User login

Navigation

Global IMC Network

Απάντηση Πέτρου Ευδόκα στο Υπουργείο Εξωτερικών


Ερωτηματολόγιο Δημόσιας Διαβούλευσης
https://www.facebook.com/events/198132534202150

Αίφνης, η χώρα μας μετετράπει σε δημοκρατία όπου ακόμα και η Εξωτερική Πολιτική της χώρας καθορίζεται απευθείας από τον λαό! Δεν το γνωρίζατε; Να, ενημερωθείτε απευθείας από το Υπουργείο:
► "Προσκαλείστε να συμμετάσχετε σε δημόσια διαβούλευση αναφορικά με τον καθορισμό της στρατηγικής δράσης του Υπουργείου Εξωτερικών. Με στόχο την αναβάθμιση των συνεχών του προσπαθειών για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κύπρου, το Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί, μεταξύ άλλων, να θεσμοποιήσει ένα άμεσο και δημοκρατικό διάλογο με τον πολίτη, ο οποίος είναι και ο τελικός αποδέκτης κάθε κυβερνητικής πρωτοβουλίας."

Το δημοσίευμα παραμπέμπει σε ερωτηματολόγιο με οποίο ο καθείς πολίτης υποτίθεται θα δώσει κατεύθυνση στον Υπουργό, τους Πρεσβευτές, Πρόξενους, λειτουργούς και υπαλλήλους του ΥΠΕΞ. Δεν είναι θαυμαστό το πόσο μεγάλο μέρος του Κράτους μας λειτουργεί με θεσμούς Άμεσης Δημοκρατίας στην Κύπρο; Μπορεί να έγινε και η Επανάσταση και να μην το πήραμε είδηση. Δώστε και εσείς τις δικές σας απαντήσεις:

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
https://survey.qualtrics.com/jfe/form/SV_9XZ3vlNuxBeB25v

 

 

Ονοματεπώνυμο (προαιρετικό):
Πέτρος Ευδόκας

-------------------

Θεωρείτε ότι γνωρίζετε αρκετά για το ρόλο που διαδραματίζει το Υπουργείο Εξωτερικών;

■ ΝΑΙ

-------------------

Με βάση τη γνώση σας, πώς αξιολογείτε το έργο που επιτελείται από το Υπουργείο Εξωτερικών (Κέντρο, Διπλωματικές Αποστολές και Γενικά Προξενεία);

■ Φτάσαμε στο σημείο όπου οι ξενητεμένοι Κύπριοι είναι πιο δραστήριοι από τις Πρεσβείες και Προξενεία μας στο εξωτερικό.

----------------

Με ποιους τρόπους εξωτερικής δράσης θεωρείτε ότι θα βελτιωνόταν και ενισχυόταν ο ρόλος και σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνές πεδίο (Ευρώπη, περιοχή γειτονίας μας, στον κόσμο);

■ Το Υπουργείο έχει απεμπολήσει εντελώς την αποστολή του. Μετά από σχεδόν σαρανταπέντε χρόνια κατοχής έπρεπε σε κάθε χώρα - τουλάχιστον της Δύσης, αλλά και του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, καθώς και στις επαναναδυόμενες παγκόσμιες δυνάμεις των αξόνων Κίνας και Ρωσσίας - να υπήρχαν τοπικές οργανώσεις και εκδηλώσεις ντόπιων και κυπρίων που να εργάζονται μαζί για την προβολή του αγώνα του λαού μας για επιβίωση και απελευθέρωση. Καθώς και πολιτιστικές, στρατιωτικές, οικονομικές και ενεργειακές συμμαχίες με πληθώρα χωρών. Αντ' αυτού, έχουμε είτε αποχή από την διεκδίκηση τέτοιων δραστηριοτήτων, είτε και το αντίθετο.

----------------------

Με ποιους τρόπους εξωτερικής δράσης θεωρείτε ότι θα αναβαθμιζόταν η εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το διεθνές αποτύπωμα της;

■ Με το να απευθυνθούν οι αντιπρόσωποι μας απευθείας στον λαό και στα οργανωμένα σύνολα του (συνδικαλιστικές και φοιτητικές οργανώσεις, αντιπολεμικό κίνημα, διεθνιστικές, οικολογικές και φεμινιστικές οργανώσεις) στις φιλοξενούσες χώρες, δηλ. με το να κτιστούν γέφυρες συνεννόησης, διαλόγους, αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους λαούς μέσα στα πλαίσια αφ' ενός των δικών τους αναγκών (ηθικών, πολιτικών, κλπ) και αφ' ετέρου σε πλαίσιο αναφοράς των δικών μας αναγκών. Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσει ο Αμερικανός ότι είναι με τα όπλα από τις ΗΠΑ που σφάκτηκε ο λαός μας, ούτε και ο Γάλλος και Ιταλός ότι έχουμε κοινά συμφέροντα στη Μεσόγειο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση μας να κτιστούν δεσμοί με αυτούς τους λαούς που να πιέζουν οι ίδιοι τις Κυβερνήσεις τους για να μας συμπαρασταθούν στη λύση του κυπριακού.

-----------------------

Ποιος θεωρείτε πως πρέπει να είναι ο ρόλος του Υπουργείου Εξωτερικών στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού;

■ Το ιδανικό θα ήταν να τεθούν οι στόχοι του Υπουργείο σε Δημοψήφισμα απευθείας στον λαό. Για παράδειγμα:
«Το Υπουργείο Εξωτερικών θα έχει ως απώτατους στόχους τα εξής:
• Την επιβίωση του κυπριακού λαού.
• Την απελευθέρωση της Κύπρου από την κατοχή.
• Την επίλυση του κυπριακού προβλήματος με λύση δημοκρατική, βιώσιμη, λειτουργική, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και την ισότητα, με ειδικές προστασίες για τις μειονότητες και μηχανισμούς που διασφαλίζουν την πλειοψηφική δημοκρατία, αποχώρηση του κατοχικού στρατού, επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους, επανένταξη των ΤΚυπρίων στους θεσμούς του Κράτους με ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις.
Κάθε απόκλιση από αυτούς τους στόχους εκ μέρους των αξιωματούχων, λειτουργών και υπαλλήλων του Υπουργείου θα τιμωρείται.
Συμφωνείτε;
ΝΑΙ ή ΟΧΙ.»

------------------------

Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και, ειδικότερα, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας;

■ Μέχρι στιγμής βλέπουμε το αντίθετο, ότι αντί για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, το Υπουργείο απομακρύνει έντεχνα τους ιδανικότερους ενεργειακούς σύμμαχους όπως Ρωσσία και Κίνα (η εμπλοκή των οποίων θα έφερνε μια ισορροπία στη Μεσόγειο), και σε συνεργασία με τους Δυτικούς ενεργειακούς σύμμαχους επιβραβεύει τον μιλιταρισμό της Τουρκίας.  Είναι τόσο δύσκολο να σκεφτούν πολιτικά οι λειτουργοί του Υπουργείου;

------------------------

Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Κύπρου στις συζητήσεις για το μέλλον της Ε.Ε;


• Να τεθεί πεντακάθαρα στους εταίρους το ότι η Κύπρος ελπίζει να δικαιωθεί με παρεμβάσεις της ΕΕ, και ότι η πορεία της ΕΕ από το 2004 και εντεύθεν μας απογοητεύει.
• Να αρχίσουν διαδικασίες προετοιμασίας για αποχώρηση από την ΕΕ (καλλιέργεια οικονομικής, στρατιωτικής και ενεργειακής αυτάρκειας) ασχέτως του αν πραγματωθεί η αποχώρηση η όχι.
• Να κτιστούν γέφυρες συνεργασίας και συμπραξίας με πολιτικές δυνάμεις εντός της ΕΕ που στοχεύουν σε μια Ευρώπη των λαών και όχι μια Ευρώπη της κεφαλαιϊκής και κρατικής καταδυνάστευσης μας.

-----------------------

Σε ποιο συγκεκριμένο τομέα θεωρείτε ότι εστιασμένη δράση της Κύπρου θα της απέδιδε ταυτότητα (branding);

■ Μέχρι στιγμής οι αρχές της Δημοκρατίας έχουν αποδείξει ότι σε όλους τους τομείς όπου εφαρμόζουν το "branding", αυτό λειτουργεί σαν άλλοθι για να ΜΗΝ πληρούν την αποστολή τους.

---------------------

Επιθυμείτε να συμμετάσχετε στη δημόσια διαβούλευση δια της φυσικής σας παρουσίας;

■ ΝΑΙ.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Εθελοντές
http://ethelontes.cyprus-org.net

Οι Εργασίες μας
http://filiki.etaireia.org/ergasies.html

Αρχές, Αξίες, Στόχοι
http://filiki.etaireia.org/Filiki-Arxes-A3ies.pdf

1η Οκτωβρίου: Επέτειος η Υπαίτιος;
http://cyprus.indymedia.org/node/5169

Γκιαούρης εγεννήθηκα, γκιαούρης θα πεθάνω
https://www.facebook.com/Filiki.Etaireia.Kyprou/posts/859312324171331

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ

http://cyprus.indymedia.org/node/4916

Οδικός Χάρτης για μια Δίκαιη, Λειτουργική και Βιώσιμη Λύση του Κυπριακού
του Σόλωνα Αντάρτη
http://cyprus.indymedia.org/node/4988

Θέσεις για μια Βιώσιμη Λύση
Η σύγκλιση προτάσεων κατόπιν συλλογικού διαλόγου που διήρκεσε για μερικούς μήνες ανάμεσα σε πέραν των εβδομήντα ενεργών στελεχών της Παράταξης του ΟΧΙ:
http://cyprus-org.net/Biosimi.Lysi.tentative.final.pdf

Πολιτική Ανάλυση Αίματος
https://www.facebook.com/Filiki.Etaireia.Kyprou/posts/888116831290880

Η Παρούσα Κατάσταση ~ Προεδρικές 2018 ~ Η Παράταξη του ΟΧΙ
http://cyprus.indymedia.org/node/5136

Ένα μικρό κείμενο με περιληπτική προσέγγιση που έχει τίτλο:
"Συνοπτικά, οι θέσεις και οι λόγοι που στηρίζουμε τον Υποψήφιο Σενέρ Λεβέντ",
http://sener-levent-2014.cyprus-org.net/Synoptika.Kinisi.Stiri3is.Sener.Levent.pdf

και ένα κάπως εκτενέστερο, με τίτλο:
"Γιατί Στηρίζουμε τον Υποψήφιο Σενέρ Λεβέντ"
http://sener-levent-2014.cyprus-org.net/Kinisi.Stiri3is.Sener.Levent.pdf

~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Comments

Re: Απάντηση Πέτρου Ευδόκα στο Υπουργείο Εξωτερικών

Προέκυψε κάποιο τεχνικό πρόβλημα με τον σύνδεσμο πιο πάνω που παραπέμπει στη σελίδα του Υπουργείο στο Facebook, πράγμα που ώθησε κάποιους αναγνώστες να νομίσουν πως είναι σατυρική και ψευδής αυτή η υπόθεση ("λογοτεχνικό εύρημα"). Ξαναβάζω τον σύνδεσμο εδώ με δύο διαφορετικούς τρόπους ώστε να πιστοποιήσουν οι φίλοι την εγκυρότητα του!

{Αν δεν λειτουργεί αυτόματα κάποιος σύνδεσμος [link] μπορείτε να τον αντιγράψετε [copy-paste] στο κουτάκι διεύθυνσης [address bar, url bar] του σελιδοδείκτη σας ή προγράμματος ανάγνωσης h περιήγησης [browser].}

30 Ιουλίου
Δημόσια Διαβούλευση για την Στρατηγική Δράση του ΥΠΕΞ
https://www.facebook.com/events/198132534202150
και
30 Ιουλίου
Δημόσια Διαβούλευση για την Στρατηγική Δράση του ΥΠΕΞ

https://www.facebook.com/events/198132534202150

Επίσης, ανακοινώθηκε επισήμως από το κρατικό Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών:
1-07-2018 11:55
Το Υπουργείο Εξωτερικών προσκαλεί τους πολίτες σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο τον σχεδιασμό Στρατηγικού Πλάνου Δράσης
https://www.pio.gov.cy/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF.html?id=2840#flat

Δημοσιεύτηκε και εδώ:
https://www.newsbomb.com.cy/kypros/story/722663/dimosia-diavoyleysi-ypex-gia-stratigiko-plano-drasis

Πέτρος Ευδόκας
~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Newswire

Mon 28 May 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire