User login

Navigation

Global IMC Network

Ο Δούρειος Ίππος της Ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών


 

Άναυδος ο κυπριακός λαός παρακολουθεί την τραγωδία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του. Η τρόικα είναι εδώ μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης Χριστόφια. Τα όσα καθημερινά διαρρέουν στο φως της δημοσιότητας εγγυούνται ένα ζοφερό μέλλον για το λαό.

Οι τραπεζίτες της κυβέρνησης Πανίκος Δημητριάδης και Βάσος Σιαρλή συνεπικουρούμενοι από την ηγεσία του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ χαιρετίζουν τη συμφωνία με την τρόικα για το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.

Το ΔΗΣΑΚΕΛ είναι εδώ ενωμένο δυνατό!

Τα καθεστωτικά ΜΜΕ επιβάλλουν ένα κλίμα μέσα στο οποίο καμία ουσιαστικά αντίθετη στην ανακεφαλαιοποίηση φωνή δεν ακούεται.

Παρά το ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ένας από τους κύριους λόγους για τον οποίο συρόμαστε στο μνημόνιο με τραγικά αποτελέσματα για το σύνολο του λαού, ουδείς μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει στο λαό τι είναι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση.

Παρά το ότι πολλοί συμπολίτες μας κινδυνεύουν άμεσα πλέον να βρεθούν άστεγοι τους δρόμους ουδείς μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει με νηφαλιότητα το έγκλημα που διαπράττουν πολιτικοί και τραπεζίτες εις βάρος μας.

Το χρέος του κράτους είναι μεγάλο και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στις κυβερνήσεις που το οδήγησαν εδώ. Είναι όμως από μόνο του βιώσιμο και μπορεί να υπερκερασθεί με πολιτική σύνεση και σωφροσύνη. Το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που προστίθεται στο δημόσιο χρέος είναι το βαρίδι που μας οδηγεί στον πάτο.

Οι εγκληματικοί χειρισμοί των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και των golden boys των και η διαπλοκή των με το πολιτικό κατεστημένο του νησιού μας οδήγησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο βάραθρο. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ένα από τα βαρίδια που οδηγεί τον τόπο στην καταστροφή.

Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι που οδήγησαν την οικονομία μας στο βάραθρο καμώνονται ότι ενδιαφέρονται να τη σώσουν λέγοντας συνειδητά ψέματα στο λαό.

Το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποιούν για την ανακεφαλαιοποίηση είναι ότι με αυτή οι τράπεζες θα αποκτήσουν ρευστότητα, θα δανείσουν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και η Κύπρος θα μπει σε πορεία ανάπτυξης.

Ψέματα! Όλα ψέματα και επαίσχυντοι ψεύτες και απατεώνες οι πολιτικοί  και οι τραπεζίτες που τα εκστομίζουν.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ο Δούρειος Ίππος μέσω του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία μετατρέπεται από ένα κυρίαρχο κράτος σε προτεκτοράτο του διεθνούς Κεφαλαίου.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου υποταγής του κυπριακού λαού και υποθήκευσης των φυσικών πόρων του νησιού μας με τραγικά αποτελέσματα για το μέλλον του Ελληνισμού στην Κύπρο.

Πολιτικοί και τραπεζίτες που επεξεργάζονται την επιβολή του μνημονίου στο λαό λένε συνειδητά ψέματα.

Τι είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

"Τι σημαίνει όμως “ανακεφαλαιοποίηση” των Τραπεζών; Επί της ουσίας σημαίνει ενίσχυση με κεφάλαια τις Τράπεζες για να “πληρούν”, να ικανοποιούν, τους όρους και τις προϋποθέσεις τις οποίες ορίζει η διεθνής και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ούτως ώστε να είναι βιώσιμες ως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα-επιχειρήσεις." (1)
 

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ουσιαστικά μια πράξη ενίσχυσης του πυρηνικού κεφαλαίου των τραπεζών. Στον κόσμο των τραπεζών αυτό το κεφάλαιο είναι γνωστό ως core tier 1 ενώ στην ελληνική γλώσσα συναντάται και ως «ίδια πάγια κεφάλαια».. Τα πυρηνικό κεφάλαιο είναι το κεφάλαιο το οποίο οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες ώστε να εγγυούνται τις καταθέσεις των πελατών τους και τα δάνεια των ιδίων των τραπεζών προς τρίτους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαιτεί το 9% των κεφαλαίων των τραπεζών να αποτελεί το πυρηνικό αυτό κεφάλαιο ώστε να τις θεωρεί βιώσιμες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. (2)

Στην περίπτωση των κυπριακών τραπεζών αυτό το πυρηνικό κεφάλαιο έχει εξανεμιστεί και οι τράπεζες μας βρίσκονται ουσιαστικά σε "αρνητική κεφαλαιακή θέση" με άλλα λόγια οι τράπεζες μας βρίσκονται σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Για να το θέσουμε και πιο απλά. Οι κυπριακές τράπεζες ξόδεψαν με διάφορους τρόπους τεράστια ποσά συμπεριλαμβανομένου και του πυρηνικού τους κεφαλαίου.

Επένδυσαν, έπαιξαν, δάνεισαν, ρίσκαραν - όπως θέλετε ονομάστε το - ακόμη και τις καταθέσεις του λαού με στόχο το κέρδος των golden boys ενάντια ακόμη και στις κατευθυντήριες γραμμές της ίδιας της Ευρωπαϊκής τράπεζας.

Τώρα που κατάφεραν να διαλύσουν τις τράπεζες, μας στέλλουν το λογαριασμό με τις ευλογίες της τρόικας, της κυβέρνησης και των πολιτικών που αγκαλιάζουν το μνημόνιο.

Τα χρήματα που απαιτούνται για την ανακεφαλάιοποίηση δεν πρόκειται να μπουν στην αγορά.

Είναι τα ελάχιστα χρήματα που απαιτούνται για να μπορούν οι τράπεζες να εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας.

Δεν μπορούν να τα δανείσουν, δεν μπορούν να τα επενδύσουν, δεν μπορούν να τα κάνουν τίποτα!

Οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί που προβάλλουν το αντίθετο είναι ψεύτες και απατεώνες και πουλούν στο λαό φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Είναι λαοπλάνοι.

Οι τράπεζες μας είναι στην ουσία πτωχευμένες χωρίς καμία δυνατότητα ρευστότητας. Η ανακεφαλαιοποίηση δε θα λύσει το πρόβλημα ρευστότητας των. Δε θα λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αντιθέτως θα σύρει τον τόπο σε πολύ χειρότερο κλίμα ύφεσης διότι μέσα από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και τις αυξήσεις φόρων η ύφεση θα βαθύνει.

Το ΔΗΣΑΚΕΛ μας εμπαίζει.

Δείτε σας παρακαλώ το ακόλουθο βίντεο με τον οικονομολόγο Γιάννη Βαρουφάκη (3) να εξηγά όλα τα πιο πάνω. Στην Ελλάδα έχουν ήδη ξοδευτεί γύρω στα 220 δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. (1) Ούτε σεντ από αυτά δεν έχει εισρεύσει στην αγορά. Την ίδια στιγμή ο ελληνικός λαός βιώνει πρωτόγνωρη φτώχεια και συνθήκες κατοχής του 1941.

Το βίντεο διαρκεί περίπου 14 λεπτά.

Αυτά ακριβώς φέρνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το μνημόνιο και στην Κύπρο. Επίσης φέρνει και το ξεπούλημα των φυσικών πόρων του τόπου μας.

Αυτά υποστηρίζει το ΔΗΣΑΚΕΛ μέσω της στήριξης του στην ανακεφαλαιοποίηση.

Η ψευδοαριστερά και η ψευδοεθνικόφρωνα παράταξη μας ξεπουλάνε. Η ψυχογραφία του Πιν τα λέει όλα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" στις 19 Νοεμβρίου 2012 ημέρα της θυσίας του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση στο σκλαβωμένο Δίκωμο. Πραγματικά ο ευφυής εικονογράφος συνέλαβε μέσα σε μια μόνο εικόνα την οδυνηρή πραγματικότητα.

Μέσα από τους μαίανδρους του χωρόχρονου ο λόγος του Κυριάκου Μάτση φτάνει στο σήμερα κόλαφος και κατάρα στους ριψάσπιδες πολιτικούς της πατρίδας μας:

"Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά περί Αρετής..."

Οι πολιτικοί μας είναι άσχετοι, ψεύτες και επικίνδυνοι.

Μόνο η παλλαϊκή αντίσταση στους σχεδιασμούς τους μπορεί να μας σώσει.

Σόλων Αντάρτης ~ solon_antartis@yahoo.com
~~~~~~~~~~~~

Πηγές - Σημειώσεις
--------------------------

1. Από το άρθρο του Λάζαρου Ελευθεριάδη
Τι σημαίνει “ανακεφαλαιοποίηση” των Τραπεζών, ποιος και πως την πληρώνει;;;
http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=57733&type=1&kata=0

2. "Fourth, a commitment to increase the capital position of banks to 9% of Core Tier 1 by the end of June 2012 and to facilitate access to term-funding through a coordinated approach to bank liability guarantees at the EU level."
Από την ομιλία του José Manuel González-Páramo μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 24ο Χρηματοπιστωτικό Συμπόσιο στις 4 Νοεμβρίου 2011:
http://www.ecb.int/press/key/date/2011/html/sp111104_1.en.html

3. Γιάννης Βαρουςφάκης, η προσωπική του ιστοσελίδα
http://www.uadphilecon.gr/UA/content/gr/Folder.aspx?office=16&folder=248

AttachmentSize
giannhs_varoufakhs.jpg74.15 KB
pin.png17.44 KB

Comments

Newswire

Mon 28 May 2018
Wed 25 April 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire