User login

Navigation

Global IMC Network

Μέτρα Διάσωσης και Απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο

 
 
Λύσεις υπάρχουν! Συγκεκριμένα και χειροπιαστά Μέτρα
 
 
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί η παρούσα κρίση, ακόμα και μέσα στα πλαίσια του συστήματος κέρδους. Αλλά για την εφαρμογή τους χρειάζεται μια αληθινά φιλολαϊκή Κυβέρνηση που διαθέτει αποφασιστικότητα και γνήσια αφοσίωση στον λαό.
 
Η κατάσταση έχει ξεπεράσει πλέον τα χρονικά όρια όπου κάποια άλλα μέτρα θα μπορούσαν να δράσουν προληπτικά. Οπότε η μόνη αφετηρία που μπορεί να εξυπηρετήσει σήμερα είναι να αναγνωρίσουμε ότι:
ο- μπαίνουμε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (οπότε και απαιτούνται ανάλογοι χειρισμοί),
και,
ο- η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα απειλήσει την επιβίωση μας, την κρατική υπόσταση και κυριαρχία, και - δεδομένου του ότι είμαστε μια χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω της κατοχής - θα απειλήσει θεμελιακά την ασφάλεια μας και ύπαρξη μας.
 
Με βάση αυτή την αντίληψη, και με τις παραμέτρους της Πολιτικής Οικονομίας, ορίστε συγκεκριμένα και χειροπιαστά Μέτρα που μπορούν να χρησιμεύσουν για τον άμεσο χειρισμό της κρίσης:
 
 
Μικρό Εγχειρίδιο Πρακτικών Μέτρων
 
Α. Προσωρινή αναστολή πληρωμών για τα χρέη του απλού λαού και των μικρών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες
Αυτό σημαίνει πως κατά τη διάρκεια της αναστολής οι άνθρωποι δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν πληρωμές για τα χρέη προς τις τράπεζες, και αυτή η υποχρέωση θα ισχύσει ξανά όταν λήξουν τα έκτακτα Μέτρα. Τούτο το Μέτρο μπορεί να κηρυχθεί για διάστημα 3 ως 5 χρόνων και να αναθεωρηθεί ξανά αργότερα. Μπορεί να χρειαστούν ακόμα μία ή δύο επαναλήψεις ώσπου να ορθοποδήσει η οικονομία.
Αν η οικονομία βυθιστεί ακόμα περισσότερο πριν υλοποιηθούν τα Μέτρα, μπορεί να χρειαστεί και να κηρυχθεί πλήρης διαγραφή (ακύρωση) αυτών των χρεών.
 
 
Β. Προσωρινή αναστολή ή ελάττωση πληρωμών για τα Κρατικά χρέη της Κύπρου προς τις τράπεζες
Μπορεί να κηρυχθεί για διάστημα 3 ως 5 χρόνων και να αναθεωρηθεί ξανά αργότερα. Μπορεί να χρειαστούν ακόμα μία ή δύο επαναλήψεις ώσπου να ορθοποδήσει η οικονομία.
Αν η οικονομία βυθιστεί ακόμα περισσότερο πριν υλοποιηθούν τα Μέτρα, θα πρέπει να διατηρηθεί ανοικτή η πιθανότητα και μονομερούς διαγραφής του χρέους, δηλαδή το Κράτος μας να αρνηθεί πλέον οποιαδήποτε ευθύνη για τα δάνεια που έκαμαν στο όνομα μας ανεύθυνοι και προδότες πολιτικοί.
 
 
 
Γ. Όροι Λειτουργίας Τραπεζών
Να αλλάξει η πολιτική που διέπει τις εργασίες των τραπεζών μέσω κανονισμών που εκδίδει η Κεντρική Τράπεζα. Οι τράπεζες μπορούν να δεσμευτούν με διάφορα είδη Μέτρων που τίθενται ως Όροι Λειτουργίας, ήτοι με:
 
α. Καθοδηγητικούς Όρους
β. Απαγορευτικούς Όρους
γ. Δεσμευτικούς Όρους
 
Ορίστε έκαστη κατηγορία με παραδείγματα.
 
α. Καθοδηγητικοί Όροι
 
ο- Περισσότερη έμφαση σε επενδύσεις που προάγουν την ντόπια παραγωγή και αυτάρκεια της Κύπρου, με ταυτόχρονη ελάττωση των επενδύσεων που προάγουν την εισαγωγή εμπορευμάτων.
 
ο- Απεγκλωβισμός από τον χρηματο-πιστωτικό κλάδο (μετοχές, χρηματιστήρια, ομόλογα, κλπ.) και περισσότερη εμπλοκή στην ανθρωπο-κεντρική παραγωγή. Δηλαδή απεγκλωβισμός των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις μεγάλης εντάσεως Κεφαλαίου (Capital-intensive) και προτίμηση για εμπλοκή σε επιχειρήσεις μεγάλης εντάσεως Εργατικού Δυναμικού (Labour-intensive). Αυτά είναι που μετέτρεψαν την Κίνα σε υπερδύναμη! (Και έδωσαν στην Κούβα δύναμη να αντέξει 50 χρόνια στρατιωτικό - οικονομικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ.)
 
ο- Προτίμηση σε επενδύσεις που προάγουν την απεξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό.
 
ο- Προτίμηση σε επενδύσεις που προάγουν την απεξάρτηση της οικονομίας από τις ξένες εταιρείες, ιδίως στους τομείς ενέργειας, καυσίμων, μεταφοράς, άμυνας, φαρμάκων, τροφών, ένδυσης, στέγης.
 
ο- Προτίμηση σε επενδύσεις που προάγουν την υγεία, παιδεία και άμυνα του τόπου.
 
ο- Προτίμηση σε επενδύσεις που προάγουν ευρεία εργοδότηση (παράλληλα, προτίμηση σε μηχανοποίηση ή αυτοματοποίηση μόνο σε τομείς όπου υπάρχει θέμα κινδύνων ή κρίσιμα θέματα άμυνας, ασφάλειας, διαφύλαξης αρχείων, κλπ.).
 
ο- Προτίμηση σε επενδύσεις που απευθύνονται στον εμπλουτισμό δραστηριότητας της τοπικής αγοράς αντί εκείνης του εξωτερικού.
 
 β. Απαγορευτικοί Όροι
 
ο- Όχι σε επενδύσεις που βλάπτουν και καταστρέφουν την υγεία και ποιότητα ζωής του λαού, όπως εισαγωγές και πωλήσεις σε οινόπνευμα, τσιγάρο (ταμπάκο), τοξίνες και δηλητήρια στις τροφές (πχ. ασπαρτάμη, καρκινογόνα συντηρητικά, υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία), πολύ γρήγορα αυτοκίνητα πολυτελείας και ταχύπλοα σκάφη αναψυχής, κοκ.
 
ο- Όχι σε επενδύσεις που απλώς αναπαράγουν τα προβλήματα μας. Για παράδειγμα, όχι σε ακόμα μια γιγαντιαία ξενοδοχειακή μονάδα. Όχι σε άλλα γήπεδα γκολφ. Όχι σε επενδύσεις για προϊόντα εξαγωγής αν δεν έχουν ήδη γίνει μελέτες για τοπική χρήση, ή αν η παραγωγή των σπαταλά αλόγιστα τους φυσικούς πόρους (πχ. υδροβόρα αγγουράκια). Όχι σε δάνεια για νέο σπίτι πολυτελείας, ιδίως αν πρόκειται για δεύτερο ή και τρίτο σπίτι.
 
ο- Αξιοποίηση του "όχι σε δάνεια εκτός αν πληρούν κάποιους όρους". Για παράδειγμα όχι σε δάνεια για νέα οικοδομή, εκτός αν θα έχει σύστημα ηλιακού θερμοσίφωνα, πατώματα με μόνωση, πόρτες τοίχους και παράθυρα που συμβάλουν σε φυσικό φωτισμό και στο να αερίζεται και δροσίζεται ο χώρος χωρίς μηχανές, σχέδιο που να αξιοποιεί την ηλιοφάνεια για θέρμανση και σκίαση για το καλοκαίρι, θερμομόνωση σε τοίχους, στέγη και πορτοπαράθυρα, και συναφείς οικολογικές παραμέτρους.
 
 γ. Δεσμευτικοί Όροι
 
ο- Έμφαση σε επενδύσεις και δάνεια για την δημιουργία, ενδυνάμωση, διάδοση και μεγέθυνση συλλογικών μορφών παραγωγής, ιδιοκτησίας και διαχείρισης όπως σε επιχειρήσεις εργαζομένων, συνεργατικές, μουσικά και καλλιτεχνικά σχήματα, κολλεκτίβες και κοινόβια, μη-κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, αμεσοδημοκρατικές δημόσιες επιχειρήσεις, κοκ.
 
ο- Προτίμηση σε επενδύσεις και χαμηλότοκα μακροπρόθεσμα δάνεια σε δραστηριότητες γυναικών, νέων, και άλλων τμημάτων του πληθυσμού που συχνά αποκλείονται από τις οικονομικές δραστηριότητες λόγω θρησκευτικών ή πολιτιστικών διακρίσεων, αναπηρίας, και άλλων στοιχείων διαφορετικότητας.
 
ο- Επενδύσεις και δάνεια για αναζωογόνηση της γεωργίας με έμφαση στην παραγωγή τροφών, ινών και φυσικών φαρμάκων για εντόπια χρήση.
 
ο- Επενδύσεις και δάνεια για επιχειρήσεις που συνδέουν την παραγωγή με την Άμυνα, και μελέτη για το πως να γίνουν κερδοφόρες (πχ. εμπλοκή του στρατού στην παραγωγή, εμπλοκή της βιομηχανίας και βιοτεχνίας στην Άμυνα.).
 
ο- Επενδύσεις και δάνεια για αναζωογόνηση της υπαίθρου, ιδίως των ορεινών περιοχών, με έμφαση στην παραγωγή, προσέλκυση νέου πληθυσμού, και δημιουργία νέων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας (πχ. ορεινή πανεπιστημιούπολη, θέρετρα, οικολογικές παραγωγές).
 
ο- Επενδύσεις και δάνεια για τον ιατρικό τουρισμό, τον ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό τουρισμό, τον συνεδριακό τουρισμό, τον οικολογικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό. Τούτοι οι τομείς χρειάζονται υποδομή και οργάνωση.
 
ο- Επενδύσεις και δάνεια για τον χειμερινό τουρισμό. Υποδομή ήδη υπάρχει - είναι μόνο θέμα κοινωνικής οργάνωσης και προώθησης.
 
ο- Επενδύσεις και δάνεια για την εναλλακτική παραγωγή ενέργειας και την αποκέντρωση της. Έμφαση στους ηλιακούς θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά, αιολικές και ποσειδώνιες πηγές παραγωγής. Έμφαση στη ντόπια παραγωγή ντήζελ από ανακυκλωμένα έλαια και βενζινόλης από τα απούλητα γεωργικά προϊόντα. Μονάδες επαναφόρτισης για μπαταρίες.
 
ο- Προτίμηση σε οικιστικά δάνεια για κτίρια που τηρούν τις οικολογικές προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω, ιδίως αν χρησιμοποιούν ντόπια φυσικά υλικά (πέτρα, χώμα, πλιθάρι) αποφεύγουν τα στοιχεία πολυτέλειας και έχουν έμφαση στη λειτουργικότητα και χαμηλό κόστος.
 
 
 
Δ. Συνάλλαγμα ("Μα πως θα πληρώσουμε...;")
 
α. Στο Εσωτερικό
 Οι συναλλαγές μπορούν να συνεχίσουν ανενόχλητα με τον συνδυασμό των εξής Μέτρων.
 
ο- Το Κράτος μπορεί να εκδώσει γραμμάτια για όλες του τις πληρωμές εντός Κύπρου (μισθοί, συμβόλαια, κ.α.) Τα γραμμάτια θα είναι ανταλλάξιμα μόνο εντός Κύπρου, και θα εκδίδονται σε πολλές και διάφορες διαβαθμίσεις νομισματικής αξίας. Αυτό γίνεται με νομική θεσμοθέτηση. (Δημιουργείται μια εκδοχή αυτού που στη συμβατική οικονομολογία αποκαλείται με διάφορα ονόματα όπως συναλλαγματική, γραμμάτιο, έγγραφη υπόσχεση πληρωμής, υποσχετική, ομόλογο, γραμμάτιο εις διαταγήν, κυκλοφορούν γραμμάτιο, χρεωστικό ομόλογο, υπόσχεση χάριν καταβολής, κοκ.). Νομική δέσμευση όλων των τραπεζών για αναγνώριση και αποδοχή των γραμματίων.
 
ο- Άμεση αναβάθμιση των μεθόδων αχρήματης συναλλαγής. Ήδη οι πιο μεγάλες και πιο σημαντικές συναλλαγές μεταξύ τραπεζών, επιχειρήσεων κλπ. γίνονται μέσω εικονικών λεφτών, απλώς με τη λογιστική μεταφορά ποσών από ένα λογαριασμό στον άλλο. Το ίδιο γίνεται και μέσω των πιστωτικών καρτών που λειτουργούν ως εικονικό χρήμα. Χρειάζεται επέκταση αυτού του συστήματος - η κοινωνία μας είναι αρκετά μικρή ώστε αυτά τα Μέτρα είναι πολύ εφικτά.
 
ο- Άμεση αξιοποίηση των σύγχρονων λογιστικών μεθόδων για την ομαλή και γοργή διεξαγωγή των αχρήματων συναλλαγών με τη βοήθεια ηλεκτρονικών καρτών, συστημάτων καταγραφής οφειλών και πληρωμών, κλπ. ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν και όλες οι μικρές επιχειρήσεις χωρίς κώλυμα.
 
ο- Τα γραμμάτια μπορούν να ισχύουν για όσο διαρκεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

β. Στο Εξωτερικό
Όλες οι συναλλαγές που δεν μπορούν να καλυφθούν με το υπάρχον συνάλλαγμα, μπορούν να διεκπεραιωθούν εις είδος (πχ. ανταλλαγή προϊόντων). Αυτή η διαδικασία ακολουθείται ήδη σε πολλές πτυχές της διεθνούς οικονομίας και υπάρχει μακρά παράδοση στην εφαρμογή της, καθώς και πολλές μέθοδοι για την εύκολη διεκπεραίωση της (επιμέτρηση υλικών και ποιοτήτων, προσμέτρηση ισότιμων αξιών, κλπ).
 
 
Ε. Λαϊκά Εισοδήματα
 
Τα Μέτρα που προτείνονται πιο πάνω μπορούν να καλύψουν ένα τεράστιο μέρος των αληθινών οικονομικών αναγκών του λαού μας. Διασφαλίζουν την εργοδότηση, τους μισθούς και πληρωμές, την παραγωγή στοχευμένη στις αληθινές ανάγκες του κόσμου, και την παραγωγή υπεραξίας.
 
Είναι ικανά και αρκετά για να μας εξυπηρετήσουν καθ' όλη τη διάρκεια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης ΚΑΙ να μας βγάλουν από την κρίση. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να δοθεί στα Μέτρα και ένα πλαίσιο μες το οποίο να λειτουργήσουν. Απαιτείται:
ο- Χρόνος! Αυτά τα Μέτρα θα χρειαστούν από ένα ως τρία χρόνια για να μας οδηγήσουν έξω από την κρίση, και ίσως θα χρειαστεί να ανανεωθούν ξανά για ακόμα τόσο.
 
ο- Ολιστική εφαρμογή. Τα Μέτρα συμπληρώνουν το ένα το άλλο, και είναι απαραίτητα όλα μαζί σε συνέργεια για να χειριστούμε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (για παράδειγμα δεν γίνεται να αναστέλλουμε τις πληρωμές για τα χρέη των πολιτών προς τις τράπεζες και ταυτόχρονα κάποιοι να παίρνουν μηνιαίο μισθό €5,000 και €6,000.)
 
ο- Προφύλαξη των λαϊκών εισοδημάτων. ΟΧΙ σε μέτρα λιτότητος. Όταν ο λαός διαθέτει χρήματα για να αγοράσει και να κινηθεί τότε μόνον αναζωογονείται και η αγορά, και επανέρχεται η κερδοφορία στην ομαλότητα.
 
ο- Η κερδοφορία των τραπεζών να υποτιμηθεί ως έχουσα την τελευταία προτεραιότητα. ΟΧΙ σε νέα
ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.
 
ο- Φορολόγηση του Κεφαλαίου. Άμεση αύξηση του εταιρικού φόρου κατά 1% για μεσαίες εταιρείες και κατά 2% για μεγάλες εταιρείες. (Μια τέτοια κλιμάκωση θα μπορούσε να ισχύσει για παράδειγμα με τα σημερινά δεδομένα ως εξής: 1% επιπλέον φόρο για εταιρείες με ετήσιο κέρδος μεταξύ €100,000 και €200,000, ενώ 2% για όσες έχουν πιο ψηλό κέρδος. Για σύγκριση: ο εταιρικός φόρος στη Γαλλία και Γερμανία είναι περίπου 30% ενώ στην Αγγλία ισχύει κλιμάκωση με 20% και 24%.)
 
ο- Διευκόλυνση, απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας εγγραφής εταιρειών. Αυτό το Μέτρο, και το πιο πάνω που διατηρεί την διεθνή ανταγωνιστικότητα της Κύπρου στο εταιρικό φορολογικό καθεστώς, θα φέρει κι άλλες διεθνείς εταιρείες (πρώην "υπεράκτιες") που προτιμούν τη Κύπρο ως βάση επιχειρήσεων. Η διευκόλυνση στις εγγραφές θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους τύπους εταιρειών, και ειδικά στις μη-κερδοσκοπικές.
 
ο- Αυστηρή και σκληρή τιμωρία των ενόχων για την επιδείνωση της κρίσης μέσω της κακής διαχείρισης που έκαμαν των οικονομικών του Κράτους και των τραπεζών. Δεν είναι δύσκολο να βρεθούν αυτοί οι κρατικοί και τραπεζικοί λειτουργοί: υπάρχουν πολύ καθαρά ίχνη και γραπτά τεκμήρια για όλες τις συναλλαγές, δάνεια, επενδύσεις, έξοδα, προϋπολογισμούς και διοικητικές αποφάσεις που οδήγησαν στο κάθε αδιέξοδο. Η ομαλότητα της αγοράς βασίζεται στην εμπιστοσύνη του λαού προς το συνάλλαγμα και την νομιμότητα. Όταν κυριαρχεί η παρανομία και ασυδοσία, ουδέν οικονομικό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει.
 
ο- Το ίδιο ισχύει και για την αλόγιστη σπατάλη και αδικία. Το Κράτος πρέπει να επιληφθεί άμεσα σε δύο θέματα που κλονίζουν τη λειτουργία του όλου συστήματος: φοροφυγάδες και υπερπρονόμια των "goldenboys". Ήτοι:
1. Να δημιουργηθούν μικρές Αστυνομικές ομάδες άμεσης δράσης που να συλλαμβάνουν τους φοροφυγάδες αρχίζοντας από τους πιο μεγάλους, και να αρχίσουν άμεσα δίκες. Αν σε μικρό χρονικό αποδειχθεί ότι οι Κρατικές δυνάμεις έχουν πωρωθεί και δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή, να δημοσιευτούν τα ονόματα και διευθύνσεις των φοροφυγάδων και να τους αναλάβει ο λαός με δικές του αυτο-οργανωμένες ομάδες. Και αν τα υπάρχοντα Δικαστήρια δεν τιμωρήσουν δεόντως, μπορούν να στηθούν Λαϊκά Δικαστήρια. Υπάρχουν αρκετοί έντιμοι άνθρωποι ακόμα στην κοινωνία μας που είναι ηθικά ικανοί να υπηρετήσουν ως ένορκοι ή ως Δικαστές σε τέτοια Δικαστήρια. Μετά από μία ή δύο τέτοιες δίκες και παραδειγματική τιμωρία δημοσίως των μεγάλων φοροφυγάδων, θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα εισπράξεων αυτών των φόρων με απόλυτη επιτυχία.
 
Ποιός από αυτούς τους κυρίους θα θελήσει να πάρει το ρίσκο πως μπορεί να στηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας με το σώβρακο και να μαστιγωθεί δημοσίως ενώπιον των φακών της τηλεόρασης;
 
2. . Να γίνουν άμεσα περικοπές όλων των υψηλών Κρατικών μισθών, απολαβών και προνομίων όλων των ειδών. Με τα σημερινά δεδομένα πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα όλες οι απολαβές που είναι πάνω από €3,000 μηνιαίως - αυτό το ποσό μπορεί να αναθεωρείται ανά έτος.
 
* * *
 
Χρειαζόμαστε μια Κυβέρνηση της οποίας ο εκτελεστικός κλάδος (Πρόεδρος και οι συν αυτώ), κυρίως, αλλά και οι νομοθέτες και οι δικαστές μαζί τους, να αντιλαμβάνονται τη σημασία της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και το νόημα των προτεινόμενων Μέτρων για να σωθεί ο τόπος. Χρειάζεται αποφασιστικότητα για την εφαρμογή τους, και οι τεχνοκράτες να υποτάξουν τις "πολλοπάητες" τους γνώσεις στον ευρύτερο στόχο.
 
Όλες οι άλλες "λύσεις" που προτείνονται μέσω Τρόϊκας και του Μνημονίου - αλλά και έξω από αυτό, λόγω των δογματικών ιδεολογικών αγκυλώσεων των πολιτικών και τεχνοκρατών μας - που στοχεύουν ΠΡΩΤΑ στην αύξηση κερδοφορίας για το Κεφάλαιο μέσω μέτρων λιτότητος είναι εγγυημένες για την καταστροφή μας. Είμαστε μια κατεχόμενη μικρή χώρα με πολύ μικρά περιθώρια πριν τον γκρεμμό.
 
Τρόποι όπως βλέπετε υπάρχουν πολλοί για να αποφευχθεί η καταστροφή. Χρειάζεται μόνο να γίνουν κατανοητά και να εφαρμοστούν.
 
* * *
 
Αν βρίσκετε και πως αυτό το υλικό έχει κάποια αξία, παρακαλώ προωθείστε και εσείς, και αξιοποιείστε το όπως νομίζετε, δημοσιεύοντας και αποστέλλοντας το όπου νομίζετε.
 
Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
Παραπομπές, Πηγές, Υλικό για Μελέτη
 
Ο Δούρειος Ίππος της Ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών
 
Απεγκλωβισμός της Οικονομίας
 
Τι θα Έπρεπε να είχαν Κάμει
 
Η Δημοσιονομική Εξυγίανση Ξεκινά από την Κεφαλή
 
Τρεις Προτάσεις για την Οικονομία
 
ΟΧΙ στο καζίνο ! Τρεις Προεδρικοί Υποψήφιοι με Παραισθήσεις
 
Λιλλήκας και το Φυσικό Αέριο στο Χρηματιστήριο: Παγίδα
 
Κερδοσκοπία, και όχι Οικονομική Σκέψη
 
Με Αφορμή την "Λαϊκή" Τράπεζα
 
Και Πάλιν η Τρισκατάρατη Οικονομία
 
Χίλια ΝΑΙ στη Φορολόγηση του Πλούτου
 
Επενδύσεις, Ήθος και Αληθινές Ανάγκες
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~  

AttachmentSize
eytyxwsoitrapezes8asw8oun400x283.jpg73.64 KB
scroodgemacduckvault-400x292.jpg137.03 KB
red-flag.jpg29.32 KB

Comments

Newswire

Mon 1 January 2018
Sat 30 September 2017
Sat 23 September 2017

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire