User login

Navigation

Global IMC Network

Πέρα, πολύ πιο πέρα από τον Γιώργο Λιλλήκα: η ουσιαστική Αντίσταση

 
{...όπου αποκαλύπτουμε και μερικά από τα μέχρι τώρα
μυστικά έγγραφα των συνομιλιών μας
.}

Η ψήφος για τον Γιώργο Λιλλήκα δεν αρκεί
 
Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
 
Στα πλαίσια ενός διαλόγου με τον Άντη Ροδίτη πρόσφατα (συγγραφέα του εξαιρετικού βιβλίου με τίτλο "Δέκα Χιλιάδες Μέλισσες"), ανταλλάξαμε απόψεις και κοινές ανησυχίες για τις επερχόμενες εκλογές και για το τι πρέπει να γίνει ώστε να γλιτώσει ο τόπος μας από την επερχόμενη καταστροφή, να εξασφαλιστεί η επιβίωσή μας και το σημαντικότερο, να αντιστραφεί η παρούσα πορεία ώστε να φανεί ξανά στον ορίζοντα του μέλλοντός μας η πιθανότητα της Απελευθέρωσης.
 
Αν και συμφωνήσαμε σε πολλά, διαφωνούμε για τις εκλογές. Ο κος Άντης αντιτίθεται πλήρως στην υποψηφιότητα Λιλλήκα (πράγμα που σέβομαι) και του καταλογίζει πολλές ευθύνες για την ιδεολογική του ταύτιση με το Μακαριακό νεο-κυπριακό καθεστώς, πράμα για το οποίο συμφωνούμε. Συζητήσαμε λίγο και το άρθρο μου "Η Ρατσιστική Διζωνική και ο Αναστασιάδης", όπου αναφέρω και τα εξής:
"....Ο υπέρτατος νόμος δηλαδή στην νέα Κύπρο του Αναστασιάδη θα είναι ο Φυλετικός Νόμος που καθορίζει με εθνοφυλετικά κριτήρια την κυρίαρχη φυλή σε κάθε Ζώνη, και το που δικαιούται να κατοικεί, να ψηφίζει και να κατέχει περιουσία ο καθείς. Μόνο έτσι μπορεί να ιδρυθεί και να λειτουργήσει "νόμιμα" ένα Τουρκικό κρατίδιο στα κατεχόμενα".
http://cyprus.indymedia.org/node/4794
 
Ο κ. Άντης σχολίασε ως εξής: «Ωραία, είναι κι έτσι όπως τα λες. Ποια είναι η εισήγησή σου;»
 
Όσα ακολουθούν πιο κάτω είναι μέρος της απάντησης σε εκείνη την απλή, γνήσια και ειλικρινή ερώτηση την οποία εκτιμώ πάρα πολύ. Ίσως αν το αρθρώσουμε πιο ορθά, όσα ακολουθούν:
...είναι μέρος μιας μεθοδολογίας που θα πραγματώσει τη δυνατότητα του λαού μας να υλοποιήσει την απάντηση συλλογικά.
 
* * *
 
Πέρα, πολύ πιο πέρα από τον Γιώργο Λιλλήκα: η ουσιαστική Αντίσταση
 
 
Η απάντηση στο καυτό μας υπαρξιακό ζήτημα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι "ψηφίστε τον τάδε". Αλλά δεδομένου ότι κάποιοι (πολλοί) ξεκινούμε από την απόρριψη της ρατσιστικής Διζωνικής "λύσης", είναι απαραίτητο να έχουμε ένα Πρόεδρο που αν μη τι άλλο είναι πρόθυμος να πει ξανά το ΟΧΙ στις επόμενες κρίσιμες καμπές που θα αντιμετωπίσουμε.
 
Αλλά αυτό δεν αρκεί. Είναι απαραίτητη και η δυνατότητα ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ του Όχι.
 
Αυτή τη στιγμή, ακόμα και αν ο Γιώργος Λιλλήκας εκλεγεί Πρόεδρος, αν και όταν θα υποστεί πιέσεις για επιβολή της ρατσιστικής Διζωνικής στις οποίες θα θέλει να πει το Όχι, δεν θα μπορεί. Διότι το καθεστώς ρατσιστών ανθελλήνων Κυπριο-Εθνικιστών - η πολιτική παράταξη που αντιπροσωπεύει την ιδεολογία και τα συμφέροντα της τοπικής άρχουσας τάξης - που διοίκησε την Κύπρο από το 1960 ως σήμερα, έχει καταστρέψει παντελώς τη δυνατότητα αντίστασης της χώρας μας στις ξένες δυνάμεις.
 
Οπότε, εφόσον ακόμα και η εκλογή του υποψήφιου της Παράταξης του ΟΧΙ δεν αρκεί, ποιά είναι η λύση;
 
Α. Η σύντομη απάντηση
 
Για όσους βαριούνται να διαβάσουν πάρακατω, η σύντομη απάντηση είναι:
Λαϊκή αυτο-οργάνωση γύρω από τη συνεργασία πάνω στις συγκεκριμένες εργασίες που περιγράφονται εδώ:
 
Β. Η "απάντηση εις βάθος"
 
Για όσους έχουν όρεξη να περιηγηθούν μες το πολιτικό σκεπτικό και τα πρόσφατα γεγονότα... υπενθυμίζουμε πως πιο η πιο ορθή προσέγγιση στο ερώτημα δεν είναι το να δώσουμε εμείς απάντηση, αλλά το να προσφέρουμε την μεθοδολογία που θα πραγματώσει τη δυνατότητα του λαού μας να υλοποιήσει την απάντηση.
 
Ξεκινούμε ζωγραφίζοντας το σκηνικό και προχωρούμε διερευνώντας τις δυνατότητες.
 
Η δυνατότητα υλοποίησης του ΟΧΙ:
Οι τρεις βασικοί πυλώνες επί των οποίων πρέπει να βασιστεί ο λαός μας για να επιβιώσει και να αντισταθεί (πόσο μάλλον για να απελευθερωθεί η Κύπρος) είναι: Άμυνα, Οικονομία και Ενεργειακό.
 
Αυτοί οι τρεις πυλώνες έχουν οδηγηθεί με συνειδητές πράξεις, με αμέλειες και απραξίες στην κατάρρευση. Ο μόνος τρόπος να μπορέσει η Κύπρος να πραγματώσει την αντίσταση στην επιβολή της Διζωνικής είναι να αναστηλωθούν αυτά τα βασικά θεμέλια της χώρας μας. Δεν υπάρχει καμμιά άλλη επιλογή: ουδεμία άλλη ξένη δύναμη θα πολεμήσει για να μας προστατεύσει, ουδεμία άλλη δύναμη θα παραγάγει ("θα παράξει") για την οικονομική μας επιβίωση, ουδεμία άλλη δύναμη θα μας στηρίξει ενεργειακά... ουδέν από αυτά θα γίνει αν δεν κινηθούμε εμείς συλλογικά για να αναστηλώσουμε αυτούς τους πυλώνες της πραγματικότητας.
 
Αυτοί οι τρεις πυλώνες συνιστούν τη βάση της αντικειμενικής πραγματικότητας: η υποκειμενική πραγματικότητα μπορεί να υφίσταται ανάμεσα σε κάποιους ή και σε πολλούς (υπό τη μορφή επιθυμίας, ιδεολογίας, κλπ. για αντίσταση στην Διζωνική και Απελευθέρωση της Κύπρου), αλλά γίνεται υλοποιήσιμη μόνον όταν υπάρχει και λειτουργεί η αυτάρκεια μας στην Άμυνα, την Οικονομία και την Ενέργεια.
 
Πιο κάτω θα αναπτύξουμε τρεις παραμέτρους που άπτονται της δυνατότητας μας για εθνική επιβίωση, αντίσταση στην Διζωνική και μελλοντικά, με τη βοήθεια της Θεάς, την Απελευθέρωση της Κύπρου. Αυτές είναι:
ο- Η Αυτόνομη Κινηματική Δυναμική του Λαού μας,
ο- Οι Προεδρικές εκλογές και το αμέσως εγγύς μέλλον μετά την ανακήρυξη του νέου Προέδρου,
ο- Οι Τρεις Πυλώνες.
 
 
Η Αυτόνομη Κινηματική Δυναμική του Λαού μας
 
Τα τελευταία δέκα χρόνια ο λαός μας άρχισε να μετέχει σε μια νέα Αυτόνομη πολιτική πορεία που δημιούργησε μια καμπύλη τροχιά έξω από την συνήθη κατεύθυνση της πολιτικής ζωής που συντηρεί το κατεστημένο. Αυτή η πορεία είναι μισο-συνειδητή ~ μισο-ασυνείδητη, και όπως κάθε νέα πραγματικότητα, εμπεριέχει πολλά θετικά στοιχεία αλλά και ελλείψεις, κενά, και αρνητικά στοιχεία. Χαρακτηρίζεται από τις εξής καθοριστικές καταστάσεις:
1. Μαζική αντίσταση στη Διζωνική και το σχέδιο Αννάν με το Δημοψήφισμα.
2. Μαζική έξοδο από τα κόμματα και τις εκλογές, με όλο και αυξανόμενα ποσοστά αποχής.
3. Μαζική ειρηνική εξέγερση των Αγανακτισμένων που ανέτρεψε και φωτοδότησε ολόκληρο το σκηνικό της πολιτικής ζωής.
 
Αυτή η πορεία Αυτονόμησης συνεχίζεται για δέκα χρόνια και κορυφώθηκε το 2011 με την Κίνηση Αγανακτισμένων και τα 100 μερόνυκτα διαμαρτυρίας στις πύλες του Προεδρικού. Το κομματικό κατεστημένο, ανίκανο και απρόθυμο να καταλάβει ή να αξιοποιήσει τη νέα πολιτική κατάσταση, συνεχίζει όπως και πριν. Σαν να μην άλλαξε τίποτα.
 
Άλλαξαν όμως κάποια πολύ σοβαρά πράματα:
ο- Μεγάλο μέρος του λαού πλέον ούτε εκφράζεται από, ούτε ακολουθεί, τις κομματικές ηγεσίες: υλοποιεί νέο πολιτικό δρόμο, δικό του.
 
ο- Μεγάλο μέρος του λαού περνά μια εθνική αφύπνιση. Στις εκδηλώσεις των Αγανακτισμένων ξεπετάχτηκαν αυθόρμητα και ακούστηκαν ύμνοι και συνθήματα που δεν είχαν ακουστεί στην Κύπρο για πάνω από τριάντα χρόνια. Δεν θα ξεχάσω ποτέ μου το πόσο έντονα ανατρίχιασα μια νύκτα εκεί - και πόση δύναμη χρειάστηκα για να καταπίνω τους λυγμούς - όταν ακούστηκε χαμηλόφωνα και σεβάσμια να αναδύεται από τη λαοθάλασσα το "Θα πάρω μιαν ανηφοριά, θα πάρω μονοπάτια..."
 
ο- Έχει δημιουργηθεί μεγάλο πολιτικό κενό, το οποίον θα μπορούσε και θα έπρεπε να αξιοποιηθεί από τις πτέρυγες που επιζητούν την Απελευθέρωση (όλων των ειδών). Δυστυχώς όμως οι μόνοι που σπεύδουν είναι φασιστικές οργανώσεις με σκοπό να εκμεταλλευτούν καιροσκοπικά την κατάσταση αντιλαμβανόμενες ότι η διαχρονική προδοσία εκ μέρους της ψευδο-αριστερής ηγεσίας έριξε τον εθνικόφρονα λαό σε μια φάση όπου είναι ευάλωτος στην προπαγάνδα τους. Πόσες δεκαετίες ο λαός να ακούει και να κατηγορείται πως τα πατριωτικά του αισθήματα και εθνικοί πόθοι "είναι φασισμός"; Εέ, τώρα κάποιοι άρχισαν να το πιστεύουν.
 
ο- Η αντίληψη της Ελευθερίας ανάμεσα στις τάξεις του λαού μας σήμερα είναι μια πολύ πιο πλατειά και πολύπλοκη έννοια από εκείνην που πυρπολούσε τις καρδιές των αγωνιστών του παρελθόντος. Σήμερα, ορθώς και δικαίως, η Ελευθερία καθορίζεται με κριτήρια πατριωτικά, εθνικά, ταξικά, ατομικά, ερωτικά, σεξουαλικά, με όρους της αγοράς, με όρους πνευματικούς και συνειδησιακούς, και με βάση δικαιώματα σε πράματα που ουδείς θα προέβλεπε ούτε και πριν δέκα χρόνια, όπως την απρόσκοπτη πρόσβαση στο διαδίκτυο.
 
Σίγουρα δεν υπάρχει κάποιο κόμμα ούτε άξιο ούτε και πρόθυμο να επωμιστεί αγώνες για μια τέτοια Ελευθερία. Ούτε και μπορεί να τα ικανοποιήσει οιοσδήποτε Πρόεδρος, όσα διατάγματα και αν εκδώσει. Μόνο ένα λαϊκό κίνημα μπορεί να χωρέσει αυτή την πολιτική πολλαπλότητα - αυτό το κίνημα σήμερα η πλειονότητα του λαού μας το έχει ανάγκη, το αναζητεί μισο-συνειδητά και μισο-ασυνείδητα, αλλά δεν υπάρχει. Η μόνη οδός προς την Απελευθέρωση της Κύπρου περνά μέσα από τη θεμελίωση και το κτίσιμο αυτού του κινήματος.
 
 
Οι Προεδρικές εκλογές και το αμέσως εγγύς μέλλον μετά την ανακήρυξη νέου Προέδρου
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας κινήθηκε προς αυτό το μεγάλο τμήμα του λαού που βρίσκεται σε μια πορεία πολιτικής Αυτονόμησης. Το έκαμε με εντιμότητα και γνησιότητα.
 
Υιοθέτησε πολλές από τις απόψεις και μεθόδους αυτού του κόσμου (ιδίως σε θέματα πατριωτικής προσέγγισης και εθνικών πόθων, αλλά και σε θέματα άμεσης δημοκρατίας, φιλολαϊκών οικονομικών θέσεων, κάποια αντίταξη προς την Τρόϊκα και το Μνημόνια, κ.α.). Δεν είναι βέβαια όμως τέλειος - η εκστρατεία του αυτο-ακρωτηριάζεται με τρείς, κυρίως, τρόπους:
1. Κάποιοι παλαιο-κομματικοί "παράγοντες" έχουν καταλάβει θέσεις μες τους μηχανισμούς της εκστρατείας του απ' όπου επηρεάζουν το ύφος και την μέθοδο της ώστε να τείνει να αντιγράφει τις κομματικές προεκλογικές εκστρατείες. Μέσω αυτής της διάβρωσης η εκστρατεία έχασε και την κινηματική δυναμική που είχε στις αρχές, στην Άνοιξη του 2011.
 
2. Άνκαι ο ίδιος ο Γιώργος Λιλλήκας προς τιμήν του αποφεύγει τις εμφυλιοπολεμικές τοποθετήσεις ΔΕΝ έχει αποσείσει ακόμα καθαρά την ταύτιση του με το καθεστώς Μακαριολαγνείας και ΤασσοΠαπαδοπουλισμού.
 
3. Έχει εδραιωθεί μες την εκστρατεία μια νοοτροπία ατολμίας και έλλειψης Οράματος που δεν την αφήνει να αναπτυχθεί ως λαϊκό κίνημα, ή ως προέκταση του λαϊκού κινήματος.
 
Αυτοί οι παράγοντες δεν επιτρέπουν στην εκστρατεία Λιλλήκα να αξιοποιήσει τις πολιτικές δυνάμεις που εμπεριέχει η μεγάλη μάζα του κόσμου που κινείται προς την πολιτική Αυτονόμηση που αναφέραμε πιο πάνω. Ο Γιώργος Λιλλήκας πλησίασε πολιτικά αυτή την μερίδα λαού, αλλά αντί η εκστρατεία του να μείνει εκεί και να κτίσει μια κινηματική προέκταση αυτής της Αυτονομούμενης λαοθάλασσας, προσπάθησε να την μαντρώσει σε μια κομματικού τύπου άγονη διαδικασία μέσα από την οποία η κινηματική δυναμική χάθηκε.
 
Αν ήθελε ο Γιώργος Λιλλήκας - και αν κάποιοι από τους στενούς του συνεργάτες μπορούσαν να αντιληφθούν την ουσία της πολιτικής ζωής και του λαϊκού παλμού - οι αυθόρμητες καθημερινές διαδηλώσεις που άρχισαν στη Βουλή και στα Υπουργεία ενάντια στο Μνημόνιο, θα μετατρέποντο σε συλλαλητήρια υπέρ του. Αλλά η εκστρατεία του παγιοποιήθηκε τώρα σε κάποιες μεθόδους που δεν την αφήνουν να σμίξει με το λαϊκό κίνημα.
 
Ανήκω σε μια παράταξη ανθρώπων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα κυρίως λόγω της στάσης του ενάντια στη ρατσιστική Διζωνική, αλλά και για την γνήσια του προσπάθεια να προσεγγίσει το μέρος του λαού που κινείται τώρα σε τροχιά πολιτικής Αυτονόμησης. Αλλά είναι απαραίτητο για μας να το αρθρώνουμε τούτο διαρκώς με ύφος ΚΡΙΤΙΚΗΣ υποστήριξης, γιατί η εκστρατεία σε πολλά πράματα πάει στραβά και σε μερικά εντελώς λάθος.
 
Έχουμε ήδη δημοσιεύσει αρκετά άρθρα όπου εκφράζουμε αυστηρή κριτική για τις στραβοτιμονιές της εκστρατείας Λιλλήκα. Αφορούν τη στάση του για την Κάνναβη, την ιδέα για την τοποθέτηση της εταιρείας Φυσικού Αερίου στο Χρηματιστήριο, τις χαζομάρες και κακοήθειες που αρθρώνουν κάποιοι επίσημα εξ' ονόματος του, τη στάση του στο θέμα του Καζίνο, και την θέση του για τον νέο εκλογικό νόμο:
 
Κάνναβις και Προεδρικές Εκλογές
 
Λιλλήκας και το Φυσικό Αέριο στο Χρηματιστήριο: Παγίδα
 
Λιλλήκας: το Εθνικό, Οικονομία και η Εκστρατεία
Μερικές διευκρινήσεις...
 
"Επανάσταση ή Κολονοσκόπηση;"
 
ΟΧΙ στο καζίνο ! Τρεις Προεδρικοί Υποψήφιοι με Παραισθήσεις
 
Ο νέος εκλογικός νόμος και η εκστρατεία Γιώργου Λιλλήκα
 
Θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε την ΚΡΙΤΙΚΗ μας υποστήριξη. Υπάρχουν κάποια θέματα ακόμα πιο καυτά για τα οποία δεν έχουμε δημοσιεύσει, αλλά επίκεινται άρθρα μας και οργανωτικοί πολιτικοί διάλογοι γύρω από τούτα. Για παράδειγμα το φλέγον θέμα της Άμυνας.
 
Δεδομένης της κατάστασης και του υλικού που θα δείτε πιο κάτω, μερικοί πιστεύουμε πως είτε εκλεγεί ως Πρόεδρος ο Γιώργος Λιλλήκας είτε όχι, την επομένη των εκλογών θα είμαστε και πάλιν στην Αντιπολίτευση, όπως και όλες τις προηγούμενες τόσες δεκαετίες.
 
Το πιο σημαντικό απ' όλα είναι:
ο- Αν εκλεγεί Πρόεδρος ο υποψήφιος της Παράταξης του ΟΧΙ, θέλουμε να κατέχει στα χέρια του επιλογές και εργαλεία που θα δώσουν στην Κύπρο αυτάρκεια στους τομείς της Άμυνας, Οικονομίας και Ενέργειας. Αυτά θα προσδίδουν στον Πρόεδρο και στον λαό την δυνατότητα να υλοποιήσουμε μαζί την αντίσταση της Κύπρου στις ξένες και εχθρικές δυνάμεις. Αυτοί οι πυλώνες ΜΟΝΟ με την ενεργό συμμετοχή του λαού μπορούν να αναστηλωθούν. Η νέα Κυβέρνηση ή θα υιοθετήσει προγράμματα προς τούτο, ή θα πρέπει να πιεστεί από τον λαό και να αναγκαστεί να το κάμει.
 
ο- Αν εκλεγεί Πρόεδρος κάποιος από τους υποστηρικτές της ρατσιστικής Διζωνικής τότε μετατρέπεται σε κατεπείγουσα η ανάγκη αυτο-οργάνωσης του λαού για αντίσταση με κάθε μέσον, σε όλα τα επίπεδα της ατομικής και συλλογικής μας ύπαρξης, μέσα από όλους τους θεσμούς και λειτουργίες της κοινωνικής μας υπόστασης. Θα πρέπει νά 'βρουμε τρόπους να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα πραγμάτωσης της αυτάρκειας της Κύπρου, έστω και σε κάποιες της περιοχές αν όχι σε όλα τα μέρη της "ελεύθερης" Κύπρου, ακόμα και αν η νέα Κυβέρνηση εναντιωθεί σε τέτοιες δραστηριότητες.
 
Ας μην ξεχνούμε το παράδειγμα του Λιβάνου. Όταν το Ισραήλ επιτέθηκε στο Λίβανο το Καλοκαίρι του 2006, ο Πρόεδρος διέταξε τις Ένοπλες Δυνάμεις να μην αντισταθούν στους εισβολείς! Αντιστάθηκε όμως ο λαός, δυνάμεις του οποίου είχαν ήδη προετοιμαστεί κατάλληλα: ηθικά, οργανωτικά και στρατιωτικά. Και με τις λαϊκές του οργανώσεις ο λαός νίκησε τον εισβολέα, καταφέροντας μια ήττα επί του "παντοδύναμου" Ισραήλ που ουδέν άλλο Αραβικό κράτος μπόρεσε να καταφέρει μέχρι τότε ή από τότε.
 
 
Οι Τρεις Πυλώνες
 
Καταρτίσαμε σχέδια διπλής εφαρμογής:
Περιέχουν προγραμματικές προτάσεις για το πως θα μπορούσε ο υποψήφιος της Παράταξης του ΟΧΙ να διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία με βάση την ενεργό λαϊκή συμμετοχή στην αναστήλωση αυτών των τριών πυλώνων (Άμυνα, Οικονομία, Ενεργειακό) - και μέσω αυτών, φυσικά, να κερδίσει και τη λαϊκή συμμετοχή μες την ίδια την προεκλογική εκστρατεία. Τα σχέδια επίσης προβλέπουν για το πως θα μπορεί να πλοηγήσει ως Πρόεδρος, αν εκλεγεί, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η αναστήλωση των τριών πυλώνων μέσα από την αξιοποίηση των μηχανισμών του Κράτους και τη συμμετοχή του λαού.
 
Τα υποβάλαμε, τα συζητήσαμε, τα ξανα-υποβάλαμε, αλλά είτε ο πυρήνας της προσέγγισης μας δεν γίνεται αντιληπτός, ή δεν υπάρχει αρκετή πολιτική ευλυγισία πλέον για να αξιοποιηθούν αυτά από την εκστρατεία Γιώργου Λιλλήκα.
 
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ΚΡΙΤΙΚΑ την εκστρατεία του, λόγω του ότι παραμένει πιστός στο να λέει ΟΧΙ στη ρατσιστική Διζωνική. Αλλά έχει χαθεί πλέον η δυνατότητα του να εκλεγεί μέσω μιας λαϊκής κινητοποίησης βασισμένης στην αναστήλωση των τριών πυλώνων, και αν εκλεγεί, θα εκλεγεί μόνο μέσω της συμβατικής πολιτικής διαδικασίας που σήμερα είναι απρόβλεπτη. Αν εκλεγεί, δεν ξέρουμε αν θα αλλάξει πορεία (το ελπίζουμε!) ώστε να θέσει αυτή την αναστήλωση των τριών πυλώνων ως τον πιο βασικό στόχο της διακυβέρνησης του.
 
Οι προγραμματικές προτάσεις που υποβάλαμε δημοσιεύονται για πρώτη φορά πιο κάτω και είναι ανοικτές προς συζήτηση μαζί σας.
 
Είχαμε αρχίσει να τις δημοσιεύουμε σε αποσπάσματα από καιρό ενώ συνεχίζουμε να τις βελτιώνουμε και να τις δημοσιεύουμε σε αναβαθμισμένη μορφή ώστε να συντρέχουν με τις πολιτικές εξελίξεις. Για παράδειγμα, στον πυλώνα της Οικονομίας:
Ήδη από το 2011 είχαμε δημοσιεύσει προτάσεις για το πως Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα για αντίσταση στην επερχόμενη επέλαση της Τρόϊκας. Την Άνοιξη του 2012 υποβάλαμε στην εκστρατεία Λιλλήκα πολλαπλές προτάσεις για τέτοιους χειρισμούς, και συνεχίσαμε να δημοσιεύουμε προτάσεις προσαρμοσμένες στην διαρκώς καταρρέουσα οικονομική κατάσταση της Κύπρου. Πρόσφατα δημοσιεύσαμε το Μικρό Εγχειρίδιο:
"Μέτρα Διάσωσης και Απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο
Μικρό Εγχειρίδιο Πρακτικών Μέτρων"
 
Επίσης δημοσιεύσαμε μια εις βάθος ανάλυση για την αναπόφευκτη ανάγκη Αντίστασης στο Μνημόνιο, κυρίως λόγω της διασύνδεσης του με την επερχόμενη νέα προσπάθεια επιβολής της ρατσιστικής Διζωνικής:
"Η Αντίσταση στο Μνημόνιο ~ Έξω η Τρόϊκα !"
Τα κύρια σημεία:
ο- Λύσεις υπάρχουν: εφικτές, εφαρμόσιμες και βασισμένες στις ανάγκες του λαού
ο- Γιατί Αντίσταση; Η σχέση του Μνημονίου με την ρατσιστική Διζωνική
ο- Αντίσταση... με ποιές μεθόδους;
ο- Η πηγή των προβλημάτων: ποιά, ακριβώς, είναι η φύση της κρίσης;
 
Αντιλαμβανόμαστε πως ουδεμία εκστρατεία, ούτε και εκείνη του Γιώργου Λιλλήκα, δείχνει σημεία πως αντιλαμβάνεται το μέγεθος της κρίσης και το πόσο κοντά έχουμε έλθει στο να μας επιβληθεί η Διζωνική λόγω κατάρρευσης της Οικονομίας ή μέσω της υφαρπαγής του φυσικού αερίου που επιχειρούν οι "εταίροι" μας. Ευχόμαστε βέβαια, όποιος και αν θα είναι ο Πρόεδρος, σύντομα να φωτιστεί και να ενεργοποιήσει τα Μέτρα Διάσωσης που προτείνουμε γιατί χωρίς αυτά η πύλη θα ανοίξει στον εχθρό οριστικά και ανεπιστρεπτί.
 
Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε ό,τι αφορά την Άμυνα: πολύ χειρότερα από την κατάσταση της Οικονομίας και του Ενεργειακού τομέα. Δημοσιεύουμε πιο κάτω κάποιες από τις προτάσεις μας.
 
 
Η ουσιαστική Αντίσταση
 
Όπως βλέπετε, σύμφωνα με το σκεπτικό και με τα γεγονότα που παρέθεσα, δεν υπάρχει εύκολη λύση στο πρόβλημα μας που να βασίζεται πάνω στο "ψηφίστε τον τάδε". Ακόμα και ο Γιώργος Λιλλήκας, ως ο υποψήφιος της Παράταξης του ΟΧΙ, παρουσιάζει μεγάλα ελλείμματα στον τρόπο διεξαγωγής της εκστρατείας του και στις προγραμματικές του θέσεις. Το τι - ακριβώς! - προτίθεται να κάμει αν εκλεγεί, ώστε να αναστηλωθεί η αυτάρκεια της Κύπρου στους τρεις βασικούς πυλώνες Άμυνα, Οικονομία και Ενεργειακό... μας καίει.
 
Αν και τον υποστηρίζουμε, αναγνωρίζουμε αυτά τα ελλείμματα και ανησυχούμε πολύ.
 
Αν εκλεγεί Πρόεδρος, και αν θέλει να μπορεί να προτάξει το ΟΧΙ στην επόμενη προσπάθεια επιβολής της Διζωνικής, θα πρέπει να υλοποιήσει τις προτάσεις μας. Αν δεν τις υλοποιήσει, θα πρέπει νά 'βρουμε εμείς ως λαός τρόπους να υλοποιήσουμε εκείνες τις μορφές αυτάρκειας. Προτιμούμε να είναι με την βοήθεια του Προέδρου και του Κράτους, αλλά θα πρέπει να επιμείνουμε ακόμα και αν δεν βοηθήσουν, ή και αν προσπαθήσουν να μας αποτρέψουν.
 
Αν εκλεγεί Πρόεδρος ένας από τους Διζωνιστές, επείγει να αρχίσουμε εμείς - ή έστω κάποια τέλος πάντων πιο προχωρημένα τμήματα του αυτο-οργανωμένου λαού - την εφαρμογή προγραμμάτων που θα φέρουν την αυτάρκεια μας στη Άμυνα, στην Οικονομία, στο Ενεργειακό. Αν ο νέος Πρόεδρος θα είναι αφοσιωμένος στη Διζωνική και στην συνεργασία με τις ξένες δυνάμεις για την επιβολή της, δεν θα αργήσει να ξημερώσει μια μέρα όπου ενώ οι λαϊκές δυνάμεις θα ετοιμάζονται ηθικά, οργανωτικά, και στρατιωτικά για την επέλαση με το κτίσιμο της αυτάρκεια μας στην Άμυνα, Οικονομία και Ενέργεια, ο Πρόεδρος μας με τους συν αυτώ θα αντιταχθούν σε αυτό σφόδρα. Μπορεί και να κτυπήσουν αυτές τις λαϊκές προσπάθειες. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας αντιπαράθεσης σήμερα είναι απρόβλεπτα.
 
Υπάρχουν όμως άλλες επιλογές; Αν δεν διεκδικήσουμε εμείς, πρώτα, με τα δικά μας μέσα, την επιβίωση μας ως Έλληνες αυτού του τόπου, την αντίσταση μας στην ρατσιστική Διζωνική και την οικοδόμηση μιας μελλοντικής μας δυνατότητας για απελευθέρωση, ποιά άλλη δύναμη θα το κάμει για μας;
 
Αν σας ενδιαφέρει περαιτέρω διάλογος και υλικό για μελέτη - ή ακόμα καλύτερα η συνεργασία! - πάνω σε τού'ν τα καυτά θέματα, παρακαλώ μελετήστε τις προγραμματικές προτάσεις πιο κάτω που δώσαμε στο επιτελείο Λιλλήκα και συζητήσαμε με τον υποψήφιο. Οι σκέψεις και τα αισθήματα σας, αντιρρήσεις, διαφωνίες, εισηγήσεις, απορίες, ερωτήσεις και ανατροφοδότηση παντός είδους είναι πολύ ευπρόσδεκτη.
 
Ευχαριστώ,
Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
 
Εθελοντής,
Φιλική Εταιρεία Κύπρου
 
* * *
 
Μάϊος 2012
 
Προγραμματικές Προτάσεις από την Φιλική Εταιρεία και την Ενδο~Μήδεια /
CyprusIndyMedia
 
Είναι δύο κείμενα.
 
Πρώτο το κείμενο με τίτλο:
"Άξονες Αλλαγής Πλεύσης"
 
που ήταν γραμμένο "τηλεγραφικά" για συντομία χώρου και χρόνου.
 
 
Το δεύτερο κείμενο παρέχει επεξηγήσεις, επιχειρήματα, παραπομπές για
εμβάθυνση και υλικό για μελέτη σε πολλά από τα θέματα για τις προτάσεις
θέσεων που καταθέσαμε. Έχει τίτλο:
"Εκλογικό Πρόγραμμα για τον Προεδρικό Υποψήφιο της Παράταξης του ΟΧΙ"
 
 Οι θέσεις διενεμήθηκαν από καιρό ήδη σε μέλη και αντιπροσώπους των εξής οργανώσεων, και μερικές έχουν συζητηθεί σε ανοικτές συναντήσεις για την προεκλογική εκστρατεία:
 
Κίνηση για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο
Αδούλωτη Κερύνεια
Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης
Ομάδα Εθελοντών Αγανακτισμένων Αφυπνισμένων Πολιτών (ΟΕΑΑΠ)
Εφημερίδα Ένωσις
Ομάδα Ανατροπή 2012
Γροθιά TV
Εμπροσθοφύλακας
ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου
Ανεξάρτητη Φοιτητική Έπαλξη
Κίνηση Πολιτών Άρδην, Kύπρος
Ενδο~Μήδεια / CyprusIndyMedia,
Φιλική Εταιρεία Κύπρου,
συν άτομα και άλλες Πτέρυγες των Αγανακτισμένων
 
που βρέθηκαν μέσα ή κοντά στον πολιτικό χώρο που συνενώθηκε την Άνοιξη του 2012 με πρωτοβουλία του σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια για τον συντονισμό της Παράταξης του ΟΧΙ σε συνάρτηση με τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές, την ανάληψη της Προεδρίας ΕΕ από την Κύπρο, και την ανάγκη να συνεργαστούμε ώστε να απωθήσουμε τον μεγάλο κίνδυνο υλοποίησης περαιτέρω υποχωρήσεων της ηγεσίας μας προς την ρατσιστική Διζωνική "λύση".
 
Οι θέσεις κατατέθηκαν εκ μέρους των ομάδων Φιλική Εταιρεία Κύπρου και
Ενδο~Μήδεια / CyprusIndyMedia, μέσω των Σόλωνα Αντάρτη και Πέτρου Ευδόκα.
 
Καταθέσαμε αυτές τις προτάσεις γραπτώς και στον υποψήφιο κο Λιλλήκα, τις συζητήσαμε μαζί του, καθώς και με πολλά μέλη του επιτελείου του.
 
Οι σκέψεις σας, κριτική και ανατροφοδότηση θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτες!
 
Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
 
 

Comments

Newswire

Mon 1 January 2018
Sat 30 September 2017
Sat 23 September 2017

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire