User login

Navigation

Global IMC Network

Το Γιλέκο

Οι λεμονιές κι οι πορτοκαλιές
που φύτεψαν οι παππούδες μας
οι αιωνόβιες ελιές
που φροντίζαμε από γεννησιμιού μας.

Κανείς δεν καταλαβαίνει
τι σημαίνει
να μεγαλώνεις τα δέντρα
                    σαν να’ ναι παιδιά σου.
Κανείς απ’ όλους αυτούς
δεν ξέρει τι είναι
να’ σαι ένα με το χώμα
Ένα με την θάλασσα
Ένα με το κοχύλι
Ένα με τον αέρα
του βουνού και της θάλασσας.

Που οι μυρωδιές τους
γίνονταν ένα με αυτή του κορμιού μας.
Που η φύση τους
ήταν η ζωή μας.

Χαρούμενη κι αγέρωχη.

Τώρα, σε άλλους ρυθμούς χορεύουν.
Οι ήχοι,
    απομακρυσμένοι από τις αξίες τους.
Οι αξίες μας
μεταφράζονται μονολεκτικά,
στην λέξη ‘περιουσία’
                κι αυτή, ανταλλάξιμη
με ποσά χρηματικά.

Οι κόποι μας κι ο πόνος μας,
διπλά πληρωμένα
τα ζητούν απ’ τα εγγόνια μας.

Το γιλέκο του βρακά
που ύφαινες με τα χέρια σου
κι αυτό, ξευτιλισμένο.
Φορεμένο σε μαϊμούδες
που χορεύουν σε τσίρκα
με φωνές και ταμπούρλα.

Σ.Ε.Π.
Λευκωσία,
21.6.2017

Ο συγγραφέας του ποιήματος, κατάγεται από την κατεχόμενη επαρχία Κερυνείας
όπου κάθε χρόνο το άρωμα των λεμονανθών μοσχοβολούσε
απ'την κορυφή του Πενταδακτύλου ως την θάλασσα.
Σ'αυτές τις ακτές πάτησε πρώτα το πόδι του ο κατακτητής το '74.

Σημείωση
---------------

Η φωτογραφία της Λαπήθου που συνοδεύει το ποίημα είναι της Αντωνίας Κυπριανού από την κατεχόμενη Λάπηθο.

AttachmentSize
eide_gileko.jpg79.32 KB
laph8os_antonia.jpg75.67 KB

Comments

Κερυνειάζομαι


Οι στίχοι σου με μεταφέρουν ανελέητα στην οροσειρά των πόθων και αναμνήσεων...

Είμαστε οικογενειακώς μες το αυτοκίνητο προς Κερύνεια. Είναι μια μέρα γεμάτη ήλιο και φώς, προς το τέλος της δεκαετίας του εξήντα. Η διαδρομή ελεγχόταν στρατιωτικά από τους τρομοκράτες της ΤΜΤ με αξιωματικούς από την Τουρκία που είχαν καταλάβει το κάστρο στον Άγιο Ιλαρίωνα και τα γύρω υψώματα - επιπλέον ήδη κατείχαν το Μπογάζι Λευκωσίας και το Κιόνελλι στους νότιους πρόποδες του βουνού: μέσω αυτών ήλεγχαν ολόκληρο τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Κερύνειας.

Γι' αυτό τον λόγο μπορούσαμε να πάμε στην Κυρήνεια μόνο με ένοπλη συνοδεία τεθωρακισμένων οχημάτων του ΟΗΕ που έκαμναν αυτή τη διαδρομή σε μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή - το λεγόμενο "κονβόϊ" - μόνο δύο φορές την ημέρα. Η Κυρήνεια ήταν αποκλεισμένη σε μια κατάσταση αργά εξελισσόμενης περικύκλωσης και πολιορκίας που άρχισε τότε και συμπληρώθηκε τρεις μέρες μετά την εισβολή. Ήδη από τα μέσα του εξήντα οι φιλήσυχοι και ευγενικοί Κερυνιώτες είχαν αρχίσει να εντυπώνονται στο συλλογικό υποσυνείδητο ως ελεύθεροι πολιορκημένοι.

Ανεβαίνουμε πολύ σιγά από Λευκωσία προς Πενταδάκτυλο εκατοντάδες οικογενειακά αυτοκίνητα πλαισιωμένα από τεθωρακισμένα. Κινούμαστε με διαρκή τον φόβο μήπως οι τρομοκράτες ρίξουν πάλι καμμιά ριπή και μας κτυπήσει είτε επίτηδες είτε "κατά λάθος". Το έκαμναν κάπου-κάπου. Διασχίζουμε το πέρασμα ανάμεσα στις κορυφές που είναι γεμάτο με πυκνό δάσος, περνούμε τη στροφή προς Άγιο Ιλαρίωνα και τα βουνά παραμερίζουν: ανοίγει χαρωπά ο δρόμος και να η χαμογελούσα θέα ολόκληρης της ακτής της Κερύνειας. Ετοιμαζόμαστε για την κατάδυση προς την πόλη μα ξαφνικά μας καταλαμβάνει πλημμυρίζοντας τον χώρο και τις αισθήσεις μια μυρωδιά που ζαλίζει: αεροβατώντας με το αεράκι μας τυλίγουν ανάμεικτες ευωδίες αναδυόμενες από τους ανθούς των εσπεριδοειδών που με κόπους, αγάπη και πολλή φροντίδα διατηρούν οι κάτοικοι μες τις αυλές και τα περβόλια... αρώματα ανθών πορτοκαλιάς και λεμονιάς μας ηδοναισθησιοκατακυριαρχούν, μια σπάνια στιγμή όπου ξαφνικά όλη η οικογένεια σκάζει στα γέλια! - χωρίς να έχει ειπωθεί λέξη ανάμεσα μας. Η αισθητήρια και ψυχική διέγερση είναι τόσο δυνατή και συναισθηματικά φορτισμένη που μας προκαλεί μια συλλογική εμβύθιση στο υπερούσιον Είναι του χώρου, στο Εδώ και Τώρα εκείνης της στιγμής.

Μου τα μπήγει σήμερα με ενδοφλέβια ένεση η Θεά Μνημοσύνη και κερυνειάζομαι...

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

{Οι φωτογραφίες μεγεθύνονται με "κλικ".}
ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ:

• Άποψη της Κυρήνειας πριν από την εισβολή και κατοχή, όπου διακρίνονται οι εκτάσεις της πόλης εμβυθισμένες στο πράσινο. Τα δένδρα μες τους κήπους και τα περβόλια είναι τόσα πολλά που σχεδόν δεν διακρίνονται τα κτίρια. Ο ορεινός όγκος άνω δεξιά είναι το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα. Από εκεί, κατά τη διάρκεια της εισβολής οι τρομοκράτες της ΤΜΤ πολυβολούσαν την πόλη κτυπώντας στο ψαχνό χωρίς καν να στοχεύουν. Η φωτογραφία είναι του Φρίξου Ψιλογένη.

• Άποψη της Κυρήνειας από την κορυφή του κάστρου του Αγ. Ιλαρίωνα πριν να καταληφθεί από την ΤΜΤ, επί αγγλοκρατίας. Από αυτό ακριβώς το σημείο μας πολυβολούσαν το '74 κτυπώντας αδιάκριτα όποιον και ό,τι νά'ναι μες την πόλη. Διακρίνονται το φρούριο της Κερύνειας, το λιμάνι, η μικρή συνάθροιση κτιρίων που αποτελούσε την πόλη, και τα καταπράσινα περιβόλια, κήποι και αγροκτήματα που την περιέβαλλαν. Η φωτογραφία είναι από το προσωπικό αρχείο του φίλου Νταίϊβιντ Ευθυβούλου / David Edmond Efthyvoulou, από το 1957.

• Σύγχρονη άποψη της Κερύνειας από το κάστρο του Αγ. Ιλαρίωνα, βλέποντας προς τα βορειοανατολικά. Διακρίνεται η επ' άπειρον επέκταση της "ανάπτυξης" από έποικους και σφετεριστές που οργιάζουν κερδοσκοπικά υπό την ευλογία του στρατού κατοχής. Μα το πράσινο, τα άνθη και το βουνό ακόμα αντιστέκονται.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

 

 

Πνευματική και Νοητική ιδιοκτησία / Copyrights

© Οι λέξεις "Κερυνειάζομαι / Κυρηνειάζομαι" και κάθε τους λεκτικό, γραμματικό ή φραστικό παράγωγο, συν όλα τα φιλολογικά στοιχεία που συναποτελούν την παρούσα δημοσίευση αποτελούν Πνευματική και Νοητική ιδιοκτησία της Φιλικής Εταιρείας Κύπρου και της Ομάδας Σύνταξης Ενδο~Μήδεια / Cyprus IndyMedia. Ο δημιουργός έκαστου φιλολογικού ή καλλιτεχνικού αντικειμένου στην παρούσα σελίδα διατηρεί ακέραια τα δικαιώματα ιδιοκτησίας για το κάθε ένα. Απαγορεύεται κάθε ιδιωτική ή εμπορική χρήση οποιασδήποτε μορφής χωρίς γραπτή άδεια. Η συγκεκριμένη Πνευματική και Νοητική ιδιοκτησία προστατεύεται νομικά διεθνώς και τοπικά από:
• την Διεθνή Σύμβαση Βέρνης-Παρισίου 1971, που αποτελεί θεμέλιο του διεθνούς δικαίου,
• τον Περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας Νόμο 59/76 (ως τροποποιήθηκε με τους Νόμους, Ν.63/77, Ν.18(Ι)/93, Ν.54(Ι)/99, Ν.12(Ι)/2001), Ν.128(Ι)/2002 και Ν.128(Ι)/2004, στην Κύπρο, και,
• τον Ν.2121/1993 στην Ελλάδα.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τα αρωματικά ενθύμια

"Το χωριό Καραβάς στη Κύπρο ανήκει στην επαρχία Κερύνειας και συνδυάζει την καθαρή θάλασσα του βορρά και τη καταπράσινη πλαγιά του Πενταδακτύλου. Τα σπίτια του χωριού έμοιαζαν χωσμένα στις λεμονιές, πορτοκαλιές και τις αμυγδαλιές και με ένα κεφαλόβρυσο να τη ποτίζει με το αστείρευτο γάργαρο νερό του..."
http://sembreviva.blogspot.com.cy/2016/02/blog-post_29.html

Στην ευρύτερη περιοχή Κερύνειας:

Θέρμια

"Θέρμια αμιγές ελληνικό χωριό της επαρχίας Κερύνειας, περί το 1,5 χμ. νοτιοανατολικά της πόλης της Κερύνειας.
...Στην περιοχή καλλιεργούντο, πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, κυρίως τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια και μανταρίνια), τα σιτηρά και λίγες ελιές..."
http://www.keryniaek.com/index.php?pageid=29&lang=gr

Πέλλα Πάϊς
"Το Πέλλα Πάϊς δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση περί τα 530 χιλιοστόμετρα. Στην περιοχή του καλλιεργούντο, πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, τα εσπεριδοειδή (λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές και κιτρομηλιές), οι ελιές, οι χαρουπιές, τα σιτηρά και τα νομευτικά φυτά..."
http://www.keryniaek.com/index.php?pageid=46&lang=gr

~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Newswire

Mon 1 January 2018
Sat 30 September 2017
Sat 23 September 2017

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire