User login

Navigation

Global IMC Network

Πολιτική Ανάλυση Αίματος

► "Στην Κύπρο, η διασάλευση των θεμελιωδών σχέσεων κρατικής κυριαρχίας στις οποίες στηρίχτηκε η ειρήνη μετά το 1974, θα οδηγήσει σχεδόν αναπόφευκτα σε αιματηρές συγκρούσεις" - Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος
► Μια ανατομία του επερχόμενου χείμαρρου από αίματα
► Η προετοιμασία για τη σύγκρουση, επιβίωση και απελευθέρωση.

Μες την περίοδο των πέτρινων χρόνων της διακυβέρνησης ΑΚΕΛ-Παπαδόπουλου-Χριστόφια βρεθήκαμε πολλές φορές σε συναντήσεις όπου παρουσιάζοντας τις πολιτικές αναλύσεις της Φιλικής Εταιρείας και άλλων σχηματισμών της Παράταξης του ΟΧΙ ζωγραφίσαμε το πιο άσχημο από τα σενάρια όπου είναι σίγουρο πλέον πως θα καταλήξει η ρατσιστική Διζωνική "λύση": πολύπλευρος και γενικευμένος πόλεμος. Ο πόλεμος είναι και η πιο κερδοφόρα "αξιοποίηση" του κυπριακού για το διεθνές κεφάλαιο. Για αυτό και η "λύση" που θα οδηγήσει σε σίγουρο πόλεμο είναι εκείνη που προωθούν τόσο επίμονα οι Ιμπεριαλιστές.

Και δεν μιλούσαμε για απλό πόλεμο. Είχαμε διευκρινίσει πως ο επερχόμενος πόλεμος θα έχει ταυτόχρονα όλα τα στοιχεία που κανένας μας δεν θέλει ποτέ να ξαναβάλει στο μυαλό του - πόσο μάλλον δε να τα βιώσει: προβλέπουμε ένοπλο και βιαιότατο, ανελέητο εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των "ελληνόγλωσσων" υποστηρικτών της ρατσιστικής Διζωνικής και των ελληνοκυπρίων της Παράταξης του ΟΧΙ • ταυτόχρονα, ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της ψευδο-αριστεράς και της ψευδο-δεξιάς • σύγκρουση μεταξύ του κατοχικού Τουρκικού στρατού και όσων μονάδων ή κατάλοιπων της Εθνοφρουράς και εφέδρων δεν παραδώσουν τα όπλα, και μαζί τους μονάδων του μελλοντικού Λαϊκού Στρατού • ένοπλη σύγκρουση μεταξύ ΤΚυπρίων και ΕΚυπρίων, μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών, μεταξύ τουρκόγλωσσων και ελληνόγλωσσων • ένοπλη σύγκρουση μεταξύ αντιστασιακών ΤΚυπρίων, Κούρδων, Αλεβιτών και γνήσιων αριστερών από τη μια, και του κατοχικού καθεστώτος και φασιστικού παρακράτους από την άλλη (συμπεριλαμβανομένων των Γκρίζων Λύκων, κατάλοιπων της ΤΜΤ, κοκ.). Επιπλέον, ξεχωριστός ένοπλος παράγοντας με δικές του βλέψεις θα είναι το Ισλαμικό Κράτος (ή όποια θα είναι η  νέα μορφή και ονομασία του τότε) που ήδη κατέχει υποδομές στην κατεχόμενη Κύπρο, και παράλληλα ξεχωριστοί παράγοντες θα είναι ο αγγλικός στρατός που κατέχει τη νότια Κύπρο, συν οι γαλλικές, γερμανικές, καναδικές και αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν εδώ. Μες την σούπα θα εμπλακεί και η ΕΛΔΥΚ (αν δεν την έχουν αφοπλίσει ως τότε), συν πιθανώς ισραηλιτικές δυνάμεις.

Μιλούμε για ένοπλη σύγκρουση όπου όλες ανεξαιρέτως οι κοινωνικές εκκρεμότητες θα τεθούν επί του πεδίου της μάχης: ταξικές, πολιτιστικές, εθνικές, θρησκευτικές, γλωσσικές παρατάξεις θέλουν-δεν-θέλουν θα συγκρουστούν εφ' όλης της ύλης. Και γνωρίζοντας ότι η απαγόρευση και η εκμετάλλευση του σεξουαλικού ερωτισμού και της ηδονής είναι εντοιχισμένες μέσα σε όλες τις αυταρχικές παρατάξεις, γνωρίζουμε πως αυτός ο πόλεμος θα πάρει πολύ προσωπική μορφή: κάθε άνθρωπος ή κοινότητα που παρουσιάζει στοιχεία σεξουαλικής "απόκλισης" θα είναι στόχος.

Δεδομένου ότι ουδέποτε έγινε οποιαδήποτε ουσιαστική συμφιλίωση των παθών του εμφυλίου πολέμου που βιώσαμε το 1972-74, όσες ψυχικές και πολιτικές εκκρεμότητες έμειναν άλυτες από τότε θα τροφοδοτήσουν και τις προσεχείς εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ ΕΚυπρίων, ελληνόγλωσσων, εθνικά κυπραίων και ρατσιστών ανθελλήνων. Είναι πολύ πιθανόν η προηγούμενη πρόταση να αποτελεί και υποτίμηση αυτού του παράγοντα: στο βαθμό που οι εκκρεμότητες από το 72/74 κυριαρχούν στον ψυχισμό πολλών ακόμα, μπορεί και να αποτελέσουν το κύριο καύσιμο της επερχόμενης σύγκρουσης.
 
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δούμε τις συγκρούσεις που περιγράφονται πιο πάνω. Στον "μεγάλο χάρτη" όμως ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από σύγκρουση μεταξύ του Ιμπεριαλισμού και του απελευθερωτικού Κινήματος, με τοπικές αποχρώσεις και με δικτυωμένα - δηλωμένα και αδήλωτα - συμφέροντα.

Οι λόγοι για το ότι αυτή η γενικευμένη ένοπλη σύγκρουση είναι αναπόφευκτη είναι πολλοί, αλλά ανάγονται κυρίως σε δύο:

α. Μόνο δια της βίας των όπλων μπορεί να επιβληθεί η ρατσιστική Διζωνική.
β. Ο τεράστιος βαθμός αδικίας που εμπερικλείει αυτή η "τελική λύση", αρχίζοντας από το ότι στην κορυφή της πυραμίδας μες το νέο καθεστώς θα ισχύουν απόλυτα και αμετάκλητα οι Φυλετικοί Νόμοι, μέχρι και τον πάτο της κοινωνίας - κυριολεκτικά - όπου μεγάλο μέρος των προσφύγων δεν θα επιτραπεί να επιστρέψουν στις εστίες των ενώ όσοι επιστρέψουν θα έχουν περιορισμένα ανθρώπινα, νομικά και συνταγματικά δικαιώματα... όλα, όλα ανεξαιρέτως είναι συνταγή για διαχρονικό πόλεμο.

Πόσο θα αντέξει ένα καθεστώς που σε μια τόσο μικρή χώρα θα έχει 3 Κυβερνήσεις, 4 Βουλές, 3 Αστυνομίες, 3 δημόσιες υπηρεσίες, διπλούς ημικρατικούς οργανισμούς, διαρχία αξιωματούχων, πλήρη κατάργηση της αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων, και εισαγωγή αναρίθμητων VETO στη λειτουργία κάθε εξουσίας του κεντρικού κράτους, KAI σύνορο μεταξύ των δύο κρατιδίων, ΚΑΙ το ότι όλα τα αξιώματα και πολιτικά δικαιώματα θα κατανέμονται με βάση εθνοφυλετικά κριτήρια; Με την πρώτη σπίθα αυτή η μπαρουταποθήκη θα εκραγεί. (Και έχουμε πικράν πείραν από εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών στην Κύπρο...)

Πολύ λίγοι μας έλαβαν υπ' όψην. Τα πέτρινα χρόνια κύλησαν. Μπήκαμε τώρα στα χρόνια του πολιτικού βόθρου, με την διακυβέρνηση ΔΗΣΑΚΕΛ-Αναστασιάδη. Οι εξελίξεις στο κυπριακό μας έφεραν ακόμα πιο κοντά στην υλοποίηση της ρατσιστικής Διζωνικής.

Υπάρχουν κι άλλα άτομα-κλειδιά τώρα που άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως αυτά που λέγαμε ήδη από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας για τον επερχόμενο πόλεμο είναι... όχι μόνο μες το πεδίο των πιθανοτήτων, αλλά ίσως και μες το πεδίο του σίγουρου. Του αναπόφευκτου.

Δύο περίεργα σημειώματα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην εφημερίδα Πολίτης - που για πάρα πολλά χρόνια τώρα λειτουργεί ως η ναυαρχίδα της παράταξης ρατσιστών Διζωνιστών - όχι μόνο κεντρίζουν την περιέργεια, αλλά προσβάλλουν και την αίσθηση πολιτικής ηθικής.

Το πρώτο, που δημοσιεύτηκε με ένα κάπως προσποιητά "μυστηριακό" ύφος, έχει την απόχρωση και μυρωδιά που γνωρίζουν όλοι οι συντάκτες: είναι μήνυμα από την σύνταξη προς κάποιους ακατανόμαστους αποδέκτες, που λέει "γνωρίζουμε, και θέλουμε να γνωρίζετε ότι γνωρίζουμε". Εφημερίδα Πολίτης, 7 Δεκεμβρίου, 2016:

Το δεύτερο σημείωμα έχει πιο ειλικρινή χαρακτήρα: εκεί φανερώνονται οι ανησυχίες που η σύνταξη της εφημερίδας δεν θέλει να παραδεχθεί ότι την διακατέχουν, οπότε τις αποκρύπτει παραλλάσσοντας τες ως τάχα "σατυρικόν κυπριώτικο τσιαττιστό". Εφημερίδα Πολίτης, 7 Δεκεμβρίου, 2016:

Σίγουρα θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για την υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα της σύνταξης ή των ηγετών της παράταξης που εκπροσωπεί. Σε απλά κυπριακά όμως, και χωρίς πολλές φιλοσοφίες, καταλήγουμε στο αναπάντητο ερώτημα "Ήντα 'ν που θέλεις κύριε; Γιατί συνεχίζεις να το προωθείς αφού πλέον είδες και γνωρίζεις αδιαμφισβήτητα το που θα καταλήξει;"

Ας κρατήσουμε όμως το ότι οι επερχόμενες σφαγές έχουν προβλεφθεί και από μέλη της Παράταξης του ΟΧΙ, και από μέλη της παράταξης ρατσιστών Διζωνιστών. Αυτές οι προβλέψεις μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί αρκετά σοβαρά από την παράταξη ρατσιστών Διζωνιστών ώστε να δράσουν ως ανασταλτικοί παράγοντες στις εξελίξεις που αυτοί προωθούν. Ούτε και έχουν ληφθεί αρκετά σοβαρά από την Παράταξη του ΟΧΙ: όταν αντιμετωπίζεις σχεδόν σίγουρα μια ένοπλη γενική σύρραξη που θα πνίξει τον λαό σου σε ποταμούς αίματος, δεν πρέπει να προετοιμαστείς;

Και τώρα δυστυχώς αρχίζουν να καταφθάνουν πιο μαζικά επιβεβαιώσεις των προβλέψεων μας με τον πιο καταθλιπτικό τρόπο. Και λέμε καταθλιπτικό γιατί ΟΥΔΕΠΟΤΕ θελήσαμε να έχουμε δίκαιο σε αυτά που προβλέπαμε. Η βαθύτερη μας επιθυμία - πάντα - ήταν να αποδειχθούμε λανθασμένοι. Αλλά "δεν".

Τις τελευταίες μέρες ολόκληρη η Κύπρος γέμισε από αναδημοσιεύσεις ενός πρόσφατου άρθρου του έγκυρου στοχαστή  και αναλυτή Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου. Το γεγονός ότι αντίγραφα αυτού του άρθρου έχουν αναρτηθεί και αποσταλεί κατά χιλιάδες ανάμεσα σε κυπρίους μες τις τελευταίες μέρες, δείχνει ότι ακόμα και με την πιο οπισθοδρομική πολιτική αντίληψη που συνήθως χαρακτηρίζει τον λαό μας, μια κάποια ενστικτώδης ευφυΐα, κάτι μες το θυμικό και υποσυνείδητο των συμπατριωτών μας έχει πιάσει τα φοβερά μηνύματα του άρθρου.

Η εγκυρότητα του συγγραφέα και το ότι είναι αναγνωρισμένος και ευρέως γνωστός, εγγυούνται πλέον ότι οι ανησυχίες μας έχουν διασπαρθεί αρκετά πλατιά μες την ευρύτερη κοινωνία σε στρώματα όπου ο δικός μας λόγος δεν θα μπορούσε να φτάσει ή να επηρεάσει.

Το κείμενο του είναι αξιόλογο με πολλούς τρόπους, αλλά εδώ θα εστιαστούμε μόνο στο να εξαγάγουμε μικρά τεμάχια που μεταφέρουν το κλίμα ανησυχίας και προβλέψεων που αναφέραμε πιο πάνω. (Αναδημοσιεύουμε ολόκληρο του το άρθρο αυτούσιο στο τέλος του παρόντος.) Προσθέσαμε έντονο χρώμα σε μερικά αποσπάσματα. Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος:

"...άμεση κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολύ προτού φτάσουμε σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα και παρακάμπτοντας τη βούληση των πολιτών της, είναι ήδη σε εξέλιξη στην Κύπρο, αλλά και σε Αθήνα, ΕΕ και ΟΗΕ.
.../...
Πρόκειται για μια μεταμοντέρνα εκδοχή αλλά και την ουσιαστική συνέχεια και ολοκλήρωση του πραξικοπήματος και της εισβολής του 1974, ...με την ίδια επιδίωξη: την κατάργηση του ...κυπριακού κράτους.

Θέλουν να αφαιρέσουν από τους Έλληνες της Κύπρου (82% του πληθυσμού της νήσου, την οποία κατοικούν από χιλιάδων ετών) το νόμιμο δικαίωμα και το εργαλείο (το κράτος) για να διαφεντεύουν τον τόπο τους...
.../...
Αν ο σχεδιασμός Αναστασιάδη-Νούλαντ εφαρμοστεί μέχρι το τέλος και πετύχει, η διατάραξη των σχέσεων κρατικής κυριαρχίας που διατήρησε την ειρήνη στην Κύπρο μετά το 1974, δεν θα θέσει σε κίνδυνο μόνο τους Έλληνες στο νησί, αλλά και την ειρήνη στη Μεγαλόνησο και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Θα οδηγήσει επίσης στην ένταξη της Τουρκίας από το παράθυρο... Θα διευκολύνει πιθανώς μια επόμενη κρίση της ΕΕ (δημιουργώντας δυνάμει Βοσνία στο εσωτερικό της) και δεν αποκλείεται να συμβάλει σε αιματηρή “τελική λύση” του ίδιου του “ελληνικού προβλήματος”.
.../...
...Με το πολύ πραγματικό ενδεχόμενο να απορριφθεί το εξωφρενικό σχέδιο “λύσης” που ετοιμάζουν σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα, αποφάσισαν να ξεπεράσουν τον “σκόπελο” της λαϊκής κυριαρχίας με την υιοθέτηση βασικών ρυθμίσεών του σχεδίου ήδη από τώρα με τη μορφή “προσωρινής συμφωνίας” ...ρέπλικα των διασκέψεων της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Θυμίζουμε ότι εκείνες οι διασκέψεις και οι συμφωνίες που εκεί συνήφθησαν οδήγησαν στα γεγονότα του 1963 στην Κύπρο, του 1967 στην Ελλάδα και του 1974 πάλι στην Κύπρο ...τότε που, ακόμα, γραμμένες με ποταμούς αίματος και με αφόρητο πόνο, οι λέξεις αριστερά και αξιοπρέπεια ήταν σχεδόν ταυτόσημες, δεν είχαν γίνει η μία το αντίθετο της άλλης.
.../...
...Η Κύπρος θα είναι ένα παράξενο κράτος χωρίς δικό του στρατό, αλλά με διεθνείς αστυνομίες χριστιανικών και μουσουλμανικών χωρών ...να τηρούν την τάξη (!) και ότι θα διέπεται από ένα παράξενο και παγκοσμίως μοναδικό είδος διεθνών εγγυήσεων.
.../...
...Στις πραγματικές τοπικές και διεθνείς συνθήκες η πιθανότητα να ανατρέψουν [οι Κύπριοι πολίτες] εκ των υστέρων με την ψήφο τους τετελεσμένα ...που θα προσφέρει στην Τουρκία και τον διεθνή παράγοντα η υπογραφή του Αναστασιάδη είναι μηδαμινή. Πέραν του ότι θα εκβιασθούν πολιτικά τότε για να μην απορρίψουν μια συμφωνία που έχουν εγκρίνει με κάποια φόρμουλα και κάποιο τρόπο ο ΟΗΕ, η ΕΕ και η Ελλάδα! Στην καλύτερη περίπτωση θα έχουν απωλέσει την αναμφισβήτητη σήμερα νομιμότητα των αξιώσεών τους, στη χειρότερη το κράτος τους, προϋπόθεση για την επιβίωσή τους.

Δεν ζούμε στο 1967 ή στο 1974 ... [τότε] τα πραξικοπήματα αφορούσαν την πολιτική των κρατών, όχι την υπόστασή τους. Στην Κύπρο, η διασάλευση των θεμελιωδών σχέσεων κρατικής κυριαρχίας στις οποίες στηρίχτηκε η ειρήνη μετά το 1974, θα οδηγήσει σχεδόν αναπόφευκτα σε αιματηρές συγκρούσεις κι αυτές δεν θα αφήσουν χωρίς σοβαρότατες συνέπειες την ίδια την Ελλάδα, όπως μαρτυρά όλη η ελληνική ιστορία μετά το 1950.

Αν οι Κύπριοι χάσουν τώρα το κράτος τους... Θα καταλήξουμε να συζητάμε στα καφενεία της Οικουμένης, Έλληνες της Κύπρου και Έλληνες της Ελλάδας, όσοι απομείνουμε, πως έγινε και χάθηκε όχι ο μισός, όπως το 1922, αλλά ολόκληρος ο ελληνισμός.
.../...
Δεν συζητάνε στις “διακοινοτικές”, ...για τα δικαιώματα που οφείλει να απολαμβάνει η τουρκοκυπριακή μειονότητα του πληθυσμού και πως θα πρέπει να οργανωθούν οι σχέσεις των δύο κοινοτήτων... Αν συζητάμε για πραγματική λύση του κυπριακού και όχι πως θα ξαναπνίξουμε στο αίμα το νησί, τότε οι ίδιες οι δύο κοινότητες θάπρεπε να συζητήσουν ανοιχτά για το πως θέλουν να ζήσουν σε πολύ διαφορετικές από σήμερα συνθήκες.

Στην πραγματικότητα δεν επιχειρείται καμία συμφιλίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφιλίωση όταν οι Ελληνοκύπριοι μιλάνε για κυπριακό κράτος και οι Τουρκοκύπριοι για δύο κράτη. Αυτό που φτιάχνεται στην Κύπρο είναι το σκηνικό της επόμενης σύγκρουσης.

Ξεχνάμε πολύ εύκολα την ιστορία μας και θα την πατήσουμε πολύ άσχημα. Το 1963, ο Βρετανός αξιωματικός Μπράμπαντ συνόδευσε τον Αμερικανό Υφυπουργό Τζωρτζ Μπωλ για να του δείξει από το ελικόπτερο το εντυπωσιακό έργο που είχε κάνει για την ειρήνευση Ελλήνων και Τούρκων. ‘Οταν κατέβηκαν από το ελικόπτερο ο Μπωλ του είπε. “’Εκανες έξοχη δουλειά. Μόνο που το πήρες λάθος. Δεν θέλουμε να ειρηνεύσουν αυτοί”. (τα διηγήθηκε ο ίδιος στο βιβλίο του).

Ποιός μπορεί να ονομάσει κράτος ένα μόρφωμα που δεν θα έχει δικό του στρατό και αστυνομία, αλλά ξένοι στρατοί και αστυνομίες θα τηρούν την τάξη; Τι είδους δημοκρατία θα είναι αυτή όπου η πλειοψηφία δεν θα έχει σε κανένα θέμα δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις και αυτές θα παραπέμπονται (σε περίπτωση διαφωνίας της μειοψηφίας) σε ξένους ή σε κλήρωση;

Πολύ φοβάμαι ότι, προτού σφαχτούνε με τους Τούρκους, οι Έλληνες θα κινδυνεύσουν να σφαχτούν μεταξύ τους. Αυτό που αρχίζει τώρα είναι το φιλμ 1960-74, μόνο που η ταινία γυρνάει από το τέλος προς την αρχή.

Ο κ. Αναστασιάδης διαπραγματεύεται και ετοιμάζεται τώρα να προσυπογράψει ...
Ήδη όμως, και επί τη βάσει των όσων έχουν δημοσιοποιηθεί, αν το σχέδιό του ολοκληρωθεί, θα θέσει σε βέβαιο κίνδυνο όχι μόνο τους Έλληνες της Κύπρου, αλλά και την ειρήνη στη Μεγαλόνησο και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η κυπριακή αντιπολίτευση κρατάει πιθανώς στα χέρια της, αλλά δεν θα την κρατάει για πολύ, όχι μόνο την μοίρα της Κύπρου, αλλά και του ελληνισμού στο σύνολό του. Αν δεν κινηθεί τώρα, θα παρακολουθεί αύριο και μαζί της όλοι μας την καταστροφή."
Από το άρθρο:
http://www.konstantakopoulos.gr/2016/12/15/%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%ba%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%b1-2

Δυστυχώς ο συγγραφέας έδωσε λάθος τίτλο στο άρθρο του, χρησιμοποιώντας μια λέξη που έχει υποστεί τόση πολλή υπερεκμετάλλευση, παραποίηση και διαστρέβλωση στην Κύπρο, που οι πλείστοι υγιώς σκεπτόμενοι άνθρωποι σήμερα - και ιδίως οι νέοι - κλείνουν τα αυτιά τους όταν την βλέπουν ή ακούουν.  Ο τίτλος που έδωσε είναι "Πραξικόπημα στη Λευκωσία". Η ουσία του τι περιγράφει το άρθρο, το ότι δηλαδή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κινείται πλέον εκτός Συντάγματος σε παράβαση των εξουσιών του προς κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι όλα πολύ καλά στοιχειοθετημένα μες το άρθρο.

Απλώς έχουμε το πρόβλημα του ότι ο τίτλος απωθεί εκείνους που πρώτα και πάνω από όλους πρέπει να το διαβάσουν και να το κατανοήσουν, γιατί πάνω στους ώμους τους θα πέσει το - ίσως ασήκωτο - βάρος της ένοπλης άμυνας και προστασίας του πληθυσμού μας όταν ΔΕΝ θα υπάρχει πλέον ούτε κράτος, ούτε στρατός, ούτε οργανωμένα σύνολα με καθαρή πολιτική σκέψη για να καθοδηγήσουν τον κόσμο: τους νέους.

Επιβεβαίωση και από τα κατεχόμενα

Το ότι τα πράγματα έχουν φτάσει εκεί και το ότι αυτό έχει αναγνωριστεί από σημαίνονται άτομα σε όλες τις παρατάξεις πλέον, σηματοδοτείται και από δημοσιεύματα και γεγονότα στη κατεχόμενη Κύπρο.

Πριν μερικές μέρες ο κατοχικός βουλευτής Μπιρικίμ Οζγκιούρ κατηγόρησε μες την ίδια την κατοχική βουλή, ότι το ράδιο «Βατάν» (πατρίδα) που ανήκει στην κατοχική πολιτική άμυνα καλεί από αέρος όσους «σκέφτονται ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία με τους Ε/κ να πάνε να μείνουν στον νότο». Με άλλα λόγια, ενώ το ίδιο το κατοχικό καθεστώς διαπραγματεύεται τάχα για το πως θα στήσει μια συνύπαρξη καλής γειτονίας με τους ΕΚύπριους, ένας από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του καθεστώτος εκφράζει την άποψη ότι θέλει να εκδιώξει στο νότο όσους ΤΚύπριους επιζητούν αυτή την συνύπαρξη.

Ο βουλευτής, σχολιάζοντας αυτή την αντίφαση, είπε: «πώς μπορεί το ράδιο Βατάν να μεταδίδει τέτοια πράγματα; Θέλουν να μην υπάρξει συμφωνία και να γίνει η Κύπρος Χαλέπι;»

«Να γίνει η Κύπρος Χαλέπι»
«Όσοι Τ/κ θέλουν λύση να μετακομίσουν στον νότο»
http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/344730/osoi-tk-theloun-lysi-na-metakomisoun-ston-noto

Υπάρχει πιο ξεκάθαρη και πιο επίσημη παραδοχή ότι και οι δύο αυτές παρατάξεις του κατοχικού καθεστώτος (οπαδοί και αντίπαλοι της ρατσιστικής Διζωνικής), αναγνωρίζουν ταυτόχρονα πως οδηγούμαστε σε σύρραξη που θα είναι ταυτόχρονα διακοινοτική και ενδοκοινοτική (δηλ. εμφύλιος μεταξύ ΤΚυπρίων), προσομοιάζοντας την μελλοντική Κύπρο με το Χαλέπι;

Είναι και τα λόγια του αντιστασιακού ΤΚύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος με πάρα πολλά άρθρα μες τα πρόσφατα χρόνια έχει περιγράψει και στοιχειοθετήσει το αναπόφευκτο της κατάρρευσης του ρατσιστικού Διζωνικού καθεστώτος σε ένα χάος βίας και συστημικής αδικίας. Ανάγει τα πάντα στην φασιστική νοοτροπία και απολυταρχία του καθεστώτος στην Τουρκία και την προέκταση του στην κατεχόμενη Κύπρο. Και μόνον μικρά αποσπάσματα από δύο του άρθρα αρκούν για να πάρετε ένα δείγμα του πόσο άσχημα είναι τα πράγματα. Όταν τα λέμε εμείς κατηγορούμαστε πως είμαστε τάχα "εθνικιστές". Αλλά διαβάστε πως τα λέει ένας ΤΚύπριος συμπατριώτης μας που ζει καθημερινά υπό το κατοχικό καθεστώς στο βορρά και έχει άμεση εμπλοκή μες την πολιτική ζωή του τόπου για πολλές δεκαετίες τώρα:

"Δολοφονείς τη μειονότητα στην Τουρκία και ζητάς ισότητα στην Κύπρο;
Πυροβόλησες τον Σολωμού πάνω στον ιστό της σημαίας, έλιωσες το κεφάλι του Ισαάκ, γρονθοκόπησες τις Ελληνοκύπριες γυναίκες πάνω στον λόφο στη Λουρουτζίνα; Πρόσθεσες και εσύ τις κόκκινές σου γραμμές στην πράσινη γραμμή στο νησί. Είπες ότι, τα πήρα με αίμα και δεν τα δίνω στο τραπέζι. Εφηύρες τη «συνολική λύση». Και έθαψες σε αυτόν τον τάφο το Βαρώσι. Καυχήθηκες ότι «δεν έδωσα έστω και μια σπιθαμή εδάφους, δεν απέσυρα έστω και έναν στρατιώτη». Καταδίωξες όσους αντιτάχθηκαν σε όλα αυτά. Επιχείρησες να τους φιμώσεις. Παρακολούθησες τα τηλέφωνά τους. Τους έβαλες βόμβες. Τους πυροβόλησες. Τους έριξες στη φυλακή. Και τώρα έρχεσαι μπροστά μας και μας λες «εγώ θέλω τη λύση πιο πολύ απ' όλους».

Ποιος είσαι εσύ; Ένα κράτος που έκανε όνομα στον κόσμο η βαρβαρότητά του. Αφού ακόμα και στους δικούς σου ανθρώπους τάισες σκατά, στους δικούς μας θα ταΐσεις φαγητό; Η ιστορία είναι μόνο ιστορία εγκλημάτων. Δεν έμεινε συγγραφέας, ποιητής και δημοσιογράφος που δεν τον φυλάκισες. Οι επιδόσεις σου στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι χειρότερες ακόμα και από τις φυλές της Αφρικής. Ακόμα σαστίζω για το πώς σου έδωσαν τον τίτλο της εγγυήτριας δύναμης στην πατρίδα μας.
.../...
Λες ότι «δεν πεθαίνουν οι πεσόντες, δεν μοιράζεται η πατρίδα». Οι Κούρδοι είναι αποσχιστές επειδή ζήτησαν αυτονομία. Και πρέπει να δολοφονούνται. Ούτε έγκυες γυναίκες άφησες ούτε παιδιά. Όλους τους δολοφόνησες. Μυρίζεις αίμα και θάνατο. Από τις οθόνες στάζει αίμα, αναδύονται πτώματα. Κοίτα πόσο υπάκουος είναι και ο ειρηνόφιλος Ελληνοκύπριος αδελφός μου! Κάνει ό,τι μπορεί να σε σέβεται. Μάλιστα κάνει τούμπες μπροστά σου για να συναντηθείς, να συνομιλήσεις μαζί του. Δεν βγαίνει κανείς από αυτούς να σε ρωτήσει το εξής: «Αφού η δική σου πατρίδα δεν μοιράζεται, η δική μου γιατί μοιράζεται; Εσύ δεν δίνεις καν αυτονομία σε είκοσι εκατομμύρια Κούρδους, αλλά απαιτείς εγώ να μοιραστώ τα πάντα με εκατό χιλιάδες Τουρκοκύπριους. Βομβαρδίζεις τους Κούρδους που σκάβουν χαντάκια, ενώ στην Κύπρο χαράσσεις σύνορα και βάζεις τον στρατό σου από πάνω.» "
Από το άρθρο:
Δολοφονείς τη μειονότητα στην Τουρκία και ζητάς ισότητα στην Κύπρο;
http://politis.com.cy/article/dolofoneis-ti-meionotita-stin-tourkia-kai-zitas-isotita-stin-kupro

Και εδώ:
 
"Μιλάτε συνεχώς για εγγυητή. Εγγυητή ποιου; Εγγυητή τίνος πράγματος; Τι θα εγγυάται αυτός ο εγγυητής; Την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων μήπως; ...Ποιος θα εγγυηθεί την μη διάλυση της ομόσπονδης δημοκρατίας; Ποιος θα είναι ο εγγυητής της; Είστε βέβαιοι ότι δεν θα διαλυθεί η νέα δημοκρατία; Τι θα συμβεί αν διαλυθεί; Αυτή τη φορά θα μείνουν χωρίς κράτος και ο νότος και ο βορράς; Αφού θα διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα μπορούν να επιστρέψουν σε αυτήν όποιοι επιθυμούν να κάνουν κάτι τέτοιο.
.../...
...Η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σημαίνει μη αιχμαλωσία στην Τουρκία. Αν τα τεκταινόμενα αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία δεν επηρέασαν και πολύ τούτο εδώ το μέρος, αυτό το οφείλουμε στην ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε Τούρκοι, έχουμε στην τσέπη υποχρεωτικά την ταυτότητα του κράτους-φάντασμα, αλλά η ουσιαστική μας υπηκοότητα είναι αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενόσω είμαστε πολίτες ενός αναγνωρισμένου κράτους και μέλους της ΕΕ, η δεσποτική κυβέρνηση της Άγκυρας δεν μπορεί να μας κάνει αυτά που κάνει στην Τουρκία.
.../...
Κοιτάξτε τη σημερινή κατάσταση της Τουρκίας στις εγγυήσεις της οποίας επιμένει η τουρκική πλευρά για την ασφάλειά της. Μετατράπηκε σε σκέτη κόλαση. Ένα κράτος εχθρός των καλών ανθρώπων. Σπαράζει στα χέρια των χατζήδων, των χοτζάδων, των εξορκιστών, των πλαστογράφων, των δυναστών, των βιαστών. Ούτε ελεύθερος Τύπος, ούτε δίκαιο δικαστικό σύστημα έμεινε. Απολύτως τίποτα δεν έμεινε. Προχθές έριξαν στη φυλακή τη δήμαρχο του Ντιγιάρμπακιρ Γκιουλτάν Κισάνακ. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συνελήφθη η κυρία Γκιουλτάν. Την έκλεισαν στα κελιά της φυλακής του Ντιγιάρμπακιρ και όταν ήταν μόλις 18 χρόνων και εκεί υπέστη απίστευτα βασανιστήρια. Για έξι μήνες φυλακίστηκε στο σπιτάκι του σκύλου του διευθυντή των φυλακών.
.../...
Οι Τούρκοι φασίστες. Έχουν μια πολύ ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στους φασίστες. Τώρα κυβερνούν την Τουρκία άνθρωποι όπως ο διευθυντής εκείνων των φυλακών. Φασίστες είναι και η αστυνομία και ο στρατός. Αυτή την Τουρκία θα βάλουμε εγγυήτρια πάνω στο κεφάλι μας; Την ασφάλειά μας θα την αναλάβει ένα συντηρητικό κράτος που υποβάλλει σε τόσα βασανιστήρια ακόμα και τον δικό του λαό; Πρέπει να έχουμε χάσει το μυαλό μας. Μήπως γίνεται εγγυητής ένας δολοφόνος; Είστε πολύ βέβαιοι ότι θα επιβιώσει ένα ομόσπονδο κράτος που έχει έναν τέτοιο εγγυητή;"
Από το άρθρο:
Ποιος θα είναι ο εγγυητής μας έναντι του εγγυητή μας;
http://politis.com.cy/article/pios-tha-ine-o-engiitis-mas-enanti-tou-engiiti-mas

Ερμηνείες

Με την σοφία της καθημερινής ζωής, ο απλός λαός - που συχνά δείχνει μεγαλύτερη σοφία από όλους τους πολιτικούς μας, και φανερώνει έμπρακτα την υπαρξιακή του φιλοσοφία - θα μας πει: "Καλά, αφού όλες οι παρατάξεις αναγνωρίζουν πως πάμε για κατάρρευση και πολύπλευρο πόλεμο και ξανά σφαγές στον τόπο μας, γιατί συνεχίζουν οι εξουσίες να προωθούν το σχέδιο;" Και πολύ ορθά το θέτει.

Το "γιατί" του λαού μας συχνά εκφράζει αντίρρηση, παράπονο. Αλλά είναι και πρόσκληση για επιχειρήματα, για στοιχειοθέτηση της αντίπαλης θέσης. Μα τι επιχειρήματα να δώσουν αυτοί που προωθούν το σχέδιο που με απόλυτη ακρίβεια μας οδηγεί σε πόλεμο;

Μπορεί να αναρωτιόμαστε "μα αφού γνωρίζουν ότι πάμε για πόλεμο, γιατί δεν σταματούν;" Ξεχνούμε ότι υπάρχουν και άλλες βλέψεις, άλλες αντιλήψεις μες τον κόσμο • ίσως η ανασύνταξη της πρότασης βοηθά καλύτερα στο να κατανοήσουμε: δεν σταματούν διότι γνωρίζουν ότι πάμε για πόλεμο. Για κάποιες πολύ μεγάλες δυνάμεις και για τους εδώ ακόλουθους των, αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το θέλουν επειδή είναι συνταγή για διαχρονικό πόλεμο και ολοκληρωτική καταστροφή.

Η βαθύτερη όμως αποτυχία μας είναι στο να αφυπνιστεί η Παράταξη του ΟΧΙ (και εδώ σίγουρα, αλλά και στα κατεχόμενα), ώστε να προετοιμαστεί για την ένοπλη πολυμέτωπη σύρραξη που έρχεται αν εφαρμοστεί η ρατσιστική Διζωνική. Εμείς από πλευράς μας έχουμε ήδη υποβάλει πολλές προτάσεις - και γραπτώς και προφορικώς και σε δημόσιες συναντήσεις και παρουσιάσεις, και σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με πολιτικούς ηγέτες - για το πως πρέπει να γίνει αυτή η πολιτικοστρατιωτική προετοιμασία του λαού μας ώστε να διαφυλάξουμε ό,τι μπορεί να διαφυλαχθεί, και να επιβιώσουν όσον το δυνατόν περισσότεροι από την επερχόμενη σύγκρουση. Παραμένει μόνο το να εφαρμοστούν.

Η πολιτικοστρατιωτική προετοιμασία του λαού μας που πρέπει να επωμιστεί η Παράταξη του ΟΧΙ πρέπει να έχει ταυτόχρονα δύο υπέρτατους στόχους:

► Πρόληψη: καλλιέργεια και διαφύλαξη λαϊκής ενότητας, αντίσταση στις δυνάμεις που καλλιεργούν διχόνοια και εξουδετέρωση των προβοκατόρων που προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα βίαιης σύγκρουσης επισπεύδοντας την κατάρρευση της "εκλιπούσης" Κυπριακής Δημοκρατίας, με ταυτόχρονη Κινηματική αντίσταση στην ρατσιστική Διζωνική με κάθε έννομο μέσον,
και,
► Συγκρότηση ομάδων ικανών και πρόθυμων να θεμελιώσουν τον μελλοντικό δημοκρατικό Λαϊκό Στρατό... σήμερα. Στο ενδεχόμενο γενικής σύρραξης και κατάρρευσης ή κατάργησης του κράτους, η δράση του θα είναι απαραίτητη για προστασία του πληθυσμού, την διασφάλιση της επιβίωσης και ίσως - σε μακρινό χρόνο - την απελευθέρωση.

Μα... είναι δυνατόν; Εκεί φτάσαμε;

Και όμως. Τα γεγονότα τρέχουν. Η βίαιη σύγκρουση μεταξύ ψευδο-δεξιάς και ψευδο-αριστεράς ήδη αρχίζει να παίρνει σχήμα:

"Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στις 9,10 το βράδυ λήφθηκε  πληροφορία στην Αστυνομία ότι ομάδα 50 περίπου οπαδών της Ανόρθωσης  οι οποίοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και κασκόλ της ομάδας τους  και κρατούσαν ξύλινα ρόπαλα εισήλθαν στο  οίκημα του Συνδέσμου Φιλάθλων (ΣΥΦΙ) Νέας Σαλαμίνας που βρίσκεται δίπλα από την κεντρική  είσοδο του σταδίου «Αμμόχωστος» μέσα στο οποίο βρίσκονταν 10 πρόσωπα.
 
Την ώρα της επίθεσης οι θαμώνες εγκατέλειψαν το οίκημα [εκτός] ενός 19χρονου από τα Λειβάδια ο οποίος τελικά δέχτηκε επίθεση από τους κουκουλοφόρους.
 
Τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λάρνακας όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε θλαστικό τραύμα στο τριχωτό της κεφαλής και αφού έγινε συρραφή του τραύματος απολύθηκε.
 
Οι  αστυνομικοί που μετέβησαν  στο οίκημα διαπίστωσαν ότι προκλήθηκαν  αρκετές ζημιές τόσο στην επίπλωση όσο και στις τζαμαρίες  και την μεταλλική περίφραξη του οικήματος."

Επίθεση μασκοφόρων με ρόπαλα στο οίκημα της Νέας Σαλαμίνας
http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-eidiseis/160/344919/epithesi-maskoforon-me-ropala-sto-oikima-tis-neas-salaminas

Όλοι γνωρίζουμε πως μέσα και πίσω από τις μεγάλες ομάδες ποδοσφαίρου και οργανωμένες ομάδες "φιλάθλων" δρουν με τους τραμπούκους και δορυφόρους τους τα δύο μεγάλα κόμματα του ΔΗΣΑΚΕΛ. Η σύγκρουση των οπαδών και η ταυτόχρονη συνεργασία των ηγετών των δύο κομμάτων συμβάλλει στην διαχρονική καλλιέργεια της διχόνοιας στο λαό μας, αλλά και διευκολύνει την διαιώνιση της κομματοκρατίας και του αυταρχισμού. Όλοι τα γνωρίζουμε αυτά, αλλά ακόμα δεν καταγράψαμε το πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος αυτής της "έντεχνης" καλλιέργειας τεχνητού μίσους ανάμεσα μας ώστε να καταρρεύσει η κοινωνία μας πριν καν καταρρεύσει το κράτος. Μελετήστε και κάποια από τα άρθρα που παραθέτουμε πιο κάτω - εκεί θα δείτε την στοιχειοθέτηση του εμφυλιοπολεμικού κλίματος στο οποίο έχουν επενδύσει "σαν έτοιμοι από καιρό" οι υπηρέτες του Ιμπεριαλισμού από αρκετά χρόνια τώρα.

Η τελευταία φορά που έδρασαν στην Κύπρο μεγάλες ομάδες βίαιων μασκοφόρων ήταν και η περίοδος που άνοιξε τις πύλες στον Αττίλα. Δεν αξίζει πλέον να τίθεται ρητορικά το ερώτημα "μα εκεί πάμε;" Τα σημεία των καιρών ομιλούν καθαρά. Εκεί πάμε. Το μόνο πράγμα που έμεινε είναι να οργανωθούμε ρεαλιστικά με βάση αυτά που βλέπουμε ενώπιον μας.

Για την επιβίωση και απελευθέρωση μας.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
Μέλος της Φιλικής Εταιρείας Κύπρου

~~~~~~~~~~~~~~~~

Οι Εργασίες μας
http://filiki.etaireia.org/ergasies.html

Αρχές, Αξίες, Στόχοι
http://filiki.etaireia.org/Filiki-Arxes-A3ies.pdf

Γκιαούρης εγεννήθηκα, γκιαούρης θα πεθάνω
http://cyprus.indymedia.org/node/5082

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ
http://cyprus.indymedia.org/node/4916

Οδικός Χάρτης για μια Δίκαιη, Λειτουργική και Βιώσιμη Λύση του Κυπριακού
του Σόλωνα Αντάρτη
http://cyprus.indymedia.org/node/4988

Θέσεις για μια Βιώσιμη Λύση
http://cyprus-org.net/Biosimi.Lysi.tentative.final.pdf

Το Σχέδιο Β’ Είναι Μία Αληθινή Κυπριακή Δημοκρατία
http://cyprus.indymedia.org/node/5087

Δεν Ήταν Ανεγκέφαλοι
Κυπραίος τυφλός τα ώτα τον τε νούν τα τ' όμματ' έστιν
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/04/blog-post_29.html

Απειλές Ένοπλης Βίας Εναντίον των Αγανακτισμένων / Αφυπνισμένων
Αντιμετώπιση των Απειλών και Συγκάλυψη
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/09/blog-post_22.html

Η Άλφα, το ΕΛΑΜ, και η Απόπειρα Κατάληψης της Συγκέντρωσης από Ακραία Στοιχεία
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/08/blog-post_20.html

Το Σχέδιο Β' του Προέδρου Είναι ο Εμφύλιος
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/01/blog-post.html

Ο Πόλεμος ως η Κυρίαρχη Ιμπεριαλιστική Πραγματικότητα
http://cyprusindymedia.blogspot.com.cy/2016/08/blog-post_29.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

AttachmentSize
mellon.dizoniki.crystal.ball_.bubble.pin_.1jpg.jpg156.17 KB
alexisfaira.bullet.proof_.cid_.politis.7.dec_.2016.jpg238.73 KB
edixastin.o.laos_.politis.7.dec_.2016.jpg332.76 KB

Comments

Re: Πολιτική Ανάλυση Αίματος

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
December 15, 2016
http://www.konstantakopoulos.gr/2016/12/15/%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%ba%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%b1-2

► Επιχείρηση “Κατάλυση τώρα, χωρίς δημοψήφισμα”. Θα συμπράξει η Αθήνα;

Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Πραξικόπημα με σκοπό την άμεση κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολύ προτού φτάσουμε σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα και παρακάμπτοντας τη βούληση των πολιτών της, είναι ήδη σε εξέλιξη στην Κύπρο, αλλά και σε Αθήνα, ΕΕ και ΟΗΕ. Πρωταγωνιστής του (και εδώ είναι η μεγάλη πρωτοτυπία αυτού του πραξικοπήματος), όπως και στο bail-in των κυπριακών τραπεζών που προηγήθηκε για να το ετοιμάσει, είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό την άμεση καθοδήγηση της Βικτόρια Νούλαντ. Η Βικτόρια Νούλαντ είναι ο “εγκέφαλος” της νεοσυντηρητικής φράξιας στην απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή του Προέδρου Γιανουκόβιτς στο Κίεβο, που οδήγησε στον εμφύλιο της Ουκρανίας και στη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης εδώ και πολλές δεκαετίες. Θέλει να κλείσει το κυπριακό τώρα, πριν αναλάβει ο Τραμπ και πριν ξανατεθεί το ελληνικό ζήτημα.

Πρόκειται για μια μεταμοντέρνα εκδοχή αλλά και την ουσιαστική συνέχεια και ολοκλήρωση του πραξικοπήματος και της εισβολής του 1974, με πολύ διαφορετικά μέσα, αλλά με ακριβώς τους ίδιους αρχιτέκτονες και με την ίδια επιδίωξη: την κατάργηση του διεθνώς αναγνωρισμένου, δημοκρατικού, ανεξάρτητου και κυρίαρχου κυπριακού κράτους.

Θέλουν να αφαιρέσουν από τους ‘Ελληνες της Κύπρου (82% του πληθυσμού της νήσου, την οποία κατοικούν από χιλιάδων ετών) το νόμιμο δικαίωμα και το εργαλείο (το κράτος) για να διαφεντεύουν τον τόπο τους, που έχει τεράστια στρατηγική αξία για να τον αφήσουν στους κατοίκους του.

Αν ο σχεδιασμός Αναστασιάδη-Νούλαντ εφαρμοστεί μέχρι το τέλος και πετύχει, η διατάραξη των σχέσεων κρατικής κυριαρχίας που διατήρησε την ειρήνη στην Κύπρο, μετά το 1974, δεν θα θέσει σε κίνδυνο μόνο τους ‘Ελληνες στο νησί, αλλά και την ειρήνη στη Μεγαλόνησο και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Θα οδηγήσει επίσης στην ένταξη της Τουρκίας από το παράθυρο (με δικαιώματα, χωρίς υποχρεώσεις) στην ΕΕ, συνιστώντας σοβαρό πλήγμα σε ότι απέμεινε από τον δυνάμει ανεξάρτητο χαρακτήρα της ΕΕ και αναιρώντας τον βασικότερο λόγο που ο Καραμανλής επεδίωξε την ένταξη της Ελλάδας. Θα διευκολύνει πιθανώς μια επόμενη κρίση της ΕΕ (δημιουργώντας δυνάμει Βοσνία στο εσωτερικό της) και δεν αποκλείεται να συμβάλει σε αιματηρή “τελική λύση” του ίδιου του “ελληνικού προβλήματος”.

Τι κάνει και γιατί ο Αναστασιάδης

Αντιμέτωπος ο κ. Αναστασιάδης και βασικά οι … από πίσω του, με το πολύ πραγματικό ενδεχόμενο να απορριφθεί το εξωφρενικό σχέδιο “λύσης” που ετοιμάζουν σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα, αποφάσισαν να ξεπεράσουν τον “σκόπελο” της λαικής κυριαρχίας με την υιοθέτηση βασικών ρυθμίσεών του σχεδίου ήδη από τώρα με τη μορφή “προσωρινής συμφωνίας” και την περιβολή τους με διεθνές κύρος μέσω αποφάσεων της ΕΕ και της “πολυμερούς διάσκεψης”, που δεν έχει καμία σχέση με τη διεθνή διάσκεψη που ζητούσε από δεκαετιών η Κύπρος, αλλά αποτελεί ρέπλικα των διασκέψεων της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Θυμίζουμε ότι εκείνες οι διασκέψεις και οι συμφωνίες που εκεί συνήφθησαν οδήγησαν στα γεγονότα του 1963 στην Κύπρο, του 1967 στην Ελλάδα και του 1974 πάλι στην Κύπρο (Ανταλκίδειο Ειρήνη είχε αποκαλέσει στη Βουλή των Ελλήνων ο Ηλίας Ηλιού τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, τότε που, ακόμα, γραμμένες με ποταμούς αίματος και με αφόρητο πόνο, οι λέξεις αριστερά και αξιοπρέπεια ήταν σχεδόν ταυτόσημες, δεν είχαν γίνει η μία το αντίθετο της άλλης).

‘Οταν ο κ. Αναστασιάδης προσέλθει, όπως ετοιμάζεται να κάνει τώρα, στην ΕΕ να την “ενημερώσει” για το δικό του σχέδιο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, που δεν ξέρει κανείς τι ακριβώς προβλέπει, εκτός από τον ίδιο και τη Νούλαντ, ίσως και δυο-τρεις ακόμα, εκτός των άλλων δημιουργεί τετελεσμένα για τους πολίτες που δεν έχουν ερωτηθεί.

Τι θα πει στους Ευρωπαίους, πριν τα πει στους Κυπρίους; Πιθανότατα θα αποδεχθεί ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί δεν μπορούν να φύγουν αύριο το πρωί (όπως συμφώνησε ακόμα και ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην Καθημερινή προ διμήνου και ενώ είναι προφανές ότι αν πάρουν οι Τούρκοι αυτό που θέλουν χωρίς να φύγουν, απλούστατα δεν θα φύγουν ποτέ και δεν υπάρχει κανείς για να τους διώξει!). Πιθανότατα θα αποδεχθεί διεθνώς ότι η Κύπρος θα είναι ένα παράξενο κράτος χωρίς δικό του στρατό, αλλά με διεθνείς αστυνομίες χριστιανικών και μουσουλμανικών χωρών (άλλη μια φαεινή ιδέα της Αθήνας, ή όσων την συμβουλεύουν και αυτήνα), να τηρούν την τάξη (!) και ότι θα διέπεται από ένα παράξενο και παγκοσμίως μοναδικό είδος διεθνών εγγυήσεων.

Με δύο λόγια, ο Αναστασιάδης πάει στο συμβούλιο της ΕΕ και στο ΕΛΚ για να παραιτηθεί, ήδη από τώρα, των πιο βασικών και των πιο εύλογων και νόμιμων διεκδικήσεων όλων των κυβερνήσεων της Αθήνας και της Λευκωσίας μετά το 1974, δηλαδή της πλήρους, χωρίς όρους, άμεσης αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, ως προϋπόθεση της όποιας λύσης και της κατάργησης των αποικιοκρατικών εγγυήσεων των συμφωνιών του ’60.

Αν αύριο οι Κύπριοι πολίτες ανακαλύψουν, όπως είναι πολύ πιθανό, ότι δεν συμφωνούν με τις ρυθμίσεις που έχει προτείνει, τι θα κάνουν; Θα πάνε εκ των υστέρων να λένε στους Ευρωπαίους ότι διαφωνούν με όσα τους είπε ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος και τα συμφώνησε με την Ευρώπη, την Ελλάδα και την Τουρκία;

Ο ξένος παράγων δεν ελπίζει να μεταπείσει τους Κυπρίους για να δεχθούν το σχέδιο που απέρριψαν το 2004 σε ακόμα χειρότερη εκδοχή μάλιστα (αν μπορούμε δηλαδή να το πούμε αυτό, γιατί και τότε και τώρα μιλάμε για τον θάνατο του κράτους). Το μεγάλο όπλο των ξένων στην Κύπρο είναι κυρίως ένα: ο αδίστακτος Πρόεδρός της. Αυτό χρησιμοποιούν ώστε να εξαντλήσουν όλες τις νομιμοφανείς δυνατότητες να παρακάμψουν το δημοψήφισμα, να δεσμεύσουν όσο μπορούν περισσότερο Κύπρο, Ελλάδα και ΕΕ σε μια φόρμουλα διάλυσης του κυπριακού κράτους και να την εφαρμόσουν ήδη από τώρα, όσο και όπου είναι δυνατό.

Ο “σχεδιασμός” προβλέπει “προσωρινή συμφωνία” Ελληνοκυπρίων (δηλαδή Αναστασιάδη-Νούλαντ) και Τουρκοκυπρίων (δηλαδή Ερντογάν), που θα επιχειρηθεί να περιβληθεί διεθνές κύρος μέσω αποφάσεων της ΕΕ και της διάσκεψης των εγγυητριών δυνάμεων (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία που θα συγκαλέσει ο ΟΗΕ). Οι βασικές πρόνοιες αυτής της “προσωρινής συμφωνίας” θα υιοθετηθούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες από τώρα και η Κυπριακή Δημοκρατία ως κρατική οντότητα θα αρχίσει να εξαφανίζεται πολύ προτού γίνει (αν τελικά γίνει) το δημοψήφισμα.

Στο δημοψήφισμα, αν γίνει, οι Κύπριοι πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν ότι θέλουν. Αλλά στις πραγματικές τοπικές και διεθνείς συνθήκες η πιθανότητα να ανατρέψουν εκ των υστέρων με την ψήφο τους τετελεσμένα και το νομικό επιχείρημα που θα προσφέρει στην Τουρκία και τον διεθνή παράγοντα η υπογραφή του Αναστασιάδη είναι μηδαμινή. Πέραν του ότι θα εκβιασθούν πολιτικά τότε για να μην απορρίψουν μια συμφωνία που έχουν εγκρίνει με κάποια φόρμουλα και κάποιο τρόπο ο ΟΗΕ, η ΕΕ και η Ελλάδα! Στην καλύτερη περίπτωση θα έχουν απωλέσει την αναμφισβήτητη σήμερα νομιμότητα των αξιώσεών τους, στη χειρότερη το κράτος τους, προϋπόθεση για την επιβίωσή τους.

Δεν ζούμε στο 1967 ή στο 1974. ‘Ετσι και η “τεχνολογία” που τώρα χρησιμοποιείται στην Κύπρο, είναι παραλλαγή της σύγχρονης μεθόδου “νομιμοφανών πραξικοπημάτων” που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα κατά κόρον στη Λατινική Αμερική, ιδίως στη Βραζιλία, εκεί για την ανατροπή αριστερών κυβερνήσεων. Αυτά όμως τα πραξικοπήματα αφορούσαν την πολιτική των κρατών, όχι την υπόστασή τους. Στην Κύπρο, η διασάλευση των θεμελιωδών σχέσεων κρατικής κυριαρχίας στις οποίες στηρίχτηκε η ειρήνη μετά το 1974, θα οδηγήσει σχεδόν αναπόφευκτα σε αιματηρές συγκρούσεις κι αυτές δεν θα αφήσουν χωρίς σοβαρότατες συνέπειες την ίδια την Ελλάδα, όπως μαρτυρά όλη η ελληνική ιστορία μετά το 1950.

Αν οι Κύπριοι χάσουν τώρα το κράτος τους, έστω και με κάποια αμφίβολης νομιμότητας φόρμουλα, δεν θα το ξαναβρούν ούτε και στη Δευτέρα Παρουσία. Του ενός δεινός στην Κύπρο, μύρια θα ακολουθήσουν και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Θα καταλήξουμε να συζητάμε στα καφενεία της Οικουμένης, ‘Ελληνες της Κύπρου και ‘Ελληνες της Ελλάδας, όσοι απομείνουμε, πως έγινε και χάθηκε όχι ο μισός, όπως το 1922, αλλά ολόκληρος ο ελληνισμός.
Συνταγματική Εκτροπή – Πρόεδρος εκτός νομιμότητας

Ο Κύπριος πρόεδρος κινείται ήδη εκτός της κυπριακής συνταγματικής νομιμότητας (και του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου) και εκτός των αρμοδιοτήτων και δικαιοδοσιών του. ‘Εχει ουσιαστικά οικειοποιηθεί εξουσίες … συντακτικής συνέλευσης, αν όχι του ίδιου του σώματος των Κυπρίων πολιτών που αποφάσισαν τουλάχιστον τι δεν θέλουν, με συντριπτική πλειοψηφία και με άμεση εκδήλωση της βούλησής τους στο δημοψήφισμα του 2004.

‘Όλα όσα πράττει ο κ. Αναστασιάδης έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με την ισχυρότερη συντακτική πράξη στην κυπριακή ιστορία, την άμεση εντολή του δημοψηφίσματος του 2004.

Αλλά και το δημοψήφισμα να μην είχε προηγηθεί, ακόμα και σε συνταγματικές μοναρχίες είναι αδιανόητο για τον μονάρχη να διαπραγματεύεται την υπόσταση και να συνομολογεί την κατάργηση του κράτους του, καταχρώμενος μιας διαδικασίας που ξεκίνησε ως “διακοινοτική διαπραγμάτευση” και καταλήγει τώρα σε διαπραγμάτευση όρων παράδοσης του κράτους από Πρόεδρο μη έχοντα προς τούτο εντολή από κανέναν άλλο, πλην του “διεθνούς παράγοντος”, για λογαριασμό του οποίου πάντα ενεργούσε και πάντα ενεργεί, περιλαμβανομένης της καταλήστευσης των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Δεν συζητάνε στις “διακοινοτικές”, υπό τον όρο έστω εκ των υστέρων επικύρωσης από τους πολίτες, για τα δικαιώματα που οφείλει να απολαμβάνει η τουρκοκυπριακή μειονότητα του πληθυσμού και πως θα πρέπει να οργανωθούν οι σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Μια τέτοια συζήτηση, αν ήταν ειλικρινής, και αν αποσκοπούσε σε οποιαδήποτε πραγματική συμφιλίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δεν θα μπορούσε να γίνει εν κρυπτώ και εν παραβύστω από κρατικούς αξιωματούχους, εντεταλμένους της ‘Αγκυρας, δυτικούς διπλωμάτες και διάφορους παράγοντες του παρασκηνίου. Αν συζητάμε για πραγματική λύση του κυπριακού και όχι πως θα ξαναπνίξουμε στο αίμα το νησί, τότε οι ίδιες οι δύο κοινότητες θάπρεπε να συζητήσουν ανοιχτά για το πως θέλουν να ζήσουν σε πολύ διαφορετικές από σήμερα συνθήκες.

Στην πραγματικότητα δεν επιχειρείται καμία συμφιλίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφιλίωση όταν οι Ελληνοκύπριοι μιλάνε για κυπριακό κράτος και οι Τουρκοκύπριοι για δύο κράτη. Αυτό που φτιάχνεται στην Κύπρο είναι το σκηνικό της επόμενης σύγκρουσης.

Ξεχνάμε πολύ εύκολα την ιστορία μας και θα την πατήσουμε πολύ άσχημα. Το 1963, ο Βρετανός αξιωματικός Μπράμπαντ συνόδευσε τον Αμερικανό Υφυπουργό Τζωρτζ Μπωλ για να του δείξει από το ελικόπτερο το εντυπωσιακό έργο που είχε κάνει για την ειρήνευση Ελλήνων και Τούρκων. ‘Οταν κατέβηκαν από το ελικόπτερο ο Μπωλ του είπε. “’Εκανες έξοχη δουλειά. Μόνο που το πήρες λάθος. Δεν θέλουμε να ειρηνεύσουν αυτοί”. (τα διηγήθηκε ο ίδιος στο βιβλίο του).

Η διακοινοτική διαπραγμάτευση έχει προ πολλού εξελιχθεί σε συζήτηση για το πως θα διαλυθεί το κυπριακό κράτος και σε τι καθεστώς θα ζει όχι η τουρκοκυπριακή μειονότητα, αλλά η ελληνοκυπριακή πλειονότητα.

Ποιός μπορεί να ονομάσει κράτος ένα μόρφωμα που δεν θα έχει δικό του στρατό και αστυνομία, αλλά ξένοι στρατοί και αστυνομίες θα τηρούν την τάξη; Τι είδους δημοκρατία θα είναι αυτή όπου η πλειοψηφία δεν θα έχει σε κανένα θέμα δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις και αυτές θα παραπέμπονται (σε περίπτωση διαφωνίας της μειοψηφίας) σε ξένους ή σε κλήρωση;

Πρέπει εξάλλου να έχει έρθει κάποιος από τον ‘Αρη για να πιστέψει ότι θα ανεχτούν οι ‘Ελληνες του νησιού υποχρεωτικά Τούρκο εκ περιτροπής Πρόεδρο που δεν θα τον έχουν επιλέξει οι ίδιοι, αλλά θα τους τον φέρει καπέλο η συμφωνία του Αναστασιάδη.

Πολύ φοβάμαι ότι, προτού σφαχτούνε με τους Τούρκους, οι ‘Ελληνες θα κινδυνεύσουν να σφαχτούν μεταξύ τους. Αυτό που αρχίζει τώρα είναι το φιλμ 1960-74, μόνο που η ταινία γυρνάει από το τέλος προς την αρχή.

Ο κ. Αναστασιάδης διαπραγματεύεται και ετοιμάζεται τώρα να προσυπογράψει και να προσδώσει αυξημένο “νομότυπο” και διεθνές κύρος, σε ρυθμίσεις που όχι μόνο δεν έχουν συμφωνήσει, αλλά ούτε καν τις ξέρουν οι άμοιροι υπήκοοί του στις λεπτομέρειές τους, ούτε καν τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο.
‘Ηδη όμως, και επί τη βάσει των όσων έχουν δημοσιοποιηθεί, αν το σχέδιό του ολοκληρωθεί, θα θέσει σε βέβαιο κίνδυνο όχι μόνο τους ‘Ελληνες της Κύπρου, αλλά και την ειρήνη στη Μεγαλόνησο και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Υπάρχουν τρόποι αντίδρασης;

Αυτά που γίνονται στην Κύπρο είναι η γεωπολιτική “παραλλαγή του δόγματος του σοκ”.
‘Ολοι περιμένουν την επανάληψη του 2004. Ψυχολογικά ετοιμάζονται να ξαναδώσουν τη μάχη του 2004 και να την ξανακερδίσουν. Ο αντίπαλος όμως δεν είναι κουτός να κάνει τα ίδια. Θα έρθει από κει που δεν τον περιμένουν, τα χτυπήματα θα είναι γρήγορα, μέσα στις γιορτές, το έργο θα τελειώσει προτού καλά καλά καταλάβουν τι γίνεται και πως πρέπει να αντιδράσουν.

Είναι δουλειά της κυπριακής αντιπολίτευσης να αποφασίσει πως θα δράσει, αν όμως δεν κινηθεί έγκαιρα και σωστά είναι προφανές ότι σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε Κύπρος, ούτε αντιπολίτευση.

Αν δεν καταγγείλει τώρα τη βαριά συνταγματική εκτροπή που συντελείται, χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα για να σταματήσει τον Πρόεδρο δεν θα έχει αύριο τη δυνατότητα να το κάνει.

Και πρέπει να το κάνει και διεθνώς. Στις συνθήκες που αντιμετωπίζει τώρα ο κυπριακός λαός, συνθήκες άμεσης και ύψιστης απειλής όχι από έξω, αλλά από μέσα, ο ΟΗΕ, τα μόνιμα μέλη του ΣΑ, η ελληνική και βρετανική κυβέρνηση και αντιπολίτευση, η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να ενημερωθούν από κάποιον επίσημα από τους εκπροσώπους της διαπιστωμένης άλλωστε βούλησης του κυπριακού λαού ότι αυτά που γίνονται εν ονόματί του δεν γίνονται και με τη συγκατάθεσή του, παραβιάζουν βασικές αρχές του δικαίου και συνιστούν συνταγματική εκτροπή. Η σιωπή επί του προκειμένου θα εκληφθεί ως συγκατάθεση.

Φυσικά θα κατηγορηθεί η αντιπολίτευση αν τα κάνει αυτά. Αλλά σημασία τώρα δεν έχουν τόσο οι καλοί τρόποι και η εικόνα, όσο η ουσία, η σωτηρία της Κύπρου και των ανθρώπων της. Αύριο θα είναι πολύ αργά.

Η κυπριακή αντιπολίτευση κρατάει πιθανώς στα χέρια της, αλλά δεν θα την κρατάει για πολύ, όχι μόνο την μοίρα της Κύπρου, αλλά και του ελληνισμού στο σύνολό του. Αν δεν κινηθεί τώρα, θα παρακολουθεί αύριο και μαζί της όλοι μας την καταστροφή.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Newswire

Mon 1 January 2018
Sat 30 September 2017
Sat 23 September 2017

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire