User login

Navigation

Global IMC Network

Μία Πρόταση για ένα Διαφορετικό Είδος Απεργίας

Είναι πλέον φανερό σε όλους μας ότι ο προϊστάμενος μας στο υπουργείο Παιδείας μας κοροϊδεύει. Η ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον των εκπαιδευτικών που ξεκίνησε με τον θάνατο του μαθητή μας Σταύρου Γεωργαλλή στο Αλεθρικό έχει πάρει δυσανάλογες διαστάσεις. Η επίθεση αυτή είναι συνειδητή, οργανωμένη και αδίστακτη. Με την χρήση των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς και με την υποστήριξη του Γενικού Ελεγκτή της δημοκρατίας και του κυβερνώντος κόμματος επιχειρείται η πλήρης αποδόμηση του εκπαιδευτικού έργου ώστε να περάσει  ο οικονομίστικος «εξορθολογισμός» που δικτατορικά επιχειρεί ο υπουργός και η κυβέρνηση. Οι πράξεις και η απραξία μας έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα στο οποίο η συλλογική μας στοχοποίηση έχει βρει πρόσφορο έδαφος στην κοινωνία και ο κλάδος μας λειτουργεί πλέον ως ο ιδανικός αποδιοπομπαίος τράγος για την συγκάλυψη των εγκλημάτων του ξεπουλήματος του συνεργατισμού, της παρωδίας συστήματος δικαιοσύνης και των σκανδάλων που περνούν απαρατήρητα.

Τα γεγονότα είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση με αποτέλεσμα οι συνδικαλιστικές μας οργανώσεις να οδηγηθούν σε δυναμικά μέτρα. Στον σχεδιασμό αυτών των μέτρων είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη δύο πολύ βασικοί παράγοντες επιτυχίας.

Για να επιτύχουν τα οποιαδήποτε μέτρα είναι απαραίτητο το κόστος που προκαλούν να είναι μεγαλύτερο από το κόστος που θα υποστούμε. Το κόστος αυτό δεν είναι μόνον το οικονομικό σκέλος αλλά και το κόστος στην αξιοπρέπεια μας ενώπιον της κοινωνίας που υποτίθεται υπηρετούμε.

Ο αδίστακτος μας Θατσερικός εργοδότης είναι πολύ πιθανόν να τρίβει τα χέρια του με μία απεργία διαρκείας λόγω των εξοικονομήσεων που θα κάνει σε χρήμα αφού είναι φανερό ότι ποσώς ενδιαφέρεται για το επίπεδο της Παιδείας των δημόσιων σχολείων. Μία τέτοια απεργία είναι δε πιθανόν να επιδράσει αρνητικά στην ήδη αρνητική εικόνα που τεχνηέντως έχει σχηματιστεί στα μάτια των συμπολιτών μας. Εάν αποξενώσουμε τους γονείς και τα παιδιά μας, εάν στρέψουμε τον λαό εναντίον μας είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όχι μόνον θα γονατίσουμε αλλά ότι τα μέτρα που θα επιβληθούν στη συνέχεια θα είναι πολύ χειρότερα. Δεν είμαι προσωπικά εναντίον μίας τέτοιας απεργίας αλλά μόνον εάν έχουμε προηγουμένως διασφαλίσει ότι ο λαός κατανοεί τους λόγους της και τους συμμερίζεται. Προς το παρόν η αδιαφάνεια στις κινήσεις μας και η δράση μεμονωμένων ατόμων στην ηγεσία του συνδικαλισμού τορπιλίζουν μία τέτοια δυνατότητα.

Το παρόν είναι η πρόταση για μία διαφορετικού είδους απεργία. Είναι η προσωπική μου συμβολή στον διάλογο που οφείλει να διεξάγεται ανάμεσά μας για το πώς θα διεξαχθεί με επιτυχία ο αγώνας για την διασφάλιση μίας καλύτερης Παιδείας για τον τόπο και για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας μας ενώπιον του λαού ταυτόχρονα με την διάλυση κάθε αφηγήματος της ανάλγητης κυβέρνησης και του υπουργού αηδίας της.

Προτείνω λοιπόν να παρουσιαστούμε κανονικά τον Σεπτέμβρη στην εργασία μας και εκεί να κάνουμε τα σχολεία μας να λειτουργούν όπως εμείς οραματιζόμαστε την Παιδεία, αρνούμενοι κάθε συνεργασία με τον υπουργό αηδίας και την κυβέρνηση που δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πρόταση μου έγκειται στο να μετατρέψουμε τα σχολεία μας σε χώρους μάθησης και χαράς έξω από τα πλαίσια του οικονομίστικου «εξορθολογιστικού» πνεύματος που διέπει την κυβέρνηση των ψευτών που μας κυβερνά.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει κάθε σχολείο να αυτονομηθεί αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της κοινότητας την οποία υπηρετεί και να δημιουργήσει το δικό του πρόγραμμα μάθησης προσαρμοσμένο σε αυτές τις ανάγκες και αγνοώντας παντελώς τις κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου. Κάθε σχολική μονάδα θα δράσει προωθώντας την ουσιαστική Παιδεία και την χαρά μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες του προσωπικού της και σε συνεργασία με τους γονείς των παιδιών. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να καλέσουν τους γονείς σε μία συνέλευση εκπαιδευτικών-γονέων τις πρώτες μέρες και μαζί να διαμορφώσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα και το μαθησιακό πρόγραμμα του σχολείου προς όφελος των παιδιών. Κάθε συνεργασία με το υπουργείο μπορεί να διακοπεί πλήρως εως ότου ο υπουργός αηδίας και η κυβέρνηση του κατανοήσουν ότι δεν μπορεί αν υπάρξει κανένας διάλογος με «πιστόλια στους κροτάφους».

Στα σχολεία μας υπηρετούν αξιόλογοι συνάδελφοι καθώς και γονείς με πολλές γνώσεις και δεξιότητες. Μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε αυτά τα ταλέντα προσφέροντας νέες οπτικές γωνίες μάθησης με χαρά διοργανώνοντας σεμινάρια και ημερίδες για τους γονείς, τα παιδιά και την κοινότητα εντός του σχολικού χρόνου. Μπορούμε να εμπλέξουμε τους φορείς της κοινόττητας πέριξ του σχολείου δημιουργώντας συλλογικές οντότητες μάθησης. Ουσιαστικά να κάνουμε όλα αυτά τα οποία γίνονται ήδη στα σχολεία και ακόμη περισσότερα, χωρίς τον μπαμπούλα των επιθεωρήσεων, των βαθμολογιών και των δεικτών «επιτυχίας». Να αναγεννήσουμε την Παιδεία μέσα από μία δημοκρατική διαδικασία εφ’ όλης της ύλης.

Επιπρόσθετα με την βοήθεια γονιών και πιθανώς και άλλων εθελοντών να προχωρήσουμε εμείς στην πλήρη ένταξη των παιδιών με αναπηρίες στην σχολική πραγματικότητα εκθέτοντας το υπουργείο για την συνεχιζόμενη του αναλγησία και υποκρισία. Φανταστείτε σχολεία στα οποία γονείς παιδιά και προσωπικό ανοίγουν τις αγκάλες του σχολείου για όλες και όλους και τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς τις δομές για την ομαλή ένταξη των παιδιών των μεταναστών δημιουργώντας περιφερειακά τμήματα ένταξης για παιδιά και γονείς με την υποστήριξη καταρτισμένων εκπαιδευτικών και την συνεργασία με γονείς και παιδιά που ήδη έχουν ενταχτεί.

Κάθε σημερινή πρακτική που εμποδίζει την δημοκρατική εκπαιδευτική πορεία θα πρέπει άμεσα να διακοπεί και να εγκαταλειφθεί. Υποχρεωτικοί εκκλησιασμοί, εκδηλώσεις, συμμετοχή σε δραστηριότητες που διαφημίζουν ιδιωτικούς οργανισμούς και προβολές προσώπων θα πρέπει να σταματήσουν. Εμείς στην δουλειά μας και όποιος θέλει να εκμεταλλευτεί τα παιδιά του κόσμου ας το κάνει με την συναίνεση των γονιών στον δικό τους χρόνο.

Στις διαδικασίες μας μπορούμε εφόσον θα αποκόψουμε κάθε επαφή με τον υπουργό να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε νέες πρακτικές μάθησης όπως συνδιδασκαλίες, αλληλοδιδακτική των μαθητών όπου τα μεγαλύτερα παιδιά θα διδάσκουν τα μικρότερα, μαθήματα που θα προσφέρουν καταρτισμένοι γονείς σε τομείς ενδιαφερόντων. Και παιχνίδι. Πολύ παιχνίδι! Οργανωμένο και δομημένο παιχνίδι μέσα από το οποίο τα παιδιά θα απολαμβάνουν την παρουσία τους στο σχολείο.

Ταυτόχρονα με την πιο πάνω διαδικασία χρειάζεται η συνεχής και διαφανής ενημέρωση των γονιών και της κοινωνίας για όλα τα στρεβλά που θα συναντούμε στην πορεία. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μία ομάδα επαφής με τον Τύπο και εκπροσώπησης μας. Με άμεσες ανακοινώσεις θα ενημερώνουμε για τις ελλείψεις, τις καθυστερήσεις, την ακαταλληλότητα υποδομών και υλικών. Κάθε σχολική μονάδα θα πρέπει να απαιτήσει την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας ζητώντας επιθεωρήσεις από το υπουργείο εργασίας, την ΑΗΚ και την πυροσβεστική την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς. Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα θα πρέπει να ανακοινώνονται σε δημοσιογραφικές διασκέψεις από την συντεχνία ώστε οι γονείς και η κοινωνία να κατανοήσουν ότι τα παιδιά κάποιων κινδυνεύουν αληθινά.

Την ίδια στιγμή ο αγώνας μας χρειάζεται να επεκταθεί και στο νομικό κομμάτι με την κίνηση νομικών διαδικασιών για άρση των παρανομιών του υπουργού καθώς και με την κίνηση αγωγών σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, τα πρόσωπα και τους φορείς που λιβελογράφησαν και συνεχίζουν να λιβελογραφούν εναντίον μας. Τίποτε δεν πρέπει να μένει αναπάντητο. Υπάρχουν πρόθυμοι δικηγόροι να αναλάβουν μία τέτοια δράση προς όφελος της δημόσιας Παιδείας. Θεωρώ αδιανόητό ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία τέτοια νομική εκπροσώπηση.

Στο οικονομικό κομμάτι οι οργανώσεις μας σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές οργανώσεις εκπαιδευτικών μπορούν να κινηθούν ανεξάρτητα από το κράτος για να διασφαλιστούν ευρωπαϊκά κονδύλια για τις δράσεις και τις ανάγκες των σχολείων μας. Ακόμη και αν δεν τα καταφέρουμε η διεθνοποίηση της σύγκρουσης μας θα ασκήσει αφόρητη πίεση στην κυβέρνηση η οποία ήδη παραβιάζει διάφορες ευρωπαϊκές οδηγίες. Η στάση της κυβέρνησης θα πρέπει να καταγγελθεί παντού. Το ίδιο πρέπει να γίνει για όλα εκείνα τα οποία η κυβέρνηση αρνείται να πράξει ως οφείλει στον χώρο της Παιδείας. Θα πρέπει για παράδειγμα να συνδράμουμε στις καταγγελίες οργανωμένων γονιών προς τον ΟΗΕ για την παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών με αναπηρίες στα σχολεία μας. Εφόσον η κυβέρνηση θέλει σύγκρουση ας την μετατρέψουμε σε σύγκρουση εφ όλης της ύλης.

Τέλος αντιλαβανόμενος τον κίνδυνο εκατοντάδων συναδέλφων να μείνουν στον δρόμο λόγω της αναλγησίας του υπουργού αηδίας και της κυβέρνησης του προτείνω την εθελοντική αποκοπή ενός ποσού από τον μισθό μας κάθε μήνα και την εργοδότηση των συναδέλφων μας με τους δικούς μας πόρους. Όταν αντιληφθούμε ότι 13000 εκπαιδευτικοί με μία αποκοπή της τάξεως τον 10 Ευρώ τον μήνα προσφέρουμε άμεσα 130 000 Ευρώ αντιλαμβανόμαστε τις δυνατότητες που μας δίδονται. Αυτή η διαδικασία μπορεί μάλιστα να γίνει έξω από τα πλαίσια φορολογίας του κράτους εφόσον η προσφορά μας θα είναι κοινωφελής και τα ποσά θα τα διαχειρίζονται οι εκπαιδευτικές μας οργανώσεις.

Πιστεύω ακράδαντα ότι σε αντίθεση με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας από κατευθυνόμενα ΜΜΕ ότι έχουμε μία χρυσή ευκαιρία να αναστρέψουμε πλήρως το κλίμα εναντίον μας και να δημιουργήσουμε μία οριστική ρήξη με τις πρακτικές του παρελθόντος αναγεννώντας την Παιδεία μας από τον λαό για τον λαό.

Αυτόν στο κάτω κάτω υπηρετούμε.

Η εκδίκηση μας θα είναι το χαμόγελο των παιδιών μας και των γονιών τους.

Σόλων Αντάρτης ~ solon_antartis@yahoo.com
~~~~~~~~~~~~

AttachmentSize
jail.jpg236.7 KB

Comments

Η πραγματικά Ερυθρή Σχολή...

.

 
 
 

Τέλεια η πρόταση! Θέτει τις πιο άξιες πολιτικές και κοινωνικές αρχές υπεράνω του αγώνα για
τις όποιες οικονομίστικες ή καριερίστικες διεκδικήσεις.

Με άλλα λόγια... Η πραγματικά Ερυθρή Σχολή
δεν είναι μόνο αυτή που καίγεται.

Πέτρος Ευδόκας.

Newswire

Mon 28 May 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire