User login

Navigation

Global IMC Network

Ήνταλως...


Η πηγή των προβλημάτων: ποιά, ακριβώς, είναι η φύση της κρίσης;
 
Η κρίση που διανύουμε τώρα δεν είναι μια από τις "κλασσικές" κρίσεις του καπιταλισμού. Αναλύοντας τις ρίζες της κρίσης πρόπερυσι [το 2011] γράφαμε:
 
"Η σημερινή κρίση που μαστίζει την Ελλάδα και Κύπρο και άλλες χώρες ταυτόχρονα, ΔΕΝ είναι η "κλασσική οικονομική κρίση" όπως την ξέρουμε και την αναγνωρίζουμε από τα χαρακτηριστικά της λίμνασης πόρων και κοινωνικής παράλυσης. Είναι πιο απλά μια "κρίση" που παρήχθει όταν τα Κράτη μας δανείστηκαν από το Κεφάλαιο (από μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες) και από άλλα Κράτη πιο πολλά λεφτά απ' όσα μπορούν να πληρώσουν, δεσμεύοντας έτσι τους πληθυσμούς των σε χρέη που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν εμπρόθεσμα, ούτε το αρχικό ποσό δανείου, ούτε και τους υπέρογκους τόκους. Αυτό το είδος τεχνητής "κρίσης", τα Κράτη προσπαθούν να την επιλύσουν ξεζουμίζοντας τον κόσμο με φορολογίες για να μαζέψουν λεφτά να τα δώσουν στο Κεφάλαιο. Με αυτό τον τρόπο στην Ελλάδα επήλθε δραματικά ραγδαία εξαθλίωση του πληθυσμού, και παρ' όλον που ευτυχώς στην Κύπρο διατηρείται ακόμα κάποιο βιοτικό επίπεδο, αυτό απειλείται άμεσα τώρα με κατάρρευση αν υιοθετηθούν στο νησί παρόμοιες όπως στην Ελλάδα πολιτικές και μέτρα λιτότητος.
 
Από έξω, η αρχική κίνηση που δημιουργεί την κρίση μοιάζει σαν να είναι μια "φιλεύσπλαχνη" μεταφορά πόρων από το Κεφάλαιο προς το Κράτος προς όφελος της κοινωνίας, ένα δάνειο που επωμίζεται το Κράτος εν ονόματι της κοινωνίας για τις ανάγκες της. Στην πραγματικότητα όμως εδώ το Κράτος λειτουργεί σαν ένας τεράστιος αποστακτήρας που μαγειρεύει τους δανεικούς πόρους από το Κεφάλαιο ώστε αφ' ενός να στήσει αγορές και επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες για το Κεφάλαιο, δεσμεύοντας την κοινωνία να εργαστεί μέσα σ' εκείνα τα πλαίσια. Και αφ' εταίρου, μαγειρεύει επιπρόσθετα κέρδη για το Κεφάλαιο - αμύθητα ποσά - όταν με την αποπληρωμή του χρέους προστίθενται και οι υπέρογκοι τόκοι, με αποτέλεσμα να ωφελείται το Κεφάλαιο διπλά και τρίδιπλα.
.../...
...Επιπλέον, αυτού του είδους η πιστωτική κρίση χαρακτηρίζεται από το ότι τα λεφτά που δανείστηκαν τα Κράτη δεν επενδύθηκαν σε παραγωγικές διαδικασίες η σε ανάγκες του λαού. Αν είχαν επενδυθεί με τέτοιο τρόπο ο εργαζόμενος πληθυσμός θα μπορούσε να παράξει (να παραγάγει) αξία σε εμπορεύματα και υπηρεσίες που με τη σειρά τους θα αύξαιναν τα εισοδήματα όλων, άρα και το Κράτος θα μπορούσε να καρπωθεί φόρους ώστε να ξοφλήσει τα χρέη του. Αντίθετα, τα λεφτά επενδύθηκαν σε σπατάλες, και εξανεμίστηκε η δυνατότητα του λαού να βοηθήσει το Κράτος να πληρώσει τα χρέη. Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι οι σπατάλες πάντα οφελούν το μεγάλο Κεφάλαιο και όχι το μικρό, τότε οι συγκριτικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αρχίζουν να πλήγονται, να συμμαζεύονται, και να κατρακυλά η κοινωνία προς μια μορφή παράλυσης που εξωτερικά μοιάζει με την "κλασσική οικονομική κρίση" αλλά της οποίας η αιτία είναι η κατασπατάληση δημόσιων πόρων από ανεγκέφαλους ή και εγκληματίες πολιτικούς που δανείζονται υπέρογκα ποσά στο όνομα μας και τα οποία τώρα εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε με το υστέρημα μας."
Χίλια ΝΑΙ στη Φορολόγηση του Πλούτου
 

Όλα αυτά βέβαια ισχύουν ακόμα πιο έντονα σήμερα, την Άνοιξη του 2013.

Μιά σημαντική εξέλιξη που συνέβαλε στην κορύφωση της κρίσης είναι και το ότι οι τραπεζίτες, βλέποντας το Κράτος να επιστρατεύει τις δυνάμεις του όπως αναφέραμε πιό πάνω αλλά δρώντας με τον άτσαλο και διεφθαρμένο τρόπο που χαρακτηρίζει τους επίσημους και κρυφούς μας ηγέτες (ω Κύπρος όμορφη, καλή, Κράτος και Παρακράτος) και αναγνωρίζοντας αυτή την μεγάλη ευκαιρία, επιτάχυναν την διαδικασία συσσώρευσης πλούτου στις ιδιωτικές των περιουσίες λεηλατώντας τις τράπεζες. Έτσι φτάσαμε στο σημείο όπου ξαφνικά, τράπεζες που κατέχουν καταθέσεις με δεκάδες δισεκατομμύρια Ευρώ "χρειάζονται στήριξη". Που πήγαν τα λεφτά των καταθετών; Τα λεηλάτησαν.

* * * 

Και οι Λύσεις;

Ολόκληρο το πιό πάνω απόσπασμα είναι από το άρθρο μας για την Αντίσταση στο Μνημόνιο και για έμπρακτες, εφαρμόσιμες λύσεις, που δημοσιεύσαμε το 2012:

"...Μεγάλο μέρος του λαού μας έχει τρομοκρατηθεί και φοβάται πως δεν υπάρχει άλλη λύση από το Μνημόνιο - δηλαδή μέτρα λιτότητος, απολύσεις, περικοπές μισθών και ωφελημάτων, και αυξήσεις των φόρων - και υποχρεούται σε μια στάση απόγνωσης: " Έ, τι να κάμουμε; Πρέπει να τα δεκτούμε...". ΔΕΝ είναι έτσι όμως!"
Από:
Η Αντίσταση στο Μνημόνιο ~ Έξω η Τρόϊκα !

Τα κύρια σημεία:

ο- Λύσεις υπάρχουν: εφικτές, εφαρμόσιμες και βασισμένες στις ανάγκες του λαού
ο- Γιατί Αντίσταση; Η σχέση του Μνημονίου με την ρατσιστική Διζωνική
ο- Αντίσταση... με ποιές μεθόδους;
ο- Η πηγή των προβλημάτων: ποιά, ακριβώς, είναι η φύση της κρίσης;
http://cyprus.indymedia.org/node/4789

Δείτε επίσης
:

Εντός, Εκτός και Επί τα Αυτά
Λίρα, Ευρώ ή Δραχμή;
http://cyprus.indymedia.org/node/4827

Μέτρα Διάσωσης και Απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο
Μικρό Εγχειρίδιο Πρακτικών Μέτρων
http://cyprus.indymedia.org/node/4786

Πέτρος Ευδόκας
, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Comments

Newswire

Mon 1 January 2018
Sat 30 September 2017
Sat 23 September 2017

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire