User login

Navigation

Global IMC Network

ΚΥΠΡΟΣ ~ Το νομοσχέδιο για την Ιατρική Κάνναβη επιστρέφει στην Βουλή

Την Πέμπτη 22 Φεβρ. η Βουλή ανοίγει πάλι την συζήτηση για το προταθέν Νομοσχέδιο και του Κανονισμούς για την ρύθμιση της Ιατρικής Κάνναβης. Η συζήτηση τώρα βρίσκεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Το Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης συμμετέχει στην διαβούλευση, και έχει ήδη υποβάλει επισήμως από τον Σεπτέμβριο του 2017 γραπτό Υπόμνημα στην Επιτροπή, στο οποίο εξετάζεται με κάθε λεπτομέρεια η προταθείσα νομοθεσία, παρουσιάζοντας κριτική για τις φοβερές της ελλείψεις - που την καθιστούν άδικη, άχρηστη και επικίνδυνη για τους ασθενείς - καθώς και θετικές προτάσεις με βάση τις οποίες θα μπορούσε να δομηθεί ένα καλό νομοσχέδιο.

Το Υπόμνημα μας αποτελείται από 39 σελίδες γεμάτες με νομικές πληροφορίες, επιστημονικές παραπομπές, σχεδιαγράμματα και πίνακες, κριτική του νομοσχεδίου πάνω στους άξονες υγείας, νομιμότητας και οικονομίας, καθώς και πρακτικές εφικτές προτάσεις που θα μπορούσαν να καταστήσουν ένα νομοσχέδιο Ιατρικής Κάνναβης βιώσιμο και εναρμονισμένο με τις ανάγκες των ασθενών.

Δεδομένου ότι το προταθέν νομοσχέδιο παραβιάζει τα Συνταγματικά μας δικαιώματα και βρίσκεται σε παράβαση των διατάξεων που καθορίζει ο Ευρωπαϊκός Χάρτης των Δικαιωμάτων των Ασθενών (2002)- ο οποίος και αποτελεί μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου και των Εθνικών Δικαίων, και επομένως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη δια νόμου να εφαρμόζει αυτά τα Δικαιώματα χωρίς καμία παρέκκλιση - οι προτάσεις μας παρέχουν στη Βουλή την δυνατότητα να εναρμονιστεί το νομοσχέδιο με τους εγχώριους και Ευρωπαϊκούς νόμους.

Δύο συγκεκριμένα που αντιπροτάσσουμε στις ανωμαλίες και παρανομίες που προτείνει το νομοσχέδιο, είναι τα εξής:

► Ενθάρρυνση και υποστήριξη της καλλιέργειας Κάνναβης από μικρομεσαίους παραγωγούς σε συνεργασία με αδειοδοτημένες μονάδες μεταποίησης για διάθεση των προϊόντων τους στην εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγή σε άλλες χώρες με ιατρικά προγράμματα. Σε αυτόν τον γοργά αναπτυσσόμενο κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας η Κύπρος θα μπορούσε να λάβει πολύ σημαντική θέση. Κατέχουμε την ηλιοφάνεια, το χώμα, την τεχνογνωσία και την παράδοση στις καλλιέργειες Κάνναβης. Η Κάνναβις που ήδη καλλιεργείται σήμερα στην Κύπρο - και μάλιστα υπό τις αντίξοες συνθήκες της παρανομίας - είναι εξαιρετικά καλής ποιότητος και είναι από τις καλύτερες στον κόσμο!

Αντί αυτού, η Κυβέρνηση επιμένει να θεσμοθετήσει την παράνομη μονοπωλιακή αδειοδότηση μόνον ΔΥΟ εταιρειών.

► Υποστηρίζουμε το δικαίωμα για την καλλιέργεια Κάνναβης από τους ίδιους τους ασθενείς για τις ανάγκες τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ απλά, ακόμα και με την βοήθεια της Αστυνομίας αν χρειάζεται, ώστε να μην προκύπτει θέμα παράνομης αγοραπωλησίας.

Υπενθυμίζουμε ότι σε άλλες χώρες και πολιτείες ΟΛΟΙ οι απλοί πολίτες - όχι μόνον οι ασθενείς! - επιτρέπεται δια νόμου να καλλιεργούν αριθμό φυτών στο σπίτι τους για προσωπική χρήση. Για παράδειγμα στην Ολλανδία επιτρέπεται σε όλους η καλλιέργεια 5 φυτών Κάνναβης ανά άτομο, πράξη που έχει καταστρέψει εντελώς τον έλεγχο και εκμετάλλευση της Κάνναβης από την Μαφία.

Το νομοσχέδιο στην Κύπρο όμως δεν επιτρέπει την καλλιέργεια ούτε καν σε εγγεγραμμένους και ειδικά αδειοδοτημένους ασθενείς.


Ήλθε ο καιρός να δημοσιεύσουμε ξανά το Υπόμνημα μας. Παρακαλούμε διαβάστε το εδώ:
Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ~ προς ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ
Θέμα: Νομοσχέδιο / Κανονισμοί για την Ιατρική ~ Φαρμακευτική Κάνναβη
http://cyprus-org.net/Epitropi.Ygeias.Ypomnema.Nomosxedio.Iatrikis.Cannabis.pdf

■ Το προταθέν νομοσχέδιο (130 σελίδες) βρίσκεται εδώ:
http://www.moh.gov.cy/moh/moh.nsf/All/DD5832EBEC766E9EC22581A1003EBAB9/$file/
%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF
%CE%AF%20%CE%9A%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B7%CF
%82.pdf?OpenElement

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~

Αποκαλύπτουμε το νομοσχέδιο για την Ιατρική Κάνναβη
http://cyprus.indymedia.org/node/5115

«Φίλοι της κάνναβης» - «Πετάξτε το νομοσχέδιο στον κάλαθο»
ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ
http://politis.com.cy/article/fili-tis-kannavis---petaxte-to-nomoschedio-ston-kalatho

Καταδικάζουμε ΞΑΝΑ το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την Ιατρική Κάνναβη
https://www.facebook.com/FiloiTisKannabis/posts/1072411946227906

~~~~~~~~~~~~~~~ 

Comments

Newswire

Mon 28 May 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire