User login

Navigation

Global IMC Network

Αποπληξία! Γιατί φιμώνουν τον Μάριο Δημητρίου;


ο- "Χασικλήδες", πόρνες, σκλάβοι των δουλέμπορων, μετανάστες και αγωνιστές της ελευθερίας
ο- Το Παρασκήνιο
ο- Τα Θανάσιμα Λάθη του ΔΙΑ

Κάτι το κοινό ξαφνικά συνένωσε μερικά άτομα από τελείως διάσπαρτες, αντίθετες και αντιφωνούσες καταβολές μες τον χώρο: τι ήταν αυτό που έφερε κοντά τον Μανώλη Καλατζή της Σύνταξης της εφημερίδας Πολίτης, τον Μιχάλη Μιχαήλ της Σύνταξης της εφημερίδας Γνώμη /ΑΚΕΛ, τον ανεξάρτητο δημοσιογράφο Ανδρέα Καουρή, εκδότη της εφημερίδας Αντίλογος, και τον Αντώνη Μακρίδη που είναι Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου;

Όλοι τους δημοσίευσαν γραπτές δηλώσεις συμπαράστασης προς τον αδιάφθορο δημοσιογράφο Μάριο Δημητρίου τον οποίο η εφημερίδα Σημερινή απέλυσε με μια κρύα επιστολή μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια υπηρεσίας του λαού μας μέσα από τις στήλες της.

Η ομόφωνη κραυγή αλληλεγγύης προς τον Μάριο Δημητρίου από τόσο διαφορετικούς πολιτικούς και αντιμαχόμενους χώρους μαρτυρεί τον υψηλό βαθμό σεβασμού που ο Μάριος είχε κερδίσει με την ανθρωπιά του, τη γνησιότητα του, την ειλικρίνεια του - δεν είναι τυχαίο ότι τα ονόματα όλων των αλληλέγγυων πιο πάνω εκπροσωπούν (τώρα ή στο παρελθόν) χώρους με απόψεις και τοποθετήσεις για τις οποίες ο Μάριος είχε κατά καιρούς δημοσιεύσει κριτική, με επιχειρηματολογία και αποκαλύψεις που τους εκθέτουν. Όμως - και αυτό ένδειξη και της δικής τους ανθρωπιάς - η ευγένεια και αξιοπρέπεια του Μάριου συνέχισε να είναι το καθοριστικό στοιχείο: τώρα που απολύθηκε ψυχρά και άδικα από την Σημερινή, οι διαφωνούντες ήλθαν να δηλώσουν και αυτοί την αλληλεγγύη τους. Αυτό τιμά και τους ίδιους βέβαια, αλλά δείχνει πάνω απ' όλα την ασυμβίβαστη αφοσίωση του Μάριου Δημητρίου στην ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια, αρετές για τις οποίες ο Μάριος εκτιμάται και τιμάται από όλους. ΕΚΤΟΣ από την εφημερίδα Σημερινή όπου εργάστηκε σκληρά για τόσα χρόνια!

Μήπως είναι τυχαίο το ότι το τελευταίο άρθρο του Μάριου Δημητρίου στην ηλεκτρονική έκδοση της Σημερινής αφορά τα βάσανα των Φίλων της Κάνναβης διεθνώς; Το άρθρο του αναδημοσιεύτηκε στο όργανο του Κινήματος Νομιμοποίησης με σχόλιο της Σύνταξης, εδώ:

ΠΟΙΟΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΟΙ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ;
https://www.facebook.com/FiloiTisKannabis/posts/843223519146751
 

Τα άρθρα του Μάριου ήταν σχεδόν πάντα αφιερωμένα στους πιο καταπιεσμένους ανθρώπους της κοινωνίας μας. Οι λεγόμενοι "Χασικλήδες", οι πόρνες, οι σκλάβοι των δουλέμπορων, μετανάστες που στοχεύονται με ρατσισμό, και αγωνιστές της ελευθερίας εδώ στην Κύπρο αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, άτομα που αδικούνται με διαδικασίες του κράτους η πράξεις του παρακράτους, όλοι αυτοί οι άνθρωποι και τα κρυφά τους βάσανα προβλήθηκαν μέσα από τις στήλες του Μάριου Δημητρίου. Ουδέποτε φοβήθηκε να πει την αλήθεια, ακόμα και όταν ήξερε πως τα συμφέροντα που έθιγαν οι αποκαλύψεις του ήταν δυνάμεις σκοτεινές και φονικές.

Δεν είναι τυχαίο το ότι με τα άρθρα του καταδίκαζε την κάθε μορφή ρατσισμού, φαλλοκρατίας και ανδρικού σωβινισμού, προωθούσε το σμίξιμο των δύο κοινοτήτων μας - ΤΚυπρίων και ΕΚυπρίων - σε καθεστώς ισότητας και δικαιοσύνης, και το ότι.... απολύθηκε.

Το Παρασκήνιο

Ο Μάριος Δημητρίου είχε λάβει διάφορες προειδοποιήσεις μέσα από τις δεκαετίες ότι ήταν στο στόχαστρο των "μεγάλων δυνάμεων" μες την εφημερίδα. Η Σημερινή ανήκει στο συγκρότημα ΔΙΑΣ που είναι ο μεγαλύτερος όμιλος Τύπου και Μέσων μαζικής επικοινωνίας. Στον ΔΙΑ ανήκουν επίσης το κανάλι Σίγμα, το ράδιο Πρώτο, το ράδιο Σούπερ FM, το περιοδικό Time Out, το περιοδικό με το όνομα Το Περιοδικό, το ράδιο Τοπ FM, το ράδιο Σταρ FM και άλλες πολλές εκδόσεις στον Τύπο και τα Μέσα στοχευμένα σε εξειδικευμένους αναγνώστες και θεατές.

Με άλλα λόγια, η Κεφαλαιϊκή δύναμη που απέλυσε τον Μάριο Δημητρίου είναι μια υπερδύναμη στον τόπο μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι τα έντυπα και θεάματα που ο ΔΙΑΣ παρέχει στο κοινό είναι γεμάτα μ' ένα μεγάλο ποσοστό ανοησίας (αυτό που οι αμερικάνοι ονομάζουν "fluff", δηλ. τούφες από ανούσιο χνούδι "ψυχαγωγίας"), διότι αυτά ΠΟΥΛΟΥΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ, ενώ το περιεχόμενο που έχει ουσία, νόημα, πανανθρώπινες αρχές και υπαρξιακές αξίες κόπτεται και λογοκρίνεται.

Γνωρίζουμε ότι η απόλυση του Μάριου διατάχθηκε προσωπικά από την απόλυτη κορυφή της πυραμίδας εξουσίας μες το συγκρότημα ΔΙΑΣ. Και το ότι η υποστήριξη του Μάριου προς την γνήσια επανένωση ΕΚυπρίων και ΤΚυπρίων, η προώθηση αισθημάτων συμφιλίωσης μεταξύ των κοινοτήτων και ειρήνευσης των φονικών παθών που βιώσαμε να κατατεμαχίζουν την Κύπρο, είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με τους λόγους για τους οποίους στοχεύτηκε και τελικά φιμώθηκε ο Μάριος. Μαζί με αυτά και το ότι η στήλη "Εξ' Αφορμής" του Μάριου Δημητρίου, καθώς και τα εκτενέστερα του ρεπορτάζ είχαν ταυτιστεί στα μάτια των ιδιοκτητών με τους ανεπιθύμητους "Χασικλήδες", τις πόρνες, τους σκλάβους των δουλέμπορων, τους αδικημένους μετανάστες και τους αγωνιστές της ελευθερίας. Οι δημοσιογραφικές σταυροφορίες για την δικαιοσύνη ενοχλούν τα μεγάλα συμφέροντα του μεγάλου Κεφαλαίου. Επίσης, δεν πουλούν διαφημίσεις. Αν πουλούσαν, ίσως και να κρατούσαν ή ανέχονταν τον Μάριο Δημητρίου να γράφει ό,τι θέλει.

Όσοι κατέχουμε μνήμη και γνώση για τους δύο μεγάλους χώρους, Πολιτική, και Δημοσιογραφία /Μέσα /Τύπος, γνωρίζουμε την δυναμική πορεία του ομίλου που σήμερα ονομάζεται ΔΙΑΣ. Το πως έφτασε να στοχεύσει τον Μάριο Δημητρίου με φίμωση είναι θέμα μαθηματικής εξίσωσης: είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης παραγόντων που δεν μπορούσαν να έχουν άλλη έκβαση.

Ο ΔΙΑΣ ξεκίνησε την ύπαρξη του θεμελιωμένος στην πρώτη του οντότητα, την εφημερίδα Σημερινή. Όταν η εφημερίδα ξεκίνησε για πρώτη φορά υπό την ιδιοκτησία και διεύθυνση του Κωστή Χατζηκωστή, θεμελιώθηκε σε ένα χώρο που ήταν πολυπληθής (πολύ σημαντικό για τις πωλήσεις!), πολιτικά κατατεμαχισμένος, φιμωμένος, κατατρεγμένος, δεμένος στο άρμα κομμάτων που δεν τον εξέφραζαν: ήταν τα τσακισμένα και καταδιωγμένα κατάλοιπα της δημοκρατικής πατριωτικής Ενωτικής παράταξης. Κομματικά, ο Γλαύκος Κληρίδης κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να εκμεταλλευτεί αυτόν τον χώρο και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να δέσει μεγάλες του εκτάσεις στο άρμα του ΔΗΣΥ. Εμποριο-δημοσιογραφικά, ο Κώστας Χατζηκωστής κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να εκμεταλλευτεί επιχειρησιακά αυτό τον χώρο, και κατάφερε να κάμει την Σημερινή το εκφραστικό όργανο μεγάλων εκτάσεων αυτού του χώρου.

Με τα πολλά χρόνια οικονομικής εκμετάλλευσης των αισθημάτων αυτού του κομματιού του λαού, η Σημερινή αναδείχτηκε σε μια από τις πιο σημαντικές και ισχυρές εφημερίδες του τόπου. Στον πυρήνα της, εκτός από την ταύτιση με τον άκρατο καπιταλισμό, υπερίσχυσαν ένας ανόητος αντικομμουνισμός (καρικατούρα του τύπου της εποχής Μακάρθυ) • μια ήπια, συχνά ορθή πατριωτική τοποθέτηση που όμως συχνά κυμαίνεται μεταξύ αξιοπρέπειας και ανοησίας • κάπου-κάπου εθνικιστικές εξάρσεις (σπάνιες, αλλά σημαντικές) • και μια προώθηση της "προοδευτικής" ψυχαγωγικής αντίληψης της ζωής υπό την εξουσία της κεφαλαιοκρατίας. Αυτό το στοιχείο, ενόσω εξελισσόταν η εφημερίδα και σιγά-σιγά μεγάλωσε και μετετράπη στην υπερδύναμη ΔΙΑΣ, αυξήθηκε στον ίδιο βαθμό που κυριαρχούσε και στην αρχαία Ρώμη: "άρτος και θεάματα" ουσιαστικά είναι το δόγμα που κυριαρχεί στο μεγαλο-συγκρότημα. Αυτό ενσαρκώνει ο ΔΙΑΣ.

Ο Μάριος Δημητρίου, πατριώτης, ΛΟΚατζής που δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα μέχρι σήμερα να γυμνάζεται, πρόσφυγας από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, άρχισε μέσα από τις στήλες του στη Σημερινή να προβάλλει θέματα διεθνισμού, κοινωνικής δικαιοσύνης, και "ατμόσφαιρες" συμφιλίωσης με τους ΤΚύπριους. Σε μια εποχή (πριν δεκαετίες) που η εφημερίδα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τα αισθήματα της ενωτικής παράταξης, ο ιδιοκτήτης δεν μπορούσε να καταλάβει ή να εκτιμήσει αυτές τις θέσεις. Εκφράστηκε με επίπληξη εναντίον του Μάριου αρκετές φορές. Πριν πολύ καιρό, μάλιστα, τον απέλυσε και μία φορά - πράξη που έδειξε "ποιός είναι ο μάστρος". Για λόγους που δεν γνωρίζουμε (ίσως αναγνώριση της αξίας του από την Σύνταξη; από τους αναγνώστες; δεν γνωρίζουμε), η εφημερίδα πολύ σύντομα επαναπροσέλαβε τον Μάριο Δημητρίου, και τον "ανέχτηκε" να δημοσιεύει τα κείμενα του. Αυτό διήρκεσε για δεκαετίες.

Οι απειλές για απόλυση όμως κρέμονταν πάντα πάνω από το κεφάλι του.

Όταν έφτασε η εποχή του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Αννάν (2004), για λόγους που αφορούν τον συνδυασμό των πατριωτικών αρχών με τις επιχειρήσεις κερδοσκοπίας, η Σημερινή έγινε φορέας και εκφραστής των αισθημάτων της Παράταξης του ΟΧΙ. Ο Μάριος, επειδή ήδη προωθούσε την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων, θεωρήθηκε από τους ιδιοκτήτες ως "μαύρο πρόβατο" και ανανεώθηκε το κλίμα αποξένωσης του μες την εφημερίδα. Πολλοί έντιμοι άνθρωποι μέσα σε εκείνη την περίοδο - είτε λόγω της σύγχυσης των ημερών, είτε λόγω της προπαγάνδας "επανένωσης" - έδωσαν ηθική υποστήριξη στο πνεύμα του σχεδίου Ανάν. Μαζί τους και ο Μάριος Δημητρίου. Σίγουρα όχι στις ρατσιστικές και διχοτομικές δομές του σχεδίου, αλλά στο πνεύμα επαναπροσέγγισης των κοινοτήτων που (ψεύτικα) υποσχόταν το σχέδιο, και στο πνεύμα της ειρήνευσης και συμφιλίωσης που (ψεύτικα) προωθούσαν οι πάτρονες του. Όταν ένας πατριώτης, διεθνιστής, αντι-ρατσιστής, κοινωνικός αγωνιστής δημοσιογράφος όπως τον Μάριο δημοσιεύει κείμενα με περιεχόμενο που προωθεί αυτά τα πράγματα, είναι πολύ εύκολο να στοχευτεί από τις ανεγκέφαλες εξουσίες. Έτσι, μέσα από το κλίμα της μεγάλης κοινωνικής αντιπαράθεσης που βιώσαμε με το δημοψήφισμα και τον απόηχο του, ο Μάριος Δημητρίου ξαναστοχεύτηκε από την ιδιοκτησία της εφημερίδας ως ανεπιθύμητος. Μες την δεκαετία που πέρασε από τότε έλαβε έμμεσα διάφορες απειλές ότι "ήλθε η ώρα του". Αυτές οι απειλές δεν μαλάκωσαν με το που αυτός κλιμάκωσε την υπεράσπιση για τα δίκαια που κατέχουν οι πιο καταπιεσμένοι ανάμεσα μας, οι "Χασικλήδες", οι πόρνες, οι σκλάβοι των δουλέμπορων, οι μετανάστες που στοχεύονται με ρατσισμό, οι Κούρδοι, Σύριοι και Κύπριοι αγωνιστές της ελευθερίας. 

Ίσως η πιο πρόσφατη απειλή για απόλυση που είχε λάβει ο Μάριος (αλλά δεν γνωρίζουμε σίγουρα) ήταν έντεχνα καμουφλαρισμένη ως "λόγω της κρίσης". Πριν δυο τρία χρόνια ενημερώθηκε πως θα μπει στον κατάλογο "μερικής απασχόλησης" με πιθανότητα οριστικής απόλυσης "διότι κινδυνεύει να κλείσει η εφημερίδα και να γίνει εβδομαδιαία". Το σχέδιο απόλυσης ή και μερικής απόλυσης ή κλεισίματος της Σημερινής δεν υλοποιήθηκε (ακόμα μια τρανταχτή απόδειξη της "επανεκκίνησης της Οικονομίας", χειροκροτήματα παρακαλώ), και η ιδιοκτησία συνέχισε να τον ανέχεται.

Μέχρι σήμερα.

Απλά, αλλά και Θανάσιμα Λάθη του ΔΙΑ

Το συγκρότημα ΔΙΑΣ μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά μικρά και μεγάλα, αλλά για μας, εκτός από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, σημασία έχουν τα εξής.

► Η κλοπή
Προς το τέλος της δεκαετίας ενενήντα, απεδείχθει ότι Το Περιοδικό είχε κατακλέψει μια δημοσίευση μας από το εξωτερικό. Ήταν σκέτη εκμετάλλευση - δηλαδή κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας για σκοπούς κέρδους. Κινήσαμε αγωγή με την βοήθεια της τότε δικηγόρου (μετέπειτα δικαστού)  Όλγας Λοΐζου, και το δικαστήριο έκρινε τον ΔΙΑ ένοχο. Επεδίκασε αποζημιώσεις εκατοντάδων λιρών προς την οργάνωση μας. Το χειρότερο δεν είναι η ζημιά, είναι η ηθική εικόνα που προβάλλει ο ΔΙΑΣ. Ήταν ήδη τότε το μεγαλύτερο συγκρότημα Μέσων και Τύπου στην Κύπρο. Δεν είναι ντροπή να βάζει υπαλλήλους να κλέβουν υλικό από άλλους για να βγάζει κέρδη;

► Ο πράκτορας
Εν συντομία: το έτος 2004 εν μέσω του αναβρασμού για το σχέδιο Αννάν η οργάνωση μας απεκάλυψε ότι ο πράκτορας της CIA Alexander Ernyey δρούσε υπό την κάλυψη του εδώ γραφείου των Ηνωμένων Εθνών προωθώντας "αντικειμενικές" ενημερώσεις του λαού μας για το σχέδιο Αννάν. Σε άρθρο μας τεκμηριώσαμε την ταυτότητα και την δράση του εν λόγω πράκτορος. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω της εδώ Πρεσβείας του Θανάτου, διέταξε την κυπριακή Αστυνομία να προβεί σε διώξεις του γράφοντος, Πέτρου Ευδόκα. Έγινε μεγάλο μπάχαλο που έφτασε τελικά στις εφημερίδες, το ράδιο και τηλεόραση, τους Υπουργούς, τον Αρχηγό Αστυνομίας και την Βουλή. Η εφημερίδα Σημερινή, τότε, πρωτοστάτησε στις αποκαλύψεις αυτής της συνομωσίας και παράνομης δράσης του παρακράτους. Η γενική κατακραυγή για το θέμα ανάγκασε τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης να παραδεχτεί τα γεγονότα και να διατάξει παύση της παράνομης δίωξης.

Παρασυρμένοι λοιπόν από αυτό που φάνηκε ως έντιμη στάση της Σημερινής στο θέμα, πιστέψαμε (λανθασμένα) πως είχε πράγματι αφοσίωση στην αποκάλυψη πρακτόρων του Ιμπεριαλισμού και στην ματαίωση των σχεδίων τους. Το 2006 επικοινωνήσαμε με ένα από τους κορυφαίους της Σύνταξης και προσφέραμε πληροφορίες και τεκμήρια για ακόμα ένα πράκτορα που ετοιμαζόταν να έλθει στην Κύπρο για "διαφωτιστικούς" σκοπούς, καθώς και τα ονόματα των εν Κύπρω θυμάτων του, άτομα με τα οποία είχε συνδεθεί προωθώντας τον εαυτό του μέσω μιας "συμβουλευτικής" ιδιότητας. Πιστέψαμε πως αν προσφέραμε αποκλειστικά αυτές τις πληροφορίες στην Σημερινή, η εφημερίδα θα είχε και επιπλέον κίνητρο να τις δημοσιεύσει. Ο συγκεκριμένος Συντάκτης μας απάντησε γραπτώς: "για να δούμε. Θά 'βρουμε τρόπο να αποκαλύψουμε και αυτόν τον κατάσκοπο, μην έχετε έγνοια".

Αν ακούσατε εσείς για τον κατάσκοπο, ακούσαμε και εμείς... ΤΙΠΟΤΑ δεν δημοσίευσε η εφημερίδα, ενώ κατείχε τα αδιάσειστα στοιχεία που δώσαμε στον Συντάκτη.

► Ο φόνος του Άντη Χατζηκωστή
Σχεδόν αμέσως μόλις φονεύθηκε ο Άντης Χατζηκωστής που ήταν διευθύνων σύμβουλος του ΔΙΑ, σύσσωμη η πολιτική κοινότητα, αντιλαμβανόμενη ότι αυτό είχε απόλυτη σύνδεση με την Παράταξη του ΟΧΙ και την πιθανότητα κλιμάκωσης εχθροπραξιών που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να οδηγήσουν ξανά τον τόπο σε ένοπλη διχόνοια, πολύ ορθά έσπευσε με δηλώσεις και πράξεις να εκφράσει αλληλεγγύη στην οικογένεια Χατζηκωστή για την απώλεια του τέκνου της, και να αφοπλίσει οποιεσδήποτε τάσεις για επαύξηση της έντασης ανάμεσα στον λαό μας.

Οι έρευνες της Αστυνομίας και η μετέπειτα δίκη που ακολούθησαν, μετέτρεψαν το έγκλημα σε μια παρωδία κοινού ποινικού δικαίου, και σε μια κατάφορη παραβίαση της κοινής λογικής. Προωθήθηκε η πιο τρελλή και απίστευτη θεωρία ότι τάχα ο θηλυκός "ιθύνων νους" του φόνου, έβαλε να σκοτώσουν τον Άντη Χατζηκωστή γιατί ήθελε να του πάρει τις μετοχές του! Όσον ηλίθιος ήταν αυτός που γέννησε την θεωρία, τόσον ηλίθιοι είναι και αυτοί που την πίστεψαν. Μαζί με αυτή την θεωρία, προωθήθηκε και δεύτερη θεωρία (που τάχα επιβεβαίωνε την πρώτη), ότι η ηθική αυτουργός του φόνου ήταν μεθυσμένη με την επιτυχία της αυτοπροβολής και την δημοσιότητα και φθονούσε τον Άντη Χατζηκωστή για την δύναμη που είχε να ανεβάζει και κατεβάζει άτομα από την τηλεόραση.

Με την βοήθεια της Εισαγγελίας, η Αστυνομία - και μάλιστα ο κλάδος της που είναι γνωστός για τις ραδιουργίες του και τις ιδιαίτερες του σχέσεις με τον υπόκοσμο και το παρακράτος - κατάφερε να περάσει αυτή την τρελλή θεωρία με την βοήθεια και μαρτυρία μιας σειράς γνωστών φονιάδων και βομβιστών που παρέλασαν από τα εδώλια και τις κάμερες με "αποδείξεις" για αυτούς τους ισχυρισμούς. Οι μάρτυρες ήταν τελείως αναξιόπιστοι, τα τεκμήρια όλα μόνο περιστασιακά. Οι μαρτυρίες όμως, παρ' όλον που περιέγραφαν μόνο αποσπασματικά κάποιες φάσεις της προετοιμασίας για το έγκλημα, και παρ' όλον που ΤΙΠΟΤΑ από τα ουσιώδη δεν απέδειξαν, παρουσιάστηκαν στην κοινωνία και στο δικαστήριο με μεγάλη θεατρική και θεαματική μαεστρία συνοδευόμενη από απίστευτες σοφιστείες και αστήρικτους ισχυρισμούς. Το δικαστήριο συμφώνησε με τους θεατρίνους, η θεωρία τους επιβλήθηκε ως η "αλήθεια", και φυλακίστηκαν αυτοί που στόχευσε ο θαυμαστός συνδυασμός κράτους και υποκόσμου.

Το πιο καταπληκτικό από όλα είναι το ότι η οικογένεια Χατζηκωστή, έστω και ούσα στην κορυφή της πυραμίδας ΔΙΑΣ και με τρομερά μεγάλη κεφαλαιϊκή και κοινωνική δύναμη στα χέρια της, δέχτηκε όλες αυτές τις εγκληματικά ανόητες θεωρίες ως την "λύση του αινίγματος" του απάνθρωπου φόνου του παιδιού τους. Και σιώπησαν. Ούτε λέξη αντίρρησης ή αμφισβήτησης της επίσημης ιστορίας. Πως είναι δυνατόν αυτό; 

Μήπως αποσιωπήθηκαν δια της βίας ή με απειλές βίας; Η πράγματι πίστεψαν αυτή την εγκληματικά παραπλανητική θεωρία για τον φόνο του Άντη Χατζηκωστή; Αν την πίστεψαν, τότε αυτό συνάδει και με τις δογματικές αγκυλώσεις με τις οποίες ταυτίστηκε ο πυρήνας και κορυφή του ΔΙΑ, μέσα από αυτά που ήδη διακρίναμε: ταυτίστηκε με την εξουσία ενός άκρατου καπιταλισμού "ευμάρειας" και με τα θεσμικά (έννομα και άνομα) όργανα του, ένα στείρο και γελοίο αντικομμουνισμό, μια εκμετάλλευση του πατριωτικού αισθήματος για να πωλούνται διαφημίσεις.

Αν πράγματι ταυτίστηκαν βαθιά με όλα αυτά, δεν είναι δύσκολο να δούμε το πως έγινε και πίστεψε τα παραμύθια του κράτους, υποκόσμου και παρακράτους που συσκότισαν τον σκοτωμό του Άντη. Αν δεν τα πίστευε η οικογένεια, θα κουνούσε γη και ουρανό για να βρεθούν οι αληθινοί φονιάδες, τα αληθινά συμφέροντα πίσω από τον φόνο, και δεν θα ικανοποιείτο με την (έστω πολύπλοκη) θεατρική παράσταση την οποία ανέβασαν οι δυνάμεις συγκάλυψης του εγκλήματος. Και αν πράγματι ταυτίστηκαν με αυτές τις δυνάμεις και πιστεύουν ό,τι αυτές τους σερβίρουν, αυτός είναι και ο ίδιος λόγος που απολύθηκε ο Μάριος Δημητρίου. Οι ίδιες ταυτίσεις. Οι ίδιες δογματικές αγκυλώσεις και εθελοτυφλία. Αν η κορυφή της πυραμίδας δεν τα πίστευε, θα κουνούσε γη και ουρανό για να παραμείνει ο Μάριος στην θέση του... ίσως και να λάβει προαγωγή.

► Η νίκη του Νίκου Αναστασιάδη στις Προεδρικές του 2013
Αυτό όμως που είχε και τις πιο φονικές επιπτώσεις - πιο φονικές και από την αποδοχή της συγκάλυψης των αληθινών φονιάδων του Άντη Χατζηκωστή - είναι οι ευθύνες της εφημερίδας Σημερινής για την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στο ανώτατο αξίωμα.

Η εφημερίδα ΓΝΩΡΙΖΕ ήδη από πολύ καιρό - και μάλιστα ασκούσε έντονη κριτική για αυτό - την ταύτιση του Αναστασιάδη με την ρατσιστική Διζωνική. Επίσης, γνώριζε την ταύτιση του με το ΝΑΤΟ, και την "φιλελευθεροποίηση της αγοράς" (που είναι ο κατ' ευφημισμόν όρος που περιγράφει την αρπαγή δημόσιων πόρων από ιδιώτες • την καταρράκωση των στοιχείων κοινωνικής ευημερίας {προστασίας των οικονομικά αδυνάμων} • την επιβολή της Τρόϊκας • την τοποθέτηση των κερδοσκοπικών επιχειρήσεων πάνω από τις ανθρώπινες ανάγκες).

Όταν όμως προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου φάνηκε σχεδόν σίγουρο πως η Παράταξη του ΟΧΙ με υποψήφιο τον Γ. Λιλλήκα θα κέρδιζε τις εκλογές, η Σημερινή έκαμε μια απαράδεκτη, ξαφνική και αδικαιολόγητη μεταβολή. Ενώ μέχρι τότε λειτουργούσε σαν η ναυαρχίδα της Παράταξης του ΟΧΙ, ξαφνικά η Σημερινή άρχισε τις πιο περίεργες βολές ενάντια στον υποψήφιο της Παράταξης.

Εκείνοι που ήταν Συντάκτες τον Χειμώνα του 2012/13 έχουν πολύ βαριά προσωπική ευθύνη για το ότι σήμερα έχουμε ως πρόεδρο τον Ν. Αναστασιάδη. Έδωσαν προβολή στον "αντιστασιακό" αρχιεπίσκοπο κο Χρυσόστομο, ο οποίος σε συμπαιγνία με δυο τρείς άλλους "κορυφαίους" της Παράταξης του ΟΧΙ (Γιάννος Χαραλαμπίδης, Φανούλα Αργυρού και Σάββας Ιακωβίδης) συνειδητά τορπίλισαν την υποψηφιότητα του υποψηφίου της Παράταξης - με το γνωστό αποτέλεσμα. Ο Ν. Αναστασιάδης εξελέγει Πρόεδρος "παρά τρίχα", δηλ. με διαφορά μερικές μόνο χιλιάδες ψήφων, που σίγουρα θα ήταν διαφορετικοί αν η Σημερινή δεν αντίστρεφε ξαφνικά και αδικαιολόγητα την πορεία της τους τελευταίους μήνες. Αυτοί οι τέσσερεις έχουν ένα μέρος της ευθύνης για την εκλογική αποτυχία του Γ. Λιλλήκα, αλλά πιο μεγάλη ευθύνη έχουν οι Συντάκτες που τους προώθησαν. Υπάρχουν ευθύνες και στην πλευρά της εκστρατείας του Λιλλήκα (λάθη και ηλιθιότητες που εκθέσαμε δημοσίως στο παρελθόν),  αλλά η στάση της Σύνταξης που αναφέρεται εδώ (δηλ. το να προωθήσει άκριτα αυτούς τους τέσσερεις) ήταν ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ. Και σήμερα η Κύπρος κρέμεται από μια λεπτή κλωστή στα χέρια του Προέδρου ενώ αυτός ακροβατεί χορεύοντας με την κατοχική Τουρκία και τις δυνάμεις της Τρόϊκας, έχοντας συμπληρώσει την καταστροφή της οικονομίας που άρχισε ο Πρόεδρος Καταστρόφιας και έχοντας προδώσει κάθε προεκλογική του υπόσχεση.

Πιο συγκεκριμένα, η στάση του Γ. Χαραλαμπίδη και του Σ. Ιακωβίδη εξηγείται κάπως από τα ιδεολογικά τους κίνητρα (απώτατος βαθμός σαχλού και θλιβερού αντικομμουνισμού • αληθινά "πίστευαν" πως ο Λιλλήκας θα εισαγάγει τάχα ένα αντεθνικό κομμουνισμό στην Κύπρο). Η δε στάση του "ορθόδοξου" αρχιεπισκόπου και της Φ. Αργυρού ήταν ακόμα χειρότερη: καθαρός καιροσκοπισμός σε μείγμα με βαθιά ανοησία. Πάνω απ' όλα όμως οι ευθύνες για αυτό το καταστροφικό πλήγμα που υπέστει ο ελληνισμός της Κύπρου, η εκλογή του Αναστασιάδη στο Προεδρικό, βαραίνουν την Σύνταξη της Σημερινής.

Και ας μην μας πουν ότι οι Συντάκτες τα έκαμαν τη αγνοία του ιδιοκτήτη, ή και κόντρα στις διαταγές του! Από την κορυφή της πυραμίδας του ΔΙΑ απορρέουν όλα αυτά, οι δε κατέχοντας δέκα ή και ένα γραμμάριο εξουσίας μες το εταιρικό σχήμα μπορεί να έχουν κάποια άποψη, αλλά μια τόσο μεγάλη απόφαση επαναστροφής και προδοσίας εις βάρος της Παράταξης του ΟΧΙ δεν υλοποιείται χωρίς ανοχή ή διαταγές από την κορυφή. Και δεν ακούσαμε να παραιτήθηκε κανένας από αυτούς τους Συντάκτες σε διαμαρτυρία!

* * *

Οι ανωμαλίες που παρατίθενται πιο πάνω χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον εσωτερικό κόσμο και την εξωτερική συμπεριφορά του συγκροτήματος ΔΙΑΣ και των κύριων προσώπων με διοικητικές και ιδιοκτησιακές ευθύνες μες την εταιρεία.

Το καταπληκτικό δεν είναι το ότι τώρα αποσιώπησαν και φίμωσαν τον αδιάφθορο δημοσιογράφο Μάριο Δημητρίου, αλλά το ότι τον ανέχτηκαν εκεί για τόσο πολύ καιρό. Ασχέτως αυτού, και επειδή η ελπίδα πάντα φωτίζει έστω και τις πιο σκοτεινές ιστορίες, ελπίζω η εφημερίδα να αναθεωρήσει την απόφαση της και να επαναπροσλάβει τον απολυθέντα αγωνιστή της αλήθειας - ακόμα καλύτερα, να τον προσλάβει σε μια πιο ψηλή θέση και με καλύτερο μισθό (ας κάμει περικοπές από τις τούφες σαχλαμάρας που δημοσιεύει σωρηδόν, θα 'βρει τα λεφτά!). Ή αν μη τι άλλο, να του παραχωρήσει  μια μεγάλη σύνταξη αποκοπής ("εφ' άπαξ") και αποζημίωση για την αθέμιτη απόλυση του.

Αναμένω με αγωνία τις επόμενα κείμενα του Μάριου, από οποιοδήποτε βήμα και αν δημοσιευτούν!

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Καταργείται η θέση συντάκτη που κατέχεις», απολύεσαι…
του Αντώνη Μακρίδη, Προέδρου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου
http://ikypros.com/?p=196000

Cyprus IMCista Investigated by United States Intelligence Services
https://www.indymedia.org/en/2004/07/111480.shtml

Spies, Murderers, and Creeps
Management of the "free dialogue" on the Annan plan
http://cyprusindymedia.org/spies-murderers-and-creeps.html

A Statement by the Minister of Justice and Public Order
http://www.cyprusindymedia.org/Minister-of-Justice.html
 
Update on our Political/ Legal situations
https://web.archive.org/web/20140807053431/http://lists.indymedia.org/pipermail/imc-eastern-mediterranean/2005-September/0903-aj.html

Original page, now defunct:
http://lists.indymedia.org/pipermail/imc-eastern-mediterranean/2005-September/0903-aj.html
 
Δεν έχουμε αρκετούς πράκτορες του Ιμπεριαλισμού στην Κύπρο!
Ποιά είναι η κυρία Λίζα;
http://cyprus.indymedia.org/node/4907

* * *
 

AttachmentSize
marios.demetriou.500x495.jpg164.99 KB
marios.demetriou.500x495.jpg164.99 KB
marios.demetriou.jewish.museum.berlin.jpg95.78 KB
marios.demetriou.jewish.museum.berlin.jpg95.78 KB

Comments

Ο Δαίμων του Διαδικτύου... και η τελευταία φράση του κειμένου

Τον παλιό καιρό ρίχναμε τα τυπογραφικά λάθη στον "δαίμονα του τυπογραφείου". Εκσυγχρονιστήκαμε όμως: τώρα ξέρουμε πως για τα λάθη φταίει ένας άλλος δαίμων, ένας ηλεκτρονικο-φωτονιακός δαίμων που εδράζεται μες τις σκοτεινές γωνιές των υπολογιστών και του Διαδικτύου:

Η τελευταία φράση του κειμένου έπρεπε να ήταν "Αναμένω με αγωνία τα επόμενα κείμενα του Μάριου..." και όχι "Αναμένω με αγωνία τις επόμενα κείμενα του Μάριου..." - "τα", και όχι "τις".
Αχ...
Πέτρος
__________

Newswire

Fri 23 February 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire