User login

Navigation

Global IMC Network

Λιλλήκας: το Εθνικό, Οικονομία και η Εκστρατεία


 Μερικές διευκρινήσεις για όσους παρεξήγησαν, δεν κατάλαβαν, ή "κάμνουν πως δεν κατάλαβαν" ορθά και παραποιούν το νόημα του άρθρου μου που έχει τίτλο:
Λιλλήκας και το Φυσικό Αέριο στο Χρηματιστήριο: Παγίδα
 
Η σύνοψη:
Το άρθρο παρουσιάζει ΚΡΙΤΙΚΗ υποστήριξη για την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα, με έμφαση στις αδυναμίες και τα ευάλωτα σημεία της οικονομικής πτυχής του προγράμματος του.
 
Τούτα αφορούν μεν την εκλεξιμότητα του, αλλά ΠΡΟΤΙΣΤΩΣ ~ αν εκλεγεί Πρόεδρος ~ αφορούν το πως ακριβώς η νέα Κυβέρνηση Λιλλήκα θα υλοποιήσει το ΟΧΙ στην ρατσιστική Διζωνική, βασιζόμενη σε μια αυτάρκεια της Κύπρου στην Άμυνα, Οικονομία και στο Ενεργειακό.
 
Παρ' όλην την ομολογουμένως σκληρή κριτική που έχω δημοσιεύσει για την εκστρατεία Λιλλήκα συνεχίζω να υποστηρίζω τον Γιώργο Λιλλήκα κυρίως για την ορθή του θέση στο Εθνικό μας θέμα. Είναι ο υποψήφιος της Παράταξης του ΟΧΙ, της αντίστασης στην ρατσιστική Διζωνική "λύση" που προσπαθούν να μας επιβάλουν η Τουρκία, οι διεθνείς δυνάμεις του Ιμπεριαλισμού και οι εδώ ντόπιοι προδότες σύμμαχοι και πράκτορες των.
 
Η κύρια μας έγνοια είναι πως αν εκλεγούν οι Διζωνιστές Αναστασιάδης ή Μαλάς καήκαμε. Αλλά και αν εκλεγεί ο Γιώργος Λιλλήκας και προσπαθήσει να εφαρμόσει πρόγραμμα διακυβέρνησης που εμπεριέχει τρύπες, ευάλωτα σημεία, ανοησίες ή λανθασμένες προσεγγίσεις... επίσης καήκαμε! Η Κύπρος δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στο χείλος του γκρεμμού όσον είναι σήμερα. Ούτε και την μετέπειτα της εισβολής του 74 δεν κινδυνεύαμε τόσο πολύ.
 
Αυτό είναι και το νόημα της ΚΡΙΤΙΚΗΣ υποστήριξης: υποστηρίζω Γιώργο Λιλλήκα αλλά αγωνιώ να γίνουν διορθώσεις ώστε αφ' ενός η εκστρατεία να πράττει και να μιλά ορθά για να εκλεγεί ο υποψήφιος μας, αλλά ακόμα πιο πολύ αγωνιώ για διορθώσεις ώστε μια Προεδρία Γιώργου Λιλλήκα να μην παρασύρεται από παραισθήσεις, λανθασμένες αξιολογήσεις, δογματισμούς ή χειραγωγήσεις από τον περίγυρο του.
 
Το πιο πάνω άρθρο λοιπόν εμπεριέχει κριτική για την τοποθέτηση του Γιώργου Λιλλήκα στο θέμα αξιοποίησης Φυσικού Αερίου και ανησυχία για τις επιπτώσεις των λαθών επί της Άμυνας και Οικονομίας. Αλλά περιέχει και εισηγήσεις για βελτίωση, διορθώσεις, και πολλών ειδών βήματα για προληπτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις στον συγκεκριμένο τομέα.
 
Τουλάχιστον οι θέσεις Λιλλήκα είναι ορθές ως επί το πλείστον, ακόμα και αν χρειάζονται διορθώσεις.
 
Ενώ οι θέσεις των Αναστασιάδη και Μαλά είναι απείρως χειρότερες και επικινδυνότερες από εκείνες του Γιώργου Λιλλήκα. Είναι τελείως λανθασμένες και απαράδεκτες!
 
Επί των καυτών θεμάτων Εθνικό και Οικονομία, οι θέσεις των έχουν ως εξής:
 
Αναστασιάδης
Εθνικό θέμα:
ο- Μέχρι πριν μερικές εβδομάδες (τον Οκτώβριο φέτος μιλώντας στο κανάλι ΜΕΓΑ) δήλωνε πως "δεν μας χωρίζουν διαφορές στο εδαφικό με την πρόταση της Κυβέρνησης".
ο- Στη συμφωνία που υπέγραψε με τον ΔΗΚΟ, η λύση παραπέμπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που μιλούν ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα για την Διζωνική "λύση" [1].
ο- Παραμένει πιστός στην υποστήριξη της Διζωνικής που άρχισε από το Σχέδιο Αννάν και συνεχίζει.
 
Μαλάς
Εθνικό θέμα:
ο- Ο Μαλάς ανήκει στην παράταξη των ρατσιστών ανθελλήνων που δεν αναγνωρίζουν καν το Κυπριακό ως Εθνικό πρόβλημα. Για αυτούς το μόνο "έθνος" είναι ο Κυπριωτισμός.
ο- Υποστηρίζει απερίφραστα την ρατσιστική Διζωνική με το σχήμα Απάρτθαϊντ που ζητούν οι Τουρκία και οι ξένες δυνάμεις.
ο- Υποστηρίζει την Κυπριοποίηση και τον αφελληνισμό της Ελληνικής κοινότητας της Κύπρου.
 
 
Στην Οικονομία τα πράματα είναι ακόμα πιο πανάθλια. Ακόμα και αν το Εθνικό μας θέμα δεν ήταν το πιο καυτό που αφορά την επιβίωση και συνέχιση της ύπαρξης του ελληνισμού στην Κύπρο, ή αν ήμασταν "μια χώρα όπως τις άλλες", και πάλιν το θέμα Οικονομίας θα ήταν επικίνδυνα ναρκοθετημένο. Αποδεικνύεται πως είναι το πεδίο όπου Μαλάς και Αναστασιάδης καταθέτουν θέσεις και πρακτικές που οδηγούν τα μάλα σε καταστροφές.
 
Για όσους αντιλαμβάνονται τις βασικές παραμέτρους και έννοιες της πολιτικής οικονομίας, ορίστε μια σύντομη σύγκριση μεταξύ των τριών υποψηφίων. Τα γεγονότα είναι οφθαλμοφανή και δεν χρειάζονται καν αποδείξεις:
Λιλλήκας
Οικονομία
Αντιπροσωπεύει την ιδεολογία και πρακτική της καλώς νοούμενης ελπίδας για "κοινωνική πρόοδο και ευημερία μέσω της ομαλής εξέλιξης του καπιταλισμού". Οι θέσεις του επιδιώκουν να στηρίξουν:
ο- αρμονία και συνεργασία μεταξύ τοπικού και διεθνούς Κεφαλαίου,
ο-αρμονία μεταξύ Κεφαλαίου και λαού, με κάποιες προφυλάξεις για τον λαό από τις ακραίες μορφές εκμετάλλευσης,
ο- έμφαση στην τοπική οικονομική αυτάρκεια και αυτονομία της Κύπρου.
 
Μέσα στα πλαίσια της Κεφαλαιοκρατίας αυτά ουδέποτε μπορούν να πραγματωθούν πλήρως. Είναι υλοποιήσιμα μόνο αν ενδυναμωθούν με, ή αντικατασταθούν από Σοσιαλιστικά στοιχεία οικονομίας. Άρα και η ανάγκη κριτικής και ρεαλιστικών διορθώσεων.
 
Αναστασιάδης
Οικονομία
Αντιπροσωπεύει την ιδεολογία και πρακτική της Κεφαλαιοκρατίας που είναι αφοσιωμένη στο σύστημα κέρδους ως ηθική και κοινωνική "αξία", με έμφαση στην:
ο- επέλαση του ξένου Κεφαλαίου και κυριαρχία του επί του τοπικού Κεφαλαίου και του λαού, με ανάδειξη του ιδίου του Αναστασιάδη ως "παράγοντα" σ' αυτή την πορεία επέλασης,
ο- ελαχιστοποίηση του Κρατικού Κεφαλαίου και όλων των στοιχείων του Κράτους Πρόνοιας και Μέριμνας,
ο- ιδιωτικοποίηση των πάντων, ιδίως των δημόσιων και Κρατικών υπηρεσιών,
ο- ελαχιστοποίηση των φόρων εις βάρος του ιδιωτικού Κεφαλαίου,
ο- αύξηση των μέτρων λιτότητας και υποστήριξη στην αποστολή της Τρόϊκας στην Κύπρο,
ο- υποστήριξη στο Μνημόνιο και στα αντι-λαϊκά μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Τρόϊκα στην Ελλάδα [2].
 
Μαλάς
Οικονομία
Ηγεσία ΑΚΕΛ και Μαλάς ακολουθούν την εξής τακτική:
ο- συνέχιση της πολιτικής του Πρόεδρου Καταστρόφια,
ο- στα λόγια προσποιούνται πως υποστηρίζουν την λαϊκή εξουσία και υπερασπίζονται τις ανάγκες του λαού.
ο- με τις πράξεις των, που πραγματώνονται κυρίως δια της Κρατικής εξουσίας (εκτελεστική και νομοθετική), συν της κομματικής και συνδικαλιστικής δύναμης, υποστηρίζουν την κυπριο-εθνικιστική (ρατσιστική ανθελληνική) πολιτιστική ηγεμονία της κυπριακής άρχουσας τάξης επί των ιθαγενών ελλήνων, και την αντικειμενική (οικονομική ~ στρατιωτική) επικράτηση του ξένου Κεφαλαίου και των δυνάμεων του Ιμπεριαλισμού επί όλης της χώρας.
 
Είναι το κόμμα του Ιμπεριαλισμού ντυμένο με αριστεΡΟΖ χρώματα για εύκολη λαϊκή κατανάλωση.
 
Στα θέματα Οικονομίας και στο Εθνικό η ηγεσία του ΑΚΕΛ και ο Μαλάς πράττουν αυτά που επιδιώκει ο Αναστασιάδης, αλλά προσποιούνται το αντίθετο.
 
 
Με άλλα λόγια οι στόχοι που έχουν οι δύο ανθυποψήφιοι του Γιώργου Λιλλήκα είναι κατά πολύ χειρότεροι των έστω κάπως λανθασμένων θέσεων του Λιλλήκα. Οι κάπως λανθασμένες διορθώνονται - για τις εκ θεμελίων καταστροφικές μόνο απόρριψη αρμόζει.
 
Αξιοποίηση της ΚΡΙΤΙΚΗΣ υποστήριξης
 
Στο τέλος του κειμένου μπορείτε να βρείτε και άλλα άρθρα που είναι κριτικά προς την εκστρατεία Λιλλήκα, γραμμένα με το πνεύμα της υποστήριξης.
Όσοι υποστηρίζουμε αυτόν τον αγώνα, αυτήν την παράταξη και εκστρατεία, έχουμε καθήκον να αναγνωρίζουμε τις τυχόν λανθασμένες της κατευθύνσεις και να κάμουμε το παν για διόρθωση. Για να ενδυναμωθεί η εκστρατεία. Εκφράστηκα με πολλούς και διάφορους τρόπους εντός της εκστρατείας (γραπτώς και προφορικώς),  και εκτός. Απευθύνομαι και δημοσίως στους οπαδούς και υποστηρικτές μας προσφέροντας και εγώ όπως μπορώ στον δημόσιο πολιτικό διάλογο [3].
 
Τα κείμενα μου πρόσφατα έγιναν "δημοφιλή" πρόσφατα - με κακόπιστη πρόθεση - σε διάφορους κύκλους υποστηρικτών του Αναστασιάδη, και έγιναν προσπάθειες να τα αξιοποιήσουν ενάντια στην εκστρατεία μας. Γίνεται ξεκάθαρο βέβαια πως ΔΕΝ προωθούν τις λύσεις που προτείνω, μόνο κάποιες διαστρεβλωμένες εκδοχές της κριτικής μου.
 
Επίσης ενδιαφέρον είναι το ότι κάποιοι κύκλοι μες την εκστρατεία Λιλλήκα προσπάθησαν να παρουσιάσουν την κριτική μου ως "αποστασία" ή ως ηθικό πταίσμα. Μιλούμε κυρίως για τους ίδιους παλαιοκομματικούς "παράγοντες" (και ακόλουθους των) που φοίτησαν για πολλά χρόνια μες σε κόμματα και έφεραν στην εκστρατεία Λιλλήκα το ίδιο άχρωμο, ανούσιο και αυταρχικό πνεύμα του κομματισμού - δεν είναι και σύμπτωση το ότι αυτοί οι ίδιοι είναι και τα άτομα που παρασύρουν τον Γ. Λιλλήκα σε λάθος θέσεις και μεθόδους, και τον αποκόπτουν από τους υποστηρικτές που θεμελίωσαν την εκστρατεία στην αρχή της Άνοιξης με ένα πνεύμα εθελοντισμού, κινηματικής ατμόσφαιρας και αμεσο-δημοκρατικών διαδικασιών. Όλα αυτά τώρα "ξεπεράστηκαν" και διευθύνουν αυτοί.
 
Όπως και να έχει το πράμα, αυτοί οι παλαιοκομματικοί έχουν λιγότερο καταστροφική παρουσία στην εκστρατεία Λιλλήκα από όσην έχουν οι παλαιοκομματικοί και τα κομματόσκυλα μες το ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Εκεί μέσα στην κομματική φεουδαρχία οι δολοπλοκίες, βυζαντινισμοί, σταλινισμοί, χειραγωγήσεις, εκβιασμοί, μανούβρες, αρχομανία και εξουσιαστικοί παροξυσμοί αποτελούν ένα βόθρο απύθμενο.
 
Πρέπει να κάμουμε το παν να γλυτώσει η Κύπρος από αυτούς.
 
Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
Σημειώσεις
 
[1].
Αυτούσιο και επί λέξη το προικοσύμφωνο (συμφωνητικό έγγραφο) ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ:
"Αυτή είναι η συμφωνία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ"
 
[2]. Αναστασιάδης προς Σαμαρά, για την υπογραφή του Μνημονίου:
«Πρόεδρε, είμαστε αδέρφια. Να επιμείνεις στη διαφωνία σου, να τη λες δημόσια και καθαρά όμως το Μεσοπρόθεσμο πρέπει να το ψηφίσεις»
 
[3].
Ποιός είναι ο Προβοκάτορας;
 
"Επανάσταση ή Κολονοσκόπηση;
"Υποστηρίζω την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα, λόγω της θέσης του
ενάντια στη ρατσιστική Διζωνική "λύση". Αλλά μέχρι ενός σημείου: Βλέπω χοντροειδείς βλακείες να γίνονται στο όνομα του. Ανησυχώ..."
 
ΟΧΙ στο καζίνο ! Τρεις Προεδρικοί Υποψήφιοι με Παραισθήσεις
 
Ο νέος εκλογικός νόμος και η εκστρατεία Γιώργου Λιλλήκα
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
 
 

Comments

Καλά, το παραφουσκωμένο Κράτος που το κατατάσσουμε;

Πολύ ορθά, μερικοί παρατηρητές υπογραμμίζουν πως μια βασική διαφορά μεταξύ της εκστρατείας Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ-Μαλά, έγκειται στο ότι η παράταξη ΑΚΕΛ-Μαλά επιμένει σε "οικονομική πολιτική" που συντηρεί ένα παραφουσκωμένο Κράτος, με όσες επιπτώσεις έχει αυτό για τα δημοσιονομικά και την οικονομία του τόπου.

Εμείς λέμε "ναι μεν, αλλά"... η τάση για παραφουσκωμένο Κράτος που δείχνει να ελκύει την ηγεσία του ΑΚΕΛ σε όλες τις δεκαετίες από το μέσο της δεκαετίας του εξήντα μέχρι σήμερα που είναι εντοιχισμένο μες την εξουσία, ΔΕΝ είναι η οικονομική του πολιτική. Είναι η διοικητική του πολιτική, και η τάση για υλοποίηση ενός αρρωστημένου δογματισμού. Η τάση για παραφουσκωμένο Κράτος είναι η υλοποίηση δύο άλλων στοιχείων της πολιτικής των:

1. Οι διορισμοί και κρατικές προσλήψεις είναι μια βασική μέθοδος για να μεγεθύνει το κόμμα την επιρροή του, τη δύναμη του επί της κοινωνίας, πράμα που το κάμνουν και όλα τα άλλα κόμματα. Επίσης, μια μέθοδος να καλλιεργείται μια πελατειακή σχέση με χιλιάδες άτομα που "χρωστούν" στο κόμμα, και το εξυπηρετούν με διάφορους τρόπους. Δεδομένου πως είναι το πιο μεγάλο αριθμητικά, και έχει τις ρίζες του πιο βαθειά από όλα τα άλλα μες την "κυπριωτική" δομή εξουσίας, το κόμμα συντείνει και πιο πολύ από τα άλλα στο παραφούσκωμα του Κράτους.

2. Υπάρχει και η αρρωστημένη εκδοχή του σοσιαλισμού, μια από τις πολλές παραφθορές και εκφυλισμούς που έφερε ο σταλινισμός, ότι τάχα η κρατικοποίηση, η μεγέθυνση του Κράτους... φέρνει πιο κοντά στο Σοσιαλισμό. Πράμα που είναι αντίθετο και προς τις πιο βασικές έννοιες και αντιλήψεις του επιστημονικού Σοσιαλισμού. Ακόμα και ένα απλό διάβασμα της εργασίας των Λένιν, Μάρξ, Έγκελς φανερώνει άμεσα πως ένας από τους βασικούς εξελικτικούς στόχους του Σοσιαλισμού είναι να βοηθήσει την κοινωνία να πραγματώσει μια υπέρβαση και κατάργηση του Κράτους.

Αλλά ψεύτες, πονηρούς και εκφυλιστές έχουμε πολλούς στην ηγεσία του "κόμματος του λαού" και δημιουργούνται διαρκώς λανθασμένες εντυπώσεις, τις οποίες παραποιούν ακόμα πιο πολύ οι πατριδοκάπηλοι και ψεύτες της ηγεσίας του ΔΗΣΥ ώστε να συγχίζουν τον κόσμο παντελώς. 

Με άλλα λόγια πιάσ' τον ένα και φάκκα τον άλλο.

Newswire

Mon 28 May 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire