User login

Navigation

Global IMC Network

Άρχισε η διανομή της Ιατρικής Κάνναβης

• Έφθασε στην Κύπρο η πρώτη παρτίδα του εισαγόμενου Κανναβινέλαιου
• Αξιολόγηση των σκευασμάτων
• Αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης

Μετά από πολλούς αχρείαστους θανάτους ασθενών, αγώνες σε δικαστήρια εκ μέρους του Κινήματος Νομιμοποίησης, φυλακίσεις, συγκρούσεις στο δημόσιο βλέμμα σε τηλεοράσεις, στα ΜΜΕ και τον Τύπο, σε διαλέξεις και άλλες δημόσιες συγκεντρώσεις, και παντελώς αδικαιολόγητη καθυστέρηση πέραν του ενάμιση χρόνου καταφέραμε επιτέλους να εξασφαλίσουμε την εισαγωγή και διανομή της πρώτης παρτίδας Κανναβινέλαιου για τους αδειούχους ασθενείς που εξασφάλισαν έγκριση από τον Υπουργό Υγείας.

▲ Είναι μια νίκη που την γιορτάζουμε στη μνήμη του 19χρονου αθλητή Γιώργου Μιχαήλ που με τον πατέρα του Ιάσονα πάλεψαν για το δικαίωμα πρόσβασης στην Ιατρική Κάνναβη στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Γιώργος το πάλεψε μέχρι θανάτου: υποφέροντας από καρκίνο στον εγκέφαλο διεξήγαγε αυτή τη μάχη ενώ ήταν ήδη ημιπαράλυτος, τυφλός και κλινήρης. Με την εθελοντική βοήθεια της δικηγόρου Εύης Τουλέκκη ο Γιώργος κέρδισε αυτό το δικαίωμα εκ μέρους όλων μας στο Ανώτατο το 2015, αναγκάζοντας τις αρχές να το αναγνωρίσουν και να συμμορφωθούν, και να σταματήσουν τις πλείστες από τις παράνομες πράξεις παρεμπόδισης και αγνόησης των ασθενών. Ο Υπουργός Υγείας υπέγραψε την έγκριση της αίτησης του Γιώργου μια μέρα πριν ο Γιώργος πεθάνει.
 
Υπενθυμίζουμε πως όλοι οι αδειούχοι τώρα είναι μόνο καρκινοπαθείς - μέχρι στιγμής, αν και εκκρεμούν πάρα πολλές αιτήσεις άλλων ασθενών πάνω στο γραφείο του Υπουργού, σε παραβίαση των Συνταγματικών τους δικαιωμάτων ο νυν Υπουργός δεν έχει εγκρίνει αιτήσεις Ιατρικής Κάνναβης για ασθενείς με άλλες παθήσεις παρ' όλο που στο προτεινόμενο νομοσχέδιο ρύθμισης για την Ιατρική Κάνναβη που υπέβαλε ο ίδιος ο Υπουργός στην Κυβέρνηση αναγράφεται πεντακάθαρα κατάλογος παθήσεων για τις οποίες η Κάνναβις αναγνωρίζεται επισήμως ως φάρμακο και αφορά συνολικά πολλές χιλιάδες Κυπρίων ασθενών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται νευρολογικές παθήσεις (πχ. κατά πλάκας σκλήρυνση, νευρολογικοί πόνοι, νόσος Πάρκινσον), αυτοάνοσες παθήσεις (αρθρίτιδα, λύκος, αλλεργίες), χρόνιοι πόνοι, ελκώδης κολίτιδα, ψυχολογικές ασθένειες, και άλλες.

Ακόμα μια νίκη που φανερώνει αφ' ενός το ότι η κοινωνία μας αγκάλιασε πλατειά το δικαίωμα των ασθενών για πρόσβαση στην Κάνναβη, αλλά και το ότι η ανθρωπιά και εντιμότητα είναι ζωντανές ακόμα σ' αυτή την κατηραμένη νήσο, είναι το γεγονός ότι ο εισαγωγέας και οι φαρμακοποιοί που ανέλαβαν την διανομή του Κανναβινέλαιου, με δική τους πρωτοβουλία αρνήθηκαν να εισπράξουν οποιοδήποτε κέρδος από αυτή την επιχείρηση: διανέμουν το φάρμακο στους ασθενείς εισπράττοντας μόνο για τα έξοδα που ήδη καταβλήθηκαν μέχρι να φτάσει στην Κύπρο. Είναι το μόνο φάρμακο για το οποίο γνωρίζουμε να έχουν απαρνηθεί τα κέρδη αυτοί οι επιχειρηματίες - πράγμα για το οποίο τους ευχαριστούμε θερμά εκ μέρους όλης της κοινότητας ασθενών και Φίλων της Κάνναβης.

Ο Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας άρχισαν να ειδοποιούν τους δικαιούχους ασθενείς και συγγενείς των και κάποιοι έχουν ήδη παραλάβει τα φάρμακα τους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι λειτουργοί στις Φαρμακευτικές έχουν επιτελέσει πραγματικούς άθλους ώστε να καταφέρουν αυτή την εισαγωγή, δεδομένων των παράλογων, παράνομων και αντισυνταγματικών εμποδίων και περιορισμών που έθεσε ο Υπουργός για την ανεύρεση, προμήθεια και εισαγωγή της Κάνναβης για Ιατρική χρήση.

Αξιολόγηση των σκευασμάτων

Τα σκευάσματα είναι της εταιρείας Tilray, της οποίας η θυγατρική εταιρεία εδράζεται στην Κροατία και η μητρική στον Καναδά. Αν και από πλευράς Κύπρου έγιναν πολλές επαφές με εταιρείες και κράτη διεθνώς για ανεύρεση Ιατρικής Κάνναβης προς εισαγωγή, μόνο η Tilray μέχρι στιγμής κατάφερε να προσφέρει έγκαιρα και νόμιμα κάποια από τα ζητούμενα.

Έχουν εισαχθεί δύο είδη σκευασμάτων από την Tilray. Τό ένα περιέχει την ουσία Τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΥΚ ~ διεθνώς γνωστή ως THC) και το άλλο περιέχει την ΤΥΚ σε ίσες ποσότητες μαζί με Κανναβιδιόλη (ΚΒΔ ~ διεθνώς γνωστή ως CBD). Η ΤΥΚ και ΚΒΔ είναι δύο από τις περισσότερες των εκατών φαρμακευτικών ουσιών που περιέχει η Κάνναβις.

Τα θετικά στοιχεία των σκευασμάτων:

• Είναι φαρμακευτικής ποιότητας, δηλαδή ο ασθενής δεν θα έχει να ανησυχεί πλέον για τυχόν προσμίξεις, νοθεία, παράσιτα, ακαθαρσίες κλπ, που συχνά αμαυρίζουν την ποιότητα της φυτικής Κάνναβης ή Κανναβινέλαιου που αναγκάζονται οι ασθενείς να προμηθευτούν από την Μαύρη αγορά που ελέγχεται από την Μαφία και διεφθαρμένες πτέρυγες της Αστυνομίας.

• Έχουν σταθερή περιεκτικότητα, άρα οι μετρήσεις της δόσης μπορούν να γίνουν εύκολα.

Τα αρνητικά στοιχεία:

• Προτίστως η τιμή:

Τα σκευάσματα είναι μεν φθηνότερα απ' ότι θα πλήρωνε κάποιος για τις αντίστοιχες ποσότητες στη Μαύρη αγορά της Μαφίας, αλλά είναι πολύ πιο ακριβά από τα αντίστοιχα σκευάσματα που παρασκευάζονται και διανέμονται μέσα από τα δίκτυα αλληλοϋποστήριξης ασθενών, συγγενών και εθελοντών.

Ενδεικτικά οι τιμές έχουν ως εξής (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και τα μεταφορικά και άλλα συναφή έξοδα):
• Κατά μέσο όρο η Τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΥΚ ~ διεθνώς γνωστή ως THC) που λαμβάνουμε από την Μαύρη αγορά (αμφιβόλου ποιότητας) κοστίζει €250 το γραμμάριο (αν υποθέσουμε φυτική Κάνναβη περιεκτικότητας 10% ΤΥΚ που πωλείται προς €25 το γραμμάριο).
• Τα σκευάσματα της εταιρείας Tilray περιέχουν ΤΥΚ που κοστίζει περίπου €133 το γραμμάριο.
• Τα σκευάσματα που παρασκευάζονται και διανέμονται μέσα από τα δίκτυα αλληλοϋποστήριξης ασθενών, συγγενών και εθελοντών περιέχουν ΤΥΚ που κοστίζει περίπου €47 το γραμμάριο.

Αν αγνοήσουμε τα προϊόντα της Μαφίας που οι τιμές τους είναι απαράδεκτες, και συγκρίνουμε τις τιμές της Tilray για την ΤΥΚ με αυτές των δικτύων υποστήριξης, €133 σε σύγκριση με €47 το γραμμάριο, διαφαίνεται καθαρά πως τα νόμιμα σκευάσματα έχουν σχεδόν τριπλάσιο κόστος για τους ασθενείς. Αυτό θα είναι απαγορευτικό για πολλές οικογένειες, αφού το πιο κοινό αντικαρκινικό πρωτόκολλο για θεραπεία με Κάνναβη για ενήλικες συμπεριλαμβάνει την χορήγηση περίπου 40 με 50 γραμμαρίων της ΤΥΚ σε ένα διάστημα τριών μηνών, πράγμα που με τα σκευάσματα της Tilray μπορεί να κοστίσει περίπου €6.650 ενώ μέσω των δικτύων αλληλοϋποστήριξης μπορεί να κοστίσει γύρω στα €2.000 με €2.350.

Τα απαγορευτικά κόστα είναι παρόμοια και για την άλλη ουσία μες τα σκευάσματα, την Κανναβιδιόλη (ΚΒΔ ~ διεθνώς γνωστή ως CBD).

Συγκέντρωση και περιεκτικότητα:

Τα σκευάσματα της Tilray είναι αδύναμα σε περιεκτικότητα (10% και 30%) οπότε αναγκάζεται ο ασθενής να λάβει πιο μεγάλες ποσότητες. Δεδομένου ότι το φάρμακο είναι πολύ λαδερό, στις τεράστιες δόσεις που χρειάζονται οι καρκινοπαθείς υπάρχει το ενδεχόμενο να προκαλείται δυσφορία, αναγούλα ή και ευκοιλιότητα σε κάποιους.

Τα σκευάσματα από τα δίκτυα αλληλεγγύης είναι περίπου δύο με τρείς φορές πιό ισχυρά σε περιεκτικότητα (60% με 85%), και έτσι ο ασθενής χρειάζεται πολύ μικρή ποσότητα φαρμάκου για να λάβει ό,τι χρειάζεται. Επίσης εκείνα τα σκευάσματα επειδή είναι πιο συμπυκνωμένα είναι λιγότερο λαδερά και έτσι δεν προκαλούν δυσφορίες κανενός τύπου.

Αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης

Η τραγική αλήθεια είναι ότι παρ' όλον που τώρα έχουμε στην Κύπρο νόμιμα πολλές εκατοντάδες δόσεις και φιάλες Κανναβινέλαιου για τους καρκινοπαθείς που άρχισαν να διανέμονται στους ασθενείς, κανένας από τους γιατρούς τους δεν γνωρίζει πως να χορηγήσει αυτό το φάρμακο: οι γιατροί μας είναι δυστυχώς ακόμα τελείως αδιάβαστοι και δεν γνωρίζουν ούτε να εισηγηθούν δόσεις, ούτε μέθοδο χορήγησης.

Δεν γνωρίζουν ούτε για την μέθοδο κλιμάκωσης (σταδιακής αύξησης) των δόσεων, ούτε για το αν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, ούτε για το σε ποιές δόσεις μπορεί να ενεργοποιούονται οι αλληλεπιδράσεις, ούτε για το αν θα πρέπει η χορήγηση να είναι από το στόμα, ή σε πρωκτικά ή κολπικά υπόθετα, ή από το δέρμα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την φροντίδα των ασθενών με καρκίνο. Για τους ασθενείς με άλλες ασθένειες το θέμα της δοσολογίας είναι ακόμα πιο πολύπλοκο: οι γιατροί μας δεν γνωρίζουν καν για το φαινόμενο της διφασικής επίδρασης των κανναβινοειδών φαρμάκων, ούτε για την ανάγκη επανεκκίνησης στις δοσολογίες, ούτε για τα πρωτόκολλα με τα οποία βρίσκουμε την ιδανική δόση για κάθε ασθενή. Όλα αυτά είναι "πελλάρες" για τους γιατρούς μας εδώ, ενώ στο εξωτερικό οι συνάδελφοι τους διαπρέπουν στα διεθνή συνέδρια της επιστήμης θεμελιώνοντας και τεκμηριώνοντας αυτή την γνώση και δίνοντας μας κλινικά εργαλεία για να κινηθούμε θεραπευτικά.

Οι πλείστοι ασθενείς ή συγγενείς-φροντιστές αφέθηκαν στη μοίρα τους: ενημερώνονται όπως μπορούν από το διαδίκτυο (συχνά από αμφίβολες πηγές ενημέρωσης), ή ο ένας από τον άλλο. Οι λίγοι άνθρωποι στην Κύπρο που κατέχουν την κλινική γνώση και πείρα για αυτές τις εργασίες είναι πολύ λίγοι και δεν αρκούν - χρειαζόμαστε επειγόντως εκπαιδευτικά σεμινάρια για γιατρούς, θεραπευτές, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, ασθενείς, συγγενείς και φροντιστές.

Ευελπιστούμε πως το Υπουργείο Υγείας και οι οργανώσεις πασχόντων και ασθενών θα αντιληφθούν το νόημα αυτής της ανάγκης και θα κινηθούν όπως πρέπει για να κλείσουν αυτά τα κενά.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
μέλος του Σωματείου
Φίλοι της Κάνναβης
https://www.facebook.com/FiloiTisKannabis

* * *
Το έγγραφο που καταθέσαμε στο Υπ. Υγείας για τη νομοθεσία περί Ιατρικής Κάνναβης
http://cyprus.indymedia.org/node/5123

* * *
 

Comments

Newswire

Mon 28 May 2018
Wed 25 April 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire