User login

Navigation

Global IMC Network

Οι Δικαστές μας, η ελευθερία της έκφρασης, το απόρρητο στις επικοινωνίες μας και μια καμήλα στο Πεντάκωμο

Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
και μυρσίνη συ δοξαστική
μη παρακαλώ σας μη
λησμονάτε τη χώρα μου!
- Οδυσσέας Ελύτης, Το Άξιον Εστί, 1964

Παρ' όλο που το πιο κάτω άρθρο στον Φιλελεύθερο είναι κακογραμμένο και "πασανάκατο", δείχνει ότι οι Ευρωπαϊκές Δικαστικές Αρχές επιβεβαιώνουν - και πάλιν! - ότι οι αγώνες μας στην Κύπρο για την προστασία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου και του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση είναι ορθά εδραιωμένοι σε θεμελιώδεις Αρχές Δικαίου. Και ότι πρέπει να συνεχίσουμε.

Παραθέτουμε τρεις αστυνομικές~δικαστικές υποθέσεις στις οποίες είχαμε εμπλακεί και όπου αυτά τα δικαιώματα υπέστηκαν παράφορη παραβίαση από τις άνομες αρχές στην Κύπρο. Η πιο πρόσφατη μας υπόθεση ακόμα εκκρεμεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Εκεί, οι Δικαστές προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν το γιατί να θεωρείται αντισυνταγματική η πράξη της Δικαστού που εξέδωσε παράνομο διάταγμα κατάσχεσης των υπολογιστών μας, όπως είναι παράνομη και η πράξη της Αστυνομίας που ζήτησε αυτό το διάταγμα αποκρύπτοντας πληροφορίες από το Δικαστήριο, και προέβει στην παράνομη κατάσχεση και ανάκριση μέλους μας χωρίς να υπάρχει ούτε έγκλημα, ούτε υποψία εγκλήματος, ούτε και στοιχειοθέτηση υποψίας εγκλήματος.

Και στις τρεις υποθέσεις, προέκυψε παράνομη δίωξη με αφορμή δημοσιεύσεις που έγιναν ηλεκτρονικά. Οπότε η άνομη δίωξη πλήττει όχι μόνο το συνταγματικό δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, αλλά και το συνταγματικό δικαίωμα στην προστασία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου. Οι Δικαστές μας ακόμα "προσπαθούν να καταλάβουν" τι να σημαίνουν άραγε αυτές οι βασικές έννοιες ελευθερίας... Μέχρι τώρα, συνεχίζουν να εκδίδουν αποφάσεις σε παραβίαση αυτών των ελευθεριών.

Ενώ ο νόμος είναι πεντακάθαρος. Η άρση του απόρρητου στις επικοινωνίες περιορίζεται από το Σύνταγμα, όπου στο Άρθρο 17 καθορίζεται ότι η άρση γίνεται:

►  ΜΟΝΟ με Δικαστικό διάταγμα,
και,
►  ΜΟΝΟ αν οι διωκτικές αρχές πείσουν το Δικαστήριο ότι υπάρχει εύλογος υποψία ή πιθανότητα διάπραξης των εξής εγκλημάτων:
"(α) Φόνος εκ προμελέτης ή ανθρωποκτονία,
(β) εμπορία ενηλίκων ή ανηλίκων προσώπων και αδικήματα που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία,
(γ) εμπορία, προμήθεια, καλλιέργεια ή παραγωγή ναρκωτικών φαρμάκων, ψυχοτρόπων ουσιών ή επικίνδυνων φαρμάκων,
(δ) αδικήματα που σχετίζονται με το νόμισμα ή το χαρτονόμισμα της Δημοκρατίας και
(ε) αδικήματα διαφθοράς για τα οποία προβλέπεται, σε περίπτωση καταδίκης, ποινή φυλάκισης πέντε ετών και άνω."
Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας
http://www.cylaw.org/nomoi/enop/non-ind/syntagma/full.html

Όπως περιγράφει και το άρθρο στον Φιλελεύθερο, η κατάσταση στην Κύπρο είναι επιβεβαιωμένως πανάθλια: Κεφάλαιο και Κράτος επιδίδονται ανεξέλεγκτα σε κατακράτηση των επικοινωνικών δεδομένων των πολιτών χωρίς καμμία αιτία ή υποψία εγκλήματος χωρίς να ενημερώνουν θα θιγέντα άτομα, και χωρίς να υπόκεινται σε οποιοδήποτε έλεγχο. Ούτε οι Δικαστικές ούτε οι διωκτικές αρχές έχουν οποιοδήποτε σεβασμό για το τηλεπικοινωνιακό απόρρητο, το οποίο και παραβιάζουν συστηματικά χωρις να λογοδοτούν σε κανένα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ο πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και πρώην Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, Λουκής Λουκαϊδης, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Τα προβλήματα της κυπριακής Δικαιοσύνης», είπε τα εξής:
► «Το Δικαστικό Σώμα έχει ελλείψεις. Ελλείψεις γνώσεων, ελλείψεις αμεροληψίας και ελλείψεις αυτογνωσίας. Αυτά τα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι οι δικαστές διορίζονται χωρίς αυστηρό έλεγχο των γνώσεων, της πείρας τους και της προσωπικότητάς τους».
► Η κατάπτωση της Κυπριακής Δικαιοσύνης οφείλεται όμως και στην κατάπτωση των αξιών και αρχών και της σωστής παράδοσης της Δικαιοσύνης που έχουν καμφθεί τα τελευταία χρόνια και αρχίζουν να εκτοπίζονται από τη διαφθορά, μέρος της οποίας δυστυχώς φαίνεται ότι ήδη άγγιξε τη δικαστική οικογένεια.
► Η έλλειψη κριτικής και γενικά το ανεξέλεγκτο των δικαστών επηρεάζει ασφαλώς δυσμενώς το ποιόν της δικαστικής αποστολής»."

Ούτε είναι τυχαίο το ότι αμέσως μετά το Ανώτατο Δικαστήριο τον κατήγγειλε στον Γενικό Εισαγγελέα διότι τάχα η έκφραση αυτής της γνώμης συνιστά "ποινικό αδίκημα". Αυτό είναι το Δικαστικό μας σώμα! Μπορείτε να διαβάσετε τις λεπτομέρειες εδώ:

Οι δικαστές, οι μισθοί τους και η ποινική δίωξη της άλλης άποψης
http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/342451/oi-dikastes-oi-misthoi-tous-kai-i-poiniki-dioxi-tis-allis-apopsis

Οι πιό κάτω υποθέσεις φανερώνουν πόσο πίσω είμαστε σαν χώρα.

1.
Κόμματα καταδικάζουν την «φίμωση» Ευδόκα
Καταγγελία του ίδιου του πρώην Υπουργού στην Αστυνομία για διερεύνηση της υπόθεσης
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=213767

Κατάσχεση των Υπολογιστών μας ~ Μιάμιση Ωρα Ανάκριση!
http://cyprus.indymedia.org/node/5002

Κυνηγούν τον Ευδόκα για «σατιρικό» κείμενο για την παραίτηση Πατσαλή
"Σύλληψη πολίτη για «σατιρικό» κείμενο για την παραίτηση Πατσαλή"
http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/267990/syllipsi-politi-gia-satiriko-keimeno-gia-tin-paraitisi-patsali

2.
Η Παράνομη Δίωξη του Ξενή Ξενοφώντος Συνεχίζεται
http://cyprusindymedia.blogspot.com.cy/2010/06/blog-post_24.html

3.
Government Admits Investigation Against Indymedia and Petros Evdokas Initiated by US Intelligence
http://www.indymedia.org/pt/2004/07/111547.shtml
και
http://www.indymedia.org/or/2004/07/111480.shtml

Ομάδα Σύνταξης
Ενδο~Μήδεια / Cyprus IndyMedia
http://cyprus.indymedia.org
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~  

Απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ φέρνει ανατροπές σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις
Καταρρέουν τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα
http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-technologia/53/345617/katarreoun-ta-tilepikoinoniaka-dedomena

 
Λευκωσία: Επιπλοκές σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν ως αποτέλεσμα προχθεσινής απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο έκρινε ότι η καθολική διατήρηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων πολιτών, χωρίς διακρίσεις, πλήττει θεμελιώδη δικαιώματα όπως το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής και το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.
 
Σημειώνεται ότι η αποκάλυψη τηλεπικοινωνιακών δεδομένων αποτελεί ένα σημαντικό εργαλεία στα χέρια της Αστυνομίας, αφού η άρση του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου και τα στοιχεία που προκύπτουν, οδηγούν στην εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων όπως -κλασικό παράδειγμα- οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας.
 
Στην Κύπρο, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών διατηρούν για τουλάχιστον έξι μήνες τα δεδομένα όλων των συνδρομητών τους και η Αστυνομία, κατόπιν δικαστικού διατάγματος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά.
 
Ανάλογες ρυθμίσεις υπάρχουν και σε άλλα μέλη της ΕΕ και το θέμα κλήθηκε να εξετάσει το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου σε διαδικασία στην οποία συμμετείχε και η Κύπρος.

Το ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει το ΔΕΕ ήταν κατά πόσο η γενική και χωρίς διακρίσεις διατήρηση του συνόλου των δεδομένων κίνησης και θέσης όλων των συνδρομητών ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα. Η απάντηση ήταν καταφατική.

Το πρώτο το οποίο διαπίστωσε το Δικαστήριο ήταν ότι «τα δεδομένα τα οποία οφείλουν να διατηρούν οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών επιτρέπουν την ανίχνευση και τον προσδιορισμό της πηγής της επικοινωνίας και του προορισμού της, τον προσδιορισμό της ημερομηνίας, της ώρας, της διάρκειας και του είδους της επικοινωνίας, του εξοπλισμού επικοινωνίας των χρηστών, καθώς και τον προσδιορισμό της θέσεως του εξοπλισμού κινητής επικοινωνίας. Τα εν λόγω δεδομένα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του συνδρομητή ή του εγγεγραμμένου χρήστη, τον αριθμό τηλεφώνου του καλούντος και τον αριθμό του καλουμένου, καθώς και τη διεύθυνση IP για τις υπηρεσίες του διαδικτύου».

Με αυτά τα δεδομένα το ΔΕΕ έκρινε ότι «τα δεδομένα αυτά, λαμβανόμενα στο σύνολό τους, παρέχουν τη δυνατότητα συναγωγής ιδιαιτέρως ακριβών συμπερασμάτων σε σχέση με την ιδιωτική ζωή των προσώπων των οποίων τα δεδομένα έχουν διατηρηθεί, όπως είναι οι καθημερινές συνήθειες, οι μόνιμοι ή οι προσωρινοί τόποι διαμονής, οι καθημερινές και άλλες μετακινήσεις, οι ασκούμενες δραστηριότητες, οι κοινωνικές σχέσεις των προσώπων αυτών και τα κοινωνικά περιβάλλοντα στα οποία τα πρόσωπα αυτά συχνάζουν».

Η δε διαπίστωση του Δικαστηρίου ήταν ότι «η επέμβαση που συνεπάγεται η ρύθμιση αυτή στα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα άρθρα 7 και 8 του Χάρτη (δικαίωμα ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και προστασία προσωπικών δεδομένων) έχει τεράστιο εύρος και πρέπει να θεωρηθεί ως ιδιαιτέρως σοβαρή. Το γεγονός ότι η διατήρηση των δεδομένων πραγματοποιείται χωρίς οι χρήστες υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να ενημερώνονται σχετικώς μπορεί να προκαλέσει στα οικεία πρόσωπα την αίσθηση ότι η ιδιωτική τους ζωή αποτελεί το αντικείμενο διαρκούς παρακολουθήσεως».

Η καθολική διατήρηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων κρίθηκε ότι παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και συνεπώς είναι ανεπίτρεπτη.

Την ίδια ώρα όμως, κρίθηκε πως διατήρηση των δεδομένων μπορεί να δικαιολογηθεί για συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες. Κρίθηκε συγκεκριμένα ότι δεν παραβιάζεται το δίκαιο της Ε.Ε. όταν μια νομοθετική ρύθμιση «επιτρέπει, προληπτικώς, τη στοχευμένη διατήρηση των δεδομένων κινήσεως και των δεδομένων θέσεως, προς τον σκοπό καταπολεμήσεως του σοβαρού εγκλήματος, υπό την προϋπόθεση ότι η διατήρηση των δεδομένων περιορίζεται σε ό,τι είναι απολύτως αναγκαίο όσον αφορά τις κατηγορίες διατηρούμενων δεδομένων, τα πρόσωπα των οποίων τα δεδομένα διατηρούνται καθώς και το διάστημα για το οποίο γίνεται δεκτό ότι πραγματοποιείται η διατήρηση».

Η κατάληξη του Δικαστηρίου ήταν ότι «πρόσβαση (σ.σ. στα δεδομένα επικοινωνίας) μπορεί, κατ’ αρχήν, να παρασχεθεί, προς τον σκοπό της καταπολεμήσεως του εγκλήματος, μόνο στα δεδομένα προσώπων για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι σχεδιάζουν, προτίθενται να διαπράξουν ή έχουν διαπράξει σοβαρή παράβαση ή ακόμη ότι εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε μια τέτοια παράβαση».

Το ΔΕΕ καθόρισε λοιπόν το μέτρο και φαίνεται ότι μόνο στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν υπόνοιες για συμμετοχή τους σε εγκληματικές δραστηριότητες θα μπορούν πλέον, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, να διατηρούν αρχεία με τα τηλεπικοινωνιακά τους δεδομένα και εν συνεχεία, οι ανακριτικές Αρχές, να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

AttachmentSize
lady.justice_public.domain.jpg59.63 KB
detail.processed.themis.kypros.azayies.saxniase.bubble.pin_.jpg122.27 KB

Comments

Newswire

Wed 25 April 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire