User login

Navigation

Global IMC Network

Πώς Επιθυμούν το Σχολείο τους τα Παιδιά Μιας Στ’ τάξης Δημοτικού στην Κύπρο

Με την έναρξη τη φετινής σχολικής χρονιάς καταγράψαμε μαζί με τις μαθήτριες και τους μαθητές του Στ’2 τμήματος του Α’ Δημοτικού Σχολείου Παλουριώτισσας, στην Λευκωσία, τις επιθυμίες τους για το σχολείο τους.

Η καταγραφή των επιθυμιών των παιδιών αγγίζει όλες τις πτυχές της σχολικής πραγματικότητας. Ως δάσκαλος τους τις κατέγραψα όπως εκφράστηκαν χωρίς καμία παρέμβαση. Κάποιες από αυτές έχουν εκφραστεί από την συντριπτική πλειοψηφία, κάποιες είναι ατομικές. Τις παραθέτω όλες με την σύμφωνη γνώμη των παιδιών και τις προωθώ στον Σύλλογο Δασκάλων του σχολείου μας καθώς και στον σύνδεσμο Γονέων. Τέλος τις δημοσιοποιώ ώστε να κατατεθούν οι φωνές και οι επιθυμίες μίας ομάδας παιδιών, στον δημόσιο διάλογο για την Παιδεία που οραματιζόμαστε.

Σόλων Αντάρτης~solon_antartis@yahoo.com
~~~~~~~~~~~~~~

***

Δάσκαλος:

Τα παιδιά επιθυμούν τον δάσκαλο τους να είναι καλός, όχι κακός, να έχει υπομονή και να είναι αστείος. Επιθυμούν να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στον δάσκαλο στον διευθυντή και τους γονείς ώστε το σχολείο να είναι «πιο δημιουργικό». Τέλος θέλουν να υπάρχει αγάπη ανάμεσα στα παιδιά και τους δασκάλους τους.

Κτιριακές εγκαταστάσεις - περιβάλλον:

Τα παιδιά επιθυμούν ανανέωση του σχολείου με κλειστή αίθουσα γυμναστικής, γήπεδο με γρασίδι - ας είναι και πλαστικό - και πισίνα. Μιλούν για αίθουσα ξεκούρασης, κεντρική βιβλιοθήκη με πιο πολλά βιβλία, σύστημα κλιματισμού, μαξιλάρια στις ξύλινες καρέκλες, ατομικά ερμάρια, όπου να τοποθετούν τα προσωπικά τους αντικείμενα. Θέλουν να ζωγραφιστούν οι τοίχοι των σχολείων και τα σχολεία να αποκτήσουν χρώμα. Ζητούν πιο μεγάλα θρανία, χρωματιστές κουρτίνες, τραμπολίνο και κρύο νερό για το καλοκαίρι. Θέλουν ακόμη δύο καντίνες για να εξυπηρετούνται γρηγορότερα. Δίκτυα για τα τέρματα ποδοσφαίρου και καλαθόσφαιρας.

Επιθυμούν να υπάρχουν περισσότερα φυτά και λουλούδια καθώς και δέντρα που να προσφέρουν σκιά, καθώς και παγκάκια στην σκιά. Να υπάρχει οργανωμένη ανακύκλωση και καθαριότητα.

Το Περιεχόμενο της Παιδείας:

Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος τα παιδιά ζητούν να αρχίζει το σχολείο πιο αργά την λειτουργία του. Ζητούν περισσότερη Γυμναστική, Τέχνη και Σχεδιασμό και Τεχνολογία. Επιθυμούν την κατάργηση των βιβλίων και την χρήση ηλεκτρονικών μέσων  - και των κινητών τους - για την μάθηση. Θέλουν να μην έχουν μαθήματα στο σπίτι και προτείνουν την κατάργηση των τόνων. Επιθυμούν να υπάρχει μάθημα κηπουρικής, να δημιουργηθούν αντιπροσωπευτικές ομάδες του σχολείου  και να συμμετέχουν σε τουρνουά ποδοσφαίρου με άλλα σχολεία. Θέλουν να υπάρχουν και αθλητικές δραστηριότητες εκτός ποδοσφαίρου.

Τέλος ζητούν να φορούν ό,τι ρούχα θέλουν και τα σχολεία να κλείνουν πιο νωρίς για το καλοκαίρι.

Εξωδιδακτική πραγματικότητα:

Τα παιδιά επιθυμούν να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών στην καντίνα.

Ζητούν περισσότερες καλλιτεχνικές/πολιτιστικές εκδηλώσεις, περισσότερες εκδρομές, εκδρομές πιο νωρίς στο σχολικό έτος και εκδρομή στην θάλασσα για να μπουν μέσα.

Θέλουν επίσης να μπορούν να φέρνουν τα κατοικίδια ζώα τους στο σχολείο.

Υπάρχει ακόμη το αίτημα να υπάρχει λιγότερο λίπος - «μίλλες» - στα σουβλάκια κατά την ημέρα της Τσικνοπέμπτης.

Με τα λόγια των ιδίων

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις εργασίες όλων των παιδιών με τα λόγια τους αυτούσια:

 • «Το σχολείο μου θα το ήθελα πιο δημιουργικό. Για να γίνει αυτό οι δάσκαλοι, οι μαθητές, όπως και οι γονείς πρέπει να συνεργαστούν»
 • «Στο σχολείο μου φέτος θέλω να υπάρχει αγάπη και κατανόηση μεταξύ μας, μαθητών και δασκάλων.»
 • «Θέλω στο σχολείο να μας δώσουν να ζωγραφίσουμε τους τοίχους.»
 • «Θα ήθελα και να έχουμε ερμάρια που να κλειδώνονται και να τοποθετούμε τα βιβλία και τα κινητά τηλέφωνα.»
 • «Επίσης θα ήθελα κάποιες συγκεκριμένες αίθουσες, όπως για παράδειγμα αίθουσα γυμναστικής όπου θα μπορούμε να κάνουμε γυμναστική ανεξάρτητα από τον καιρό.»
 • «Επίσης θα ήθελα να έχουμε μια αίθουσα με όλα τα βιβλία του σχολείου δηλαδή βιβλιοθήκη. Έτσι όλα τα παιδιά θα μπορούν να διαβάζουν βιβλία,…»
 • "Ακόμα θα ήθελα να υπάρχει μια αίθουσα όπου θα μπορούσε κάποιος ή κάποιοι να ξεκουραστούν, να διαβάσουν ή να συζητήσουν.»
 • «Θέλω να ανανεωθεί το σχολείο, επιθυμώ να τοποθετηθεί γρασίδι στο γήπεδο ποδοσφαίρου…»
 • «Θα ήθελα να βάλουμε ψεύτικο γρασίδι στο γήπεδο, γιατί το αληθινό γρασίδι μπορεί να μαραθεί, επειδή μπορούμε να χταρτούμε στο γήπεδο που έχει πέτρες.»
 • «Φαντάζομαι κι όπως όλοι φαντάζονται να είχαμε μία πισίνα»
 • «Θα μπορούσαμε να βάλουμε δίκτυ στις πόρτες του ποδοσφαίρου.»
 • «Θέλω να έχουμε παραπάνω δέντρα για να έχουμε παραπάνω σκιά.»
 • «Θα ήθελα φέτος στο σχολείο μου να έχει κλιματισμό για το καλοκαίρι επειδή στην Κύπρο το καλοκαίρι είναι πολύ ζεστό.»
 • «Εγώ θα ήθελα να έχουμε κλιματιστικό σύστημα στην τάξη μας… και θα ήθελα μια μέρα που φέρνουμε τα κατοικίδια μας στο σχολείο»
 • «Θα μου άρεσε αν στις καρέκλες μας υπάρχουν μαξιλάρια για να είμαστε πιο άνετοι.»
 • «Να μην χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή και να φέρνουμε τα τηλέφωνα μας για πληροφορίες στο διαδίκτυο.»
 • «Θέλω στο σχολείο στο πρόγραμμα να έχει δύο μέρες με γυμναστική, τέχνη και τεχνολογία και σχεδιασμό.»
 • «Οι δάσκαλοι θα ήθελα να μας κάνουν γυμναστική πέντε φορές την βδομάδα.»
 • «Επίσης να παίζουμε συνέχεια μπάλα ή μια μέρα να πάμε στο ΓΣΠ να παίξουμε τουρνουά με την ομάδα του σχολείου ενάντια σε άλλα δημοτικά σχολεία»
 • «Ιδέες για μαθήματα (για ένα μάθημα δηλαδή αλλά τέλος πάντων.) Θα ήταν ωραία αν μας έκαναν μάθημα κηπουρικής.»
 • «Θα ήταν τέλεια αν είχαμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο κυλικείο, πριν να γίνει το πρόγραμμα των φρούτων και λαχανικών.»
 • «Να κλείνουν πιο νωρίς τα σχολεία για να έχουμε περισσότερες διακοπές και να πάμε σε μια εκδρομή στην θάλασσα για να κολυμπήσουμε»
 • «(Για το Υπουργείο Παιδείας) Αν έφευγαν τους τόνους θα ήταν τέλεια.»
AttachmentSize
palouriotissa.jpg32.26 KB

Comments

Newswire

Mon 28 May 2018

Syndicate

Syndicate content Features

Syndicate content Newswire