κάθε ανίδεος ή καιροσκόπος στο όνομα της εκστρατείας του, ειδ' αλλιώς ζωγραφίζεται ολόκληρη η εκστρατεία με αυτά τα χρώματα.
 
 
Η συνέχεια
 
Αντί να σιωπήσει ή να απολογηθεί ο Παναγιώτης Σαββίδης για την αχαρακτήριστη βλακεία που ξεστόμισε εκ μέρους της εκστρατείας, επιστρέφει τώρα και πάλιν δημοσίως για να ζητήσει και τα ρέστα. Και "εξηγεί":
"Για να μη σπαταλώ τον χώρο σας, επιγραμματικά, επανάσταση σημαίνει να λέει όχι στο ρουσφέτι που κάνει ο συνάδελφός του όταν τον παίρνει τηλέφωνο το κόμμα, να μη χτυπά την κάρτα του συναδέλφου ή του προϊσταμένου και αυτός να λείπει για προσωπικές του δουλειές, να μην κάνει δουλειές του προϊσταμένου εν ώρα εργασίας, να κακίζει τη συνάδελφο που παίρνει δυο ώρες απουσία από την εργασία για να πάει στην αισθητικό..." [3].
 
Απίστευτο! Αυτός είναι ο ορισμός της "επανάστασης"; Τουλάχιστον μες τον χώρο της ιατρικής γνωρίζουμε τι σημαίνει κολονοσκόπηση. Μες στον χώρο της πολιτικής "επανάσταση" τώρα θα σημαίνει αυτό που ορίζει ο Παναγιώτης Σαββίδης;
Αν δεν θέλει το γιατρό του να παίζει ανεύθυνα με τη λέξη κολονοσκόπηση, γιατί αυτός παίζει ανεύθυνα με τη λέξη επανάσταση;
 
Σε ένα μακροσκελή γραπτό διάλογο που εκτυλίχθηκε εσωτερικά μες τα πλαίσια της εκστρατείας Λιλλήκα, έγραψα για τους "αμετανόητους παλαιο-κομματικούς" που κατέλαβαν θέσεις-κλειδιά μες την εκστρατεία, την μετέτρεψαν σε ένα κακέκτυπο κομματικού τύπου χώρο, και την οδηγούν ραγδαία προς το αδιέξοδο.
 
Πολλοί συναγωνιστές θύμωσαν μαζί μου, θορυβήθηκαν, και μερικοί ζήτησαν να πω ονομαστικά σε ποιούς αναφέρομαι. Ευτυχώς που δεν χρειάζεται να το κάμω, γιατί εις εξ' αυτών τώρα αυτο-αποκαλύπτεται με αυτή την μνημειώδη κοτσάνα που μας εσέρβιρε δημοσίως. Υπάρχουν κι άλλοι βέβαια παλαιο-κομματικοί "παράγοντες", που ξέρουν να κρύβονται καλύτερα πίσω από τους μηχανισμούς της εκστρατείας.
 
Αλλά ο Παναγιώτης Σαββίδης έκαμε ήδη φανερό πως παρέμεινε αμετανόητος παλαιο-κομματικός και έκαψε ήδη το χαρτί του: φανερώνει πως τα χρόνια που πέρασε μες το ΕΥΡΩΚΟ δεν του έμαθαν τίποτα, ούτε την πιο βασική έννοια της πολιτικής ζωής, ήτοι το ότι οι λέξεις και οι όροι που χρησιμοποιούμε - όπως ο όρος "επανάσταση" - έχουν σημασία, έχουν σαφές και αδιαμφισβήτητο νόημα. Όπως και η κολονοσκόπηση.
 
Η πολιτική εμπεριέχει γνώση, επιστήμη, ιστορία και απαιτεί αφοσίωση στην μελέτη της. Απαιτεί να την ασκούμε με σύνεση και με ευαισθησία. Η καλλιέργεια πολιτικών σχέσεων με το λαό - και ιδίως στην προκείμενη περίπτωση με το τεράστιο μέρος του λαού μας που εργάζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι - δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια ενός ανθρώπου που έριξε όλες τις προαναφερθέντες αξίες στα σκουπίδια. Αντί να κάτσει και να σκεφτεί αυτός ο άνθρωπος "μα τι λέω τώρα εκ μέρους του Γιώργου Λιλλήκα; Πως θα βελτιώσω τη σχέση της εκστρατείας με τους δημόσιους υπαλλήλους μετά από το λάθος μου;" επιστρέφει με αλαζονεία και βάζει άλας στην πληγή!
 
Φανταστείτε αύριο αυτός ο άνθρωπος να καθορίζει την οικονομική πολιτική του Κράτους.
 
 
ΝΑΙ στον Γιώργο Λιλλήκα, ΟΧΙ στους αμετανόητους και αυταρχικούς που τον περιστοιχίζουν
 
Οι τελευταίοι μήνες εργασίας για την υποστήριξη Λιλλήκα μου έδειξαν πως η μόνη αξιοπρεπής οδός είναι πλέον η ΚΡΙΤΙΚΗ υποστήριξη της υποψηφιότητας. Ναι στα ορθά, και αυστηρή κριτική στις ανοησίες [4]. Αυτή η κριτική έχει θέση και στους εσωτερικούς διαλόγους της εκστρατείας, για όσους συναγωνιστές έχουν αυτιά να ακούσουν και ανοικτές καρδιές για να πορευθούμε μαζί, αλλά έχει θέση και δημόσια στο φως του ήλιου όπου κάποια πράματα ΜΟΝΟ αν τα καυστηριάσουμε δημοσίως θεραπεύονται.
 
Η Παράταξη του ΟΧΙ έχει ανάγκη για διαφάνεια, για ανοικτό διάλογο και άμεση δημοκρατία στην πολιτική μας ζωή. Μόνο έτσι θα επιβιώσει ο λαός μας, και ίσως δει μια μέρα και το φως της απελευθέρωσης του τόπου μας.
 
Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
Σημειώσεις
 
[1].
Δήλωση του Εκπροσώπου της Ομάδας Οικονομικών Μελετών,
Παναγιώτη Σαββίδη
 
[2].
Ο Γ. Λιλλήκας κηρύττει την επανάσταση των δημ. υπαλλήλων!
20/10/2012 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη
 
[3].
«Η επανάσταση των δημοσίων υπαλλήλων»
25/10/2012
 
[4].
Κριτική υποστήριξη προς Γιώργο Λιλλήκα
~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Comments

Newswire

Mon 28 May 2018
Wed 25 April 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire