User login

Navigation

Global IMC Network

Γελούν πάνω από το πτώμα


Σε φωτογραφίες που δημοσίευσε χθες το πρωί η διαδικτυακή εφημερίδα Ρεπόρτερ (Reporter.com.cy) εμφανίζονται αστυνομικοί να γελούν εντελώς άπρεπα επί τόπου στη σκηνή όπου ανευρέθει το πτώμα άγνωστου ατόμου, κοντά στο μεγάλο εμπορικό κέντρο Λευκωσίας-Λατσιών.

Αναγνωρίζουμε πως η στενή επαφή με την σωρό ενός νεκρού προκαλεί δυσφορικά συναισθήματα και νευρικότητα - αλλά οι αστυνομικοί που καλούνται να επιτελέσουν δημοσίως το έργο αναγνώρισης, ανίχνευσης, διασφάλισης της σκηνής του περιστατικού και τα άλλα συναφή ΔΕΝ επιτρέπεται να χασκογελούν, όση νευρικότητα και αν τους προκαλεί το θέαμα.

Οι φωτογραφίες εδώ μαρτυρούν το αδιαμφισβήτητο. Δείτε τες εδώ - με ένα κλικ επί της κάθε εικόνας μπορείτε να την δείτε και σε μεγέθυνση.

Αν η επαφή με νεκρούς προκαλεί νευρικότητα που δεν μπορούν να την διαχειριστούν με ευπρέπεια τα "λαγωνικά" μας, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούν τα κίνητρα τους για την επιλογή αυτού του επαγγέλματος. Το ίδιο και οι ανώτεροι τους αξιωματικοί: μήπως θα πρέπει να αξιολογήσουν ξανά το ποιούς στέλνουν σε τέτοιες αποστολές;

Όσοι έχουμε επαφή με νεκρούς βιώνουμε άβολα και δύσκολα συναισθήματα, αλλά επίσης συναισθανόμαστε την ευθύνη ενώπιον των συγγενών και των άλλων ανθρώπων του νεκρού: ο άγνωστος νεκρός είναι κάποιου το παιδί, κάποιου ο φίλος, συγγενής, γείτονας, συνάδελφος. Δεν γίνεται οι αστυνομικοί να εκτονώνουν την νευρικότητα τους με τόση αναισθησία σε δημόσιο χώρο και ενώπιον των φωτογραφικών μηχανών των δημοσιογράφων.

Αν μη τι άλλο, το συμβάν δείχνει ότι οι αστυνομικοί μας χρειάζονται τουλάχιστον μαθήματα επαγγελματισμού, δεοντολογίας και ευαισθησίας. Και να διδαχθούν την απλή επαγγελματική δεξιότητα του να αφήνουν κατά μέρος την εκτόνωση για κάποια άλλη στιγμή αργότερα, σε χώρο και χρόνο πιο κατάλληλο. Το πιο πιθανό είναι ότι χρειάζεται να ληφθούν και άλλα μέτρα, τα οποία θα διασφαλίσουν ότι η δημόσια τους παρουσία και συμπεριφορά θα πηγάζει από μια αίσθηση υπευθυνότητος, αλλά αν δεν συμμορφώνονται, να πηγάζει και από τον φόβο της επίπληξης ή της απόλυσης, ή και της δίωξης για το ποινικό αδίκημα που ονομάζεται προσβολή νεκρού.

Υπενθυμίζουμε τι λέει και

Ο περί Ποινικού Κώδικα Νόμος (ΚΕΦ.154):
"Άρθρο 140.
...όποιος επιδεικνύει ασέβεια στο λείψανο νεκρού
[...] είναι ένοχος πλημμελήματος."
http://www.cylaw.org/nomoi/enop/non-ind/0_154/division-dd12fa068c-825c-475f-8af5-93cb97376e6e.html

Και ας μην ξεχνούμε πως ολόκληρος ο Ελληνικός πολιτισμός δομήθηκε πάνω στο σεβασμό προς τους νεκρούς. Το να τιμούμε τους νεκρούς είναι Θείος νόμος, ανώτερος και από τους ανθρώπινους νόμους. Αυτό είναι και το νόημα της Αντιγόνης - που οι κυβερνώντες ξέρουν να το αξιοποιούν μόνο για την προπαγάνδα τους, αγνοώντας και παραβλέποντας την ουσία, και αποφεύγοντας την εφαρμογή του στα κοινά και στα καθημερινά όπου μας καίει.

Αναγνωρίζουμε πως η νέα γενεά αστυνομικών είναι πιο αγνή και ανθρώπινη από αυτή της περασμένης γενεάς, μες τους οποίους συγκαταλέγονται και αστυνομικοί βασανιστές, μαφιόζοι και άκρως διεφαρμένοι ένστολοι εγκληματίες. Αλλά η νέα γενεά αστυνομικών δυστυχώς περίεχει και αρκετούς - ιδίως ανάμεσα στους ανιχνευτές ("ντετέκτιβ"), που υποτίθεται είναι και οι εκλεκτοί των εκλεκτών - που βλέπουν τους εαυτούς τους μέσα από μια πόζα, ωσάν να είναι ηθοποιοί σε αστυνομικές ταινίες ή σειρές. Συναισθηματικά κενοί και κοινωνικά ανέπαφοι, νομίζουν πως τα πράματα που βιώνουν είναι απλώς ένα ρηχό θέαμα.

Θα γελούσαν έτσι και πάνω από το πτώμα του δικού τους, του αγαπημένου τους; Αύριο αυτοί οι ίδιοι αστυνομικοί θα βρεθούν χασκογελώντας πάνω από το πτώμα του δικού μας αγαπημένου, του δικού μας συγγενή ή φίλου. Ή και να χασκογελούν πάνω από το δικό μας πτώμα. Αυτό θέλουμε; Να ομαλοποιηθεί η αναίσθητη συμπεριφορά και η άκαρδη ασέβεια προς τους νεκρούς και να επικρατήσει αυτό στην κοινωνία μας μόνο και μόνο επειδή οι αστυνομικοί κατέχουν δύο γραμμάρια εξουσίας και είναι υπεράνω κριτικής;

Μπορείτε να δείτε το αρχικό άρθρο με τις φωτογραφίες εδώ:

Μυστήριο γύρω από το πτώμα που εντοπίστηκε κοντά στο mall
09/03/2017, 08:42
http://www.reporter.com.cy/police/article/178270/mystirio-gro-apo-to-ptoma-poy

Πόσο χαμηλά μες τον πάτο του βόθρου τελικά θα πέσει αυτή η κοινωνία;

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

AttachmentSize
ptoma.mall_.3.jpg6.59 KB
ptoma.mall_.2.jpg9.64 KB
ptoma.mall_.1.jpg13.61 KB
ptoma.mall_.astynomikoi.geloun.reporter.2.jpg62.33 KB
ptoma.mall_.astynomikoi.geloun.reporter.1.jpg61.78 KB

Comments

Newswire

Wed 25 April 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire