User login

Navigation

Global IMC Network

Η πρώτη νόμιμη παραγγελία Ιατρικής Κάνναβης

Πληροφορηθήκαμε από διάφορες οικογένειες ασθενών ότι το Υπουργείο Υγείας έστειλε επιτέλους την πρώτη παραγγελία για νόμιμη εισαγωγή Ιατρικής Κάνναβης από το εξωτερικό στην Κύπρο.

Η παραγγελία είναι για την εξυπηρέτηση ασθενών που έχουν λάβει ειδική άδεια από τον Υπουργό Υγείας για ιατρική χρήση της Κάνναβης. Η αίτηση για μια τέτοια άδεια είναι απλή - όλες οι απαραίτητες πληροφορίες είναι εδώ:

"Πως θα κάμετε την αίτηση σας για Ιατρική Κάνναβη"
http://cyprusindymedia.blogspot.com.cy/2016/04/blog-post_3.html

Οι ασθενείς έχουν ενημερωθεί ότι η παραγγελία μπορεί να χρειαστεί ακόμα μερικούς μήνες να παρασκευαστεί και να αφιχθεί στην Κύπρο.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να πεθαίνουν ασθενείς που είναι ΑΔΕΙΟΥΧΟΙ για την Ιατρική Κάνναβη, και που ακόμα δεν έχουν λάβει ούτε σταγόνα από το φάρμακο τους. Μέχρι στιγμής μετρούμε ΕΝΝΕΑ θανάτους ασθενών που πέθαναν περιμένοντας. Αυτό συμβαίνει διότι ο Υπουργός Υγείας διέπραξε ένα τεράστιο και φονικό σφάλμα επιβάλλοντας περιορισμό στις άδειες για Ιατρική Κάνναβη, καθορίζοντας ότι η προμήθεια Κάνναβης θα γίνεται μόνο από “κρατικά εγκεκριμένες πηγές”. Δεδομένου ότι μέχρι τώρα καμία χώρα δεν εξάγει στην Κύπρο νόμιμα οι ασθενείς αναγκάζονται από την Υπουργική αυτή ρήτρα είτε να παρανομούν εισάγοντας σκευάσματα Κάνναβης από μυστικές πηγές προμήθειας, είτε να πεθαίνουν περιμένοντας.

Η παρούσα παραγγελία αποτελεί την δεύτερη απόπειρα. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου εργάστηκαν πολύ σκληρά για να υλοποιήσουν την ανέφικτη και άδικη οδηγία του Υπουργού, και πέρσι έκαμαν διαπραγμετεύσεις και διευθετήσεις με μια εταιρεία στον Καναδά. Για λόγους όμως που αφορούν τις ενδοΚαναδικές συγκρούσεις συμφερόντων οι διευθετήσεις ναυάγησαν, και τώρα το Υπουργείο μας απευθύνθηκε σε μια θυγατρική Καναδικής εταιρείας που εδράζεται στην Κροατία. Η εταιρεία ονομάζεται Tilray. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτή την “ανακατωσούρα” εδώ:

A Canadian Weed Company Just Became the First to Legally Export Medical Cannabis to Europe
https://news.vice.com/article/a-canadian-weed-company-just-became-the-first-to-legally-export-medical-cannabis-to-europe

Σε σχέση με αυτές τις εξελίξεις στην Κύπρο σημειώνουμε τα εξής:

• Οι άδειες μέχρι τώρα έχουν δωθεί από τον Υπουργό Υγείας ΜΟΝΟ σε καρκινοπαθείς. Αυτό αντιβαίνει σε σημαντικές αρχές του Συντάγματος, ιδίως την θεμελιακή αρχή της ισότητος.

Το άρθρο του Συντάγματος που διασφαλίζει την ισότητα, διασφαλίζει ότι εφ' όσον έχει εγκριθεί Ιατρική Κάνναβις για τον ασθενή Α, τότε δικαιούται να λάβει Ιατρική Κάνναβη και ο ασθενής Β - ο νόμος είναι απόλυτος σε αυτό:

"ΑΡΘΡΟΝ 28
1. Πάντες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, της διοικήσεως και της δικαιοσύνης και δικαιούνται να τύχωσι ίσης προστασίας και μεταχειρίσεως.
2. Έκαστος απολαύει πάντων των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των προβλεπομένων υπό του Συντάγματος άνευ ουδεμιάς δυσμενούς διακρίσεως αμέσου ή εμμέσου εις βάρος οιουδήποτε ατόμου ένεκα της κοινότητος, της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, της γλώσσης, του φύλου, των πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, της εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, της γεννήσεως, του πλούτου, της κοινωνικής τάξεως αυτού ή ένεκα οιουδήποτε άλλου λόγου, εκτός εάν διά ρητής διατάξεως του Συντάγματος ορίζηται το αντίθετον".
Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας
http://www.cylaw.org/nomoi/enop/non-ind/syntagma/full.html

• Επίσης, οι πράξεις του Υπουργού που επιλεκτικά τώρα περιορίζουν την πρόσβαση των ασθενών στην Ιατρική Κάνναβη, είναι σε παράβαση της πιο θεμελιώδους προστασίας που παρέχει το Σύνταγμα για τους πολίτες:

ΑΡΘΡΟΝ 7
1. Έκαστος έχει το δικαίωμα ζωής και σωματικής ακεραιότητος.

• Επιπλέον, είναι σε παράβαση των διατάξεων που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Χάρτα των Δικαιωμάτων των Ασθενών (2002) η οποία και αποτελεί μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου και των Εθνικών Δικαίων. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη δια νόμου να εφαρμόζει αυτά τα Δικαιώματα χωρίς καμία παρέκκλιση.

Σε αυτήν καθορίζονται ξεκάθαρα και χωρίς καμία δυνατότητα παρερμηνείας ή παρανόησης τα εξής:

«5. Το Δικαίωμα στην Ελεύθερη Επιλογή
Το κάθε άτομο έχει το Δικαίωμα να Επιλέγει Ελεύθερα ανάμεσα σε διαφορετικές θεραπευτικές διαδικασίες και παροχείς των στη βάση επαρκούς πληροφόρησης.»:
Η Ευρωπαϊκή χάρτα των Δικαιωμάτων των Ασθενών στην Αγγλική
http://ec.europa.eu/health/ph_overview/co_operation/mobility/docs/health_services_co108_en.pdf

Δεδομένων των πιο πάνω επισημάνσεων για την παρανομία που έχει επιβάλει ο Υπουργός Υγείας στους ασθενείς, αναμένουμε ότι θα προκύψουν νέοι δικαστικοί αγώνες από ασθενείς που διεκδικούν το δικαίωμα πρόσβασης στην Ιατρική Κάνναβη. Το Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης είναι έτοιμο να συνδράμει κάθε τέτοια νέα προσπάθεια. Έχουμε ήδη περάσει αμέτρητες ώρες σε δικαστήρια για την υπόθεση της Ιατρικής Κάνναβης, και σιγά-σιγά κερδίζουμε ΟΛΕΣ τις μάχες στις οποίες έχουμε εμπλακεί:

Κύπρος: Οι Δίκες για την Ιατρική Κάνναβη
http://cyprusindymedia.blogspot.com.cy/2015/12/blog-post.html
και
Τρεις νίκες για την Ιατρική Κάνναβη
http://cyprusindymedia.blogspot.com.cy/2016/03/blog-post_29.html
και
«Χαστούκι» δικαστηρίου στην αστυνομία για το ένταλμα κατά Κύπριου συντάκτη
http://www.reporter.com.cy/police/article/155309/-chastoyki-dikastirioy-stin-astynomia-ga-to-entalma-erevnas-stin-oikia-syntakti

• Ενώ οι Φίλοι της Κάνναβης φροντίζουμε αδιαλείπτως να ασκούμε κριτική στον Υπουργό Υγείας για τα θανάσιμα του λάθη, ταυτόχρονα συνεχίζουμε να παρέχουμε βοήθεια στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου για οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίζουν σε σχέση με την Ιατρική Κάνναβη. Παρέχουμε εθελοντικά επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία στο Υπουργείο η οποία αξιοποιείται:

ο- για την επιλογή των ορθών σκευασμάτων Ιατρικής Κάνναβης στις παραγγελίες του Υπουργείου,
ο- για την καθοδήγηση γιατρών στην σύνταξη των συνταγών για την Κάνναβη,
ο- για τον εμπλουτισμό γνώσης και πείρας των λειτουργών του Υπουργείου ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς καλύτερα.

• Γνωρίζουμε ότι τα σκευάσματα της Tilray που αναμένονται να αφιχθούν σε μερικούς μήνες έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

ο- είναι σκευάσματα καλής φαρμακευτικής ποιότητος για ασθενείς που χρειάζονται μικρές ή συνήθεις ποσότητες (για τις πλείστες ασθένειες όπου ενδείκνυται Κάνναβις),
ο- παρ' όλον που δεν είναι εύχρηστα για τους καρκινοπαθείς, γιατί τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ακολουθούν οι ασθενείς απαιτούν πολύ πιο ψηλές συγκεντρώσεις Τετραϋδροκανναβινόλης (THC) και Κανναβιδιόλης (CBD), θα μπορούν να ικανοποιήσουν κάποιους καρκινοπαθείς,
ο- είναι πολύ ακριβά. Οι τιμές των σκευασμάτων που διατίθενται μέσα από τα παράνομα δίκτυα αλληλοϋποστήριξης των ασθενών έχουν πολύ καλύτερες τιμές, και πιο ψηλές συγκεντρώσεις.

• Οι άδειες που έχει δώσει ο Υπουργός συνεχίζουν να είναι επιλεκτικά και μόνον για Κανναβινέλαιο. Δεν έχει δωθεί ακόμα καμία έγκριση για άλλες μορφές Ιατρικής Κάνναβης, ούτε στην φυσική της φυτική μορφή, ούτε σε σκευάσματα που είναι ειδικά για εισπνοές, υπόθετα, κρέμες, ή για κάπνισμα, ενώ σε όλες τις χώρες και πολιτείες όπου λειτουργούν προγράμματα Ιατρικής Κάνναβης, η επιβολή μίας και μόνο μορφής σκευάσματος θεωρείται εγκληματική στέρηση εις βάρος των ασθενών. 

Δεδομένων των πιο πάνω, προβλέπουμε ότι πολλοί ασθενείς θα συνεχίσουν να επιλέγουν τις εναλλακτικές διαδρομές στην προμήθεια και χρήση της Ιατρικής Κάνναβης διότι αυτό τους επιβάλλουν οι καταστάσεις, είτε αυτό αφορά την ποιότητα είτε την τιμή των νόμιμων σκευασμάτων. Όσον δε αφορά τις χιλιάδες ασθενών που δεν έχουν καν άδεια για Ιατρική Κάνναβη, αυτοί θα συνεχίσουν να είναι καταδικασμένοι από ένα σκληρό και απάνθρωπο καθεστώς στο να προμηθεύονται και να χορηγούνται το φάρμακο τους εντελώς στην παρανομία.

Το Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια σε όλους τους ασθενείς που απευθύνονται κοντά μας, αλλά και συνεργασία με όλους όσους κρατικούς θεσμούς έχουν ανάγκη, ενδιαφέρον ή προθυμία να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους σε ό,τι αφορά την Ιατρική Κάνναβη.

Προσβλέπουμε σε εκείνη την μέρα που το Ιερό Φυτό θα αφεθεί ελεύθερο να προσφέρει τις ζωογόνες του χάριτες, χαρές και φαρμακευτικές ιδιότητες σε όλα τα άτομα που το επιθυμούν ή το έχουν ανάγκη, χωρίς κανένα περιορισμό. Θά 'ρθει άσπρη μέρα και για μας...

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
Μέλος του Σωματείου
Φίλοι της Κάνναβης
https://www.facebook.com/FiloiTisKannabis
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΠΕΝΤΕ ΤΩΡΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
https://www.facebook.com/FiloiTisKannabis/posts/848717015264068

Ιατρική Κάνναβις, Πέρσα Σιάσου, Πέτρος Ευδόκας, ΜΕΓΑ
https://youtu.be/dI9POtmgo3c

Ακόμα δύο νεκροί σε αναμονή για την Ιατρική Κάνναβη - Τι θα γίνει κε Υπουργέ;
http://cyprus.indymedia.org/node/5069

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

AttachmentSize
medical.cannabis.marijuana.logo_.caduceus.2.500.jpg137.97 KB
medical.cannabis.marijuana.logo_.caduceus.1.jpg18.88 KB
persa.siasou.mega_.enimerosi.tora_.png250.03 KB

Comments

Newswire

Fri 23 February 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire