User login

Navigation

Global IMC Network

Κάνναβις και Άλζχαϊμερς: Ποιότητα Ζωής στο Γήρας

Μια σύντομη επισκόπιση της επιστημονικής πραγματικότητας

Τέσσερεις πρόσφατες πανεπιστημιακές έρευνες και μελέτες αφιερώθηκαν ειδικά στο θέμα της σχέσης μεταξύ της ασθένειας Άλζχαϊμερ και Κάνναβης. Όλες έιναι πολύ θετικές για την θεραπευτική αξία της Κάνναβης! Επιπλέον, ουδεμία από τις έρευνες έδειξε οποιοδήποτε κίνδυνο ή αρνητική επίδραση από μια τέτοια θεραπεία.

Τα άρθρα στα οποία παραπέμπουμε πιο κάτω είναι περιλήψεις των ερευνών και των αποτελεσμάτων.

Η μία μελέτη είναι του "κλασσικού" τύπου που συμπεριλαμβάνει πειράματα με ζώα που έχουν την ασθένεια σε διάφορους βαθμούς. Οι μετρήσεις κατέδειξαν ότι τα ζώα αυτά γίνονται εξυπνότερα όταν λαμβάνουν Κάνναβη, ότι η αμνησία που προκαλείται λόγω Άλζχαϊμερς αντιστρέφεται, και ότι η θεραπεία με Κάνναβη αρχίζει ξανά την διαδικασία νευρογένεσης που η ασθένεια διέκοψε:

"A prominent professor of neuroscience, immunology and medical genetics at Ohio State University says in an recent interview that using low doses of marijuana for prolonged periods of time at some point in your life “is probably going to slow the onset or development of dementia, to the point where you’ll most likely die of old age before you get Alzheimer’s.”"
Marijuana Prevents Alzheimer’s Disease, Major Researcher Suspects
http://blog.sfgate.com/smellthetruth/2014/02/04/marijuana-prevents-alzheimers-disease-major-researcher-suspects

Marijuana may help prevent Alzheimer’s, but research hits dead end

Μιά άλλη μελέτη εστιάστηκε στο τι συμβαίνει μέσα στο ανθρώπινο κυτταρο. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι πολύ μικρές δόσεις Κάνναβης δρουν προληπτικά, νευροπροστατευτικά, και εντατικοποιώντας την δράση των μιτοχονδρίων (τα μιτοχόνδρια είναι τα όργανα του κυττάρου που είναι οι κύριοι φορείς του μεταβολισμού):

Marijuana compound may offer treatment for Alzheimer's disease, study suggests
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/08/140827131801.htm

Η μελέτη ασχολήθηκε με το μοριακό επίπεδο, δηλαδή με την βιοχημική δράση της Κάνναβης και την επίδραση της στις χημικές ενώσεις που εμπλέκονται στην παθολογία της ασθένειας. Τα ευρύματα επιβεβαιώνουν ότι η Κάνναβις μειώνει την συγκέντρωση των παθολογικών χημικών ενώσεων που καταστρέφουν τον εγκέφαλο:

Επιβεβαιώνει ευρήματα μιας προηγούμενης μελέτης που ήδη από το 2006 απέδειξε ότι η Κάνναβις αναστέλλει και διακόπτει τελείως την γένεση των παθολογικών χημικών ενώσεων που χαρακτηρίζουν την ασθένεια του Άλζχαϊμερ:

A molecular link between the active component of marijuana and Alzheimer's disease pathology
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17140265

Επιπλέον, μια πρόσφατη έρευνα αφιερώθηκε στην μελέτη μεταθανάτειων δειγμάτων εγκεφάλου ασθενών με Άλζχαϊμερς. Έδειξε κάτι το καταπληκτικό: ότι οι εγκέφαλοι των ασθενών στα πρώιμα στάδια της ασθένειας επενδύουν την ενέργεια τους σε μια επιταχυμένη προσπάθεια αυτοθεραπείας αυξάνοντας τις ενδογενείς Κανναβινοειδείς ουσίες. Οι ενδογενείς Κανναβινοειδείς είναι φυσικές ουσίες που παράγει ο οργανισμός μας που είναι παρόμοιες με αυτές που περιέχει η Κάνναβις:

Type-1 Cannabinoid Receptor Activity During Alzheimer's Disease Progression
Journal Journal of Alzheimer's Disease
"The pattern of modification appears to indicate initial hyperactivity of the endocannabinoid system in brain areas that lack classical histopathological markers at earlier stages of AD, indicating an attempt to compensate for the initial synaptic impairment, which is then surpassed by disease progression."
http://iospress.metapress.com/content/8622072156706328

Η ανακάλυψη των ενδογενών Κανναβινοειδών ουσιών έγινε πριν δεκαετίες. Οδήγησε πολύ σύντομα και στην ανακάλυψη ότι ο εγκέφαλος μας, και όλα τα μέρη του νευρικού μας συστήματος (νωτιαίος μυελός, περιφερεικοί νευρώνες), όλα περιέχουν Κανναβινοειδείς υποδοχές, δηλαδή περιοχές των νεύρων που είναι ειδικά διαμορφωμένες για να προσλαμβάνουν τις Κανναβινοειδείς ουσίες. Και η διέγερση που φέρνουν αυτές οι φυσικές ουσίες στους συγκεκριμένους αυτούς χώρους των νευρικων κυττάρων συνδέεται άμεσα με τις θεραπευτικές και προληπτικές επιδράσεις της Κάνναβης. Εκεί ανάγονται όλες οι νευροπροστατευτικές, αναλγητικές, αντισπασμωδικές, αντιφλεγμονώδεις και προπάντων αυτογνωσιακές ιδιότητες της Κάνναβης. Το σύνολο όλων αυτών των ενδογενών ουσιών και των υποδοχέων που είναι από φύσης εντοιχισμένο μες τους νευρώνες είναι γνωστά στην επιστήμη από την δεκαετία του 1980, και ονομάστηκαν συλλογικά το Ενδογενές Κανναβινοειδές Σύστημα.

Σε αυτό αναφέρθηκε η γιατρός Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου Γρίβα πριν ένα χρόνο περίπου στην θυελλώδη Ημερίδα για την Κάνναβη που διοργανώσαμε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας τον Ιανουάριο του 2014, πυροδοτώντας την ειρωνεία του Άθου Γεωργίου, που ως Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου είναι ο κορυφαίος του χορού όχι μόνον της παραπληροφόρησης αλλά και της άνομης δίωξης των Φίλων και Ασθενών της Κάνναβης στον τόπο μας.

Σηκώθηκε από το ακρωατήριο και απευθυνόμενη προς τον Άθω Γεωργίου ο οποίος με εκβιασμούς και χειραγωγήσεις και με την συνοδία Αστυνομίας είχε ανεβεί στο βήμα να μιλήσει, και του είπε:

"Αλεξάνδρα Γρίβα: «Γιατί η κάνναβη κατηγορείται ότι βλάπτει τον άνθρωπο, τη στιγμή που ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει κανναβινοειδείς ουσίες; Όταν ένας οργανισμός ζητά κάνναβη ή μορφίνη, σημαίνει ότι τη χρειάζεται, όπως χρειάζεται ο διαβητικός την ινσουλίνη. Και με αυτή την έννοια, εγώ ως γιατρός ξέρω ότι από το 1970 που αρχίζει να γίνεται η εκβιομηχάνιση της τροφής κι ενώ η φύση ήδη μας δίνει κανναβινοειδή μέσα από πολλές πηγές (και μια από αυτές είναι τα μαρούλια και διάφορες τροφές που δεν τρώμε πια), αυξάνεται με εκπληκτικό τρόπο στην Ευρώπη η αναζήτηση από τη νεολαία, της κάνναβης.

Έχουν ανάγκη να γεμίσουν το σώμα τους με αναλγητικές ουσίες που δεν έχουν πια μέσω της λήψης προσφερόμενων διατροφικών συνηθειών που έχουν πάψει να υπάρχουν. Με αυτή την έννοια, το να τοποθετείσαι σαν γιατρός ενάντια στη χρήση…».

Άθως Γεωργίου: «Δεν τοποθετήθηκα καν».

Αλεξάνδρα Γρίβα: «Όταν μου λέτε για αντιναρκωτικό αγώνα, τι εννοείτε; Σας θέτω το θέμα στην ιατρική βάση που εσείς επικαλείσθε…».

Άθως Γεωργίου: «Δεν θα δίσταζα να χορηγήσω τα κατάλληλα φάρμακα σε έναν άρρωστό μου, αν κρίνω ότι αυτό πρέπει να κάνω. Δεν θα δίσταζα να χορηγήσω σε ασθενή μου π.χ. μορφίνη, γιατί πονάει».

Αλεξάνδρα Γρίβα: «Γιατί να του χορηγήσετε μορφίνη και να μην του κάνετε ένα ωραίο τσάι από κανναβουριά…και γιατί να μην του δώσετε ωραία σποράκια από κανναβούρι τα οποία εν προκειμένω είναι πλέον ελεύθερα και μπορείτε να τα πάρετε από τα μπακάλικα και να τα προσθέσετε στο φαγητό, δεδομένου ότι έχουν πολλές πρωτεΐνες και αναλγητικές ουσίες και βάσει αυτών παράγονται τα εσωτερικά κανναβινοειδή τα οποία είναι βασικά στις αναλγητικές δραστηριότητες. Εγώ σαν γιατρός έχω παρατηρήσει ότι ένα πράγμα που υφίσταται η νεολαία αυτήν τη στιγμή, είναι η έλλειψη ανοχής του πόνου. Γιατί να μην κατέχει μια θέση στη ζωή μας η κανναβουριά και να φτιάχνουμε το τσάι μας; Γιατί πρέπει να έχουμε τα τεχνητά παράγωγα, μορφίνη ή ηρωίνη κτλ., όταν το ίδιο το φυτό μπορεί να παράγει και να μου δίνει το στοιχείο που χρειάζομαι χωρίς κανένα τοξικό συμβάν;».

Άθως Γεωργίου: «Συνεχίστε τη διάλεξή σας, σας ακούω».

Αλεξάνδρα Γρίβα: «Δεν είναι διάλεξη».

Φωνή από το ακροατήριο: «Η ειρωνεία να λείπει»."

Η καταγραφή και δημοσίευση της στιχομυθίας έγινε από τον αδιάφθορο δημοσιογράφο της Σημερινής Μάριο Δημητρίου, στο άρθρο του με τίτλο:

Άλλη μια… ψυχοδραστική συζήτηση
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/eks-aformis/99145/alli-mia-psyxodrastiki-syzitisi
 
Η ειδική παθολόγος Δρ Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου Γρίβα, είναι και σύζυγος του πανελληνίως γνωστού νευρολόγου ψυχίατρου Κλεάνθη Γρίβα, ο οποίος είναι γνωστός για τους έντιμους και αφοσιωμένους του αγώνες που στοχεύουν στη νομιμοποίηση της Κάνναβης. Η δυναμική δυάδα Αλεξάνδρας-Κλεάνθη ήταν κοντά μας για δύο μέρες μόνον αλλά οι απόηχοι εκείνης της επίσκεψης ακόμα δονούν τον διάλογο περι Κάνναβης στην Κύπρο.

Το Σύστημα Ενδογενών Κανναβινοειδών, λοιπόν, είναι ο λόγος που η Κάνναβις παρουσιάζει αυτή την έντονη θεραπευτική και προληπτική δράση για την ασθένεια Άλζχαϊμερς, καθώς και για πολλές άλλες ασθένειες. Για να το αρθρώσουμε πιο απλά:

η Κάνναβις είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά, ότι συμβάλλει στην ποιότητα ζωής όχι μόνο στιγμιαία, αλλά και διαχρονικά. Η παρουσία της διασφαλίζει ότι το γήρας θα είναι μια φυσική και ευχάριστη περίοδος της ζωής μας, και όχι ένα νέφος άνοιας, αμνησίας και δυσλειτουργίας. Εκεί, στην τελευταία μας διαδρομή πριν τον θάνατο, η Κάνναβις απεδείχθει από την επιστήμη να είναι ικανή και άξια συνοδός μας ώστε να έχουμε ποιότητα ζωής μέχρι και το φυσικό μας τέλος.
 Όλα βέβαια τα πιο πάνω επιβεβαιώνουν πως η ετήσια Γιορτή του Κρασιού που γίνεται στην Κύπρο - κυρίως για τουριστικούς λόγους - θεμελιώθηκε πάνω στο λάθος σύνθημα. "Πίννε κρασίν, να ‘σιεις ζωή", μας λεν. Αλλά η επιστήμη μας προσανατολίζει σαφέστατα σε αρχαιότερες γνώσεις, πιο έγκυρες, και σίγουρα πιο υγιεινές:
"Πίνε χασίσι, για να ‘χεις ζήσην".

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πηγές, Παραπομπές, Αναγνώσματα


Η Ορθή χρήση της Κάνναβης
Μικρό Εγχειρίδιο
http://cyprus.indymedia.org/node/4801

Οι καταβολές του συνθήματος "Πίννε κρασίν, να ‘σιεις ζωή":
"Ανακήρυξαν ένα διαγωνισμό μεταξύ των διάσημων καλλιτεχνών για τη δημιουργία της Αφίσας για τη Γιορτή του Κρασιού, αλλά αυτό που έχει καθιερωθεί ως το σήμα κατατεθέν της Γιορτής είναι ο ‘Βρακάς’, η γιγαντιαία φιγούρα φτιαγμένη από τον Γιώργο Μαυρογένη την πρώτη φορά το 1962. Η φιγούρα παρουσιάζει ένα Κύπριο χωριάτη αμπελοκαλλιεργητή ντυμένο με την παραδοσιακή κυπριακή στολή που στο ένα χέρι πίνει και απολαμβάνει κρασί και στο άλλο κρατά μία ‘κρασοκολόκα’, μια κολοκύθα γεμάτη κρασί. Η λεζάντα που έχει ειπωθεί από τον Νίκο Ρούσσο και που πάντα συνοδεύει τον Βρακά και έχει γίνει από τότε το σύνθημα της Γιορτής είναι: ‘Πίννε κρασίν, να ‘σιεις ζωή’."
http://www.cypruswinemuseum.com/?q=el/%CE%93%CE%99%CE%9F%CE%A1%CE%A4%CE%97%20%CE%A4%CE%9F%CE%A5%20%CE%9A%CE%A1%CE%91%CE%A3%CE%99%CE%9F%CE%A5%20%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D%20%CE%9B%CE%95%CE%9C%CE%95%CE%A3%CE%9F

Ενδογενές Σύστημα Κανναβινοειδών
Νέοι Ορίζοντες στη Θεραπευτική
Γεώργιος Παναγής και Ανδρέας Καστελλάκης
Εργαστήριο Νευροεπιστημών και Συμπεριφοράς, Τμήμα Ψυχολογίας,
Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης
http://www.soc.uoc.gr/psycho/papers%20pdf/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%20%CE%9A%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%20%CE%A6%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-2006.pdf

Κάνναβις και Ψύχωση: η νέα Δαιμονοποίηση του Ιερού Φυτού
http://cyprus.indymedia.org/node/4793

Διαβάστε τα νέα ψέμματα... ΕΔΩ!
http://cyprus.indymedia.org/node/4935

Καρκίνος και Κάνναβις, έμπρακτη βοήθεια για την Άλφα...
...και για όλους τους καρκινοπαθείς
http://cyprus.indymedia.org/node/4880

Κανναβινέλαιο ή Σπορέλαιο της Κάνναβης; Διευκρίνηση για τις δύο του μορφές
http://cyprus.indymedia.org/node/4866

Ιατρική Κάνναβις... ΧΩΡΙΣ ψυχοδραστικές επιδράσεις;
http://cyprus.indymedia.org/node/4863

Από το 1994 (πριν να λειτουργήσει το διαδίκτυο!):
Μερικές Αλήθειες για την Κάνναβη...
http://cyprus-org.net/kannaouri.htm

Η Κάνναβις... το κατ' εξοχήν οικολογικό φυτό
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2010/04/blog-post_24.html

Εκτύπωση του φυλλαδίου γιά διανομή σε φίλους, γνωστούς και αγνώστους:
Σελίς 1
http://cyprusindymedia.org/Kannavis-Oikologikotath-Selis1.pdf
Σελίς 2
http://cyprusindymedia.org/Kannavis-Oikologikotath-Selis2.pdf

Καννάβι σε Κάθε Μανάβη
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2010/03/blog-post_17.html
 

* * *
 

AttachmentSize
vrakas.wine_.festival.yiorti.krasiou-cropped.processed.jpg18.81 KB
alexandra.griva_.panepistimio.lefkosias.18.1.2014.jpg16.06 KB
vrakas.wine_.festival.yiorti.krasiou.jpg22.82 KB

Comments

Newswire

Wed 25 April 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire