User login

Navigation

Global IMC Network

Η Δίκη των Έξι: Τα Θανάσιμα Λάθη του Μάρκου

 

 
Πως έμπλεξε ο Μάρκος Κυπριανού με φονιάδες, παληάνθρωπους, ρατσιστές ανθέλληνες και με το Παρακράτος;
 
του Πέτρου Ευδόκα, petros@cyprus-org.net
 
Επωμίστηκα αρκετές πολιτικές και προσωπικές ευθύνες το καυτό καλοκαίρι του 2011 κατά την διάρκεια της ειρηνικής Εξέγερσης των Αγανακτισμένων. Αυτές οι ευθύνες συνεχίζουν να με δεσμεύουν με διάφορους τρόπους:
Η επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου για τους φόνους που διέπραξε το Κράτος Χριστόφια ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ με πιέζει να τοποθετηθώ. Και αν αυτό θεωρηθεί ως προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης, ναι, δηλώνω ένοχος.
 
Όπως όλοι από τις δεκάδες χιλιάδες που περάσαμε 100 μέρες διαμαρτυρόμενοι μπροστά στην πύλη του Προεδρικού, έχω και εγώ ευθύνες για το ότι διεξάγεται αυτή η δίκη με τον τρόπο που διεξάγεται - με τα θετικά της και τα αρνητικά της - και δεν το βρίσκω ορθό να σιωπήσουμε τώρα και απλώς να αναμένουμε από την άνομη εξουσία και τα Δικαστήρια της "να καθαρίσουν" για μας.
 
Η παρουσία του Μάρκου Κυπριανού, πρώην Υπουργού Εξωτερικών, στο εδώλιο των κατηγορουμένων συνεχίζει να με προβληματίζει. Στο παρόν θα αναφερθώ:
ο- στο πολιτικό και νομικό πλαίσιο της Δίκης,
ο- στις ευθύνες του Μάρκου,
ο- στις ευθύνες των κρατούντων σήμερα (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ),
ο- στις ευθύνες του Λαού, και του Λαϊκού Κινήματος.
 
 
Το πολιτικό και νομικό πλαίσιο της Δίκης
 
Η Δίκη προέκυψε ως ακόμα μια νίκη του εξεγερμένου Λαού. Πετύχαμε πολλά και πρωτάκουστα εκείνες τις μέρες! Η Ειρηνική μας Εξέγερση πέτυχε τα εξής:
 
ο- Παραίτηση του Υπουργού Αμύνης και του Αρχηγού της ΕΦ (πριν καν φθάσουμε στην Πύλη του Προεδρικού!)
ο- Παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών.
ο- Αποκάλυψη του βάρβαρου και βίαιου κομματικού παρακράτους που σταθμεύει στο Προεδρικό.
ο- Παραίτηση ακόμη δύο Υπουργών, μελών του συγκυβερνώντος ΔΗΚΟ.
ο- Δηλώσεις από επώνυμους πολιτικούς για παραίτηση του Προέδρου.
ο- Αποδοχή από το κυβερνών ΑΚΕΛ της ανάγκης για άμεσο ανασχηματισμό.
ο- Παύση όλων των Υπουργών του ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο.
ο- Διορισμό ανεξάρτητης Διερευνητικής Επιτροπής, διερεύνηση στην Βουλή, διεξαγωγή ανακρίσεων από Αστυνομία και Εισαγγελία.
ο- Το Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής (Πολυβίου) με ολοκληρωτική απόδοση ευθυνών στον Πρόεδρο Χριστόφια και στον άμεσο του περίγυρο,
ο- Ομόφωνη και αδιαμφισβήτητη επίσημη απαίτηση από όλα τα κόμματα στην Βουλή για παραίτηση του Προέδρου,
ο- Ανακοίνωση από σημαντικό αριθμό επιφανών καλλιτεχνών ότι δεν θα συμμετάσχουν στη Συναυλία του Αίσχους που έγινε προς υποστήριξη του ηθικά και πολιτικά έκπτωτου Προέδρου.
ο- Παραπομπή στο Κακουργιοδικείο έξι υπόπτων για τους φόνους που διέπραξε το καθεστώς: οι έξι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της φονικής έκρηξης στο Μαρί είναι οι τέως Υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Αμυνας Κώστας Παπακώστας, ο τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού και οι τότε Διευθυντής, Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Διοικητής της ΕΜΑΚ Αντρέας Νικολάου, Πάμπος Χαραλάμπους και Αντρέας Λοϊζίδης, αντίστοιχα [1].
 
Όλα τα ανωτέρω επιτεύχθηκαν με αγώνες, με σκληρή δουλειά και με αυτόνομες συλλογικές κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες από τους πολλούς συναγωνιστές, άτομα και οργανώσεις που συναποτελέσαμε το χαλαρό σχήμα της Κίνησης Αγανακτισμένων ~ Αφυπνισμένων.
 
 Η όλη διαδικασία για την προετοιμασία και διεξαγωγή των ανακρίσεων και της δίκης βρωμούσε εξ' αρχής με τις γνωστές κομπίνες και παρεμβάσεις του παρακράτους στους μηχανισμούς της Δικαιοσύνης, με τρόπους που σχεδόν εξασφάλιζαν ότι η Δικαιοσύνη ΔΕΝ πρόκειται να υπηρετηθεί:
 
1. Από τις πρώτες ημέρες, ο Ρίκκος Μαππουρίδης, Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας, ομιλώντας στις διαδηλώσεις μας ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων, απεκάλυψε ότι τα έγγραφα και το μαρτυρικό υλικό για το έγκλημα υπόκειντο διαρκώς σε καταστροφή και υφαρπαγή από γνωστούς και αγνώστους. Υπήρξαν μαρτυρίες για Συνταγματάρχη που περισυνέλεγε έγγραφα. Αμέσως μετά το φονικό, "είχαμε καταγγελίες", είπε, "ότι την τρίτη νύκτα μια μηχανή μασούσε χαρτιά"! Όλα αυτά τα εγκλήματα συγκάλυψης και παραπλάνησης της Δικαιοσύνης που έγιναν από άτομα του Κράτους και παρακράτους ΟΥΔΕΠΟΤΕ διερευνήθηκαν, ή και όταν έγιναν κάποιες "έρευνες", ουδείς τιμωρήθηκε για αυτά.
Δείτε την μαρτυρία του εδώ, στο άρθρο και στο βίντεο που δημοσιεύσαμε:
Κεραυνούς και Καταπέλτες
 
 
2. Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης συντάχτηκε με την άνομη Κυβέρνηση και προσέφερε μια καταπληκτική εξυπηρέτηση στον έκπτωτο Πρόεδρο Χριστόφια:
Η Διερευνητική Επιτροπή Πολυβίου την οποία ο ίδιος ο Πρόεδρος διόρισε και για την οποία δεσμεύτηκε δημοσίως ότι θα υποταχθεί στο όποιο της πόρισμα, έκρινε πως ο Πρόεδρος φέρει ακεραίαν την ευθύνη για τους σκοτωμούς των 13 μαρτύρων. Αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας ενεπλάκη με τέτοιο τρόπο ώστε ο Πρόεδρος ΔΕΝ παραπέμφθηκε σε δίκη για αυτό το έγκλημα. Προσφέρθηκε από τον Γ. Εισαγγελέα μια αμφίβολη ερμηνεία του Συντάγματος που παρέχει τάχα στον Πρόεδρο "ασυλία" για ό,τι έγκλημα και αν διαπράξει ως Πρόεδρος.
 
3. ΔΕΝ προσήχθησαν στο εδώλιο των κατηγορουμένων - προστατεύτηκαν από την σκοτεινή εξουσία με πολύ έντεχνα κόλπα! - διάφοροι άνθρωποι-κλειδιά του Κράτους και Παρακράτους που είχαν πολύ σημαντικές ευθύνες στην υπόθεση:
 
α. Ο Λεωνίδας Παντελίδης, που ήταν το δεξί χέρι του Προέδρου Χριστόφια και διηύθυνε το προσωπικό "Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου", ήταν μετά από τον Χριστόφια ο πιο ενήμερος και υπεύθυνος για όσα έγιναν και δεν έγιναν που οδήγησαν στο φονικό. Αυτός αμέσως μετά το φονικό πήρε προαγωγή και μετάθεση στο εξωτερικό ώστε να είναι "αφανής", ενώ όπως απεκαλύφθει είχε, με διαταγές από τον Πρόεδρο, την πιο μεγάλη ενασχόληση με το θέμα του εκρηκτικού φορτίου [2].
 
β. Ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργιάδης, ο οποίος όπως φάνηκε από τις μαρτυρίες ήταν ο άνθρωπος-κλειδί που συνένωνε το Κράτος και το Παρακράτος στον θανάσιμο χορό τους με τα εκρηκτικά. Να τι προέκυψε στο Δικαστήριο:
" «Ο Γεωργιάδης παρουσίαζε ό,τι ήθελε στους ανωτέρους του. Είχε δημιουργήσει την άποψη ότι ήταν ειδικός εμπειρογνώμονας για το θέμα».
 
"...Στην συγκεκριμένη σύσκεψη όπως είπε ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης έκανε στην ομάδα μια σύντομη ενημέρωση για το φορτίο αλλά κανείς δεν τους προειδοποίησε για οποιοδήποτε κίνδυνο σε σχέση με τη μετάβαση τους κοντά στα εμπορευματοκιβώτια. Όπως ανέφερε «κανείς δεν μας κάλεσε να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας. Ούτε προσέξαμε να λαμβάνεται οποιοδήποτε μέτρο ασφαλείας στη Ναυτική Βάση σε σχέση με ενδεχόμενο κίνδυνο από τα εμπορευματοκιβώτια».
 
«Το γεγονός πως ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης προήδρευε και γενικά συντόνιζε τη σύσκεψη όχι μόνο στην αίθουσα του Διοικητηρίου της Ναυτικής Βάσης αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια, παρ’ όλο που ήταν παρών ανώτερος του ο Ταξίαρχος Θεοφάνους, ενίσχυε την άποψη που δημιουργείτο ότι ήταν ειδικός εμπειρογνώμονας για το θέμα αλλά και είχε συγκεκριμένη γνώση για τα συγκεκριμένα εμπορευματοκιβώτια και ήταν χειριστής του θέματος εκ μέρους του στρατού», αναφέρει στην απολογία του ο κ. Λοιζίδης."
Από:
Δίκη Μαρί: Καίει τον Συνταγματάρχη Γεωργιάδη η απολογία του Διοικητή της ΕΜΑΚ
 
Αυτός ο κύριος λοιπόν, ο εγκάθετος του Προέδρου μες την ΕθνοΦρουρά και εντεταλμένος από τον Πρόεδρο να χειρίζεται το θέμα του φορτίου εντός της υπηρεσίας ΑΠΑΛΛΑΧΘΗΚΕ από 26 κατηγορίες που του είχαν καταλογιστεί για το φονικό! Και εμφανίστηκε ξαφνικά αλλάζοντας τις καταθέσεις του να αποδίδει ευθύνες σε άλλους! Ορίστε τα χάλια μας:
 
"Παρασκευή, 22 Ιούνιος 2012
Ήταν ο αξιωματικός που φέρεται να μιλούσε με τον Πρόεδρο, για τα εκρηκτικά στο Μαρί, αυτός που απαλλάγηκε από τις κατηγορίες
 
Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, να ζητήσει από το Δικαστήριο την απαλλαγή του Συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη από τις 26 συνολικά κατηγορίες που αντιμετώπιζε για τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Ο Πέτρος Κληρίδης απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για το θέμα, ενώ ο ΔΗΣΥ ζητά από τον Εισαγγελέα να δώσει εξηγήσεις για την ενέργειά του.
 
Άλλες πληροφορίες για το σκεπτικό της απαλλαγής του Συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη, από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, δεν υπάρχουν. Τα μόνα που υπάρχουν και ίσως προκαλέσουν κάποιους συνειρμούς είναι τα όσα κατατέθηκαν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής του Πόλυ Πολυβίου.
 
Σύμφωνα με μαρτυρία που έδωσε ο Τμηματάρχης της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου (ΔΥΠ) του ΓΕΕΦ, Αντισυνταγματάρχης Νίκος Γεωργιάδης, ενώπιον του κ. Πολυβίου, λίγες μέρες πριν από τη φονική έκρηξη, ο Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης είπε στον Αντιστράτηγο Σάββα Αργυρού ότι αν ο ίδιος ήταν στη θέση του θα διέτασσε κόκκινο συναγερμό, για αντιμετώπιση του προβλήματος με το επικίνδυνο φορτίο.
 
Ερωτηθείς, από τον κ. Πολυβίου, πότε ήταν η πρώτη φορά που έμαθε για το φορτίο, ο Νίκος Γεωργιάδης είπε πως όταν πηγαινοερχόταν από τη Λεμεσό μαζί με άλλους συναδέλφους περιλαμβανομένου και του Συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη, ο τελευταίος του ανέφερε πως του είχε ανατεθεί το θέμα των διαδικασιών εκφόρτωσης και αποθήκευσης του φορτίου του πλοίου Μόντεγκορσκ.
 
«Μου είπε ότι μιλούσε με το Προεδρικό, με τον Υπουργό (Άμυνας) και ότι υπήρχε απόλυτη μυστικότητα και ότι δεν μπορούσε να μου πει τίποτα άλλο», ανέφερε ο κ. Νίκος Γεωργιάδης.
 
Ερωτηθείς αν ο εν λόγω Συνταγματάρχης του ανέφερε ότι μιλούσε κατευθείαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Μάλιστα»."
Από:
Ήταν ο αξιωματικός που φέρεται να μιλούσε με τον Πρόεδρο, για τα εκρηκτικά στο Μαρί, αυτός που απαλλάγηκε από τις κατηγορίες
 
Οι δύο πιο πάνω λοιπόν κύριοι, που ήταν οι άνθρωποι του καθεστώτος με την πιο μεγάλη εμπλοκή με το φορτίο των εκρηκτικών, που επέδειξαν εγκληματικές παραλείψεις και αμέλεια καθήκοντος στη διαχείρηση της υπόθεσης, αντί να βρίσκονται στο εδώλιο των κατηγορουμένων, ως δια μαγείας... βρέθηκαν στο Δικαστήριο ως μάρτυρες!
 
Πως λοιπόν με όλες αυτές τις παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, προερχόμενες από τους σκοτεινούς βόθρους της άνομης εξουσίας, μπορούμε να είμαστε ήσυχοι πως η Δίκη των Έξι θα βαδίσει με το πνεύμα και το γράμμα του Νόμου και της Θέμιδος; Πως να εφησυχαζόμαστε πως "όλα θα παν καλά;"
 
 
Οι ευθύνες του Μάρκου
 
Ο Μάρκος Κυπριανού μεγάλωσε και ανατράφηκε σε μια εποχή που υπήρχαν ακόμα αξίες ακόμα και μέσα στο κατεστημένο, ακόμα και μες τις οικογένειες αυτών που είχαν εμπλακεί με το φονικό και δικτατορικό καθεστώς του Μακαρίου.
 
Ο Μάρκος έλαβε μια Ελληνοπρεπή ανατροφή, και έδειχνε από μικρός ότι κατείχε τα βασικά και θεμελιώδη του τι σημαίνει ήθος και κοινωνική ευθύνη. Μέσα από τα χρόνια του ως έφηβος στο σχολείο και μετά, ως ενήλικας στον στρατό, έδειξε με πολλούς τρόπους ότι απέφευγε να επιδιώκει τα προνόμια (που οι άλλοι επώνυμοι γλύφτες και παληάνθρωποι του καθεστώτος κυνηγούσαν για τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους). Και ενώ το φως της δημοσιότητας έπεφτε συχνά πάνω του, εκείνος απέφευγε τους εγωκεντρισμούς και τα άλλα προνομιακά ωφελήματα που οι όμοιοι του κόπτονται να απολαύσουν. Σε μια εποχή που η φυγοστρατία ήταν η μόδα ανάμεσα στα παιδιά των "εκλεκτών" και της νομενκλατούρας, ο Μάρκος υπηρέτησε στην ΕθνοΦρουρά όπως χιλιάδες άλλοι νέοι αποφεύγοντας τις ανέσεις που η επωνυμία του πολύ εύκολα θα μπορούσε να του προσφέρει.
 
Κάπου όμως στην πορεία.... γλίστρησε. Σπούδασε, πολιτεύτηκε, ενεπλάκη μες τον βόθρο του Κομματισμού, βρέθηκε σε σημαντικά αξιώματα απ' όπου αφ' ενός έκαμε πολλά για να υπηρετήσει τον αγώνα της Κύπρου, αφ' εταίρου όμως υιοθέτησε εκείνη την απαίσια νοοτροπία που διέπει πολλούς από τους αστέρες των Κομμάτων: την σιωπή για τα κακώς έχοντα σε βαθμό ανευθυνότητας και εγκληματικότητας.
 
ΓΙΑΤΙ, Μάρκο, όντας Υπουργός Εξωτερικών του κου Καταστρόφια, και γνωρίζοντας ότι ο Πρόεδρος έκαμνε το παν στην εξωτερική του πολιτική για να καταδώσει την Κύπρο στην Τουρκία μέσω της ρατσιστικής Διζωνικής δεν εξεγέρθηκες, δεν διαμαρτυρήθηκες, δεν δήλωσες τη διαφωνία σου δημόσια;
 
ΓΙΑΤΙ Μάρκο, όταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας έπαιζε τα παιγνίδια του με τις δυνάμεις του Ιμπεριαλισμού, προσκαλώντας τους να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση από την οποία να επιτίθενται στρατιωτικά στους γείτονες μας σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, και αλλού, δεν ταράχθηκες, ή δεν τάραξες τα νερά;
 
ΓΙΑΤΙ Μάρκο δεν διαμαρτυρήθηκες όταν διέκρινες πως ο απεχθής κος Χριστόφιας δημιούργησε ένα νέο γραφείο, το λεγόμενο προσωπικό "Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου" με επικεφαλής τον Λεωνίδα Παντελίδη, και άρχισε δι' αυτού να ασκεί την Εξωτερική Πολιτική της χώρας παρακάμπτοντας τους έννομους θεσμούς και τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών μέσω ενός ανδρείκελου και ενός "Γραφείου" που δεν υπάρχει πουθενά ούτε στο Σύνταγμα ούτε στην επίσημη δομή του Κράτους;
 
ΓΙΑΤΙ Μάρκο, όταν είδες ότι η υπόθεση με το πλοίο εξ Ιράν με τα εκρηκτικά για την Συρία υπέστη πειρατική επέμβαση από τις δυνάμεις των ΗΠΑ με την συνδρομή του Προέδρου Χριστόφια, δεν δήλωσες τις διαφωνίες σου με αυτή την παραβίαση των διεθνών νόμων; Αντίθετα, σιώπησες, και προσπάθησες να βοηθήσεις τον αχάπαρο και ττόππουζο μας Πρόεδρο να τα μπαλώσει.
 
ΤΙ σε οδήγησε να έχεις τόση αφοσίωση στις πιο αρρωστημένες και εγκληματικές φιγούρες του πολιτικού κατεστημένου της Κύπρου; Που κρύφτηκε η ηθική σου την οποία γνωρίζω αδιαμφισβήτητα ότι κατέχεις;
 
Και έτσι βρεθήκαμε τώρα στην πιο τραγική κατάσταση: ο Μάρκος Κυπριανού, ενώ δεν είχε ΚΑΜΙΑ θεσμική ευθύνη για την διαχείριση του φονικού φορτίου, και αφού έκαμε το παν να βοηθήσει αυτούς τους ανάξιους και προδότες που το έφεραν στην Κύπρο και που τόσο ανεύθυνα το πέταξαν στη βάση του Ναυτικού στο Ζύγι~Μαρί όπου το φορτίο σκότωσε και τραυμάτισε τόσο κόσμο, αντί να τον ανταμείψουν για την αφοσίωση του, τον έριξαν οι παληάνθρωποι στο εδώλιο των κατηγορουμένων. Ο Μάρκος Κυπριανού ως Υπουργός Εξωτερικών δεν είχε θεσμικές εξουσίες ούτε να διαχειριστεί το φορτίο, ούτε να το καταστρέψει, ούτε να το διαφυλάξει, ούτε να επιληφθεί της ασφάλειας του ή της ασφάλειας των ανθρώπων που το φύλαγαν. Ο Πρόεδρος και οι συν αυτώ ενεπλάκησαν ενεργά - παράνομα και παράτυπα - με το φονικό φορτίο. Και όμως αυτοί οι παληάνθρωποι, οι συνεργάτες στους οποίους ο Μάρκος έδειξε τόση αφοσίωση - έριξαν τον Μάρκο στο εδώλιο σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις ευθύνες τους και να κάψουν όποιον άλλο μπορούν στη θέση τους.
 
Το μόνο πόρισμα που μπορούμε να εξάγουμε είναι τούτο: όταν κυλίεσαι με τους χοίρους, θα γεμίσεις λάσπη και σκατά. Ο Μάρκος είναι νομότυπα αθώος για το έγκλημα που έγινε στο Ζύγι, αλλά φέρει ηθικές και προσωπικές ευθύνες βαρύτατες: συγκυλίστηκε με πολιτικούς συνεργάτες εντός Κυβερνήσεως και Κόμματος τους οποίους αντί να κατηγορήσει ανοικτά για τα παραστρατήματα τους εξυπηρέτησε με την σιωπή του και με απουσία κριτικής.
 
Αν το Δικαστήριο κρίνει τον Μάρκο Κυπριανού ένοχο θα έχει λάθος. Αλλά αυτό θα είναι αποτέλεσμα το ότι ο Μάρκος δεν στάθμισε ορθά το πόσο επικίνδυνοι είναι αυτοί οι παληάνθρωποι του καθεστώτος μες το οποίο έμπλεξε, ούτε και το πόση δύναμη και αποφασιστικότητα κατέχουν οι πραγματικοί ένοχοι, την οποία επένδυσαν στο να θυσιάσουν άλλους εις την θέση των. Επίσης θα είναι ακόμα μια απόδειξη πως το Δικαστικό μας Σώμα είναι πορωμένο και ηθικά διαβρωμένο μέχρι το μεδούλι, τόσον διαπλεγμένο με την άνομη εξουσία που δεν μπορεί πλέον ούτε και να τηρεί τα προσχήματα. Αυτά απέδειξε στα μάτια του Λαού το Δικαστικό Σώμα επανειλημμένα με τις άδικες του αποφάσεις ή και απραξία στο μεγάλο έγκλημα του Χρηματιστηρίου, στην σφαγή που έκαμε η αεροπορική εταιρεία ΗΛΙΟΣ, στην αθώωση των δέκα βασανιστών Αστυνομικών, στην εκδίκαση των ενόχων για την παράνομη κατάσχεση των καταθέσεων ("κούρεμα") που έκαμε η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-Αναστασιάδη τώρα τον Μάρτιο... και βάλε.
 
Αν το Δικαστήριο τον κρίνει αθώο, θα είναι μεν ορθή νομοτυπικά η απόφαση, αλλά ο Μάρκος ενώπιον του λαού πασαλείφτηκε με τα σκατά των φονιάδων, ζωγραφίστηκε ως συνεργάτης τους με δικά του πολιτικά, προσωπικά και ηθικά λάθη, και θα δυσκολευτεί πολύ να καθαρίσει το όνομα του. Αν θέλει να έχει παρουσία στην πολιτική ζωή βασισμένη στην αγάπη του Λαού, και όχι μόνο στην ανοχή που ο Λαός επιδεικνύει στους διεφθαρμένους του Κεφαλαίου, Κράτους, Κομμάτων και του Κλήρου, θα πρέπει να προβεί σε αυτο-εξέταση, σε βαθειά αυτο-κριτική, και να κάμει δηλώσεις πρώτα καταλογίζοντας στον εαυτό του τις ηθικές ευθύνες που κατέχει, και μετά να προβεί σε ορθή κριτική εις βάρος των συνεργατών του στο ΔΗΚΟ, στο ΑΚΕΛ και στην Κυβέρνηση.
 
Οι ηθικές και πολιτικές ευθύνες του Μάρκου δεν προέκυψαν μόνο γύρω στην περίοδο της φονικής έκρηξης στο Μαρί. Έχει πολλά για τα οποία πρέπει να λογοδοτήσει. Ήδη από το 2009 έγκυρες πληροφορίες από άτομα μέσα στην ηγεσία του ΔΗΚΟ, μιλούσαν για τον ρόλο τροχοπέδης που έπαιζε ο Μάρκος στις προσπάθειες που έκαμναν κάποια έντιμα μέλη της ηγεσίας του κόμματος για να απομακρυνθεί το κόμμα από την προδοτική Κυβέρνηση Καταστρόφια. Το 2009 η Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο - με την οποία συνεργάζονταν κάποια τέτοια μέλη του ΔΗΚΟ - έγραφε:
 
"...με στοιχειώδη σεβασμό στην Ιστορία του ΔΗΚΟ, ο κ. Καρογιάν όφειλε να τα βροντήξει και να φύγει από τη συνεργασία της ντροπής! Θα γινόταν έτσι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του κόμματος και άξιος διάδοχος του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου.
 
Δεν το κάνει όμως!
 
Όπως πληροφορείται η Επιτροπή, ο κ. Καρογιάν, ως μέγας δειλός, υποκύπτει στον ανήθικο εκβιασμό του Μάρκου Κυπριανού για παραμονή στην Κυβέρνηση!!!
Ο Μάρκος Κυπριανού επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του υπουργού εξωτερικών και να απολαμβάνει υψηλά ποσοστά αποδοχής στις τάξεις των ναινέκων του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ και δεν φακκά πέννα για το τί θέλουν οι οπαδοί του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του!!! Έτσι, νομίζει, ότι δημιουργεί τις προϋπόθεσης για να είναι ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ ή του ΔΗΣΥ (αυτό δεν τον απασχολεί) για την Προεδρία της Δημοκρατίας!
 
Έχοντας αυτή τη στρατηγική κατά νου, ο Μάρκος Κυπριανού απειλεί τον κ. Καρογιάν ότι σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, όντας πλέον άνεργος, θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος."
Ο Μάρκος Κυπριανού κρατάει αλυσοδεμένο το ΔΗΚΟ στη συνεργασία της ντροπής
Κυριακή, 10 Μαΐου 2009
 
Για αυτό τον λόγο έφτασαν και στο σημείο πολλοί άνθρωποι οι οποίοι προηγουμένως ήταν από ουδέτεροι ως χλιαροί για το ΔΗΚΟ, να εκφράζονται με μίσος για το κατάντημα του. Το χαριτολόγημα του συναγωνιστή μας Γιάννη Μαρθάρη τα λέει όλα:
"Το νέο πιο σύντομο ανέκδοτο είναι πλέον «ο πόλεμος του ΔΗΚΟ εναντίον της διαφθοράς». Προκαλεί γέλιο μέχρι λιποθυμίας…" [3].
 
Υπάρχουν πολλά για τα οποία πρέπει να λογοδοτήσει ο Μάρκος. Για την έκρηξη και το φονικό δεν ευθύνεται. Αλλά για την ανήθικη του σχέση με το σάπιο καθεστώς το οποίο εξυπηρετεί, και το οποίο όπως πληροφορούμαστε από πολύ έγκυρες πηγές, συνεχίζει να θέλει να υπηρετήσει, τον βαραίνουν πολλά. Θα χαρούμε να τον δούμε να συμπεριφέρεται ξανά με την εντιμότητα που κάποτε τον χαρακτήριζε. Αλλά έχουν περάσει δεκαετίες - έχει επαφή πλέον με αυτό το μέρος του εαυτού του;
 
 
Οι ευθύνες των κρατούντων σήμερα (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ)
 
Τα Κόμματα που κυβερνούν σήμερα, ΔΗΣΗ και ΔΗΚΟ, έχουν τόσες ευθύνες για το φονικό στο Μαρί όσες και η τότε Κυβέρνηση. Το μεν ΔΗΚΟ ήταν και παρέμεινε συγκυβέρνηση μέχρι τέλους, το δε ΔΗΣΥ προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο άνομο καθεστώς καταπνίγοντας κάθε φωνή Αντιπολίτευσης για δέκα χρόνια. Με την Ειρηνική Εξέγερση του Λαού που πυροδότησε η έκρηξη και το φονικό στο Ζύγι, το ΔΗΣΥ θα μπορούσε να ρίξει την Κυβέρνηση του έκπτωτου Χριστόφια-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ πανεύκολα, αλλά διάλεξε συνειδητά να μην ταράξει ούτε ένα δακτυλάκι προς την κατεύθυνση.
 
Αυτή ήταν και η στάση του ΔΗΣΥ καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετούς Προεδρίας από το ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-Παπαδόπουλο-Χριστόφια. Τουλάχιστον η ΕΔΕΚ - έστω και αργά - διαχώρισε τις ευθύνες της, αποχώρησε από την Κυβέρνηση και άσκησε κάποιας μορφής Αντιπολίτευση. Το ΔΗΣΥ όμως προσέφερε τα μέγιστα στην ανθελληνική Κυβέρνηση Καταστρόφια αποσιωπώντας τις κριτικές φωνές ενάντια του καθεστώτος, και προσέφερε υποστήριξη για τα πιο απεχθή "κατορθώματα" των κρατούντων, εκ των οποίων η προώθηση και διεκδίκηση της ρατσιστικής Διζωνικής "λύσης" του Κυπριακού ήταν και το χειρότερο. Καθόλου παράδοξο το ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΚΟ συνεχίζουν σήμερα αυτή την προώθηση της ρατσιστικής Διζωνικής [4].
 
Ας μην ξεχνούμε πως όσα έκαμε η Κυβέρνηση σε σχέση με το πλοίο Monchegorsk, του οποίου ο καπετάνιος αναγκάστηκε με τις πειρατικές πράξεις του ναυτικού των ΗΠΑ σε συνεργασία με την Κυβέρνηση Χριστόφια να παραδώσει το φορτίο του στην Κύπρο, έγιναν στο δημόσιο βλέμμα: ΟΥΔΕΙΣ Βουλευτής του ΔΗΣΥ ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος διαμαρτυρήθηκε ή προσπάθησε να περάσει κάποια νομοθεσία που να δεσμεύσει την Κυβέρνηση ώστε να συμπεριφερθεί ορθά και νόμιμα για το πλοίο ή το φορτίο του.
 
Επιπλέον, η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής έτυχε επίσημης και έγκαιρης ενημέρωσης από πολλαπλές πηγές για το ότι:
ο- το φορτίο με τα εκρηκτικά είχε τοποθετηθεί στο Ζύγι-Μαρί,
ο- ήταν σε κίνδυνο για έκρηξη,
ο- και το ότι το Κράτος ΔΕΝ είχε επιληφθεί των αναγκών ασφάλειας του φορτίου, ούτε και των αναγκών για την ασφάλεια του προσωπικού ή των εγκαταστάσεων στο συγκεκριμένο σημείο (ναυτική βάση, ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, οικισμοί του Μαρί και Ζύγι, κ.α.).
 
Μια από τις επίσημες ενημερώσεις που έγινε γραπτώς ήταν και από την Γενική Ελέγκτρια, κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Ανεφέρθη επίσημα και δεν διαψεύσθη ότι η αναφορά της από το 2009 για την επικινδυνότητα του φορτίου έφτασε με πολλαπλές διαδρομές στα γραφεία της Βουλής:
 
"Η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη από το 2009 στην Ετήσια Έκθεσή της έκανε αναφορά στη «Φύλαξη κατασχεθέντος φορτίου από το πλοίο ‘Μonchegorsk’», όπου σημειώνει ότι: «Το ΓΕΕΦ σε επιστολές του προς το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει τις ανησυχίες του ως προς τη διάθεση, επί καθημερινής βάσης, αριθμού στελεχών και οπλιτών για τη φύλαξη του φορτίου, οι οποίοι απαλλάσσονται από τα λοιπά τους καθήκοντα, την αποθήκευση του φορτίου σε υπαίθρια στοιβάδα, όπου εγκυμονούν κίνδυνοι πλήρους αλλοίωσης και καταστροφής του καθώς και ως προς το γεγονός, ότι ένα μεγάλο μέρος του φορτίου αποτελείται από πυρίτιδα διαφόρων ειδών, των οποίων η σύνθεση και η αντίδρασή τους σε υψηλές θερμοκρασίες είναι άγνωστη».
.../...
Βέβαια, ευθύνη φέρει και η Βουλή, ιδιαίτερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας. Όταν η κα Γιωρκάτζη προειδοποιούσε από το 2009, για την αδυναμία των στρατιωτικών υπηρεσιών μας να διαχειριστούν με ασφάλεια το φορτίο της πυρίτιδας, οι βουλευτές τι έκαναν; Δεν μπορούσαν να αναγκάσουν, έστω, την κυβέρνηση να απαλλαγεί από ένα επικίνδυνο φορτίο-ωρολογιακή βόμβα, που ήταν ξένο και μας ανάγκασαν οι Αμερικανοί να το κρατήσουμε;" - από άρθρο στην "Ρωμηοσύνη" [5].
 
"Η Γενική Ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, στην ετήσια έκθεσή της για το έτος 2009, που δόθηκε πριν μερικούς μήνες στη δημοσιότητα, ασχολήθηκε με το θέμα της... επικινδυνότητας του κατασχεθέντος στρατιωτικού υλικού, λόγω ακριβώς της υπαίθριας φύλαξής του και ζήτησε να πληροφορηθεί για το τι προτίθεται να πράξει επί τούτου το Υπουργείο Άμυνας.
 
Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Χρίστος Μαληκκίδης, με απαντητική επιστολή του προς τη κ. Γιωρκάτζη, ημερ. 2/3/2011, που κοινοποίησε και στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, καθότι εξετάζει τις ετήσιες εκθέσεις της γενικής ελέγκτριας..." - από άρθρο στην "Εχω Νέα" [6].
 
"Η ανάγνωση των παραδεκτών γεγονότων ολοκληρώνεται με την επιστολή ημερομηνίας 2/3/2011 που απέστειλε ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Αμύνης προς τον Γενικό Διευθυντή της Βουλής σχετικά με την ετήσια έκθεση της Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το έτος 2009 στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται στις παρατηρήσεις για τη φύλαξη του κατασχεθέντος φορτίου του πλοίου «Monchegorsk»." - από άρθρο στην Offsite [7].
 
Στην Βουλή, και ιδίως στις Επιτροπές Άμυνας και Ελέγχου, συμμετέχουν Βουλευτές από ΟΛΑ τα κόμματα! Γιατί δεν έσπευσαν να πράξουν όταν είχαν έγκαιρη και επίσημη ενημέρωση από την κα Ελέγκτρια; Ως νομοθέτες έχουν την απόλυτη δύναμη του Νόμου στα ξερά και μαύρα τους τα χέρια. Πως νίπτουν τώρα τας χείρας των ωσάν αθώες περιστερές αυτοί οι εκλεκτοί του Λαού; Γιατί δεν κάθισε ούτε ένας από τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας στο εδώλιο για αυτό το έγκλημα;
 
 
Οι ευθύνες του λαού, και του Λαϊκού Κινήματος
 
Οι δικές μας ευθύνες είναι οι πιο απλές αλλά και οι πιο δύσκολες. Όλοι γνωρίζουν πως ό,τι και να γίνει στο Δικαστήριο, η Δικαιοσύνη ΔΕΝ πρόκειται να εξυπηρετηθεί. Μόνο με λαϊκούς αγώνες θα εκθρονιστεί το διαχρονικό καθεστώς της αδικίας και ανθελληνικού ρατσισμού που μας εξουσιάζει πενήντα χρόνια τώρα.
 
Σίγουρα χρειάζονται νέες και μαζικές κινητοποιήσεις, παλλαϊκή ενότητα, καθαροί στόχοι, σαφείς οργανωτικές δομές βασισμένες στην άμεση δημοκρατία, και προσανατολισμένες στην αναζωογόνηση των τριών αξόνων που χρειάζεται η Κύπρος για να επιβιώσει σήμερα, και για να απελευθερωθεί κάποτε στο μέλλον: Λαϊκή Άμυνα, Εναλλακτική Οικονομία, Ενεργειακή Αυτάρκεια.
 
Αυτά, που σε συνάρτηση με τις πολιτικές ποιότητες που χρειαζόμαστε ώστε να φτάσουμε εκεί μπορεί και να ονομάζονται Οικολογικός Φεμινιστικός Σοσιαλισμός, ή και Κοινοτισμός, Αυτονομία, Ελευθεριακός ΑναρχοΚομμουνισμός - ασχέτως των λέξεων ή της ετικέτας που μπορεί να κολλήσει ο καθείς πάνω τους - αυτά τα στοιχεία είναι εκ των ουκ άνευ για την επιβίωση και απελευθέρωση του Ελληνισμού στην Κύπρο. Συν, το πρόγραμμα Εργασιών της Φιλικής Εταιρείας εδώ:
Εργασίες ~ Άμεσοι και Μεσαίου Βεληνεκούς Στόχοι
 
Οι σκέψεις και ανατροφοδότηση σας θα ήταν πολύτιμη.
 
Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
 
Σημειώσεις
 
[1].
Εκ πρώτης όψεως υπόθεση στη Δίκη για το Μαρί
 
[2].
ΔΙΚΗ ΜΑΡΙ
Μετά από πολλές αντιφάσεις ο Παντελίδης παραδέχθηκε ότι την ευθύνη είχε ο Χριστόφιας
 
[3].
 
[4].
"....Ο υπέρτατος νόμος στην νέα Κύπρο του Αναστασιάδη θα είναι ο Φυλετικός Νόμος που καθορίζει με εθνοφυλετικά κριτήρια την κυρίαρχη φυλή σε κάθε Ζώνη, και το που δικαιούται να κατοικεί, να ψηφίζει και να κατέχει περιουσία ο καθείς. Μόνο έτσι μπορεί να ιδρυθεί και να λειτουργήσει "νόμιμα" ένα Τουρκικό κρατίδιο στα κατεχόμενα":
Η Ρατσιστική Διζωνική και ο Αναστασιάδης
 
[5].
Για δεύτερη φορά «μαύρος» ο Ιούλιος
 
[6].
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011
Το Υπουργείο Άμυνας σκεφτόταν ακόμα και την εκποίηση του φονικού φορτίου
 
[7].
Δίκη Μαρί - Τρεις μάρτυρες κατηγορίας χθες στο Κακουργιοδικείο για τη φονική έκρηξη
 
 
H εναλλακτική ηλεκτρονική διεύθυνση τούτου του άρθρου:
" Ήταν ο αξιωματικός που φέρεται να μιλούσε με τον Πρόεδρο, για τα εκρηκτικά στο Μαρί, αυτός που απαλλάγηκε από τις κατηγορίες"
είναι εδώ:
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
 
 
 

AttachmentSize
markosclintonprocessed1.jpg51.71 KB
proedrikoundatedsourceuknown.jpg74.43 KB
marcos-kyprianou.jpg17.79 KB

Comments

Re: Η Δίκη των Έξι: Τα Θανάσιμα Λάθη του Μάρκου

Προσεγγίζοντας με νηφαλιότητα την απόφαση του δικαστηρίου και μελτώντας τα όσα λέχθηκαν και τα όσα εννοήθηκαν μέσα στην αίθουσα είναι σαφές ότι ενυπάρχουν πολλές θετικές δυνατότητες για κινήσεις στο άμεσο μέλλον.

Η απόφαση είναι ένας κόλαφος για το Γενικό Εισαγγελέα για τον οποίο οι δικαστές άφησαν σαφέστατα να νοηθεί ότι έστησε μια υπόθεση ώστε να αθωωθούν κύριοι υπαίτιοι και ένοχοι όπως ο τέως.

Το δικαστήριο ουσιαστικά έβγαλε ψεύτες τον κύριο μάρτυρα κατηγορίας συνταγματάρχη Γεώργιο Γεωργιάδη και τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του προέδρου Λεωνίδα Παντελίδη.

Ταυτόχρονα υιοθέτησε πλήρως το πόρισμα Πολυβίου και τις ευθύνες του προέδρου που αναφέρονται σε αυτό. Μίλησε ξεκάθαρα για την υπέρβαση εξουσίας του πρώην ο οποίος προχώρησε στην κατάσχεση του φορτίου και την αποθήκευση του χωρίς σύμφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Το δικαστήριο χωρίς να οφείλει αναφέρθηκε ονομαστικά στον πρώην φωτογραφίζοντας τόσο τις ευθύνες του όσο και τις παραλείψεις του Γενικού Εισαγγελέα που τις συγκάλυψαν.

Όλα όσα εμπεριέχονται στην απόφαση ανοίγουν διάπλατα το δόμο για ποινική δίωξη του πρώην προέδρου μέσω της οδού των ιδιωτικών αγωγών,. Η υπέρβαση εξουσιών στην οποία προέβη ο πρώην δεν καλύπτεται από καμία ασυλία.

Ταυτόχρονα το δικαστήριο οριστικά και αμετάκλητα έκλεισε τα στόματα όλων εκείνων των αισχεών παπαγαλακίων της ηγεσίας τοου ΑΚΕΛ επέρριπταν ευθύνες στους νεκρούς.

Η σημερινή απόφαση παρά τις όποιες ελλείψεις της είναι μια τεράστια νίκη για το κίνημα του λαού όπως εκφράστηκε στους δρόμους και αποτελεί μια συνέχεια του πορίσματος Πολυβίου.

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρις ότου όλοι οι ένοχοι βρεθούν πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Newswire

Mon 1 January 2018
Sat 30 September 2017
Sat 23 September 2017

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire