User login

Navigation

Global IMC Network

Τσακώνονται οι Διζωνιστές για τη μοιρασιά των χορηγήσεων από τους Ιμπεριαλιστές

Όπως θα δείτε στο άρθρο που αναδημοσιεύουμε στο τέλος της σελίδας από επίσημο όργανο έκφρασης του ΑΚΕΛ, επήλθε νέα ρήξη μες το ΔΗΣΑΚΕΛ για το τι θα γίνει με τα λεφτά που λαμβάνουν οι Διζωνιστές για την προώθηση της ρατσιστικής "λύσης" που στοχεύει στην επιβολή ενός καθεστώτος απάρταϊντ στην Κύπρο, αποκλεισμό της επιστροφής των προσφύγων και νομιμοποίηση της εισβολής-κατοχής. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ παραπονιέται πως η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ "δεν εγκρίνει" την χρηματοδότηση του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου που είναι ένα από τα πιο φαρμακερά όργανα παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της ιστορίας του τόπου μας.

Έχουμε γράψει επανηλειμμένα για την χρηματοδότηση του Ομίλου από τον Δυτικό Ιμπεριαλισμό και για το ότι στα κείμενα του εσκεμμένα δεν γίνεται αναφορά σε εισβολή ή κατοχή, και όπου η βίαιη προσφυγοποίηση-εθνοκάθαρση του πληθυσμού μας αναφέρεται ως "ανταλαγή πληθυσμών". Αυτά τα ψέμματα, μας λέει το ΔΗΣΑΚΕΛ, είναι απαραίτητα για την προώθηση της ειρήνης.

■ Ιστορίες Χρηματοδότησης: Ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου, τα Εκατομμύρια της USAID και η Στρέβλωση της Iστορίας
του Σόλωνα Αντάρτη
http://cyprus.indymedia.org/node/5020

■ Ιστορίες Χρηματοδότησης: Ο Κυβερνητικός Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και τα Εκατομμύρια
του Σόλωνα Αντάρτη
http://cyprusindymedia.blogspot.com.cy/2016/02/blog-post_14.html

Στα πιο πάνω κείμενα αποκαλύπτονται συγκεκριμένα ονόματα ατόμων μες το παιγνίδι, καθώς και αποδείξεις για κάποια από τα ποσά που διακυβεύονται τώρα στην συμπλοκή ανάμεσα στους Διζωνιστές. Αυτά τα ΦΑΝΕΡΑ ποσά (όχι τα μυστικά κονδύλια) προέρχονται κυρίως από την αμερικανική USAID /CIA, την UNOPS, και το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, που είναι σεσημασμένος δίαυλος χρηματοδότησης των πολιτικών εργασιών του Ιμπεριαλισμού στην ΕΕ.

Το Υπ. Εξ. της Νορβηγίας λέει πως έχει δώσει στην Κύπρο €5.1 εκατομμύρια μες τα πρόσφατα χρόνια. Εδώ:
https://eeagrants.org/Who-we-are/Norway-Grants

Αν θέλετε να μελετήσετε λίγο την ιστορία αυτού του "αυτόνομου" κλάδου των ρατσιστών Διζωνιστών μέσα από προσωπικές μαρτυρίες των ιδίων, θα διακρίνετε εύκολα πως η εξάρτηση του χώρου από τα λεφτά του Ιμπεριλιασμού, καθώς και οι καυγάδες για τα λεφτά ήταν ήδη σε πλήρη έξαρση από τις καταβολές του. Διαβάστε τις προσωπικές μαρτυρίες του Γρηγόρη Ιωάννου, που για μεγάλο διάστημα λειτούργησε ως κεντρικό άτομο σε πληθώρα εκφάνσεων αυτής της προέκτασης των Δυτικών εδώ, υποδυόμενος τον ρόλο του πράκτορα για τον "επαναστατικό σοσιαλισμό":

Που το πολιτιστικό κέντρο Καρτάς στο στέκι Αρσινόης 5: μια ιστορία ενός χώρου 2003-2007
http://nekatomata.blogspot.com.cy/2007/11/5-2003-2007.html

Στο κείμενο του Γρηγόρη ζωγραφίζονται πολύ καλά οι λόγοι που οι Δυτικοί τελικά "έσπασαν" με τους Διζωνιστές εδώ και δεν τους άντεχαν πλέον γιατί διαρκώς τσακώνονταν μεταξύ τους, και έτσι έκτισαν το Σπίτι της Συνεργασίας μες την γραμμή αντιπαράταξης για να τους ελέγχουν καλύτερα. Βρίσκεται κοντά στο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, και έχει μπροστά του μια μεγάλη ταμπέλα όπου πιστοποιείται η χρηματοδότηση του από τις USAID /CIA και την UNOPS.

Αυτό το Σπίτι της Συνεργασίας, βρίσκεται υπό τη διαχείρηση του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου. Οι Δυτικοί Ιμπεριαλιστές προτιμούν να έχουν το Σπίτι Συνεργασίας υπό την διαχείρηση του Ομίλου γιατί τον βρίσκουν πιο πειθήνιο όργανο για την προώθηση της εξωτερικής τους πολιτικής στην Κύπρο, ενώ οι ψευδο-αριστεροί και δήθεν αναρχομπαχαλάκιδες στους οποίους είχαν επενδύσει αρχικά, απεδείχθηκαν καλοί μόνο για τις συμπλοκές στους δρόμους.

Όπως θα δείτε, η πρόσφατη εκδοχή του καυγά εκτυλίσσεται γύρω από το ποιά "φιλοσοφία" θα διέπει τις χρηματοδοτήσεις. Οι μέν του ΔΗΣΥ θέλουν το ξεπούλημα της πατρίδας να είναι κερδοφόρο, δηλ. να πληροί τις προδιαγραφές μιας εμπορικής επένδυσης που παράγει κέρδος. Οι δε του ΑΚΕΛ θέλουν τις χρηματοδοτήσεις από τον Ιμπεριαλισμό να ακολουθούν το πρότυπο μιας κρατικοδίαιτης οντότητας που λαμβάνει δημόσιο χρήμα ως ενέσεις ζωής, όπως θα έπρεπε να στηρίζονται οι άποροι και οι καλλιτέχνες σε ένα "κράτος ευημερίας".

Φυσικά εμείς απορρίπτουμε και τα δύο πρότυπα χρηματοδότησης για τους πράκτορες του Ιμπεριαλισμού. Μακάρι να συνεχίσουν να τσακώνονται.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

~~~~~~~~~~~~~~~~

Μπλοκάρουν τις δικοινοτικές δράσεις
http://dialogos.com.cy/blog/blokaroun-tis-dikinotikes-drasis
Feb 3, 2018

Η κυβέρνηση μπλοκάρει κονδύλια για καλλιέργεια ειρηνικής κουλτούρας

Στην άρνηση της κυβέρνησης φαίνεται να προσκρούει η χορηγία που δίδεται στον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας από τα ταμεία Norway Grants, γιατί η δράση του Ομίλου δεν είναι επικερδής κατά την κρίση της κυπριακής Κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το Υπουργείο Οικονομικών δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση του Ομίλου, ο οποίος έχει ως κύριο σκοπό ύπαρξής του την καλλιέργεια ειρηνικής κουλτούρας μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η δικαιολογία είναι πως ο Όμιλος δεν είναι «βιώσιμος», δηλαδή… δεν παράγει κέρδη σε χρήμα!

Συγκεκριμένα, τα νορβηγικά κονδύλια δίδονται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατίθενται σε συνεννόηση των Νορβηγών με την κυβέρνηση της κάθε χώρας. Ωστόσο η Κύπρος είναι από τις τελευταίες χώρες που δεν συμφώνησαν ακόμα σε ποιες δράσεις θα διατεθούν τα χρήματα, με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμα εκταμιευθεί τα κονδύλια. Σύμφω- να μάλιστα με τις πληροφορίες μας οι Νορβηγοί διαφωνούν με την προσέγγιση της κυβέρνησης, καθώς εκτιμούν την πλούσια δράση του Ομίλου (η οποία εκτιμάται και στην ΕΕ), σε αντίθεση με το Υπουργείο Οικονομικών που θεωρεί ότι είναι χαμένα τα λεφτά για την καλλιέργεια ειρηνικής κουλτούρας και δικοινοτικής συνεργασίας.

Δεν έχει χρηματικό κέρδος η καλλιέργεια ειρηνικής κουλτούρας!

Ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας έχει πλούσια δράση με δικοινοτικά προγράμματα που τρέχουν, ειδικά για παιδιά, και η βασική επιχορήγηση που έχει για αυτά είναι από το συγκεκριμένο ταμείο (Norway Grants). Μεταξύ αυτών των προγραμμάτων είναι για παράδειγμα το Imagine που γίνεται μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για τη συνεργασία και μέσα από το οποίο έρχονται σε επαφή νέοι των δυο κοινοτήτων και καλλιεργείται η ειρηνική κουλτούρα.

Φαίνεται ότι η προσέγγιση του Υπουργού Οικονομικών είναι και σε αυτό το θέμα όπως και στα υπόλοιπα, δηλαδή με τη στενή λογική του χρηματικού κέρδους.

Ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα, της καλλιέργειας ειρηνικής κουλτούρας μεταξύ των δυο κοινοτήτων, είναι κοινωνικοπολιτικό και δεν μπορεί να ιδωθεί με όρους της αγοράς και του κέρδους.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο Όμιλος διαχειρίζεται το Σπίτι της Συνεργασίας στη Νεκρή Ζώνη (απέναντι από το Λήδρα Πάλας), το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για τη δικοινοτική συνεργασία και τις δράσεις υπέρ της ειρήνης και της επανένωσης του νησιού.

Το κτίριο αγοράστηκε και ανακαινίστηκε το 2009 με τα μισά λεφτά να προέρχονται από τα Norway Grants, τα οποία συνέχισαν να το στηρίζουν μέσα από τα κονδύλια που δίδονταν μέχρι σήμερα.

Ουσιαστικά εάν αποκοπεί το συγκεκριμένο κονδύλι -κατ’ απαίτηση του Υπουργού Οικονομικών- το κτίριο θα συνεχίσει μεν να συντηρείται, αλλά θα περιοριστεί δραστικά η δικοινοτική δράση του Ομίλου, καθότι δεν θα έχει χρήματα για διοργάνωση δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση στον Όμιλο και αντιπροτείνει χρηματοδότηση σε άλλα προγράμματα που δεν έχουν καμία σχέση με δικοινοτική συνεργασία αλλά είναι «βιώσιμα», δηλαδή παράγουν χρηματικά κέρδη.

Ο Όμιλος βραβεύτηκε διεθνώς για τη δράση του

Ενδεικτικό της δράσης του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας είναι ότι το έργο του αναγνωρίζεται και διεθνώς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Bert Koenders απένειμε το βραβείο Max van der Stoel για το 2016 στον μη κυβερνητικό οργανισμό για την εργασία του σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία της ιστορίας ως εργαλείου για τη συμφιλίωση στην Κύπρο. Η απονομή μάλιστα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια τελετής στο Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη.

Ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου και πρώην Ύπατος Αρμοστής για τις Εθνικές Μειονότητες Astrid Thors δήλωσε πως αποτελεί τιμή το να βραβεύουν ένα οργανισμό με ένα τόσο ξεκάθαρο όραμα και με την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση βρίσκεται στον πυρήνα για την ενσωμάτωση της πολυμορφίας.

Σπύρος Σωτηρίου

~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Comments

Newswire

Mon 28 May 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire