User login

Navigation

Global IMC Network

Μα είναι εφαρμόσιμα αυτά που προτείνετε;

 
ο- Λίρα, Ευρώ ή Δραχμή;
ο- Εντός, Εκτός και Επί τα Αυτά
 
 
Συνομιλία με τον Στρατηγό Δ. Κυπριώτη
 
Λάβαμε το εξής γράμμα από τον Στρατηγό ε.α. Δημήτρη Κυπριώτη:
 
8 Δεκ. 2012
 
Αγαπητέ συναγωνιστή στην Κύπρο Πέτρο Ευδόκα,
 
Με ιδιαίτερη προσοχή διάβασα το παρακάτω κείμενό σου, όπως άλλωστε κάνω
με ότι μου στέλνεις σε μόνιμη βάση και θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση σε
σχέση με τα ενδεικτικά μέτρα διάσωσης που προτείνεις με βάση το μικρό
εγχειρίδιο.
 
Αλήθεια όλα αυτά και ίσως και άλλα, πιστεύεις ότι μπορούν να γίνουν
αποδεκτά στο πλαίσιο του σημερινού πολιτικού συστήματος της Κύπρου και
ειδικότερα στο πλαίσιο που έχει βάλει η ΕΕ;
 
Και επίσης, την Κύπρο τη βλέπεις να κινείται εντός της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και των
ρυθμίσεών της;
 
Συναγωνιστικά
Δημήτρης Κυπριώτης
 
Το γράμμα αναφέρεται σε αυτό το άρθρο:
Μέτρα Διάσωσης και Απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο
Μικρό Εγχειρίδιο Πρακτικών Μέτρων
 
Ο Στρατηγός ε.α. Δημήτρης Κυπριώτης είναι άτομο με εντυπωσιακό ενεργητικό τόσον στη στρατιωτική του πορεία όσον και στον μετέπειτα πολιτικό του βίο. Μεταξύ άλλων, ως στρατιωτικός υπηρέτησε στα ανώτατα κλιμάκια σε κρίσιμες και υπεύθυνες θέσεις τις οποίες οι πλείστοι στρατιωτικοί αποφεύγουν λόγω της πολυπλοκότητος των καθηκόντων, της κρίσης και ευελιξίας που απαιτείται. Μετά την αποστράτευση του ενεπλάκη στην πολιτική με την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών Σπίθες του Θεοδωράκη, και ύστερα ως κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ) και ως συνεργάτης του Δημήτρη Καζάκη [1].
 
Άρα... και η συνέχεια του διαλόγου έπρεπε να είναι αναλόγου βάθους και εύρους.
 
* * *
 
9 Δεκ. 2012
  
Καλημέρα,
 
Και ευχαριστώ πολύ για το γράμμα, καθώς και για το σχόλιο~ερώτηση.
 
Σίγουρα η ερώτηση άπτεται θεμάτων που μπορεί να είναι αστάθμητα ή απρόβλεπτα σε απόλυτο βαθμό βεβαιότητας, αλλά εμπεριέχουν παραμέτρους που μπορούμε να αξιολογήσουμε με αρκετή σιγουριά.
 
Κάποιες από αυτές τις παραμέτρους είναι οι εξής:
 
ο- Τα Μέτρα που προτείνουμε καλύπτουν ένα φάσμα, από "ελαφριές" αναβολές στην κερδοφορία των τραπεζών σε βαρετές, φτάνουν μέχρι και την πιθανότητα μονομερούς ακύρωσης του χρέους, και ως την πιθανότητα ανατροπής του συστήματος από τον λαό και μετάβασης σε κάποια μορφή σοσιαλισμού. Με άλλα λόγια ζυγίσαμε τις προτάσεις μας για Μέτρα και επιλέξαμε αυτές που να μπορούν να υπηρετήσουν την κοινωνία μας σε όλες αυτές τις πιθανές εξελίξεις και άλλες (η πολιτική πραγματικότητα είναι πάντα απρόβλεπτη).
 
 
ο- Τα Μέτρα που προτείνουμε χρειάζονται ΚΑΙ μια φιλολαϊκή Κυβέρνηση που θα τα εφαρμόσει, αλλά ΚΑΙ συμμετοχή και συνεργασία του Λαού. (Ακόμα καλύτερα, θα ήταν επιθυμητό να υπάρχει και συνεργασία από κάποιο μέρος του Κεφαλαίου - έστω για τους δικούς του συμφεροντολογικούς λόγους.) Χωρίς Λαό και Κράτος μαζί, πολύ δύσκολα εφαρμόζονται τέτοια Μέτρα.
 
Αλλά αν υπάρξει έστω και σε μικρό ή μεσαίο βαθμό εναρμόνιση και συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και Λαού για τα Μέτρα τότε δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στην εφαρμογή τους. Με μια τέτοια ενότητα μεταξύ Λαού και Κυβέρνησης θα είναι διαχειρίσιμες ακόμα και οι πιο σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν στις σχέσεις μας με τους Ευρωπαϊκούς εταίρους, με τον Ιμπεριαλισμό, την κατοχική Τουρκία, και με τις εταιρείες πετρελαιοειδών που τώρα μας περιτριγυρίζουν: ό,τι πρόβλημα προκύψει δηλαδή σ' αυτές τις σχέσεις, θα είναι διαχειρίσιμο.
 
Για να επιτευχθεί τούτο, δηλαδή ενότητα Κυβέρνησης - Λαού, ή η ενθρόνιση μιας φιλολαϊκής Κυβέρνησης, χρειάζονται Κινηματικές διαδικασίες εφ' όλης της ύλης. Σήμερα δεν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες στην Κύπρο σε παλλαϊκό μέγεθος. Η προώθηση των προτάσεων μας μέσα από το Κίνημα και η ενεργός (έμπρακτη) συμμετοχή μας στους αγώνες του λαϊκού κινήματος είναι μια συμβολή για να πραγματωθούν τέτοιες συνθήκες.
 
 
ο-  Όσον αφορά τις διάφορες ενδιαφερόμενες δυνάμεις (τους Ευρωπαϊκούς εταίρους, τον Ιμπεριαλισμό, την  κατοχική Τουρκία, και τις εταιρείες πετρελαιοειδών), η αξία της Κύπρου ΔΕΝ είναι ούτε ως αγορά, ούτε ως πελάτης για τα δάνεια. Σε ότι αφορά τις βλέψεις και τα συμφέροντα που έχει το Πολύ Μεγάλο Διεθνές Κεφάλαιο και ο Ιμπεριαλισμός, τα μεγέθη της Κύπρου είναι πολύ μικρά για την κερδοφορία από αγορά και δάνεια. Με άλλα λόγια υπάρχουν άλλες βλέψεις (κατακτητικοί στόχοι) που σχεδόν εκμηδενίζουν τη σημασία της Κύπρου σε θέματα αγοράς και δανείων. Για χάρη εκείνων των άλλων κατακτητικών στόχων, αυτές οι δυνάμεις θα ήταν πρόθυμες να χαρίσουν όλα τα δάνεια της Κύπρου και να μας προμηθεύουν με μια δωρεάν αγορά (όχι μόνον για τις ανάγκες μας αλλά και για να ζούμε σε πολυτέλεια) επ' αόριστον αν είχαν την ευκαιρία να κατακτήσουν ανεμπόδιστα αυτό που θέλουν από την Κύπρο.
 
Τα ποσά για μια τέτοια "ανταλλαγή" (ουσιαστικά δωροδοκία και εξαγορά του πληθυσμού μας) είναι πολύ μικρά για το Πολύ Μεγάλο Διεθνές Κεφάλαιο και τον Ιμπεριαλισμό. Εκεί που σκοντάφτουν δεν είναι το οικονομικό κόστος αλλά η κρατική μας κυριαρχία και η εθνική μας συνείδηση (όση λίγη μας έμεινε).
 
 
ο- Η αξία της νήσου Κύπρου για τις δυνάμεις που μας επιβουλεύονται κατακτητικά είναι αφ' ενός γεωστρατηγική λόγω θέσεως (ως "αβύθιστο αεροπλανοφόρο" και ως βάση ηλεκτρονικής παρακολούθησης ενός τρίτου της υδρογείου) και - με τις πρόσφατες επιβεβαιώσεις από τις έρευνες - ως πηγή φυσικού αερίου. Για χάρην αυτών των δύο κατακτητικών στόχων οι δυνάμεις που μας επιβουλεύονται (το Πολύ Μεγάλο Διεθνές Κεφάλαιο, οι Ευρωπαϊκοί εταίροι, ο Ιμπεριαλισμός, και οι εταιρείες πετρελαιοειδών) θα ήταν πρόθυμοι να χαρίσουν όλα μας τα χρέη και να μας ταϊζουν και να μας διασκεδάζουν με δικά τους έξοδα στον αιώνα τον άπαντα. Δεν θα τους ενοχλούσαν ούτε οι τυχόν παραβιάσεις της Κύπρου στις διεθνείς συμφωνίες της Ο.Ν.Ε. σε μια διαδικασία αναδιάρθωσης και διάσωσης της οικονομίας μας, ούτε ακόμα και πλήρης διαγραφή των χρεών. Φτάνει να πάρουν σίγουρο έλεγχο αυτού που πραγματικά θέλουν.
 
Εξαίρεση στις δυνάμεις αποτελεί η Τουρκία. Ενδιαφέρεται για τους ίδιους στόχους, αλλά η μόνη "πρόταση" και πρόθεση που έχει η Τουρκία για μας είναι η εθνική κάθαρση και εξολόθρευση μας από την Κύπρο.
 
 
ο- Οι "μεγάλοι" μας πολιτικοί ποντάρουν και επενδύουν τα πάντα σ' ένα παιγνίδι προσφορών και ανταλλαγμάτων για όλα αυτά με τις μεγάλες δυνάμεις, και τίποτα άλλο.
 
Η Κύπρος είναι, νομοτυπικά ομιλώντες, μια ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα. Αλλά στην πραγματικότητα είναι πλήρως εξαρτώμενη, και ιδίως στους τρείς θεμελιακούς άξονες που καθορίζουν την ανεξαρτησία και κυριαρχία: Άμυνα, Οικονομία, Ενεργειακό. Εφ' όσον η Κύπρος δεν κατέχει αυτάρκεια ή αυτονομία σε κανένα από αυτούς τους τρεις άξονες, η "ανεξαρτησία και κυριαρχία" που κατέχουμε είναι μόνο θεωρητική, στα χαρτιά δηλαδή, και ανταποκρίνεται μόνον στο επίπεδο νομικών και οικονομικών δεσμεύσεων και συμβολαίων. Η "ανεξαρτησία και κυριαρχία" που κατέχουμε υφίσταται μόνο κατά σύμβαση, κατά φαντασία δηλαδή, και όχι στην ουσιαστική απτή πραγματικότητα.
 
Για αυτό και η προσέγγιση των "μεγάλων" μας πολιτικών πάντα γλιστρά προς την προδοσία των δικαιωμάτων του λαού μας επί των εδαφών και πόρων της Κύπρου, και επί της ίδιας μας της ύπαρξης. Αυτά έχουν μόνο να διαπραγματεύονται, και τα ξεπουλούν όλα κομματάκι-κομματάκι για δεκαετίες τώρα. Αυτή η πολιτική στη νεότερη μας ιστορία άρχισε με την αλαζονεία του Μακαρίου που νόμιζε πως θα παίζει στα δάκτυλα του τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, και ακόμα συνεχίζεται από τους λαλίστατους μας "ηγέτες" ως σήμερα.
 
Η δική μας προσέγγιση είναι διαφορετική.
 
 
ο- Βασιζόμαστε στο ότι ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να κερδηθεί αν δεν αποκαταστήσουμε αυτονομία στους τρεις βασικούς πυλώνες της πραγματικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, ήτοι Άμυνα, Οικονομία, Ενεργειακό.
 
1. Αυτονομία στην Άμυνα:
Θα ήταν υπέροχο αν αυτή μπορούσε να πραγματωθεί με το Ελλαδικό Κράτος δίπλα μας. Αλλά αυτό είναι όνειρο άπιαστο σήμερα. Πρέπει να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις.
 
Άρα για μας η αυτονομία στην Άμυνα μόνο μέσα από ένα δρόμο διαφαίνεται εφικτή σήμερα: τον ένοπλο αυτο-οργανωμένο λαό. Δεδομένης της κατάστασης μας και του ισοζυγίου δυνάμεων, μια τέτοια αυτάρκεια και αυτονομία είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνει:
ο- εκπαίδευση των γυναικών στα όπλα και στη στρατιωτική οργάνωση,
 
ο- εμπλοκή και διαδικτύωση της Παραγωγής μες την Άμυνα,
 
ο- αναδιάρθρωση των σχεδίων Αμύνης ώστε να βασίζονται σε επιχειρήσεις μικρών ευέλικτων μονάδων που αποτελούνται από στρατιώτες και ένοπλους πολίτες μαζί, και που μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα και αν καταρρεύσει το Κράτος,
 
ο- δεδομένης της υπεροχής του εχθρού στον αέρα και τη θάλασσα, καθώς και υπεροπλία του σε δύναμη πυρός, άρματα, κοκ. χρειαζόμαστε αναδιάρθρωση της δικής μας στρατηγικής ώστε η Άμυνα να μην βασίζεται σε σύγκρουση συμβατικών στρατών αλλά σε ανορθόδοξες, από μέρους μας μεθόδους που υλοποιούν σε βάθος την έννοια και τις ποιότητες του Λαϊκού Πολέμου.
 
2. Αυτονομία στην Οικονομία:
Μέχρι και πριν λίγα χρόνια θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με αντιστροφή της πορείας εξάρτησης από τον τουρισμό και τις εισαγωγές, και με επένδυση στην τοπική αυτάρκεια. Όταν δηλαδή η Κύπρος αρχίσει παράγει ξανά (όπως έκαμνε για όλη της την ιστορία 10.000 χρόνων) τα τρόφιμα, ρούχα, υποδήματα, στέγη, απλά φάρμακα και εργαλεία, καύσιμα, κοκ. τότε αυτό θα είναι ένα αντικειμενικό (υλικό) θεμέλιο για την αυτονομία μας - ενώ τώρα ΟΛΑ ανεξαιρέτως αυτά τα είδη είναι εισαγόμενα!
 
Αλλά σήμερα εδώ που φτάσαμε, η αυτάρκεια δεν μπορεί να υλοποιηθεί με μια απλή απόφαση των κρατούντων. Αυτονομία στην Οικονομία πρέπει να σημαίνει και αντίσταση ενάντια στο Μνημόνιο της Τρόϊκας και ταυτόχρονα εφαρμογή όλων των Μέτρων ανοικοδόμησης της τοπικής αυτάρκειας που προτείναμε στο "Μικρό Εγχειρίδιο".
 
3. Αυτονομία στο Ενεργειακό:
Ακόμα και πριν εμφανιστούν τα αποθέματα φυσικού αερίου η Κύπρος κατείχε αρκετούς πόρους για ενεργειακή αυτάρκεια, ή τουλάχιστον για μερική αυτάρκεια, μέσω αξιοποίησης βιολογικών καυσίμων, αιολική, ηλιακή και ποσειδώνια ενέργεια και αναδόμηση της ενεργειακής πολιτικής:  
αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας, μεγέθυνση του τομέα μαζικών μεταφορών, σμίκρυνση του τομέα μικρών ιδιωτικών αυτοκινήτων, αλλαγή στις μεθόδους θέρμανσης κτιρίων και κατασκευής των {επιστροφή σε παραδοσιακή αρχιτεκτονική}, κοκ.
 
Αλλά σήμερα υπάρχει και ο παράγοντας φυσικό αέριο. Οι "ηγέτες" μας ήδη άρχισαν να το ξεπουλούν και αυτό όπως και τα δικαιώματα μας στην κυριαρχία της Κύπρου και στην επιβίωση μας. Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα και η ρητορική της προεκλογικής περιόδου αυτό φανερώνουν. Οπότε για μας αυτονομία στον Ενεργειακό σημαίνει και ορθή διαχείριση του φυσικού αερίου. Αυτό είναι τεράστιο θέμα. Μέρος του θέματος έχει υποστεί ορθή προσέγγιση από τον Γιώργο Λιλλήκα, αλλά η προσέγγιση του εμπεριέχει αδυναμίες και λάθη που έχουμε επισημάνει δημοσίως, εδώ:
"Λιλλήκας και το Φυσικό Αέριο στο Χρηματιστήριο: Παγίδα"
 
 
ο- Αυτή η τρίπτυχη πολιτική για την αυτάρκεια της Κύπρου σε Άμυνα, Οικονομία και Ενέργεια αποτελείται από στοιχεία που έχουμε δημοσιεύσει αρκετά κατά καιρούς τα πρόσφατα 3-4 χρόνια, και έχουμε κάμει κάποιες οργανωτικές κινήσεις που ελπίζουμε θα συμβάλουν στην υλοποίηση τους μέσα σ' ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο εργασιών. Για παράδειγμα εδώ:
Φιλική Εταιρεία Κύπρου - Εργασίες
 
Υπάρχουν όμως και μερικά μέρη της τρίπτυχης πολιτικής που δεν τα έχουμε δημοσιεύσει ευρέως αλλά τα έχουμε διανέμει γραπτώς και τα έχουμε συζητήσει με διάφορους που κινούνται μες τον πολιτικοποιημένο κόσμο που βρίσκεται εκτός εξουσίας. Πιο κάτω, στο τέλος αυτού το γράμματος, παραθέτω αυτό το υλικό με ενημέρωση για τα μέρη του λαϊκού κινήματος και του πολιτικού κόσμου μες τα οποία έχει συζητηθεί.
 
 
ο- Επιστρέφοντας λοιπόν στο αρχικό ερώτημα, ποιές θα ήταν οι επιπτώσεις στις σχέσεις μας με την ΟΝΕ, την Ε.Ε. κοκ. αν μια φιλολαϊκή Κυβέρνηση υλοποιούσε τα Μέτρα που προτείνουμε; Θα μπορούσε να παραμείνει η Κύπρος μες την "θερμή τους αγκαλιά";
 
Η απάντηση περιστρέφεται γύρω από τις συνθήκες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉΣ αυτονομίας, ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. Δηλαδή αν η Κύπρος κτίσει αυτές τις συνθήκες (κυρίως με τους τρείς άξονες: Άμυνα, Οικονομία, Ενεργειακό), τότε οι εταίροι μόνο δύο επιλογές θα έχουν:
 
α.     Να ανεχθούν τις μικρές ή και μεγάλες ακόμα αποκλίσεις της Κύπρου από τις διάφορες συμφωνίες και δεσμεύσεις ώσπου να επανέλθει η "καπιταλιστική ομαλότητα" στο νησί και παράλληλα να κτίσουν καλύτερες σχέσεις μαζί μας μέσω άλλων οδών (εμπορική, βιομηχανική και πολιτική συνεργασία), έτσι ώστε μέσω της διατήρησης καλών σχέσεων με την Κύπρο να προσπαθήσουν να κερδίσουν μεγαλύτερη επιρροή ή αξιοποίηση των δύο κατακτητικών στόχων που έχουν σημαδέψει στην Κύπρο (γεωστρατηγική αξία, φυσικό αέριο).
ή,
β.     Να λάβουν επιθετική /διεκδικητική στάση προς την Κύπρο, ελπίζοντας πως με μια σειρά εκβιασμών, απειλών, πιθανώς οικονομικών αποκλεισμών (όπως επεβλήθησαν στο παρελθόν ενάντια στο Ιράν και τη Λιβύη) ή ακόμα και στρατιωτικών κινήσεων εναντίον μας, να θέσουν τους στόχους των υπό έλεγχο.
 
Η πρώτη μέθοδος είναι πιο αποδοτική, και φτηνότερη. Η δεύτερη, ώσπου ζουν Έλληνες στην Κύπρο, θα τους κοστίζει αίμα, θανάτους, έξοδα, και αντι-πολεμική δυσφορία μες στις δικές τους χώρες.
 
Αλλά ούτε στην πρώτη μέθοδο ούτε στη δεύτερη μπορούμε να αντισταθούμε αν δεν έχουμε καλυμμένους τους τρείς πυλώνες αυτάρκειας που να ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΟΥΝ την ανεξαρτησία και κυριαρχία μας.
 
Για αυτό η δική μας στρατηγική περνά ΠΡΩΤΑ μέσα από τους πυλώνες αυτάρκειας στην Άμυνα, Οικονομία και Ενεργειακό.
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αν η Κύπρος ήδη κτίσει κάποια μορφή αυτάρκειας, θα μπορεί να πάρει μέτρα που νομοτυπικά ίσως "απαγορεύονται" ή παρεκκλίνουν από τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά τις οποίες οι εταίροι αν έχουν αρκετά καλό κίνητρο μπορούν να τις παραβλέψουν. Αυτό αφορά ακόμα και το θέμα του συναλλάγματος. Δηλαδή αφορά και το ερώτημα του αν στη διαδικασία αναζωογόνησης της οικονομίας μας δύναται η Κύπρος να χρησιμοποιήσει και άλλες παράλληλες άτυπες μορφές συναλλάγματος (μέσω ανταλλαγής προϊόντων, ή έκδοσης κουπονιών, πιστωτικών καρτών, ή ακόμα και δικού της συναλλάγματος {δική μας δραχμή, ας πούμε}) που να έχει μόνο εσωτερική αναγνώριση, ή να είναι ανταλλάξιμο μόνο σε συναλλαγές με το Κράτος (υπάρχουν πολλές και διάφορες επιλογές).
 
Ακόμα και αν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο "απόκλισης" από τις συμβάσεις με την ΕΕ και την ΟΝΕ δημιουργώντας δικό μας νόμισμα, αν η Κύπρος ήδη κατέχει κάποια μορφή πραγματικής ανεξαρτησίας, πάντα υπάρχουν νομικίστικοι τρόποι να δοθεί από τους εταίρους πλατύ περιθώριο στην Κύπρο να κινηθεί έτσι, για παράδειγμα μέσω επίκλησης του "Δικαίου της Ανάγκης". Κάτι  παρόμοιο έγινε και μετά την εισβολή του '74 όταν οι εταίροι διεθνώς βοήθησαν να παρακάμψει η Κύπρος κάποιες διεθνείς συμβάσεις, η να ωφεληθεί από κάποιες με ιδιαίτερο τρόπο ώσπου να ορθοποδήσει.
 
Φτάνει να κρίνουν (ή να αισθάνονται) και οι εταίροι πως "κάτι θα πάρουν". Ή, να κρίνουν πως αν δημιουργήσουν αντιρρήσεις θα έχουν "κάτι να χάσουν".
 
Τα ίδια ισχύουν και για άλλες μορφές "αποκλίσεων". Για παράδειγμα μια αληθινά φιλολαϊκή Κυβέρνηση θα μπορούσε να αφήσει τις τράπεζες να καταρρεύσουν (δηλαδή να μην επωμιστεί την ανακεφαλαίωση των) και να δημιουργήσει δημόσια ή Κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ή θα μπορούσε να τις διατηρήσει, αλλά θεσμοθετώντας πολύ αυστηρό πλαίσιο για τη λειτουργία τους, να τις κατευθύνει θέλουν δεν θέλουν σε  επενδύσεις που θα κτίζουν την αυτάρκεια του τόπου και την ευημερία του λαού.
 
 
ο- Ακόμα και χωρίς Σοσιαλισμό, η Κύπρος θα μπορούσε να ευημερήσει αν έχει τους τρεις πυλώνες Άμυνα ~ Οικονομία ~ Ενέργεια καλυμμένους, και φιλικές σχέσεις συνεργασίας με τους εταίρους. Ή θα μπορούσε να υποστεί ακόμα και ήπια εκμετάλλευση από αυτούς χωρίς να υποστεί μεγάλες ζημιές. Δεν είναι βέβαια όλοι οι ίδιοι, και ανάλογα με το πόση τοπική αυτάρκεια κατέχουμε μπορούμε να θέτουμε διάφορα και ανάλογα όρια στις εκμεταλλεύσεις.
 
Για παράδειγμα, αν η Κύπρος κατείχε αρκετή αυτονομία, θα μπορούσε εύκολα στο εγγύς μέλλον να θέσει όρια στη χρήση των αγγλοαμερικανικών βάσεων στην Κύπρο, ώστε να μην χρησιμοποιούνται για επιθέσεις εναντίον των γειτονικών μας λαών. Σε μακρύτερο χρονικό διάστημα (και αν κατέχει πιο πολλή αυτάρκεια) θα μπορούσε να θέσει θέμα εκδίωξης των βάσεων. Αν οι ξένες δυνάμεις ήδη απολαμβάνουν αρκετά έσοδα/κέρδη από την από κοινού με την Κύπρο αξιοποίηση του φυσικού μας αερίου, είναι πιθανό να είναι εφικτές ακόμα και τέτοιες "ακραίες" κινήσεις.
 
 
ο- Το θέμα της Άμυνας είναι ίσως το πιο σημαντικό από τους τρεις άξονες που αναφέραμε, γιατί είναι ένας τομέας όπου με σωστά οργανωτικά βήματα από το Κίνημα ή από την Κυβέρνηση, η εμπλοκή του λαού θα μπορούσε να είναι σύντομα τεράστια, και η ορθή διασύνδεση και υγιής διαπλοκή μεταξύ Άμυνας και Παραγωγής θα μπορούσαν να αποδώσουν πολύ σύντομα αυτάρκεια σε σημαντικούς τομείς.
 
Μερικά από αυτά καλύπτονται από το υλικό πιο κάτω.
 
Ευχαριστώ πάρα πολύ και θα ήθελα να ενθαρρύνω, αν αυτά νομίζετε θα πρέπει να μελετηθούν από άλλους συναγωνιστές... δώστε τους τα, και μαζί με το υλικό, δώστε και το όνομα και την ηλεκτρονική μου διεύθυνση.
 
Ευχαριστώ πολύ!
Πέτρος Ευδόκας
____________
 
 
Το υλικό πιο κάτω συμπεριλαμβάνει τις προτάσεις για προγραμματικές θέσεις που υποβάλαμε γραπτώς στον Υποψήφιο της Παράταξης του ΟΧΙ για τις Προεδρικές εκλογές 2012.
 
Οι θέσεις κατατέθηκαν έγκαιρα, από την αρχή του 2012 και τις συζητήσαμε με τον Υποψήφιο καθώς και με πολλές οργανώσεις και άτομα γύρω και μέσα από το εκλογικό επιτελείο.
 
Για άτομα έμπειρα στην πολιτική είναι περίπου 5 με 10 λεπτά ανάγνωση, όχι περισσότερο.
 
Οι σκέψεις και κριτική σας είναι πάντα ευπρόσδεκτη για μάς. Και ακόμα πιο ευπρόσδεκτα τα συναισθήματα, οι ερωτήσεις, διαφωνίες, εισηγήσεις, απορίες και εντυπώσεις.
 
Ευχαριστώ πολύ,
Πέτρος
~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
Μάϊος 20012
Προγραμματικές Προτάσεις
από την Φιλική Εταιρεία και την Ενδο~Μήδεια / CyprusIndyMedia
 
Είναι δύο κείμενα.
 
Πρώτο το κείμενο με τίτλο:
"Άξονες Αλλαγής Πλεύσης"
 
που ήταν γραμμένο "τηλεγραφικά" για συντομία χώρου και χρόνου.
 
Το δεύτερο κείμενο παρέχει επεξηγήσεις, επιχειρήματα, παραπομπές για εμβάθυνση και υλικό για μελέτη σε πολλά από τα θέματα για τις προτάσεις θέσεων που καταθέσαμε. Έχει τίτλο:
"Εκλογικό Πρόγραμμα για τον Προεδρικό Υποψήφιο της Παράταξης του ΟΧΙ"
 
Οι θέσεις διενεμήθηκαν από την Άνοιξη του 2012 σε μέλη και αντιπροσώπους των εξής οργανώσεων, και μερικές έχουν συζητηθεί σε ανοικτές συναντήσεις για την προεκλογική εκστρατεία:
 
Κίνηση για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο
Αδούλωτη Κερύνεια
Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης
Ομάδα Εθελοντών Αγανακτισμένων Αφυπνισμένων Πολιτών (ΟΕΑΑΠ)
Εφημερίδα Ένωσις
Ομάδα Ανατροπή 2012
Γροθιά TV
Εμπροσθοφύλακας
ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου
Ανεξάρτητη Φοιτητική Έπαλξη
Κίνηση Πολιτών Άρδην, Kύπρος
Ενδο~Μήδεια / CyprusIndyMedia,
Φιλική Εταιρεία Κύπρου,
συν άτομα και άλλες Πτέρυγες των Αγανακτισμένων,
 
που όλες βρέθηκαν μέσα ή κοντά στον χώρο που συνενώθηκε με  πρωτοβουλία του σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια για τον συντονισμό της Παράταξης του ΟΧΙ σε συνάρτηση με τις (τότε) επερχόμενες Προεδρικές εκλογές, την ανάληψη της Προεδρίας ΕΕ από την Κύπρο, και την ανάγκη να συνεργαστούμε ώστε να απωθήσουμε τον μεγάλο κίνδυνο υλοποίησης περαιτέρω υποχωρήσεων της ηγεσίας μας προς την ρατσιστική Διζωνική "λύση".
 
Οι θέσεις κατατέθηκαν εκ μέρους των ομάδων Φιλική Εταιρεία Κύπρου και Ενδο~Μήδεια / CyprusIndyMedia, μέσω των Σόλωνα Αντάρτη και Πέτρου Ευδόκα.
 
 
ο- Εντός, Εκτός και Επί τα Αυτά
 
Το παρόν άρθρο είναι αυτοτελές, αλλά μπορεί να αναγνωσθεί και ως το 2ον Μέρος μιας μεγαλύτερης ενότητας. Το προηγούμενο άρθρο είναι εδώ:
Εντός, Εκτός και Επί τα Αυτά - Μέρος 1ον
Λίρα, Ευρώ ή Δραχμή;
 
Οι σκέψεις σας, κριτική και ανατροφοδότηση θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτες!
 
Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
_______________
 
Σημειώσεις - Παραπομπές
 
[1].
Βιογραφικό Σημείωμα, Δημήτρης Κυπριώτης
 
* * *
 
Φιλική Εταιρεία Κύπρου - Εργασίες
 
Μέτρα Διάσωσης και Απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο
Μικρό Εγχειρίδιο Πρακτικών Μέτρων
 
Εντός, Εκτός και Επί τα Αυτά
Λίρα, Ευρώ ή Δραχμή;
 
 
ΟΧΙ στο Μνημόνιο ~ Αντίσταση με Κάθε Μέσον
 
Ήνταλως...
 
Πέρα, πολύ πιο πέρα από τον Γιώργο Λιλλήκα: η ουσιαστική Αντίσταση
 
Η Αντίσταση στο Μνημόνιο ~ Έξω η Τρόϊκα !
Τα κύρια σημεία:
ο- Λύσεις υπάρχουν: εφικτές, εφαρμόσιμες και βασισμένες στις ανάγκες του λαού
ο- Γιατί Αντίσταση; Η σχέση του Μνημονίου με την ρατσιστική Διζωνική
ο- Αντίσταση... με ποιές μεθόδους;
ο- Η πηγή των προβλημάτων: ποιά, ακριβώς, είναι η φύση της κρίσης;
 
Απεγκλωβισμός της Οικονομίας
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Comments

Newswire

Mon 1 January 2018
Sat 30 September 2017
Sat 23 September 2017

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire