User login

Navigation

Global IMC Network

Κάνναβις και Ψύχωση: η νέα Δαιμονοποίηση του Ιερού Φυτού


ο- Τι σημαίνει ο στατιστικός συσχετισμός της Κάνναβης με την Ψύχωση;
ο- Η διαστρέβλωση του νοήματος της επιστήμης για την προώθηση της προπαγάνδας ενάντια στην Κάνναβη, την ελευθερία και την υγεία μας
 
 
Διανύουμε μια νέα εποχή προπαγάνδας και καταπίεσης των Φίλων της Κάνναβης ντυμένη με ψευδο-επιστημονικούς όρους, με ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις της αλήθειας τις οποίες εξακοντίζουν οι δυνάμεις του κατεστημένου ασύστολα και ασύδοτα.
 
Οι καταπιεστές άφησαν πίσω πλέον τις ηθικολογίες (ότι τάχα η χρήση της Κάνναβις είναι "ανήθικη, αντιχριστιανική, οδηγεί στην ομοφυλοφιλία, στο προγαμιαίο σεξ και στην κόλαση...") και ντύθηκαν νέους μανδύες με τη χρήση της ψευδο-επιστήμης. Μια πρώτη προσπάθεια που έγινε για πάρα πολλά χρόνια βασίστηκε στο ψέμμα ότι τάχα η χρήση της Κάνναβης "οδηγεί σε σκληρά ναρκωτικά". Η επιστήμη βέβαια το διαψεύδει κατά κράτος, αφού επανειλημμένα δηλώνει πως η Κάνναβις είναι αβλαβής ουσία και δεν οδηγεί στη χρήση άλλων ουσιών, άνκαι πολλοί άνθρωποι πίστεψαν αυτό το ψέμμα:
 
Πολλαπλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το άτομο που ξέρει πως να αξιοποιήσει, να ωφεληθεί, και να απολαύσει την ορθή χρήση της Κάνναβης δεν πρόκειται στα καλά καθούμενα να αρχίσει να παίρνει θανατηφόρα δηλητήρια όπως την κοκαϊνη ή την ηρωίνη. Επιπλέον, οι μελέτες έδειξαν πως η Κάνναβις είναι εξαιρετικό θεραπευτικό μέσον για την απεξάρτηση από τέτοια δηλητήρια, καθώς και από τα νόμιμα δηλητήρια όπως το αλκοόλ, το τσιγάρο (ταμπάκο) και από πολλά χημικά ψυχοφάρμακα {δείτε τις σημειώσεις μας στο τέλος, [1]}.
 
Η νέα μόδα τώρα στην ιδεολογία της καταπίεσης είναι πως τάχα η Κάνναβις "προκαλεί ψύχωση".
 
Η επιστημονικά επιβεβαιωμένη πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, αλλά εύκολα διαστρεβλώθηκε από τους αυταρχικούς κύκλους της εξουσίας για τους σκοπούς τους. Το θέμα είναι πολύ φορτισμένο, και γεμάτο παρεξηγημένες έννοιες, άγνοια, και παντελή ασέβεια προς την επιστημονική μέθοδο.
 
Για να βοηθήσουμε να ξεκαθαρίσει το θέμα προσφέρουμε εδώ:
ο- περίληψη των κυριοτέρων και πιο σημαντικών στοιχείων της επιστημονικής αλήθειας για τον "στατιστικό συσχετισμό Κάνναβης και ψύχωσης",
και
ο- αναδημοσίευση άρθρου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό που ονομάζεται "Το Περιοδικό", με τίτλο "Κάνναβη στα Σχολεία". Το άρθρο ασχολείται με το θέμα μας.
 
 
Τι σημαίνει ο στατιστικός συσχετισμός της Κάνναβης με την Ψύχωση;
 
Οι επιστημονικές μελέτες έχουν πράγματι αναδείξει μια στατιστική σχέση μεταξύ χρήσης της Κάνναβης και ψύχωσης. Υπάρχουν διάφορες μελέτες που μετρούν πολλές και διάφορες παραμέτρους, αλλά χονδρικά ομιλώντες, η περίληψη έχει ως εξής:
 
Σε χώρες της Δύσης (όπου συμπεριλαμβάνεται και η Αυστραλία), περίπου 3% του πληθυσμού σε κάποιο στάδιο της ζωής του διαγνώσκεται με κάποια μορφή ψύχωσης. Σε χώρες όπου η πρόσβαση στην Κάνναβη είναι εύκολη, τα άτομα ανάμεσα σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών που χρησιμοποιούσαν την Κάνναβη όταν ήταν στις ηλικίες μεταξύ 15 και 18 βρίσκουμε να είναι δυόμιση ή τρεις φορές περισσότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Οι αριθμοί τείνουν να αυξάνονται με τη συχνότητα και την δόση.
 
Οι επικριτές και διώκτες της Κάνναβης αμέσως άδραξαν την ευκαιρία με τούτο για να παρουσιάσουν την Κάνναβη ως "αιτία" της ψύχωσης. Ανάμεσα τους και πολλοί που κατέχουν πανεπιστημιακά διπλώματα που είτε είναι αδιάβαστοι (το πιο συχνό) ή συνειδητοί διαστρεβλωτές της αλήθειας. Διότι η επιστήμη λέει τα εξής:

1. Παρ' όλον που η φαρμακολογία της Κάνναβης είναι αρκετά ξεκάθαρη, όπως είναι γνωστές και αρκετές χημικές και νευρολογικές πτυχές της παθολογίας της ψύχωσης, παρ' όλα τούτα ΔΕΝ ανευρέθει χημικός ή βιολογικός μηχανισμός που να τα συνδέει. Δηλαδή σύμφωνα με την επιστήμη ο στατιστικός συσχετισμός μεταξύ ψύχωσης και Κάνναβης ΔΕΝ ισχύει με βάση το σκεπτικό του "αιτία και αποτέλεσμα". Απεναντίας, η Κάνναβις δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε απαραίτητη για να προκύψει ψύχωση. Τα μεγαλύτερα ποσοστά περιστατικών ψύχωσης είναι τελείως ασύνδετα και άσχετα με τη χρήση της Κάνναβης.
 
2. Υπάρχουν τρεις θεωρίες τις οποίες εξετάζει η επιστήμη για να φωτίσει καλύτερα τον στατιστικό συσχετισμό μεταξύ ψύχωσης και Κάνναβης. Αποδείχθηκε με επιστημονικές έρευνες ότι και οι τρεις εμπεριέχουν κάποιες αλήθειες, έτσι αυτές οι τρείς θεωρούνται και οι μόνες αποδεκτές:
 
Α. Η θεωρία της κατάχρησης
 
Αυτή βασίζεται στην αναγνώριση ότι οι ψυχικά ασθενείς άνθρωποι τείνουν να κάμνουν χρήση και κατάχρηση ψυχοδραστικών ουσιών για λόγους που αφορούν την ασθένεια. Με άλλα λόγια η ψύχωση οδηγεί στην χρήση και όχι η Κάνναβις στην ψύχωση [2].
 
Β. Η θεωρία της αυτοθεραπείας
 
Έχει αναγνωριστεί επιστημονικά πως η Κάνναβις ανακουφίζει πολλά από τα συμπτώματα της ψύχωσης [3]. Μεταξύ άλλων έχει αναγνωριστεί ότι βοηθά στην ελάττωση του άγχους, στην κοινωνικότητα, στην αντιληπτικότητα, ακόμα και στην ελάττωση ή εξουδετέρωση του παραληρήματος ("ακούω φωνές", οράματα, κλπ.). Άρα η ενστικτώδης έλξη που έχουν κάποιοι ασθενείς προς την χρήση της Κάνναβης ακολουθεί την λογική της θεραπείας. 
 
Γ. Η θεωρία της ευπάθειας
 
Γενικά, η αιτιολογία και γένεση της ψύχωσης αντιμετωπίζεται από την επιστήμη ως ένα φαινόμενο με πολλαπλές αιτίες - δεν έχει γίνει αποδεκτή δηλαδή κάποια ΜΙΑ και μόνη αιτία της πάθησης. Μέσα στους κόλπους της επιστήμης, η πιο κοινώς αποδεκτή εικόνα της πάθησης είναι ότι σε ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού υπάρχει μια προδιάθεση (ή ευπάθεια) προς την ψύχωση, και ότι κάποια βιώματα μέσα από την ζωή ή το περιβάλλον του ατόμου πυροδοτούν την εκδήλωση της πάθησης. Αυτή η ευπάθεια δεν έχει αναγνωριστεί σε βιολογικό επίπεδο (δεν έχει αναγνωριστεί συγκεκριμένο γονίδιο ή χημική έλλειψη ή αλλοίωση στα άτομα), αλλά γενικώς είναι αποδεκτό πως ο κληρονομικός παράγοντας είναι ο πιο μεγάλος. Στην έλλειψη γονιδιακής ή χημικής βάσης, το ψυχολογικό περιβάλλον του ατόμου (οικογένεια: τα άτομα, το κλίμα, το σύνολο συμπεριφορών) θεωρείται υψίστης σημασίας για την κληρονομική γένεση της πάθησης.
 
Η θεωρία της ευπάθειας λέει ότι σε άτομα που είναι ήδη ευπαθή, η χρήση της Κάνναβης μπορεί να είναι ένας συντελεστής, που στην παρουσία και άλλων παραγόντων να συντείνουν μαζί στην πυροδότηση (φανέρωση) της ασθένειας [2]. Υπενθυμίζουμε ότι δεν έχει αναγνωριστεί βιολογικός μηχανισμός για αυτή την θεωρία.
 
Την θεωρία της ευπάθειας είναι που οι αυταρχικοί εχθροί της Κάνναβης παρουσιάζουν διαστρεβλωμένη στην προπαγάνδα τους.
 
Οι αποδείξεις και τα επιχειρήματα ενάντια στην διαστρέβλωση
 
Αν ήταν ειλικρινείς οι προπαγανδιστές θα έλεγαν όλη την αλήθεια, όχι μόνο τα μέρη που επιλέγουν για σκοπούς εκφοβισμού και παραπληροφόρησης του κόσμου: Δεν τους ακούμε να αναφέρουν το ότι:
ο- η Κάνναβις απαλύνει τα συμπτώματα της ψύχωσης [2],
ούτε και το ότι
ο- η ψύχωση οδηγεί στη χρήση διαφόρων ουσιών αδιακρίτως, συμπεριλαμβανόμενης και της Κάνναβης [3].
 
ο- Επίσης, η παραποίηση της αλήθειας αποδεικνύεται από απλές επιδημιολογικές μελέτες. Αν η Κάνναβις προκαλούσε ψύχωση, τότε όπου υπάρχει μεγάλη χρήση Κάνναβης θα έπρεπε να υπάρχει και μεγάλη αύξηση στα περιστατικά ψύχωσης. Η επιστήμη όμως επιβεβαιώνει πως οι αριθμοί περιστατικών ψύχωσης παραμένουν σταθεροί στους πληθυσμούς, γύρω στα 3%. [4]. Με άλλα λόγια, είτε γίνεται χρήση Κάνναβης σε μια κοινωνία είτε όχι, ο αριθμός περιστατικών ψύχωσης παραμένει αναλλοίωτος - υπάρχουν πάμπολλα βιώματα στη ζωή που μπορούν να πυροδοτήσουν την ψυχωτική κρίση στα ευπαθή άτομα, και η απουσία της Κάνναβης δεν ελαττώνει τον αριθμό των περιστατικών ψύχωσης.
 
ο- Επιπλέον, αν ήταν ειλικρινείς, θα ομιλούσαν για τους κινδύνους δημιουργίας της ψύχωσης από το αλκοόλ ή το κάπνισμα τσιγάρων (ταμπάκο). Αλλά δεν λεν τίποτα! Δεδομένου ότι αυτά τα δηλητήρια είναι νόμιμα, παντού προσβάσιμα και εκτενώς διαδεδομένα στην κοινωνία, δεν θα ήταν το πρώτο τους έργο να ομιλούν για τον κίνδυνο ψύχωσης από το αλκοόλ και το τσιγάρο;
 
α. Η επιστήμη έχει αναδείξει αδιαμφισβήτητα στοιχεία για την γενεσιουργό σχέση του συνηθισμένου τσιγάρου ταμπάκο και της ψύχωσης. Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει την παθολογική επίδραση του τσιγάρου στην δημιουργία ψύχωσης στα παιδιά γυναικών που καπνίζουν ταμπάκο στην εγκυμοσύνη, το ρόλο του στην πυροδότηση ψυχωτικής κρίσης σε άτομα που υποφέρουν από κυκλοθυμία (κοινώς γνωστή και ως μανιο-κατάθλιψη), και τον ρόλο των μεγάλων δόσεων καπνού τσιγάρων ταμπάκο στην πυροδότηση της πρώτης ψυχωτικής κρίσης των ασθενών [5].
 
β. Επίσης, έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας πως το αλκοόλ (οινόπνευμα) προκαλεί ψύχωση. Χαρακτηριστικό της σχέσης μεταξύ αλκοόλ και ψύχωσης είναι πως το οινόπνευμα στους αλκοολικούς μπορεί να προκαλέσει ψυχωτικά συμπτώματα και με την χρήση και με την στέρηση [6]. Προκύπτουν πολλοί τύποι τέτοιων ψυχωτικών περιστατικών από το αλκοόλ που συμπεριλαμβάνουν παράνοια, παραισθήσεις, εγκεφαλοπάθεια, παραλήρημα (φανταστικές φωνές και διάλογοι ανύπαρκτων προσώπων), κοκ.
 
Είναι αναγνωρισμένο από την ιατρική ότι το αλκοόλ προκαλεί και άλλες βαρετές ή ανίατες ψυχιατρικές παθήσεις όπως για παράδειγμα συναισθηματικές διαταραχές (διαταραχές της διάθεσης / mood disorders) που καταστρέφουν την προσωπική και κοινωνική ζωή του ατόμου, και συχνά οδηγούν στην αυτοκτονία [7].
 
Που είναι λοιπόν οι καλοθελητές που θέλουν να προστατέψουν την κοινωνία από την ψύχωση; Γιατί δεν ωρύονται από τα ράδια και τις τηλεοράσεις για τον κίνδυνο ψύχωσης από τον καπνό και το ποτό μέχρι να χάσουν τη φωνή τους; Γιατί μιλούν μόνο για την Κάνναβη, και χρησιμοποιούν στοιχεία τελείως παραποιημένα και αναποδογυρίζοντας τις βασικές έννοιες του "αιτία και αποτέλεσμα";
 
Ντροπή τους, βέβαια, που εμφανίζονται αδιάβαστοι, ή ανίκανοι για κριτική και επιστημονική σκέψη, ή και παντελώς συνειδητοί ψεύτες. Αλλά η κοινωνία υποφέρει δύο τρομερές πληγές από αυτή την προπαγάνδα και καταιγισμό ψεμμάτων:
 
1. Η δίωξη και καταδίωξη των Φίλων της Κάνναβης λαμβάνει ένα νέο ψευδο-επιστημονικό χαρακτήρα όταν ντύνεται με τον μανδύα αυτών των ψεμμάτων. Ενώ σε άλλες χώρες η Κάνναβις αρχίζει πάλιν να αποποινικοποιείται, να χρησιμοποιείται με ιατρική συνταγή ως το εξαιρετικό φάρμακο που είναι για περισσότερες από εκατόν ασθένειες, στην Κύπρο οι άνομες επιδρομές, έρευνες, συλλήψεις, βασανισμοί, εκβιασμοί και φυλακίσεις των Φίλων του Ιερού Φυτού χρωματίζονται με νέα "επιστημονικά" συνθήματα που δημιουργούν ακόμα πιο καταπιεστικό κλίμα εναντίον μας.
 
2. Η νέα μόδα στα ψέμματα με την οποία έγινε "κοινή γνώση" ότι τάχα η Κάνναβις προκαλεί ψύχωση, έφερε μια κατακόρυφη αύξηση στην εγκατάλειψη και στέρηση θεραπείας σε αληθινά άρρωστους ανθρώπους. Παραπληροφορημένοι γονείς, παπάδες, αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι συμμετέχουν στον χορό του πόνου, της αγωνίας και των ψεμμάτων με την ενθάρρυνση ψυχολόγων και ψυχιάτρων της σχολής τρομολαγνίας που γνωρίζουν (ή όφειλαν να γνωρίζουν) ότι όλα αυτά είναι ψέμματα.
 
Πολλοί νέοι άνθρωποι που έχουν αληθινή ανάγκη φροντίδας και βαθειάς θεραπευτικής αγωγής ταπελώνονται από ψυχίατρους και ψυχολόγους με την λανθασμένη διάγνωση ότι τάχα έχουν υποστεί "ψύχωση λόγω Κάνναβης". Έτσι, αντί να λάβουν ουσιαστική ψυχολογική υποστήριξη για τις φοβερές εσωτερικές συγκρούσεις και τον ψυχικό πόνο που υπάρχει μέσα τους και γύρω τους στο οικογενειακό τους περιβάλλον, υπόκεινται μια φαρμακευτική "τιμωρία" για την αταξία τους ("είδες τι έπαθες που καπνίζεις Κάνναβη;"). Ενώ η πραγματική πάθηση - ιδίως το πρώτο περιστατικό ψύχωσης που συνήθως κτυπά στα νιάτα - η οποία απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία σε αληθινά αγαπητικό και αποδεκτικό περιβάλλον όπου οι ασθενείς θα αγκαλιαστούν με κατανόηση και θα βοηθηθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει μέσα τους, μένει παραμελημένη - οπότε και η ψύχωση ξανακτυπά δριμύτερη αργότερα. Μερικές φορές οδηγεί στην αυτοκτονία, πιο συχνά οδηγεί στην κατάχρηση ουσιών και εξάρτηση από δηλητήρια, και πολύ συχνά στην καταστροφή της προσωπικής και κοινωνικής ζωής του ατόμου - ενώ κατά πάσα πιθανότητα, αν δεν ήταν τυφλωμένοι από την προπαγάνδα οι ιθύνοντες, θα μπορούσαν να προσφέρουν έγκαιρα προληπτική βοήθεια.
 
Αυτές οι εγκληματικές μορφές αμέλειας και παραμέλησης αληθινά ασθενών ατόμων προκύπτουν απλώς και μόνο για να εξυπηρετηθεί η πολιτική προπαγάνδα της εξουσίας. Οι κάτοχοι επιστημονικών τίτλων που συμμετέχουν σ' αυτό τον χορό παραπληροφόρησης και τρομοκρατίας εις βάρος του πληθυσμού είναι συνένοχοι και για την επιδείνωση και παραμέληση των αληθινά ασθενών εάν και όταν αντί αληθινή διάγνωση και θεραπεία σερβίρουν το σύνθημα της "ψύχωσης λόγω Κάνναβης". Είναι επίσης συνένοχοι και ηθικοί αυτουργοί για τους βασανισμούς και διώξεις που υπόκεινται οι Φίλοι της Κάνναβης γιατί προσφέρουν στους εξουσιαστές διώκτες ιδεολογική τροφή. Είναι πολλοί οι καλοπροαίρετοι αστυνομικοί που παρασύρονται από αυτά τα ψέμματα ώστε να βλέπουν εκείνον που καλλιεργεί ένα φυτό Κάνναβης σαν κάποιο που σπέρνει "λευκό θάνατο" ή που προωθεί τάχα "ουσίες που αρρωστούν τον κόσμο".
 
Ενώ η επιστημονική αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη.
  
Η "Κάνναβη στα Σχολεία"
 
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό που ονομάζεται "Το Περιοδικό" στο Τεύχος 4ης Νοεμβρίου 2012, Αρ. 1382, Σελίδες 20-21.
 
Παρουσιάζει μια συνέντευξη με τον γνωστό ψυχίατρο Κυριάκο Βερεσιέ ο οποίος ζωγραφίζει τρομακτικές εικόνες για την χρήση της Κάνναβης από την νεολαία, και μια απάντηση από τον Πέτρο Ευδόκα όπου παρουσιάζεται η αλήθεια από την σκοπιά των Φίλων της Κάνναβης.
 
Ευχαριστούμε τον δημοσιογράφο Μάριο Δημητρίου για αυτή την ευκαιρία να παραθέσουμε απόψεις που τα καθεστωτικά Μέσα και Τύπος συνήθως δεν αφήνουν να ακουστούν.
 


 

 
Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
 
 Σημειώσεις
 
[1].
Marijuana treats addiction
Cannabis therapy has been used in addiction recovery for more than 100 years.
 
Cannabis as a substitute for alcohol and other drugs
Amanda Reiman MSW, PhD, is currently the Coordinator of Academic Programs and a Lecturer in the School of Social Welfare at the University of California, Berkeley. She is also the current Chairwoman of the Berkeley Medical Cannabis Commission.
 
Increased Access To Therapeutic Cannabis Likely To Reduce Patients' Use Of Opiates, Other Addictive Drugs
 
[2].
Debunking the Myth of a Link Between Marijuana and Mental Illness
Despite media claims that marijuana can cause psychosis or schizophrenia, there's no science to back it up.
 
Self-medication hypothesis
 
The effects of cannabis abuse on the symptoms of schizophrenia: patient perspectives.
Costain WF, Lecturer, School of Nursing and Midwifery, Flinders University, Adelaide, South Australia, Australia.
 
Vulnerability hypothesis
"Nevertheless, the evidence still remains strong for the claim that a pre-existing vulnerability to psychosis is a very important factor that influences the link between cannabis use and psychosis. In fact, some studies have shown that once childhood psychotic symptoms are controlled for, cannabis use no longer predicted the development and diagnoses of schizophreniform disorder and other psychosis-related illnesses (Arseneault et al., 2002)."
 
[3].
The role of cannabis in cognitive functioning of patients with schizophrenia
"SCH + CUD patients had poorer academic achievements and lower vocabulary scores, but they performed better in tests of verbal and working memory, visuomotor speed and executive function (p < .05). More frequent cannabis use was associated with better performance in attention and working memory tasks."
 
[4].
"Many opponents of this position argue that if cannabis use really does increase the risk of psychosis then shouldn't there be a corresponding number of diagnoses of psychosis in places where cannabis use is particularly high for example?  So, for example if cannabis use is high in Canada then the logic would follow that the number of diagnoses of psychosis should also be relatively high. This simply isn't the case as the percentage of the population who are diagnosed with psychosis is relatively consistent in a Western- approximately 3 people out of 100 or about 3 % while the percentage of people who use cannabis tends to vary depending on the location.  Degenhardt et al (2003) noted for example that although there has been a significant increase in terms of cannabis use in Australia in the last few decades combined with a decline in the initial age of first use, the number of cases of schizophrenia remains relatively consistent."
Contributing cause hypothesis
 
Assessing the impact of cannabis use on trends in diagnosed schizophrenia in the United Kingdom from 1996 to 2005
 
[5].
Pregnant smoking 'psychosis link'
 
Cigarette smoking and psychotic symptoms in bipolar affective disorder
AIDEN CORVIN, MRCPsych and ED O'MAHONY, MRCPsych, MYRA O'REGAN, PhD, CLAIRE COMERFORD, RGN, ROBERT O'CONNELL, RGN, NICK CRADDOCK, MRCPsych, MICHAEL GILL, MRCPsyc
 
Tobacco use before, at, and after first-episode psychosis: a systematic meta-analysis.
"CONCLUSIONS:
Patients with first-episode psychosis tend to have smoked for some years prior to the onset of psychosis, have high prevalence of tobacco use at the time of presenting for treatment, and are much more likely to smoke than aged-matched controls. "
 
[6].
Different types of alcoholic psychosis
 
Alcohol-Related Psychosis 
 
[7].
Alcohol induced mood disorder:
 
* * *
 
Περαιτέρω άρθρα, πηγές και αναγνώσματα
 
Καννάβι σε Κάθε Μανάβη
 
Μερικές Αλήθειες για την Κάνναβη...
 
Η Κάνναβις... το κατ' εξοχήν οικολογικό φυτό
 
"Η νεολαία χρειάζεται ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στην ορθή χρήση της Κάνναβης και των άλλων Ψυχοδηλωτικών μέσων."
 
Kλεάνθης Γρίβας, Ψυχίατρος - Αποποινικοποίηση Χασίς
 
ΟΧΙ ~ ξανά ! ~ στο Νάρκοτεστ
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~   
 
 

AttachmentSize
petrosoct.2012img_2675-cropped200x164.jpg27.52 KB
cannabis-leaf180x180.jpeg17.21 KB

Comments

Newswire

Wed 25 April 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire