User login

Navigation

Global IMC Network

Αναφορικά με το "Πόρισμα - Εισήγηση για την Ιατρική Χρήση Κάνναβης"

Δημοσιεύτηκε τελικά το Πόρισμα της Ελλαδικής Επιτροπής για την Ιατρική Χρήση της Κάνναβης με την υπογραφή της Προέδρου της, Κατερίνας Αντωνίου, που είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας. Υπενθυμίζουμε πως αυτή η επιτροπή συνετάχθει με εντολή του Υπ. Υγείας για να καθορίσει πολιτική προς την Ιατρική Κάνναβη. Δημοσιεύτηκε εδώ:

Πόρισμα - Εισήγηση για την Ιατρική Χρήση Κάνναβης
http://medlabgr.blogspot.com/2017/02/blog-post_556.html
και εδώ:
http://ασθενεισ-υπερ-φαρμακευτικησ-κανναβησ.gr/2017/02/22/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B7

Το Πόρισμα είναι απαράδεκτο, γεμάτο ψέμματα και προκαταλήψεις που ποζάρουν με επιστημονικοφάνεια. Δεν υπάρχει πιο τραγικό και απαιχθές θέαμα από ψευδο-επιστήμονες που ανάγουν την άγνοια τους σε "αλήθεια".

Για παράδειγμα το Πόρισμα ψευδώς ισχυρίζεται ότι η Κάνναβις "προκαλεί εξάρτηση", καθώς και ζωγραφίζεται ως αιτία για ψύχωση, σχιζοφρένια, κοκ. Μαζί με αυτές, αναφέρει και ένα σωρό άλλες παθήσεις και ασθένειες που τάχα "προκαλεί" η Κάνναβις.

Μέρος αυτής της τοποθέτησης γίνεται πολύ έντεχνα (δηλ. με ηθελημένο, συνειδητό ψέμμα) χρησιμοποιώντας τον όρο ότι τάχα η Κάνναβις "έχει συνδυαστεί αρνητικά" κάποιες παθήσεις (υπονοώντας πάλι ότι η Κάνναβις "τις προκαλεί") ενώ για αυτές τις παθήσεις η επιστήμη λέει ξεκάθαρα πως δεν έχει αναγνωριστεί μηχανισμός στην πάθηση, και δεν έχει αναγνωριστεί πουθενά ρόλος της Κάνναβης ως αιτία. ΜΟΝΟ στατιστικός συσχετισμός έχει αναγνωριστεί. Η επιστήμη προσδιορίζει πεντακάθαρα το ότι "στατιστικός συσχετισμός ΔΕΝ ισοδυναμεί με το
«αιτία ► αποτέλεσμα» ".

Ο "στατιστικός συσχετισμός" που αναφέρεται στο κείμενο είναι του είδους "Εννέα στους δέκα κατά συρροήν δολοφόνους, από τα παιδικά τους χρόνια έπιναν γάλα." Δηλαδή το γάλα "έχει συνδυαστεί αρνητικά" με την ανατροφή και ανάπτυξη του κατά συρροήν δολοφόνου.

Αυτές οι τοποθετήσεις της Επιτροπής δεν είναι λάθη αλλά εγκλήματα. Οι γράφοντες και υπογράφοντες αυτό το σκουπίδι ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ την ορθή ερμηνεία της στατιστικής συσχέτισης, ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι στις παθήσεις όπου "έχει συνδυαστεί αρνητικά" η Κάνναβις με κάποιες παθήσεις ΔΕΝ υπάρχει αναγνωρισμένος μηχανισμός πάθησης ούτε και αναγνωρισμένος μηχανισμός συμμετοχής της Κάνναβης στην πάθηση. Επιπλέον, σε πολλές από αυτές όπως την παχυσαρκία, τα αγγειακά επισόδεια, την ουσιοεξάρτηση, κλπ. η επιστήμη έχει αναδείξει ακριβώς τον αντίθετο συσχετισμό: δηλαδή ότι η Κάνναβις επηρεάζει τον οργανισμό θεραπευτικά και προληπτικά.

Ακόμα και αν δεκτούμε μια αθώα άγνοια αυτών των επιστημόνων, δηλ. το "δεν γνώριζαν", αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Ακόμα και αν δεν γνωρίζουν, ΟΦΕΙΛΑΝ να γνωρίζουν. Αν είναι αυτοί οι κορυφαίοι επιστήμονες του ένδοξου μας εθνοκράτους, δηλ. αν αυτή η αθλιότητα είναι η κορωνίς των φορέων της γνώσης για την Κάνναβη στην Ελλάδα... τότε ο συνδυασμός απλής άγνοιας, εγκληματικής άγνοιας, και ηθελημένης ψευτιάς ανάγονται σήμερα σε νομοθετική δύναμη φέρουσα τον μανδύα της επιστημονικής "αληθειας" - τι να την κάμουμε τέτοια "νίκη";

Η μόνη ορθή προσέγγιση προς αυτό το άθλιο έγγραφο είναι η κριτική απόρριψη.

Δεν μπορεί ένα έγγραφο να είναι αποδεκτό ως τοποθέτηση επιστημονικής επιτροπής όταν συμπεριλαμβάνει τη φράση: "Η κάνναβη επίσης μπορεί να προκαλέσει βραχύ ψυχωσικό επεισόδιο το οποίο αποδράμει αλλά η μακροχρόνια πορεία των ατόμων που εμφάνισαν ένα τέτοιο επεισόδιο (~8 έτη) δείχνει ότι περί το 50% των ατόμων χωρίς ψυχιατρικό αναμνηστικό εμφανίζουν ψύχωση του σχιζοφρενικού φάσματος και το ποσοστό αυτό αυξάνει σε 75%, αν υπολογισθούν οι ψυχωτικού τύπου γενικά διαταραχές." Ένα τόσο χονδροειδές ψέμμα που δεν μπορεί να στηριχθεί ΠΟΥΘΕΝΑ μέσα στον κόσμο της επιστήμης με ούτε μία επιστημονική έρευνα, είναι όχι μόνο απορριπτέο και γελοίο - με την δημοσίευση μιας τέτοιας δήλωσης, οι "επιστήμονες" αυτοί έχουν εξευτελίσει τους ίδιους τους εαυτούς τους τελείως!

Όπως ορθά έγραψε μια συνεργάτης: "Αν ήμουν υπουργός, με τέτοιο πόρισμα δεν θα έπαιρνα ποτέ το ρίσκο να βγάλω την καλλιέργεια, παραγωγή και εμπορία της κάνναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου. Το πολύ πολύ θα έδινα άδεια εισαγωγής σκευασμάτων που ήδη κυκλοφορούν. Και συνθετικών φυσικά." Σε αυτό ας προσθέσουμε και το αυτονόητο: με τέτοια χονδροειδή ψέμματα (αυτά που στην Κύπρο τα λέμε βαρέλλες), δεν μπορεί να στηθεί ούτε κοινωνικά οφέλιμη ούτε λογική ούτε δίκαια νομική ρύθμιση της πρόσβασης των ασθενών στην Ιατρική Κάνναβη.

Ελπίζουμε πως οι συναγωνιστές μας στον ελλαδικό χώρο θα απορρίψουν αυτό το ανόητο Πόρισμα, και θα του ασκήσουν την κριτική που του αρμόζει. Ή τουλάχιστον, ας ζητήσουν από την Επιτροπή να δώσει έστω και ΜΙΑ απόδειξη για αυτούς τους εγκληματικά ανόητους ισχυρισμούς.

Ευτυχώς όμως η ιστορία του αγώνος μας επί το παγκόσμιο, απέδειξε πως όσα ψέμματα και αν διαλαλήσουν οι ψευδο-επιστήμονες, η αλήθεια θα διαλάμψει, και το Κίνημα Νομιμοποίησης θα νικήσει. Αλλά πόσοι ασθενείς θα πεθάνουν μέχρι τότε; Πόσοι θα υποφέρουν με πόνους ανυπόφορους, και με παθήσεις που μόνο η Κάνναβις δύναται να ανακουφίσει;

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

~~~~~~~~~~~~~~

Πηγές ~ Αναγνώσματα ~ Επιστημονικές Παραπομπές

Κάνναβις και Ψύχωση: η νέα Δαιμονοποίηση του Ιερού Φυτού
http://cyprus.indymedia.org/node/4793

Για την δήθεν εξάρτηση
Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης: για το νομοσχέδιο που θα επιβάλλει "θεραπεία" μέσω Δικαστηρίων
http://cyprus.indymedia.org/node/4990

Διαβάστε τα νέα ψέμματα... ΕΔΩ!
http://cyprus.indymedia.org/node/4935

Η Ορθή χρήση της Κάνναβης
Μικρό Εγχειρίδιο
http://cyprus.indymedia.org/node/4801

Για τις δήθεν "βλάβες στον εγκέφαλο":
«Σε σχέση με αυτό το άρθρο:
"Εγκεφαλικές αλλοιώσεις προκαλεί η περιστασιακή χρήση ινδικής κάνναβης"
http://www.philenews.com/el-gr/kali-zoi-diatrofi/170/195119/egkefalikes-alloioseis-prokalei-i-peristasiaki-chrisi-indikis-kannavis

Ο φανατισμός και τα δογματικά ψέμματα ΠΑΝΤΑ φανερώνουν αυτούς που έχουν προκατάληψη και που είναι ίσως ανίκανοι ή και απρόθυμοι για την αλήθεια. Διαβάστε λοιπόν την ίδια την ιατρική μελέτη (παραθέτω τον σύνδεσμο πιο κάτω). Σε εκείνην θα δείτε ότι ΔΕΝ αναφέρεται πουθενά στην ΑΙΤΙΑ για τις αλλοιώσεις που επισημάνθηκαν, αλλά σε στατιστικούς συσχετισμούς. Διαβάστε και την κριτική που έγραψε ο γιατρός John Gever, υποδιευθυντής Σύνταξης της ιατρικής ιστοσελίδας MedPage Today. Γράφει ότι και οι αριθμοί στην μελέτη είναι λανθασμένοι (χρήστες που κάμνουν από βαραία ως υπερβολική χρήση περιγράφονται ως "περιστασιακοί), αλλά και η μεθοδολογία ΔΕΝ αναφέρεται στο βασικό επιστημονικό σχήμα "αιτία - αποτέλεσμα". Μπορείτε να την διαβάσετε εδώ:
http://www.medpagetoday.com/Neurology/GeneralNeurology/45290

Επιπλέον, η μελέτη ΔΕΝ αναφέρεται στο εάν οι χρήστες που μελετήθηκαν χρησιμοποιούσαν κάνναβη ψεκασμένη με δηλητήρια όπως παρασιτοκτόνα και άλλα. Το ποιό σημαντικό από όλα; Οι αλλοιώσεις που παρατηρήθηκαν ΔΕΝ συνιστούν βλάβη !! »

A controlled family study of cannabis users with and without psychosis
http://www.schres-journal.com/article/S0920-9964%2813%2900610-5/abstract

Και εδώ μια περίληψη σε εκλαϊκευμένη εκδοχή, για άτομα που τείνουν να βαριούνται ή να αποφεύγουν το ξερό ύφος των επιστημονικών κειμένων:
Harvard: Marijuana Doesn’t Cause Schizophrenia
https://psychcentral.com/news/2013/12/10/harvard-marijuana-doesnt-cause-schizophrenia/63148.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

AttachmentSize
cannabis.argo_.savvas.thoma_.processed.cropped.petros.medical.red_.362.png194.24 KB

Comments

Newswire

Mon 28 May 2018
Wed 25 April 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire