User login

Navigation

Global IMC Network

Θα μας βρίσκουν μπροστά τους

• “Πέταξε τον έξω” • “Σταμάτα τον να μη μιλά άλλο” • “Φύγε τον από το βήμα αμέσως”.

Ήμουν προσκεκλημένος ομιλητής σήμερα στο πρώτο για την Κύπρο επιστημονικό Συνέδριο για την Ιατρική Κάνναβη. Προσκλήθηκα να μιλήσω για τις συνθήκες που βιώνουν οι ασθενείς μας, καθώς και για την ιστορία της Κάνναβης στον τόπο μας.

Σε κάποια στιγμή δημιουργήθηκε μια αναταραχή ανάμεσα στους “επίσημους” - κρατικούς λειτουργούς και επιχειρηματίες - όπου άρχισαν να χειρονομούν έντονα, να γελούν ειρωνικά και να με δείχνουν ο ένας στον άλλο... και αμέσως ο συντονιστής του Συνεδρίου έλαβε όχι ένα άλλα τρία μηνύματα στο τηλέφωνο του που τον διέτασσαν να με απομακρύνει από το βήμα.
Η ομιλία μου ήταν πολύ ήπια. Ούτε για μία στιγμή δεν ύψωσα τον τόνο μου, δεν κατηγόρησα κανένα, δεν έβρισα κανένα: είπα μόνο κάποιες από τις αλήθειες που βιώνουμε οι ασθενείς και φίλοι της Κάνναβης καθώς και την κριτική μας για το προταθέν νομοσχέδιο Ιατρικής Κάνναβης που εκκρεμεί τώρα στην Βουλή, συν τις επικοδομητικές μας προτάσεις για βελτίωση του. Αλλά οι “παράγοντες” αναστατώθηκαν. Όταν τους είδα να δημιουργούν φασαρία στο ακροατήριο, ανέφερα ότι οι κρατικοί λειτουργοί εκεί (δείχνοντας προς το μέρος τους) τα γνωρίζουν όλα αυτά γιατί τα έχουμε υποβάλει στους κυβερνώντες γραπτώς, και ότι απλώς λέω τις αλήθειες όπως τις βιώνουμε. 

Προς τιμήν του, ο συντονιστής ΔΕΝ με πέταξε από το βήμα με τις κλωτσιές, αλλά για να κατευνάσει τους κεραυνούς που δεχόταν, όταν ήλθε η στιγμή για ερωτήσεις προς τον ομιλητή είπε διακριτικά πως υπήρχε πρόβλημα χρόνου και προχωρήσαμε στον επόμενο ομιλητή.

Πολλοί στο ακροατήριο αντελήφθηκαν τι συνέβηκε και ήλθαν αργότερα να μου μιλήσουν και να παραπονεθούν, δηλώνοντας υποστήριξη και αλληλεγγύη. Ανάμεσα τους όχι μόνον κύπριοι, αλλά και άλλοι προσκεκλημένοι ομιλητές που αντελήφθηκαν το βάθος αισχρότητος που κυβερνά αυτόν τον τόπο.

Εδώ το θέμα μας δεν είναι πως αδικήθηκε ο Πέτρος Ευδόκας. Είναι η αναίδεια και αλαζονεία της συγκεκριμένης κλίκας Κεφαλαίου και Κράτους που πάει να κτίσει τη νέα μελλοντική δομή υπερεκμετάλλευσης των ασθενών της Κάνναβης. Μόνο με τις ποιότητες της αναίδειας και αλαζονείας της εξουσίας μπορεί να εξηγηθεί η προσπάθεια αποσιώπησης ενός ατόμου που ομιλεί ευγενικά και ήρεμα εκ μέρους των ασθενών.

Είναι δυνατόν να θεωρούν πως τα λόγια μου θα τους χαλάσουν τους αρραβώνες; Μα δεν είμαι και κάποιος σπουδαίος ομιλητής. Είναι δυνατόν οι απλές λέξεις, οι αλήθειες, να τους φοβίζουν τόσο πολύ; Αυτό με ερώτησε ένας συνάδελφος (από μια βόρεια χώρα που δεν θέλω να τον ονομάσω). Δεν ήξερα τι να του απαντήσω. Σε λίγο, όταν συνήλθα, του είπα πως αυτό, δηλαδή η σημερινή εικόνα και αυτό που έγινε είναι μια βελτιωμένη εκδοχή της Δημοκρατίας μας. Κάποτε στο πρόσφατο μας παρελθόν, μας αποσιωπούσαν με τα όπλα και το ξύλο ή με συλλήψεις. Τώρα απλώς στέλνουν τηλεφωνικά μηνύματα. “Φύγε τον από το βήμα αμέσως”.

Αλλά τι θα γίνει με αυτούς; Μας έδειξαν καθαρά πως η νέα κλίκα που ετοιμάζεται να αναλάβει την κερδοσκοπική συμπραξία Κράτους και Κεφαλαίου για το στήσιμο μιας εντόπιας βιομηχανίας και εμπορευματοποίησης της Ιατρικής Κάνναβης δεν έχει ούτε υπομονή για διάλογο, ούτε ανοχή για διαφωνίες. Και ας μην μπούμε στο τι σημαίνει επιστημονικό συνέδριο όπου υποτίθεται γίνεται ακρόαση και συγκερασμός αντίθετων απόψεων ώστε να αναδειχθεί μια κάποια ευρύτερη αλήθεια: είναι ηθικά ικανοί αυτοί οι άνθρωποι να διαχειρίζονται και τον επιστημονικό διάλογο για την Ιατρική Κάνναβη;

Πολλά πράγματα θα διαφανούν καλύτερα στη συνέχεια. Η κριτική μας για το προταθέν νομοσχέδιο έχει δημοσιευτεί ανοικτά - κάθε μας βήμα είναι πάντα δημόσιο γιατί δίνουμε αξία στη διαφάνεια - και σας προσκαλούμε, μελετήστε το εδώ:
■ ΚΥΠΡΟΣ ~ Το νομοσχέδιο για την Ιατρική Κάνναβη επιστρέφει στην Βουλή
http://cyprus.indymedia.org/node/5213

Είναι αληθινά μεγάλο κρίμα που οι εξουσιαστές γνωρίζουν τι σημαίνει Δημοκρατία και διάλογος, γνωρίζουν πως να το προσποιηθούν, και γνωρίζουν πως να το τορπιλίζουν έντεχνα και “διακριτικά”. Αλλά τους υπενθυμίζουμε και τούτο: Θα μας βρίσκουν μπροστά τους.

Τα έχουν κάμει σαν τα μούτρα τους και στην Άμυνα, και στην Οικονομία, και στο Ενεργειακό, έχουν καταστρέψει την Οικολογία του τόπου, την Παιδεία και την Υγεία. Επαναλαμβάνουν τα ίδια τώρα στην πορεία προς “νομιμοποίηση” της Ιατρικής Κάνναβης - δηλ. την μετατροπή της απόλυτης απαγόρευσης σε απόλυτη εκμετάλλευση. Αλλά δεν θα σιωπήσουνε. Ας το θυμούνται:

Είναι υπόλογοι. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ειδικές ευχαριστίες στην Ανθή για τις φωτογραφίες!

Περισσότερα για το Συνέδριο

Το πρόγραμμα
Συνολικά οι ομιλητές αντιπροσωπεύουν ένα πολύτιμο απάνθισμα ατόμων που συμμετέχουν στο κτίσιμο μιας νέας πανευρωπαϊκής πραγματικότητας στον κόσμο της Ιατρικής Κάνναβης:
https://drive.google.com/file/d/17ZfohT9XbOCKMjW0wawlVFZtnHbFcPPL/view

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

AttachmentSize
petros.medical.cannabis.conference.2.june_.13.hilton.cropped.png285.89 KB
petros.medical.cannabis.conference.june_.13.hilton.png411.58 KB
petros.medical.cannabis.conference.3.june_.13.hilton.full_.size_.png249.66 KB

Comments

Newswire

Mon 28 May 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire